Önceki raporda %37.5'da bırakıldığım için rapora itiraz ettim. Hakem hastanesi yaşadığım yere çok uzak. Üç kez gidip geldim. Hastane 218 lira hava parası aldı. Toplamda 1000 liradan fazla para harcadım. Sağlık sorunlarımdan dolayı kendi işimi yapamıyorum. Engellilik haklarından yararlanmak için rapor almak istedim, sırf rapor verilmesin diye için %1 oranla engellilik dışında bırakıldım. Üstelik bu %39 raporu süresiz olarak verdiler. Sağlık sorunlarım raporda tanımlanmış vaziyette. Ama %40 olmadığı için engelli vatandaş değilim. Ama sağlıklı da değilim. Şimdi ben bir iş başvurusunda bulunduğumda işveren benden sağlık raporu isteyecek, engelli sınıfına da sokamayacağı için sağlam adam kadrosuna da almayacak... Ben ne edeceğim şimdi?.. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HanKaĞaN -- 3 Mart 2021; 3:9:50 > |
Engelli Haklarından Mahrum Kaldıysanız: %39 Raporu Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler
Engelli raporu alarak engelli haklarınızdan yararlanmaya hak kazanabilirsiniz. Ancak, aldığınız raporun oranının gerçek engellilik durumunuzu yansıtmadığını düşünüyorsanız, itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.
%39 Engelli Raporu Ne İşe Yarar?
%39 engelli raporu, "Tablo 4.1 Özür Oranı"na göre hafif düzeyde bir engellilik oranını ifade eder. Bu rapor, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli haklardan yararlanmanıza olanak tanır:
- Engelli indirimi
- Özel eğitim ve destek hizmetleri
- Vergi muafiyetleri
- Ulaşım yardımları
Engelli Raporu İtirazı
Aldığınız raporun engellilik durumunuzu doğru bir şekilde yansıtmadığını düşünüyorsanız, itiraz edebilirsiniz. İtirazınızı, raporu veren kuruma itiraz yorumları sunarak yapabilirsiniz. İtirazınızda, engellilik durumunuzun doğru bir şekilde değerlendirilmediğini düşündüğünüz nedenleri açıklamalısınız.
İtiraz Süreci
İtiraz süreci, kuruma göre değişebilir. Genel olarak, itirazınızı raporu aldıktan sonra belirli bir süre içinde yapmanız gerekir. Kurum, itirazınızı değerlendirecek ve bir karar verecektir.
İtiraz Sonucu
İtiraz sonucunda, raporunuzdaki engellilik oranı artırılabilir, azaltılabilir veya aynı kalabilir. Karar, itirazınızın gerekçelerine ve raporu veren kurumun incelemesine dayanacaktır.
Yardım Alma
Engelli raporu itirazı süreci karmaşık olabilir. Yardıma ihtiyaç duyarsanız, aşağıdaki kaynaklarla iletişime geçebilirsiniz:
- Türkiye Engelliler Derneği
- Engelli Hakları Derneği
- Avukatlık büroları