Şimdi Ara

Engelli olmayan birisi engelli araçlarını kullanabilir mi? Bu işin cezası var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Konu doğru yerde mi bilmiyorum ama etrafımdaki insanlar bunu konuşurken cezası olduğunu söyledim fakat bana ciddi şekilde karşı çıktılar. Engelli olmayan birisi, engelli akrabası üzerine araba alıp kullanabilir mi? Artık engelli ibaresi de yok plakalarda bunun kontrolü nasıl yapılıyor? Cezası nedir?

• Dostum her kolluk kuvvetinde tablet var artık daha arabayla yaklaşırken bile sorguluyor plakayı görüyorlardır diye düşünüyorum. Sıkıntı oluyor mu onu bilmiyorum ama

• Bildiğim kadarı ile kendi kullanamayacak kadar engelli kişiler (%90 üzeri olması gerek) 1.derece akrabaları kullanabilir. Ancak daha alt seviyede ise engeli yani tertibat ile vs kullanıyorsa kendisinden başka kimse kullanamaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • %90 ve üzeri engeli varsa 1. derece yakınları kullanabilir, daha altı raporu olup özel tertibatlı araçlar sadece kişiye özeldir .

• Raporu %90 üzeri engeliliği içeriyor ise; Bu tip araçlarda herhangi bir sürüşe yardımcı tertibat olmuyor, sadece tekerlekli sandalyeyi yükleme gibi sistemler oluyor ve bu aracı zaten kişinin kendisi kullanamıyor. Bu aracı 3 dereceye kadar yakını ve SSK tabi olarak çalıştırdığı bir şöför kullanabiliyor.
    Raporu %90 altı olup, engelli kişinin araç kullanabileceğine dair bir raporu ve engeline uygun araç kullanabilmesi için gerekli değişiklikleri içeren kodların yer aldığı bir ehliyeti varsa (bu sadece ortopedik engelli kişileri kapsayan bir durumdur ve araçta kişinin aracı kullanabilmesi için genelde tertibat bulunur, elden gaz, elden fren tertibatı gibi). Bu tip araçların genel kullanım yapısında bir değişiklik olmadığı, yani normal bir kişinin de kullanabileceği TSE tarafından belgelenmesi durumunda bu araçlarıda engelli kişinin kendisi, 3. dereceye kadar yakını ve SSK ya tabi çalışan bir şöförü kullanımı ruhsatlarda belirtilmek koşulu ile bu kişilerde kullanabilir.

• Cevaplarınız için çok teşekkürler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.