Şimdi Ara

Eşit Ağırlığın Bitik Bölümleri (Hukuk, İşletme, Siyaset Bilimi) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
3
Favori
2.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Gözlüklü olan belirli yerlerde haklı olsa da belirli yerlerde çok sığ yorumlar yapıyor. Genellemelerin her zaman yanlış olduğunu anlamasi ve en azindan tecrübe ettigi seyler hakkında konuşması gerektiğini düşünüyorum. Bir de neden sadece boğaziçi? Bunun cevabini vermeli. Ülkemizde Bilkent,Koç,ODTÜ,GSÜ gibi alternatif üniversiteler de var. Boğaziçini bu kadar öne atmasinin belirli bir sebebi var mi? Yoksa sadece boğaziçi fetişistliğinden mi bunu yapıyor bunun cevabini vermeli

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Okuyun hocam o konuda tereddütünüz olmasın. Ben kendimi düzgün açıklayamadım ilk mesajda. 4 sene siyaset bilimi, sosyoloji okuyorsun bu bölümleri tercih listene yazıyorsun sonra iş özel sektörde çalışmaya gelince ''eee o kadar kitap okuduk niye okuduk o zaman ?, benim elime ne tip skiller geçti, benim ayrıcalığım ne ?'' gibi bir tavır ortaya çıkıyor. Bu beni irrite etti.
  • iibf okumak yerine hukuk daha mantıklı eğer boun, bilkent, koç, sabancı gelmiyorsa çünkü en azından ış var belki düşük ücret fakat en azindan yasiyorsunuz beyler

• JusteMilieu kullanıcısına yanıt
    katılıyorum hocam çok haklısın
  • gözlüklü arkadaşın dediği doğru.

hukuk her ne kadar ele ayağa düştüyse de toplumdan gelen bazı gelenekler var. bazı meslekler bu toplumda her zaman iş yapmaya devam ediyor mezun enflasyonuna rağmen.

benim şimdiki aklım olsa ve 2008 yılına geri dönsem, saçma sapan bir ergenlik tribine ve tembelliğine girip doğru düzgün çalışmadan sayısalda 27k yapan potansiyelimi değerlendirip , biraz daha üstüne koyar, 10k'ya girer ve tıp okurdum.

ya da tm'ye geçip hukuk okurdum. 2010-2015 arası mezun olan hukukçuların birçoğu gayet iyi durumda şu an.

bazı meslekler ölmüyor arkadaşlar. zayıflıyor ama ölmüyor.

network'üm geniştir 8 yıldır piyasada olduğum için.

onlarca hukukçu tanıyorum. 2015 öncesinde mezun olup aç kalan tek bir tane yok içlerinde. az veya çok, bir şekilde tutunuyorlar.

aynı şekilde doktor da yok aç kalan.

ama iyi üniversitelerden mezun olup işsiz kalan ve alan değiştiren çok mühendis, mimar, psikolog, sosyolog, işletme mezunu, iktisat mezunu vs. tanıyorum.

ama mevcut dinamikler biraz daha farklı tabi 2015 sonrasında. buna rağmen işsiz doktor, diş hekimi ve avukat oranı yine diğer mesleklere göre çok daha az.

bunun temel sebebi, bahsettiğim 3 mesleğin (tıp, diş, hukuk) , hitap kitlesi en geniş meslekler. siz hayatınızda doktora dişçiye gitmeyen insan gördünüz mü ? ya da belli bir yaşa ulaşmış olmasına rağmen avukata işi düşmeyen gördünüz mü ? çok nadirdir. bu tip , toplumdaki her bireye hitap eden ve her bireyin potansiyel "müşteri" olduğu mesleklerde aç kalma oranı çok düşüktür.

ve ikinci olarak da yine bu 3 meslek. belki diş hekimliği biraz bu durumun dışında kalabilir ama tıp ve hukuk ile ilgili meslekler, piyasada yaş sınırı olmayan hatta yaşlandıkça değerinizin arttığı mesleklerdir. 70-80 yaşına geldiğinizde eğer eliniz ayağınız tutuyorsa, alzheimer değilseniz gayet iyi bir şekilde yapmaya devam edeceğiniz ve tecrübenizin prim yapacağı mesleklerdir. ama bu yaş durumu diğer mesleklerde biraz tersine işler. mesela 70 yaşında bir elektronik mühendisi, bilgisayar mühendisi olarak alandaki gelişmelerin gerisinde ister istemez kaldığınız için meslekteki değerinizi yitirirsiniz. mühendisliğin, mimarlığın parlak yaş aralığı daha dardır bu mesleklere göre.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WalterWhite00 -- 17 Ağustos 2020; 0:42:54 >

• ceyhunceyhan kullanıcısına yanıt
    Yanındaki arkadaş da ODTÜ ui mezunu. Hatta uluslararası ilişkiler okudum dediğin de şakayla karışık utanmıyo musun falan dedi Niyetinin ODTÜ, Bilkent, Koç ezmek olduğunu düşünmüyorum. Birkaç defa ortalama üniversite ve top üniversite vurgusu yaptı. Derdi BOUN övüp ODTÜ gömmek değil yani. Ağzına BOUN diye takılmış gibi iyi okul tanımı.

Söylediği şeyler de doğru bu arada. Adam sadece üslup itibariyle sert ve çok öz güvenli konuşuyor. Gerçekten dünyada her şey econculuğa kaydı, doğru söylüyor. Bilkent siyasette arkadaşlarımın yarısı diplomat/bürokrat olmak istiyor (2 seneye onların da yüzde 70'i özel sektör kovalayacak) kalan yarısı özel sektörde iş kovalamak derdinde. Özel sektörde iş kovalamak derdinde olan herkes işletme ve econ dersleri almak istiyor çünkü o lazım. Tutup mülakatta Foucault anlatamazsın. Fakat burda bu arkadaş işletmeyi fazla eziyor. Yani ben de yüzeysel bir bölüm olduğu kanaatindeyim ama bu özel sektörün de yüzeysel adam aradığı gerçeğini değiştirmez. Özel sektör derin adam aramıyor zaten. Az biraz zeki, iletişim kurmayı becerebilen, yüzeysel ekonomi, ortalama finans bilen insanı alıp 3-4 sene komik paralara çalıştırmak istiyor. İşletme de bunu iyi öğretiyor bence. Tam olarak özel sektör insanı yetiştiriyor işte. Ne diye iktisat okuyup kendinizi kasasınız ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 17 Ağustos 2020; 2:9:20 >

• Hocam haklı olduğu noktalarda verdiği örneklerle yanlışa gidiyor bence. Bir fikri ortaya sunarken olabildiğince uygun bir üslupla konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bu tarz insanların hayatlarını etkileyebilecek nitelikte konularda. Misal kendim araştırdığım için oradan gideyim. Odtü siyasaldan veya uiden çıkıp özel sektörde çok etkin olarak çalışan çok fazla insan gördüm şu araştırma sürecinde. Konuştuğum her mezun halinden memnundu ve bölümü tavsiye ediyordu. Kimse "Asfalt kemirirsin,kitap okuyorsun işte tuzun kuruysa gidilir" demedi bana.Bu tarz ofansif söylemlerin kaynağını büyük bir üniversite fanatikliği veya cehalete veriyorum ben. Cahil biri olmadığı da bana göre açık, o yüzden dedikleri fanatikliği içeriyor mu diye sordum kendi kendime. olabildiğince açık görüşlü olmaya çalışıyorum bu konuda. Bu yüzden de öne sürülen bir düşüncenin nedenlerinin iyi anlatılması gerektiğini savunuyorum. XX üniversitesine gidilmez NOKTA. Bu çok saçma bir yaklaşım. Neden gidilmez? Akademik olarak mı yetersiz? Okulun kitlesi mi kalitesiz? Bunların belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sadece Boğaziçinde okunur deyip Odtü okursanız kpss çalışırsınız demek ve neden söylememek iddiasını çok havada bırakıyor.

Kendini geliştir cart curt muhabbetleri yalan, senin cvnde bu yazmayacak diyor. Peki sen nasıl kalifiye olacaksın? Sektörde varolmanın tek yolu 4 sene boğaziçinde okumak mı? İşveren bizim kişisel yeterliliğimize ve bilgimize bakmıyor mu ne demek cvnde yer almayacak. Belki anlatmaya çalıştığı şey bu olmayabilir ama cümlelerinden bu anlamlar çıkıyor. Bir de bunu dediğiniz gibi inanılmaz bir özgüvenle söyleyince insanın ister istemez eleştiresi geliyor.

Toplumun dediğine uyun. Doktor-Mühendislik-Hukuk üçlüsünden şaşmayın demesi ayrı bir konu zaten. Herkes doktor mühendis veya avukat olmak zorunda başka iş yok memlekette çünkü. Bunlar haricinde bir yere giderseniz işsizliğe mahkumsunuz kafası çok yanlış geliyor bana. Madem öyle o zaman bunca çalışan çeşitli sektördeki bunca insan neden bu bölümleri okumuş? Şu bölümleri tercih eden insanların çoğu fen sorusu çözmeden anadoludaki mühendisliklerin çoğuna gidebilecek sıralamaya sahip. Bu insanlara sen bunu okursan işsiz kalırsın sen bunu okumazsan yaşarsın tarzı genellemeler yapmak bana çok sığ ve gerçeği yansıtmayan tavsiyeler olarak geliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ceyhunceyhan -- 17 Ağustos 2020; 3:48:50 >

• Hocam eşit ağırlığın bitik bölümü falan yok. Bitmiş ve çürümüş Türkiye ekonomisi var. Bahsettiğiniz bölümlerin hepsi yurtdışında çok tercih edilen bölümler ve bitirildiği zaman iyi bir gelecek vaadeden bölümler.
    Cahil biri olmadığına emin olabilirsin. Benim takip ettiğim biri kendisi. Aynı kanalda açık oturum havasında videolar çekiyorlar sosyal bilimler hakkında, bu videosunu yeni gördüm ama. Bu videodaki yorumları ne kadar isabetli o elbette tartışılabilir. Ben de aşırı öz güven ve videonun başında amaçlarını iyi izah edememekten ötürü hatalar gördüm. Fakat genel anlamda iyi bir resim çiziyor.

Videoda bir yerde ODTÜ'den çıkarsanız kpss çalışırsınız sadece gibi bir şey mi diyor? Yakalayamamışım orayı.

Bu video "Türkiye şartları göz önüne alınarak İİBF ve üniversitelerin durumu" gibi bir başlıkla yayınlansa bence hiç mesele yok. İyi bir resim çiziyor. Arkadaşın Boğaziçi'nde ne olursa olsun git lafı da aslında ODTÜ ui yerine Boğaziçi felsefe yaz demek değil. Diyor ki ODTÜ ee yerine BOUN makine yaz ki bu zaten yapılmayan bir şey değil. Doğru mu yanlış mı tartışılır fakat bu kafada insanlar zaten var, kendisi de benzer düşünüyor. Ben aynı fikirde değilim, bence problemli bir bakış açısı ama BOUN markasının iyi sattığı da bir gerçek.

Kısaca eleştirel bir eksende değerlendirmek lazım fakat bu videoyu çekenler de hiçbir şey görmeden, bilmeden çekiyor değil. Bu tecrübelere kulak asmak lazım. Bir tek hukuk konusunda yok yere ahkam kesmişler. Oraya katılamayacağım. Gerçi diğer arkadaş hukukun hiç iyi bir noktada olmadığına değindi zaten.

• 11.40 ta tam olarak, bakabilirsiniz hocam.
    Onun haricinde katiliyorum dediklerinize, özellikle sağdaki arkadas zaten benimle hemen hemen aynı düşüncelere sahip bu konuda.

Halt etmiş orda. Çok iddialı ve yanlış konuşmuş.

• İibf’de bana göre en iyi bölümler iktisat(ekonomi) ve İşletmedir.En iyisi iktisattır ve aynı zamanda en zoru da.İşletmenin tercih edilme de sebebi daha kolay olması.Hafif dersleri var ve kendini geliştirmeye daha çok vaktin var.

• Evet birkaç gün önce izlemiştim kanallarında gayet iyi videolar var. Ömer bence özellikle sosyoloji hakkında çok doğru konuşuyor. Bu ülkenin bu kadar sosyologa ihtiyacı yok, dediği gibi market bunu karşılamıyor. Her yıl binlerce sosyolog mezun ediyoruz, dünyanın bile bu kadar sosyologa ihtiyacının olduğunu düşünmüyorum:D Onun dışında felsefe gibi, edebiyat gibi bölümlerimiz de var bunlarda meslek vermiyorlar yani aldığın diplomanın hiçbir anlamı yok, yoksa neden okuyoruz? Söylediği en mantıklı şey "herkes bi cemaate üyeyse o cemaat değildir" yani okuduğun bölümün sana verdiği mesleğin bir sınırı olmalı. Bugün bir avukat tvlerde siyaset yapabilir, bir tarihçi sosyolog olabilir, bir sosyolog edebiyat tarihi anlatabilir, bir edebiyatçı felsefe kitabı yazabilir... Maalesef bu çağda yapmamız gereken şey bize meslek veren diplomamızın meslekle eş anlama geldiği bölümler okumaktır: tıp gibi, diş gibi, hukuk gibi başka çaremiz yok.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• İç mimarlık ve çevre tasarımı

• Bence hukuk okunursa okunursa TAU da okunur. En azından iş olarak kendini garantilersin. Burada büroda çay getir götürü yapacağına alamanyada onu yapıp her akşam pirzola yersin
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.