Şimdi Ara

ENVER PAŞAYA ÖZÜR BORCU (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
140
Cevap
0
Favori
4.547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • “Gitme ey yolcu beraber oturup aglasalim,

Elemim bir yüregin payi degil, paylasalim.

Karsimda vatan namina bir kabristan yatiyor!”

Mehmet Akif
  • muzaffer taşyürek üstadın şu ibarelerini ders niteliğinde görüyorum:

"Tarihimiz ihtişamlı zaferler kadar facialarla da dolu. Zaferlerimizle övündüğümüz kadar, yaşadığımız hezimetlerden de dersler çıkarmak zorundayız. Bunu yapmadığımız sürece tarih bizim için ne ölçüde anlamlı olabilir?"

körü körüne sırf adı 'türkçü' diye birtakım maceraperestleri savunmak yada izlerinde gitmek olsa olsa iyi niyetten doğan bir saflık olabilir. adı türkçü ama yüzbinin üzerinde türküde bir çırpıda karda kışta dağa taşa sürüyor adam. o devirlerdeki savaşlarda asker sayısı çok önemlidir. o dönemlerde askeriniz yoksa yenilmeye mahkumsunuz. 100.000 askeri sırf almanın sözünü dinlemek ve turan fatihi olarak gazete sayfalarına geçmek rüyasıyla bir gecede kurda kuşa yem edersen, seni tarihte lanetler, lanetleyebilen herkeste lanetler.

• ya arkadaşlar merak ettim de acaba bu yorumları yapanların kaçı araştırmış kaçı incelemiş konuyu. google'a yazın Enver Paşa ya da Sarıkamış çıksın iki dandik site alın yorumlayın üzerine biraz da siyasi düşüncenizi ekleyin getirin burda birbirinize satın bilgi diye.Türk'üz abi işte bayılıyoruz başkasının lafıyla caka satmaya adam gitmiş gazetecinin yazısını almış yapıştırmış buraya.Kardeşim o gazetecinin ne kadar araştırdığını nerden biliyorsun ne kadar incelediğini.Bizde gazeteci mi var da onların yorumlarıyla,bilgileriyle burda tarihi tartışıyorsunuz.Tv'de bi gece bi tartışma programı izliyorum adı tartışma programı amacı direk 3-5 tane siyasetini yürütmek isteyen kendi adamlarından başka kimseyi çıkartıp konuşturmayan ve ben o karaktersizden utanarak söylüyorum İstanbul'u Fatih gaspetmiş diyen ve bunu da sırıtarak bu ülkenin üniverstelerindeki tartışma programlarında rahatça konuşan bi gazetecinin aydın diye anılıp gençlerin karşısına her hafta ayrı bi yerde çıkartılıp yorum yaptırıldığı bi programın oturulup beğenilerek izlendiği yerdeyiz.Varsa iddianız ya da aksini ıspatlarım diyebiliceğiniz gitsin abi araştırsın üniverste kaynaklarından ya da arşivlerden çıksın aslan gibi satsın bilgisini.Burda bilen de konuşuyor bilmeyen de klavyenin başına geçince benim erkek kardeşim de kendini Dünyayı Kurtaran Adam zannediyor ama kendini bile kurtarabilmiş diil.Mantığa davet ediyorum sizi birbirinizi yemeye diil

• yaw adam bizi .ok yere savaşa sokmuş ve bir sürü genci donarak ölüme göndermiş neyini savunuyosunuz. Zaten ölmüş gitmiş. Özür dilesen ne dilemesen ne Milliyetçi ise banane, karın doyurmuyor. Vatanını en çok seven ona en iyi hizmet edendir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: bebece

ya arkadaşlar merak ettim de acaba bu yorumları yapanların kaçı araştırmış kaçı incelemiş konuyu. google'a yazın Enver Paşa ya da Sarıkamış çıksın iki dandik site alın yorumlayın üzerine biraz da siyasi düşüncenizi ekleyin getirin burda birbirinize satın bilgi diye.Türk'üz abi işte bayılıyoruz başkasının lafıyla caka satmaya adam gitmiş gazetecinin yazısını almış yapıştırmış buraya.Kardeşim o gazetecinin ne kadar araştırdığını nerden biliyorsun ne kadar incelediğini.Bizde gazeteci mi var da onların yorumlarıyla,bilgileriyle burda tarihi tartışıyorsunuz.Tv'de bi gece bi tartışma programı izliyorum adı tartışma programı amacı direk 3-5 tane siyasetini yürütmek isteyen kendi adamlarından başka kimseyi çıkartıp konuşturmayan ve ben o karaktersizden utanarak söylüyorum İstanbul'u Fatih gaspetmiş diyen ve bunu da sırıtarak bu ülkenin üniverstelerindeki tartışma programlarında rahatça konuşan bi gazetecinin aydın diye anılıp gençlerin karşısına her hafta ayrı bi yerde çıkartılıp yorum yaptırıldığı bi programın oturulup beğenilerek izlendiği yerdeyiz.Varsa iddianız ya da aksini ıspatlarım diyebiliceğiniz gitsin abi araştırsın üniverste kaynaklarından ya da arşivlerden çıksın aslan gibi satsın bilgisini.Burda bilen de konuşuyor bilmeyen de klavyenin başına geçince benim erkek kardeşim de kendini Dünyayı Kurtaran Adam zannediyor ama kendini bile kurtarabilmiş diil.Mantığa davet ediyorum sizi birbirinizi yemeye diil

Türk'üm dersen faşistsin, ama Kürt'üm, Süryani'yim, Ermeni'yim, Rum'um dersen çağdaş. Ne kadar basit değil mi?

Enver Paşa özelinde yargılanan ve hüküm verilen olgu İttihat ve Terakki'nin batan Osmanlı gemisinde tekrar canlandırdığı Türklüktür. Onlar olmasaydı Türkleri çoktan Anadolu coğrafyasından silmiş olacaklardı. Mücadele bugünde sürmektedir.

• Hayatının sonuna yakın İttihat ve Terakkiciler olarak hata yaptıklarını itiraf eden, masonların güdümünde kaldıklarını söyleyen Enver paşamızı yine birileri " kahraman " ilan etmeye çalışıyor. Atamızdır, küfür edecek değiliz herhalde. Kahraman olmadığınıda biliriz. Sarıkamışta 70 bin kişinin ölümüne neden olmamış olabilir (gerçekte 7 bin deniliyormuş, o ölen 7 bin kişi de vatan evladıydı), Türk milliyetçisi olabilir... Bunlara söz eden yok. Ama bu durum Enver paşanın ypatığı itirafları değiştirmez. Çok farklı şeyler. Geçen haftalarda açılan bir konuda görmüştük bir çok İttihatçı hata yaptıklarını itiraf ediyorlardı. MAson ve İngiliz oyunlarına geldiklerini söylüyorlardı.

Peki birde değişik açıdan bakalım. İttihat ve Terakkicilerin 1913 yılının ocak ayında düzenlenen Babıali baskınından sonra (darbe) aynı yıl içerisinde Enver beyi yaklaşık 3-4 rütbe birden yükseltip yarbaylıktan paşalığa yükseltmesi acaba neyin çabasıdır? Bol keseden dağıtılan rütbeler kıdemler ne içindi? Enver paşa Almanların gemisine atlayıp ülkeden ayrılmadan önce neden tarihe ışık tutacak bir açıklamada bulunuyor ve yaptıkları hataları itiraf ediyordu? Aynı şekilde diğer önemli ittihatçıların itiraflarıda malumunuz.
    edit: düzeltme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ÇakırEfe -- 7 Mart 2009; 10:40:27 >

• Çanakkaleyi kazananlarda İttihatçilerdir, 1878 den beri Rus işgalinde bulunan Kars ve Ardahan'ı kurtaranlarda. Sarıkamış faciası elbet hüzündür ama o ruh, bu acı olaydan 4 yıl sonra 40 yıldır işgal altında olan bölgeyi kurtarmıştır. Tıpkı, işbirlikçi hainlerin, sadece 192.000 km2 lik bir bölümüne razı oldukları tüm Anadolu'yu işgalden yeniden kurtarıp bugün biz torunlarına vatan yaptıkları gibi.

Hiç kimse eleştirilmez değildir ama eleştiride vicdanlı olunmalıdır. Fransızların toz kondurmadıkları Napolyon'da Waterloo'da 40.000 askerin ölümüne neden olmuştur. Vahdettin gibi bir işbirlikçiye bile itibar iadesini savunanlar, Enver Paşa özelinde İttihatçilerin itibar iadesini hayli hayli savunmalıdırlar.
  • vay be cehennemlik ,ahlak yoksunlarının, kan emici vampirlerin bu memlekette kahraman ilan edilmediği tek bir günü görmek nasip olacak mı merak ediyorum. bu ülke sizinle gurur duyMUyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: lehrer35

Çanakkaleyi kazananlarda İttihatçilerdir, 1878 den beri Rus işgalinde bulunan Kars ve Ardahan'ı kurtaranlarda. Sarıkamış faciası elbet hüzündür ama o ruh, bu acı olaydan 4 yıl sonra 40 yıldır işgal altında olan bölgeyi kurtarmıştır. Tıpkı, işbirlikçi hainlerin, sadece 192.000 km2 lik bir bölümüne razı oldukları tüm Anadolu'yu işgalden yeniden kurtarıp bugün biz torunlarına vatan yaptıkları gibi.

Hiç kimse eleştirilmez değildir ama eleştiride vicdanlı olunmalıdır. Fransızların toz kondurmadıkları Napolyon'da Waterloo'da 40.000 askerin ölümüne neden olmuştur. Vahdettin gibi bir işbirlikçiye bile itibar iadesini savunanlar, Enver Paşa özelinde İttihatçilerin itibar iadesini hayli hayli savunmalıdırlar.

"çanakkaleyi kazanan" ittihatçılar mı?? ölen yüzbinlerce asker bir yana bu ittihatçıların çanakkaledeki komutanı kim acaba bilir misiniz? bir alman subayı.

sarıkamışta komutan kim? enver paşa.

yani çanakkalede nasıl ittihatçılar zafer kazanıyor. ölen gariban anadolu çocukları mı ittihatçı. bir avuç hırslı jakoben mi?
    kafanıza göre tarih yazıyorsunuz.

• quote:

Orjinalden alıntı: Yeni Türkü

Nasıl ki bir şeyh-ül islamın verdiği hurafe dolu fetva, Hak dini kaşındırmıyorsa, Enver'in yaptığı hatada Turan yada Türkçülüğü kaşındırmaz. Bir hata ile bir ideolojinin çökmesini bekleyemezsiniz.

Arkadaşlar 4 yıl sonra ifademi büyük bir özür ve üzüntü ile değiştiriyorum.

Nasıl ki saçma sapan insanların din adına söyledikleri şeyler bir çok insanda "hak din" olarak algılanıyor ve bu durum herkesi ve herşeyi rahatsız ediyorsa,Turan ideolojiside hala mümkün ve tekrardan "TürkBirDev"((Türk Bir Dev projesi için tıklayın)) ile canlandırılmaya çalışılıyorsa bile şu anda benim gözümde bu proje her an gereksiz bir yığın kontur gerilla, abartılı-gereksiz bir şovenizm ve zorla dayatma bir yaşam tarzı tarafından ele geçirilip sabote edilebilecek bir proje. Kaldı ki pek çok ta cevaplaması gereken soru var.

Enveri bir görüşü savunmak adına zorla sahiplenmeyin, yaptığı aptallık, salaklık, geri zekalılık ortadadır. Tamam hemen herkeze aptal salak gerizekalı demeyin, ama bu sıfatları hakettiği ortada olanlara da bunları söylerken suçluluk hissetmeyin. Gerçekçilikten öte bir romantizm ile vatana millete en sıkıntılı zamanlarında büyük zararlar vermiş birisi. Kendisinden "Şu Çılgın Türkler" de de bahsediliyor. Yaptıkları ve yapmak istedikleri ortadadır. Bırakın Enver'i ittihat terakki yi vs yi. Eskiye takılıp bu günü kaçırmayın.

• Ben tam tersini düşünüyorum sn. Yenitürkü. Enver, Talat, Cemal paşalar özelinde Türklük masaya yatırılmaktadır. Amaç ittihatçileri değil bugünün ulusalcılarını yargılamaktır. Faşistliği burnundan akan feodal ırkçı bölücü, çağdaş çalımıyla arz-ı endam eylerken tüm hatalarına karşın İttihatçiler bugün hak ettiklerinden daha fazla sahiplenilmelidir. Zira bunu tepe tepe kullanan çevreler bugün tasfiye amaçlarına daha yakındırlar.

Osmanlı'nın son yüzyılı bugün son 20 yılda tekrar yaşanmaktadır. "Osmanlıcılık" ile "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı" özünde aynıdır. İşe yaramayıp azınlıklar birer birer ayrılınca "Ümmetçilik" egemen düşünce oldu. Buda işe yaramayıp Araplar da ayrılma sinyalleri üretince son seçenek olarak "Türkçülük" egemen oldu. Ve böylece Anadolu'yu kurtarabildik. Bugünde aynı süreç tekrarlanıyor.

Ekleme: Yazdıklarımdan ırkçılığı savunduğum gibi bir anlam çıkarılmamalı. Yani "Türk yücedir, uludur" demiyorum. Giderek yükselen etnik faşizme karşı durabilmek için Türklüğün savunulması zorunluğunu vurgulamaya çalışıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 7 Mart 2009; 14:04:48 >

• Asıl oyun işte burda Oynanıyor
    İlk önce hainler kahraman edilecek ondan sonrada yavaş yavaş turancılık adı altında Rhat sömürü edilebilecek osmanlı canlandırılacak Slağız ya yedik Unutmayın bu Millet Koyun olabilir itaatde edebilir ama kendine edilenin misliyle çıkarmasınıda bilir Özürmüş mezarını bulsam bozarım şerefsizin
  • ............
    ............
    [GAF.gif]
    quote:

Çanakkaleyi kazananlarda İttihatçilerdir, 1878 den beri Rus işgalinde bulunan Kars ve Ardahan'ı kurtaranlarda. Sarıkamış faciası elbet hüzündür ama o ruh, bu acı olaydan 4 yıl sonra 40 yıldır işgal altında olan bölgeyi kurtarmıştır. Tıpkı, işbirlikçi hainlerin, sadece 192.000 km2 lik bir bölümüne razı oldukları tüm Anadolu'yu işgalden yeniden kurtarıp bugün biz torunlarına vatan yaptıkları gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ÇakırEfe -- 7 Mart 2009; 20:16:30 >

• Enver paşanın imajına " cilâ " atmak isteyen arkadaşlar bence yanlış yapıyor. Bir şeye cilâ atmadan önce bi bakın: Çürük çarık pas küf varmı diye. Bence ciladan önce zımparaları kuşanıp paslı küflü yerleri güzelcene temizlemelisiniz. Parlak olan kısım yokmu? Az da olsa var. Aman elinizdeki zımparalarla bu parlak yerlere de girmeyin yoksa daha çok çizersiniz.

Kişisel kannatimce Enver paşa özrü hak etmiyor. En fazla şu olur: Halk nazarında Enver Paşaya güzelce bir " iade-i itibar " yapılabilir.
    Tarih bize gösterdiki bu insanlar vatanı kurtarıyorum hesabı yaparak yabancı güçlerin oyunların a geldiler. Bunu kendileride itiraf ettiler. Dürüstçe hatasını itiraf edene bence iade-i itibar yapılabilir.

• Doğu Cephesi gibi Çanakkale cepheside I. Dünya Savaşının cephelerindendir. 1913-1918 arası ülkeyi İttihatçiler yönettiği için yenilgiler nasıl onlara mal ediliyorsa zaferlerde onlara mal edilmelidir. Otto Von Sanders'ten haberi olanlar, Von der Goltz, Falkenhayn, Bronsart Von Schellendorf gibi Alman paşalardan da haberdar olmalıdırlar. Doğu harekatını Bronsart paşa planlamıştır.

Meraklısına Osmanlı'nın II. Abdülhamit tarafından nasıl göbeğinden bağlandığını anlatan Almanca(google translate yardımcı olabilir!) bir link:

Osmanlı İmparatorluğunda Alman Askeri Misyonu
    http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Milit%C3%A4rmission_im_Osmanischen_Reich#Deutsche_Milit.C3.A4rmission_im_Osmanischen_Reich_unter_Liman_von_Sanders_ab_1913

• Ah be bu konuya geç iştirak ettim çeşke baştan görseydim galiba herşey konuşulmuş.Bende yorumu yazayım Başbuğ Atatürk'le Enver Paşa hep çatışma halindeydiler ve ben bunu Enver paşa açısında mantıklı buluyorum yani size rakip olacak birisi illa bir şekilde önünü kösteklersiniz ama tabikide bir Atatürkçü olarak bakdığımda çok yanlış olarak görüyorum.Enver paşa kendi ırkını milletini seven bir Türkçü Turancıdır ama iyi bir komutan değildir ve kesinlikle hain değildir en fazla hayal perest olur neden diceksiniz daha ortada adam akıllı kurulmuş bir Türk devleti yokken TURAN'ı kurmak biraz hayalperstlik olur malumunuz Türkistandaki Türklerin yarısı rus diğer yarısıda çin esareti altında böyle bir durumda idaellerine geçerçekleştirmesi zor.

T.T.K.!
  • quote:

Doğu Cephesi gibi Çanakkale cepheside I. Dünya Savaşının cephelerindendir. 1913-1918 arası ülkeyi İttihatçiler yönettiği için yenilgiler nasıl onlara mal ediliyorsa zaferlerde onlara mal edilmelidir. Otto Von Sanders'ten haberi olanlar, Von der Goltz, Falkenhayn, Bronsart Von Schellendorf gibi Alman paşalardan da haberdar olmalıdırlar. Doğu harekatını Bronsart paşa planlamıştır.

Meraklısına Osmanlı'nın II. Abdülhamit tarafından nasıl göbeğinden bağlandığını anlatan Almanca(google translate yardımcı olabilir!) bir link:

Osmanlı İmparatorluğunda Alman Askeri Misyonu
    http://de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Milit%C3%A4rmission_im_Osmanischen_Reich#Deutsche_Milit.C3.A4rmission_im_Osmanischen_Reich_unter_Liman_von_Sanders_ab_1913

tarihte kaç devlet kendi savaşına (tabi kendi savaşıysa) yabancı devletten bir komutan atar. @lehrer35 ittihatçılar alman komutanı bu ordunun başına geçirenlerdir.
    kendilerini bu başarıdan ötürü tebrik ederiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dasdasq -- 7 Mart 2009; 23:36:29 >

• Rus kızıl ordusunun kamerasından var bu harekatta donarak ölen şehitlerimiz Atv de çıkmıştı sanırım onlarda sayının çok yüksek olduğunu söylüyorlar Atamızın önüne başka birini çıkarmaya çalışıyorlarki ona bağlılığımız tükensin diye vahdettin çıkardılar olmadı başka biri olmadı sıra envere mi geldi
  • Hocam yanlış bilmiyorsam ekim devrimini gerçekleştiren " Kızıl Ordu " 1917 yılında Troçki tarafından kuruldu. Sarıkamış Faciası ise 1914 yılında yaşanmıştı. O görüntüleri büyük ihtimal kızıl ordunun devirdiği eski Rus ordusu çekmişti. Eğer yanlış bilmiyorsam aynen böyle...

Ayrıca Enver paşaların ve diğer isimlerin gündeme getirilmesiyle ilgili "Atamızın önüne başka birini çıkarmaya çalışıyorlarki ona bağlılığımız tükensin" yorumunuza katılmıyorum. Tarihimizde yanlış bildiğimiz ya da ön yargı etkisiyle düşmanlık seviyesinde sevilmeyen insanların esasında hangi şartlarda neler yaptıklarını anlatarak gerçekleri daha iyi görmemizi sağlıyorlar diye düşünüyorum. Yoksa düşmanlık yapmak kolay. Oturup akşama kadar Enver paşaya, Vahdettine yüzlerce hakaret etmesi kolay. Ancak bunların hiç biri de objektif olmaz bilimsel olmaz. Bence bunların ne şartlarda neler yaptıklarını bilmek Atamıza olan bağlılığımızı azaltmaz.
    quote:

Orjinalden alıntı: Dreatlord

Rus kızıl ordusunun kamerasından var bu harekatta donarak ölen şehitlerimiz Atv de çıkmıştı sanırım onlarda sayının çok yüksek olduğunu söylüyorlar Atamızın önüne başka birini çıkarmaya çalışıyorlarki ona bağlılığımız tükensin diye vahdettin çıkardılar olmadı başka biri olmadı sıra envere mi geldi

• quote:

Orjinalden alıntı: ÇakırEfe

Hocam yanlış bilmiyorsam ekim devrimini gerçekleştiren " Kızıl Ordu " 1917 yılında Troçki tarafından kuruldu. Sarıkamış Faciası ise 1914 yılında yaşanmıştı. O görüntüleri büyük ihtimal kızıl ordunun devirdiği eski Rus ordusu çekmişti. Eğer yanlış bilmiyorsam aynen böyle...

Ayrıca Enver paşaların ve diğer isimlerin gündeme getirilmesiyle ilgili "Atamızın önüne başka birini çıkarmaya çalışıyorlarki ona bağlılığımız tükensin" yorumunuza katılmıyorum. Tarihimizde yanlış bildiğimiz ya da ön yargı etkisiyle düşmanlık seviyesinde sevilmeyen insanların esasında hangi şartlarda neler yaptıklarını anlatarak gerçekleri daha iyi görmemizi sağlıyorlar diye düşünüyorum. Yoksa düşmanlık yapmak kolay. Oturup akşama kadar Enver paşaya, Vahdettine yüzlerce hakaret etmesi kolay. Ancak bunların hiç biri de objektif olmaz bilimsel olmaz. Bence bunların ne şartlarda neler yaptıklarını bilmek Atamıza olan bağlılığımızı azaltmaz.
    quote:

Orjinalden alıntı: Dreatlord

Rus kızıl ordusunun kamerasından var bu harekatta donarak ölen şehitlerimiz Atv de çıkmıştı sanırım onlarda sayının çok yüksek olduğunu söylüyorlar Atamızın önüne başka birini çıkarmaya çalışıyorlarki ona bağlılığımız tükensin diye vahdettin çıkardılar olmadı başka biri olmadı sıra envere mi geldi

Atvnin olması lazım hocam yanlış hatılıyo olailbirim ama tv başında izlerken bile o 3 dakikalık görüntüde ben kendim 350 kadar kişi saymıştım ki çok ufak bir bölümüydü Rus kızıl ordusunun ne zaman kurulduğunu bilmiyorum belkide haber ilgi çeksin diye yapmışlardır

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.