Şimdi Ara

Eşit Ağırlığın Bitik Bölümleri (Hukuk, İşletme, Siyaset Bilimi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
3
Favori
2.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • soldaki arkadaş boğaziçi pols mezunu sağdaki arkadaş odtü polste hala okuyor. boğaziçi mezunu arkadaş iibf'ye baya kayıyor hukuk okunur diyor. siz ne düşünüyorsunuz? bana büyük ölçüde haklı geldi.

lütfen videonun hepsini izlemeden görüş bildirmeyelim. alalım x2 ye hızlıca izleyelim.

• gözlüklü arkadaşın dediği doğru.

hukuk her ne kadar ele ayağa düştüyse de toplumdan gelen bazı gelenekler var. bazı meslekler bu toplumda her zaman iş yapmaya devam ediyor mezun enflasyonuna rağmen.

benim şimdiki aklım olsa ve 2008 yılına geri dönsem, saçma sapan bir ergenlik tribine ve tembelliğine girip doğru düzgün çalışmadan sayısalda 27k yapan potansiyelimi değerlendirip , biraz daha üstüne koyar, 10k'ya girer ve tıp okurdum.

ya da tm'ye geçip hukuk okurdum. 2010-2015 arası mezun olan hukukçuların birçoğu gayet iyi durumda şu an.

bazı meslekler ölmüyor arkadaşlar. zayıflıyor ama ölmüyor.

network'üm geniştir 8 yıldır piyasada olduğum için.

onlarca hukukçu tanıyorum. 2015 öncesinde mezun olup aç kalan tek bir tane yok içlerinde. az veya çok, bir şekilde tutunuyorlar.

aynı şekilde doktor da yok aç kalan.

ama iyi üniversitelerden mezun olup işsiz kalan ve alan değiştiren çok mühendis, mimar, psikolog, sosyolog, işletme mezunu, iktisat mezunu vs. tanıyorum.

ama mevcut dinamikler biraz daha farklı tabi 2015 sonrasında. buna rağmen işsiz doktor, diş hekimi ve avukat oranı yine diğer mesleklere göre çok daha az.

bunun temel sebebi, bahsettiğim 3 mesleğin (tıp, diş, hukuk) , hitap kitlesi en geniş meslekler. siz hayatınızda doktora dişçiye gitmeyen insan gördünüz mü ? ya da belli bir yaşa ulaşmış olmasına rağmen avukata işi düşmeyen gördünüz mü ? çok nadirdir. bu tip , toplumdaki her bireye hitap eden ve her bireyin potansiyel "müşteri" olduğu mesleklerde aç kalma oranı çok düşüktür.

ve ikinci olarak da yine bu 3 meslek. belki diş hekimliği biraz bu durumun dışında kalabilir ama tıp ve hukuk ile ilgili meslekler, piyasada yaş sınırı olmayan hatta yaşlandıkça değerinizin arttığı mesleklerdir. 70-80 yaşına geldiğinizde eğer eliniz ayağınız tutuyorsa, alzheimer değilseniz gayet iyi bir şekilde yapmaya devam edeceğiniz ve tecrübenizin prim yapacağı mesleklerdir. ama bu yaş durumu diğer mesleklerde biraz tersine işler. mesela 70 yaşında bir elektronik mühendisi, bilgisayar mühendisi olarak alandaki gelişmelerin gerisinde ister istemez kaldığınız için meslekteki değerinizi yitirirsiniz. mühendisliğin, mimarlığın parlak yaş aralığı daha dardır bu mesleklere göre.
    Gözlüklü olan belirli yerlerde haklı olsa da belirli yerlerde çok sığ yorumlar yapıyor. Genellemelerin her zaman yanlış olduğunu anlamasi ve en azindan tecrübe ettigi seyler hakkında konuşması gerektiğini düşünüyorum. Bir de neden sadece boğaziçi? Bunun cevabini vermeli. Ülkemizde Bilkent,Koç,ODTÜ,GSÜ gibi alternatif üniversiteler de var. Boğaziçini bu kadar öne atmasinin belirli bir sebebi var mi? Yoksa sadece boğaziçi fetişistliğinden mi bunu yapıyor bunun cevabini vermeli
    Hocam haklı olduğu noktalarda verdiği örneklerle yanlışa gidiyor bence. Bir fikri ortaya sunarken olabildiğince uygun bir üslupla konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bu tarz insanların hayatlarını etkileyebilecek nitelikte konularda. Misal kendim araştırdığım için oradan gideyim. Odtü siyasaldan veya uiden çıkıp özel sektörde çok etkin olarak çalışan çok fazla insan gördüm şu araştırma sürecinde. Konuştuğum her mezun halinden memnundu ve bölümü tavsiye ediyordu. Kimse "Asfalt kemirirsin,kitap okuyorsun işte tuzun kuruysa gidilir" demedi bana.Bu tarz ofansif söylemlerin kaynağını büyük bir üniversite fanatikliği veya cehalete veriyorum ben. Cahil biri olmadığı da bana göre açık, o yüzden dedikleri fanatikliği içeriyor mu diye sordum kendi kendime. olabildiğince açık görüşlü olmaya çalışıyorum bu konuda. Bu yüzden de öne sürülen bir düşüncenin nedenlerinin iyi anlatılması gerektiğini savunuyorum. XX üniversitesine gidilmez NOKTA. Bu çok saçma bir yaklaşım. Neden gidilmez? Akademik olarak mı yetersiz? Okulun kitlesi mi kalitesiz? Bunların belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sadece Boğaziçinde okunur deyip Odtü okursanız kpss çalışırsınız demek ve neden söylememek iddiasını çok havada bırakıyor.

Kendini geliştir cart curt muhabbetleri yalan, senin cvnde bu yazmayacak diyor. Peki sen nasıl kalifiye olacaksın? Sektörde varolmanın tek yolu 4 sene boğaziçinde okumak mı? İşveren bizim kişisel yeterliliğimize ve bilgimize bakmıyor mu ne demek cvnde yer almayacak. Belki anlatmaya çalıştığı şey bu olmayabilir ama cümlelerinden bu anlamlar çıkıyor. Bir de bunu dediğiniz gibi inanılmaz bir özgüvenle söyleyince insanın ister istemez eleştiresi geliyor.

Toplumun dediğine uyun. Doktor-Mühendislik-Hukuk üçlüsünden şaşmayın demesi ayrı bir konu zaten. Herkes doktor mühendis veya avukat olmak zorunda başka iş yok memlekette çünkü. Bunlar haricinde bir yere giderseniz işsizliğe mahkumsunuz kafası çok yanlış geliyor bana. Madem öyle o zaman bunca çalışan çeşitli sektördeki bunca insan neden bu bölümleri okumuş? Şu bölümleri tercih eden insanların çoğu fen sorusu çözmeden anadoludaki mühendisliklerin çoğuna gidebilecek sıralamaya sahip. Bu insanlara sen bunu okursan işsiz kalırsın sen bunu okumazsan yaşarsın tarzı genellemeler yapmak bana çok sığ ve gerçeği yansıtmayan tavsiyeler olarak geliyor.
    Yanındaki arkadaş da ODTÜ ui mezunu. Hatta uluslararası ilişkiler okudum dediğin de şakayla karışık utanmıyo musun falan dedi Niyetinin ODTÜ, Bilkent, Koç ezmek olduğunu düşünmüyorum. Birkaç defa ortalama üniversite ve top üniversite vurgusu yaptı. Derdi BOUN övüp ODTÜ gömmek değil yani. Ağzına BOUN diye takılmış gibi iyi okul tanımı.

Söylediği şeyler de doğru bu arada. Adam sadece üslup itibariyle sert ve çok öz güvenli konuşuyor. Gerçekten dünyada her şey econculuğa kaydı, doğru söylüyor. Bilkent siyasette arkadaşlarımın yarısı diplomat/bürokrat olmak istiyor (2 seneye onların da yüzde 70'i özel sektör kovalayacak) kalan yarısı özel sektörde iş kovalamak derdinde. Özel sektörde iş kovalamak derdinde olan herkes işletme ve econ dersleri almak istiyor çünkü o lazım. Tutup mülakatta Foucault anlatamazsın. Fakat burda bu arkadaş işletmeyi fazla eziyor. Yani ben de yüzeysel bir bölüm olduğu kanaatindeyim ama bu özel sektörün de yüzeysel adam aradığı gerçeğini değiştirmez. Özel sektör derin adam aramıyor zaten. Az biraz zeki, iletişim kurmayı becerebilen, yüzeysel ekonomi, ortalama finans bilen insanı alıp 3-4 sene komik paralara çalıştırmak istiyor. İşletme de bunu iyi öğretiyor bence. Tam olarak özel sektör insanı yetiştiriyor işte. Ne diye iktisat okuyup kendinizi kasasınız ki?
  • izlemeye korktum hocam

iibf'nin gereksiz yukseldigini dusunuyorum ben videoda soylenenleri de tahmin edebiliyorum.calisma alani dar maalesef.bankalar ve big4 agirlikli calisiyormus mezunlar.big4'un sartlari da cok kotu maalesef genelde ailesi istanbulda yasayip kira derdi olmayanlar tercih ediyormus.

ama bir şekilde yolumuzu bulacagiz artık.bankalar veya bazi sirketler en azindan maddi acidan fena değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Özel sektörde çalışma kafasında olan insan Siyaset Bilimi, Sosyoloji gibi bölümlerden uzak dursun net yazıyorum buraya. Sonra buradaki arkadaş gibi çok güzel kitap okuduk da eeee durumuna düşebilirsiniz. O kitaplar özel sektörde değerlendirilmiyor maalesef (çoğunlukla). Ya akademi için çabalayacaksınız ya da kamuda yer bulmaya çalışacaksınız. Özel sektörde siyaset bilimci sosyolog title'ları ile iş yapmanız çok zor. Özel sektörde kendinizi dönüştürmekle uğraşacağınıza okumayın bölümleri kafanızı o güzel kitaplarla doldurmayın (ya da okuyun banane)

EDİT: Sinirlenip yazdığımdan bazı şeyleri yanlış aktarmışım benim hatam. Özel sektörde bu bölümler benzer iş yapıyor (çoğu yerde) ona bir itirazım yok benim. Aşağıda açıkladığım videodaki tavra yönelikti tepkim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JusteMilieu -- 17 Ağustos 2020; 0:8:52 >
  • JusteMilieu kullanıcısına yanıt
    hocam siz pisman misiniz peki?

• fabricioramirez F kullanıcısına yanıt
    Şu anlık pişmanlığım yok ileride ne olur ne gider bilemem. Pişman değilim çünkü işletme iktisat yetmediği için veya hukuku beğenmediğim için girmedim bu bölüme, iibf nasıl olsa hepsi aynı diye de girmedim. Öğrenmek ve araştırmak için girdim bu yolda ilerleyebilirsem ne ala.
  • almanyalidoktor kullanıcısına yanıt
    Hocam siz sanırım boun işletme, iktisat yazmıştınız en başa büyük ihtimal ikisinden biri gelecek. Sizi endişelendiniz mi videoyu izledikten sonra?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
    ben bilkent,boun gibi okullarin ui ve siyaset mezunlariyla konusmaya calistim elimden geldigince linkedin uzerinden.genelde ozel sektorde ozellikle bankalarda iibf icinde bolum cok fark etmiyor demislerdi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Boğaziçi işletme ve ekonomi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    hocam dediğinizde bir nebze haklısınız zaten konuştuğum mezunlarda verilen teorik eğitimin iş hayatında pek bir karşılığı olmadığını söylüyor ama acımasız bir yorum yaptığınızı düşünüyorum odtü/boun siyaset mezunu olup p&g,unilever,johnsonjohnson gibi özel sektörün top şirketlerinde çalışan kişiler gördüm ki konuştuğum mezunlarda kkendi dönemindeki arkadaşlarının çoğunluğunun özel sektörde çalıştığını söylüyor.sosyoloji bölümü hakkında pek bir fikrim yok ama özel sektörde insan kaynaklarında çalışıyorlar genellikle yani işletme/iktisat gibi özel sektör yelpazesi beklemiyorum tabi ki bu bölümlere girerken ama özel sektörde çalışmayı düşünüyorum bu bölümlerin de bu konuda önüme taş koyacağını düşünmüyorum.iibf için özel sektörde işletme/ekonomi 1-0 önde olduğunu bu bölümde okuyan konuştuğum mezunlar bizzat söylüyor zaten ama hiçbirisi özel sektör düşünüyorsan uzak dur demedi hatta sordum özel sektörde siyaset/ui mezunlarına nasıl bakılıyor diye işletme/ekonomi mezunlarından farklı gözle bakmıyorlar bize ama onların yelpazesi çok daha geniş dediler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 17 Ağustos 2020; 0:2:1 >

hocam peki özel sektörde işletme veya ekonomi mezununa göre çok mu geride oluyorsunuz? benim gördüğüm kadarıyla üst görevlerde -cfo,cpo,ceo vs.- genellikle mühendislik işletme ve ekonomi mezunları var hep.
  • GrazieRagazzi kullanıcısına yanıt
    hocam ekonomiye ilgim var. bir türlü yürürüm diyorum sadece sıralamadan dolayı yazmadım. umarım beklediğim gibi olur.
    Arkadaş çok haklı siyaset gibi sosyoloji gibi bölümleri okuyacaksanız ilk 2 yıl ortalama kasın son 2 yıl alese hazırlanın yapabileceğiniz en iyi hareket bu olur
    Kendi işini kurman için iyi bir fırsat aslında işletme vs. okumak. Girişken olup sektörü, ihtiyaçları, parayı tanıyıp bir probleme çözüm bulup iş kurabilirsin. Demesi basit o yüzden bu yola girmeden elime bir meslek alıp güvenceden sonra atılmayı düşünüyorum. Memur zihniyetinden kurtulman gerektiğini ve ömrünü başkalarına çalışarak geçirmek zorunda olmadığını vurguluyorum burada.
    İnşallah gönlünüzdeki gibi olur hocam.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • hocam videodaki adam da zaten boğaziçi pols geliyorsa yazın boğaziçi ismiyle yürürsünüz zaten diyor. diğer üniversiteleri yazmayın diyor.
  • evet acımasız gibi ben de sinirlerek yazdım çünkü videodaki adam o kadar kitap okuduk eee diyince sinirlendim açıkçası. Nedenine girmeyeceğim. Özel sektörde çalışılır illa ki bunu da inkar etmedim yukarıda. Karşı çıktığım şey o değildi. Çalışan insanların kaçı siyaset bilimci veya sosyolog olarak çalışıyor derdim burada.

Diğer mesaja da cevap vereyim. Siyaset bilimci olarak özel sektörde yer yok denecek kadar az. Bu nedenle siyaset bilimi okuyup özel sektörde herhangi bir iibf mezunuyla benzer işleri yapınca boşuna okuduk'a dönüyor insanların tavrı. Ne bekliyordun ki ? sorusunu sormak istiyorum bu tavırdaki insanlara sadece. Yoksa siyaset bilimi okuyup çalışamazsın diye bir şey yok ortada. Biraz sinirlenip yazdığımdan öyle durmuş olabilir mesajda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JusteMilieu -- 17 Ağustos 2020; 0:5:15 >
  • Numan2e7n kullanıcısına yanıt
    kendi isini yapmak ulkenin bu sartlarinda mantikli gelmiyor. devlet gelirinin yarisina otomatik olarak ortak oluyor.kur cok belirsiz, ulke yonetimi belirsiz(mesela rus ucaginin dusmesi doneminde bircok sektor cok zorluk yasadi)

Haklısın. Zaten o yüzden ülkeden doğru düzgün bir şey çıkmıyor. Udemyi kuran adam bile gidip amerikada kuruyor.
    hocam boun,odtü vs etiketi önemli tabi ki ama etikete fazla güvenmenin sonunun hüsran olacağını düşünüyorum forumda sabancı iibf mezunu işşiz bir arkadaş vardı örnek olsun diye söyledim
  • Bu videoyu izlemiştim.Boğaziçinde okuyorsanız sorun yok bu videoyu izlemeyin kapatın gitsin gibi bir şey söyleniyordu,bu söz diğer top üniversiteler ile de ölçüşür bence.

haklısınız hocam ben de bunun bilinciyle yazdım zaten siyaset ve uluslararası ilişkileri bu bölümlerde okumuş özel sektörde çalışan 5-6 kişiyle konuştum linkedin üzerinden hepsi sizin dediklerinize paralel olarak bölümde verilen eğitim iş hayatında bir karşılığının olmadığını,verilen eğitimin misyonun akademiye yönlendirmek olduğunu söylediler.bölümlerin ders içeriğininden de bu kabak gibi belli oluyor.ben seçmeli dersler ve yandal işletme/iktisat yoluyla özel sektörde ilerlemeyi düşünüyorum eğer siyaset veya ui'ye girersem mezunlarla konuştuktan sonra kafamda çok şüphe kalmadı açıkcası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 17 Ağustos 2020; 0:13:30 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.