POLS/IR ve bilkent hakkında soru cevap
Forumda çok olmasa da bu bölümleri türlü sebeplerden yazmak isteyen arkadaşlar var. Bilkent pols mezunu (tarih yan dal) ve eylülde viyanada tarih yüksek lisansına başlayacak biri olarak genel olarak sosyal bilimler özel olarak pols/ir/tarih/sosyoloji gibi bölümler hakkında sorusu olanlara yardımcı olabilirim.
Güz Dönemi Hakkında Şahsi Görüşüm
Önümüzdeki 3 hafta içinde tam sayıyı bilmemekle birlikte çoğu üniversite ve bunların yayında bütün ilk ve ortaöğretim yüz yüze eğitime başlayacak. 2020 Mart ayından beri ilk kez bu kadar büyük sayıda insan okullarında bulunacak. 18 aylık bu süreçte ilk ve ortaöğretimde yüz yüze eğitimin yapıldığı gün sayısı olarak OECD ülkeleri arasında en alt sıralardayız (sondan 1 veya 2). Bu kademelerin yüz yüze eğitime geçmesi tartışılmaması gereken bir konu. Sadece 'nasıl'ı tartışmalıyız. Fransa'da yapılan bir araştırmada online eğitim süreci boyunca ilköğretim çağındaki çocukların bilişsel kapasitelerinde düşüş gözlenmiş. Aynı şekilde ABD'de IQ testindeki başarılar %20 düşmüş kontrollü yöntem ile yapılan araştırmadan çıkan sonuç bu (Benim IQ testine ilişkin yaklaşımım farklı ama bilişsel olarak çocukların bir önceki nesle göre dezavantajlı olarak büyüdükleri açık gibi).
Üniversitelere geldiğimizde 3 hafta içinde çoğu açılmasına rağmen elle tutulur bir program yok ortada. YÖK'ün bugün Twitter'da paylaştığı bir infografik vardı. Ben utancımdan paylaşamazdım onu. Dersler sosyal mesafeli yapılacak, aşı zorunluluğu, hes kodu vs özeti bu. Bir kere sosyal mesafeli ders yapabilecek şekilde her okulun kapasitesi var mı? İkincisi sosyal mesafe dediğimiz şey katı bir soyutlamadan ibaret. Pratikte ihmal edilmemesinin imkanı yok. Bina içinde, önünde, yemekhanede, kampüs içi oturma alanları, kafelerde, kütüphanelerde, elbette yurtlarda, kampüs içi servislerde ve benim aklıma gelmeyen birçok alanda sosyal mesafenin verimli bir şekilde uygulanması mümkün değil. Bu konuda görebildiğim kadarıyla ne okulların ne de otoritelerin bir planı var. Daha önemlisi buralarda elbette test olsa pozitif sonuç verecek kişiler bulunacak. HES kodu veya aşı zorunluluğu bunu dışlamıyor. Yine aynı şekilde pozitif vaka var ise bu virüs yayılacaktır da. Bu durumda KYK yurtlarında kalıyor olanların oda arkadaşlarının statüsü ne olacak? Önceki gün testi pozitif çıkan arkadaşları olduğu halde ertesi gün okula gidecekler mi? Yine, testi pozitif çıkan kişinin son 3 gün içinde bulunduğu dersliklerdeki öğrencilerin statüleri ne olacak? Eğer karantina tedbirleri uygulanacaksa kısa sürede yüz yüze eğitimin çöktüğünü göreceğiz. Yok eğer farklı bir yöntem, neyse o da artık!, uygulanacaksa bunun ne olacağından kimsenin haberi yok (bence okulların da yok). KYK yurtlarının kapasitesi azaltılacak mı? Odalardaki kişi sayısının düşmesi pek mümkün görünmüyor. Hibrit derslerde KYK yurtlarında kalanlar internet üzerinden nasıl derslerine katılıp verimli bir süre geçirecekler? Herkesin bildiği üzere KYK yurtlarındaki internet inanılmaz kötü. Yine bazı derslerin yüz yüze bazı derslerin online verileceği durumlarda öğrenciler yüz yüze dersten çıkıp -eğer yurdu kampüste değilse- okul içinde uygun bir ortamı bulup derse bağlanmaya çalışacak. Bu durumda oluşacak kargaşa hesap edildi mi birileri tarafından? Yine sosyal mesafenin uygulanması mümkün olmayan bir ortama sebebiyet verecek bu. Yüz yüze eğitimin devam ettiği bir dönemde diyelim ki salgının şiddeti arttı ve hükümet yüz yüze eğitimi etkilemeyecek ama sivil hayatı etkileyecek tedbirler almaya başladı. Örneğin ilk yapacakları yine haftasonu kısıtlaması olacaktır. Bu durumda yurtlar ne olacak? Kalabalık yurtlarda insanlar dip dibe haftasonu işkencesi bitsin diye mi bekleyecek?
Bu sorular şu an aklımda olanlar. Elbette sizin de bunlardan farklı sorularınız vardır. Kısaca görüşüm şu; ne bir üniversite ne hükümet ne YÖK ne Sağlık Bakanlığı bu ay içinde büyük oranda başlayacak üniversitelerdeki yüz yüze eğitim hakkında planlı bir program sunabildi. YÖK bilindiği üzere topu üniversitelere attığını söylüyor ama YÖK diye ucube bir kurum varsa köşede oturup sessizce bekleyemez. Üniversitelerin özerkliği bu gibi durumlarda mı aklınıza geliyor? Sağlık Bakanlığı pozitif vakalar hakkında nasıl bir süreç işleyeceği konusunda ekstra bir bilgilendirme yapmadı. Bu durumda şu ana dek süregelen uygulamanın devam edeceğini mi varsayacağız? Yani, testi pozitif çıkan ve temaslılar karantina şartlarında olacak şu anki durumda. Hükümete yorum ayırmaya gerek görmüyorum. Okullar da l dersleri yüz yüze yapacağız, açtık okulu açıyoruz, dersler şöyle verilecek böyle verilecek dediler ama kinci paragraftaki hiçbir soruya yanıt vermediler. Buradan anlıyoruz ki okulları yönetenler de tedirgin. Sonuçta gerekli plan programın açıklanmadığı şu durumda başlayacak yüz yüze ve hibrit eğitimin kısa sürede çökeceğini düşünüyorum. Olan yine üniversite öğrencisine ve ağır enflasyon altında ezilen ailelerine olacak maalesef. Tabii bir de ekonomiden ayrı çok boyutlu maliyetler de olacaktır.
Bilkent Üniversitesi Aşı Kararı
Bugün atılan mailde üniversitenin her türlü imkanından faydalanmak için aşı kartı zorunluluğu getirildi. Buna yurtlar da dahil. Aşı olmayanlar 48 saat geçerli PCR veya üniversitenin kendisinin geliştirdiği Diagnovir testini göstermek zorunda olacak. Eğitimin nasıl olacağı (tamamen yüz yüze/hibrit) ise belirtilmedi. Şahsen bütün özel üniversitelerin aynısı yapacağını düşünüyorum. Ama son karar hükümetin olacak. Tam metin şöyle:
Dear Students,
The new academic year is fast approaching. The university is committed as ever to carrying all academic activities without compromise, while protecting the well-being of its students, faculty, and staff. To this end, we will be instituting vaccine requirements throughout all campus facilities, in addition to current Covid-19 measures that are in place, including mandatory face masks and social distancing. In the Fall Semester, we expect all teaching faculty, administrative staff, and students present on campus facilities to be fully vaccinated. Those who have recently recovered from Covid-19 are exempt from this vaccine requirement for 3 months after they have recovered. Those who choose to remain unvaccinated for some other reason may still use campus facilities, provided they present a negative PCR or Diagnovir (administered at Bilkent) test at their own cost. Both tests will be considered to be valid for 48 hours after the test result becomes available, after which a new test will be required. Vaccination/PCR requirement covers all campus facilities including the student dormitories.
"
Bu durumdur. GSÜ'nün en en önemli özelliği Fransız hocaları ve Fransızca eğitimidir. Bunun bittiği zaman GSÜ boğaz kenarında bir üniversite olma durumuna düşer. Sadece Fransız akademisyenlerin gitmesi de değil durum, Fransız üniversiteleri ile öğrenci değişimleri, çift diploma anlaşmalarının da etkilenmeyeceğini kimse garanti edemez.
Sözel 2018= 2175 > Sözel 2021 1527 (Ham)
Sıralamam bu şekilde. Sanırım ea`nın üst sıralarında olduğu kadar bir fark olmanış. Ea`nın üst sıralarında inanılmaz atlamalar var. Zor sınavın verdiği bir haz başka olur :) Herkese tebrikler.
Rastgele TV’yi açmıştım, bakayım ne var diye. Karşıma bu adam çıktı ve böyle şeyler sayıklıyor grup toplantısında. Yeni üniversiteye geçiş önerisini falan anlatıyor şu sıralar. Normalde he he diyip geçerdim ama mhp, akp kadar yönetiyor bu ülkeyi. Atlanmamalı.
AYT 2021 Edebiyat ve Sözel Değerlendirmem
Edebiyat her zamanki Türkçe sorularıyla açıldı bir iki metni cidden beğendim. Özellikle karaciğer ve Antik Mezopotamya konulu metin çok hoşuma gitti. Yeni bir format mı bilmiyorum ama yazarın öğrenciye tavsiyesine buldurma sorusu da hoştu. Süre derdinin olmadığı bir sınavda ilk 7-8 Türkçe sorusu kekti kısacası. Ardından yaklaşık 14-15 tane düz edebiyat ve bilgi sorusu geldi. Çalışmadığım için yorum ve aklımda kalanlarla hepsini işaretledim bir şekilde ama kaç yanlış gelir bilmiyorum. Bir soruda edebi eserleri sıralayıp kişiyi soruyordu, İslamcı cenahın üstatlarından Necip Fazıl şıklardaydı tak işaretledim ve doğru çıktı tabii ki :) Müstezat vs vardı hiçbir şey bilmeden salladım.Tanzimat'tan 2-3 soru vardı. Cumhuriyetten ise ilginç bir şekilde 1'i yorum 3 soru vardı sanırım, edebiyatın en zorlayıcı kısmı bana kalırsa ama yine es geçilmiş
sos-1 tarihte zorlayıcı soru pek hatırlamıyorum. Karadeniz'deki asayişi sağlamak için kurulan orduyu Kuvva'yı Seyyare yaptım birini ama şık eleyerek yaptığım için emin değilim. 2019'daki Tapo Kağan ayarında bir soru kesinlikle yoktu ama. Coğrafyası klasik coğrafyaydı, harita yorumlamaca. Yayla sorusunda tereddütte kaldım Antalya tarafını işaretledim Toros'ların biraz daha geride olduğunu düşünerek. Volkanik patlama sorusunda da doğrudan dediği için erozyonu işaretledim çünkü erozyon için belli bir süre geçmesi gerekiyor diye biliyorum.
Sos-2 tarihte sıkıntılı bir iki soru vardı. Hangisi Atatürk döneminde çıkarılmış bir kanun değildir sorusu mesela salladım ama tutmamış. Karahanlıların kuruluşunda rol oynayan Türk boyu biraz mantık biraz eleyerek Karluklar yaptım doğru çıktı. Coğrafya sos-1 ile benzeşiyordu. Bor haritasında takıldım onu biraz mantık yürüterek salladım. Ekonomik işbirliği içeren birlikleri OPEC ve BDT yaptım, NATO'yu askeri ağırlıklı olduğu için almadım ama o da alınabilirdi belki. Felsefe ayarında ve bir tık kolaydı. Sembollü mantık sorusu yerine daha basit bir şeklini sormuşlar. Metinleri de ağır değil ve okuması kolaydı. Din kısmında mezhepler falan vardı, hiçbir fikrim olmayarak yine de Ebu Hanife olarak salladım. Sırat-ı müstakim vs anlamadığım şeyler onu da salladım.
Genel olarak böyle. Bence edebiyat cumhuriyetten doğru düzgün soru sormamasıyla ve tarihin biraz 'kek' olmasıyla insanların iyi netler getirecekleri bir alan olacak. Sözel çözen zaten forumda kaç kişi var bilmiyorum ama felsefe metinlerinin kolaylığı ve tarihin orta karar olması sebebiyle bir tık fazla veya aynı netler gelebilir. Değerlendirmem bu şekilde.
TÜBİTAK’ın Üniversite Yetkinlik Raporu
|
2020- EA Yerleştirme Sonuçları
|
Bilkent Econ’un yeni transferi
Son Giriş: 2 ay önce
Son Mesaj Zamanı: 3 ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2.020
İkinci El Bölümü Mesajları: 1
Konularının görüntülenme sayısı: 23.497 (Bu ay: 148)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 2.772 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Eğitim ve Sınavlar