Şimdi Ara

POLS/IR ve bilkent hakkında soru cevap

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
1
Favori
709
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Forumda çok olmasa da bu bölümleri türlü sebeplerden yazmak isteyen arkadaşlar var. Bilkent pols mezunu (tarih yan dal) ve eylülde viyanada tarih yüksek lisansına başlayacak biri olarak genel olarak sosyal bilimler özel olarak pols/ir/tarih/sosyoloji gibi bölümler hakkında sorusu olanlara yardımcı olabilirim.

• akademiden mi devam edeceksiniz hocam

yl konunuz nedir

• HenryKissinger kullanıcısına yanıt

2 yıllık program olduğu için henüz kesin değil ancak erken modern (tr’de yeniçağ diyorlar herhalde) batı avrupa tarihinde kapitalizmin ortaya çıkışı, siyasi düşünce ve bunun iktidarla ilişkisini aşağıdan bi bakış açısıyla çalışmayı düşünüyorum ama daha oturması lazım.

• JusteMilieu kullanıcısına yanıt

anladım hocam başarılar dilerim

akademiden gitmezsen ne yapacaksın hocam, para var mı ki bu işte?

• Akademiden devam etmeyi düşünüyorum zaten atlamışım o kısmı. Çok çok para kazanma olanağı olmadığı doğru ancak istediğim bir okulda PhD sonrasında araştırmacı/akademisyen olmak yeterli benim için.

• aslında yl deneyimiyle ki muhtemelen dili de iyidir. dışişleri meslek memurluğu falan da deneyebilir. yl olması büyük avantaj olur. tabi hocam akademisyen olmak istiyormuş yazmış zaten.

• Beyacun Çekmezoğlu B kullanıcısına yanıt

Dışişleri stajı yapmıştım 30 yaşında da hala giren oluyor hatta en azından yüksek lisans yapılmasının gereklilik olmasa da arzu edilir olduğu söylenmişti. Mesela benim sorumlum marmara üni’de doktorasına devam ediyordu dışişleri sınavını kazanıp bakanlığa başladıktan sonra da.

Hocam dışişlerine girmesi çok zor olduğu söyleniyor. Torpilden ziyade girenler 3-4 dil biliyor, çok iyi eğitimleri var. YL yapanlar Doktora yapanlar var. Ben de mezuniyet sonrası başvurup denemeyi düşünüyorum gelecekte ama yeni mezunlardan 1-2 tane max giriyormuş. Bakalım daha önümde çok yıl var ya akademi ya dışişleri.

3-4 dil bilen birine rastlamadım içeride açıkçası. Spesifik olarak aranan dillerden biliyorsanız artısı var tabi ama ingilizcenin yanında örneğin fransızca bilmeniz sizi sadece ingilizce bilen birine göre çok öne atmaz. Rusça çince farsça arapça gibi diller daha spesifik arandığı için avantajlı.

• Burada hesabı olmayan bir arkadaşımın iki sorusu:
    İlk yılki derslerden pek bir şey anlamadım gibi (yani bölüme gerçekten ilgim var mi yok mu anlamında yoksa gpası 3.6 bu arkadasın), bu durum normal mi
    Ve akademide iyi bir yere kabul almak için ne yapmak lazım: gpa en azından kaç olmalı, hocaların nasıl asistanı olunabilir gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Econbender -- 26 Temmuz 2024; 18:38:48 >

Hocam bu Hakan Fidan'ın girdiği mülakatları izlemiştim de orada görmüştüm bir de linkedin de baktığımda gördüm belki de dışişleri meslek memurluğuna girdikten sonra öğrenmişlerdir. Peki hocam bilginiz var mı bilmiyorum ama ortalama önemli mi acaba? Sizce Hukuk-Siyaset ÇAP yapan birisi mi dışişleri için daha değerlidir yoksa Siyaset okuyup 3.8+ ortalaması olan birisi mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beyacun Çekmezoğlu -- 26 Temmuz 2024; 16:32:42 >
  • Econbender kullanıcısına yanıt

İlk yıl jenerik dersler alınıyor bir yere kadar normal ama pols 101/104 dersleri önemli ha ben bu derste işlenen hiçbir şeye spesifik ilgi geliştirmedim. Bunlar ilgisini çekmediyse o zaman siyaset bilimi tercihi sorgulasın demem. Bu derslerde politik teori, politik ekonomi gibi alanlar çok eksik.

gpa olayı döneme göre çok değişiyor bizim dönemde yüksekti, alt dönemlerde daha averaj bi ortalamaydı. Ama kesinlikle kötü değil 3.50’nin üstünde tutuyorsa. Akademi için de 3.50 üstü mümkünse 3.60 üstü iyidir. Hoca asistanı olmak biraz girişkenlik ve iyi iletişim gerektiriyor özellikle pols’te öyle cok asistan alan hoca yok. Ama zaten bu şart da değil ben asistanlık yapmadım derslerde kendinizi gösteriyorsanız referans alırsınız hocalar vermekten kaçınmıyor. Bence iyi bir yere kabul almanın en önemli etkeni iyi bir research proposal/statement of purpose yazmak ve doğru hocalardan referans almak. Ayrıca ielts skoru da önemli özellikle writingde. Gpa bunlardan sonra gelir bana kalırsa. Bilkent bence yeterince iyi okula gönderiyor öğrencileri ama özellikle yüksek lisansta burslu bulmak baya baya zor. Bütünleşik phd eskiden daha yaygındı onlar da azaldı ama hala seçenek ve burslu oluyor. Bi de jean monnet gibi programlardan burs almak öyle zoe değil. Fulbright’tan çok ümitlenmeyin çünkü epey corrupt bi kurum.

• Tebrik ederim hocam, CEU cidden çok güzel bir üniversite. Doktorada nereyi düşünüyorsunuz?

Çok teşekkürler hocam

Hocam seçmeli olarak hangi dersleri almışsınız. Arkadaş ir departmaninda, hist yan dal düşünüyor. Sizce hist yan dalı gercekten anlamli olur mu tarih alaninda akademi düsünen birisi için.

Bir de gerçekten size bir şeyler kattığını düşündüğünüz hocalar kimler ve hangi derslerdi.

Son olarak erasmus ile ilgili görüşünüz nedir. Hangi ülke ve hangi üniversite faydalı olabilir böyle bir kişi için

• Econbender kullanıcısına yanıt

Ir tarih yapan baya insan var ben de yapmasını tavsiye ederim. Bilkentte biliyorsun tarih sadece yüksek lisans/doktora seviyesinde mevcut. Derslerin hepsinde araştırma yapıp ciddi paper yazıyorsunuz sınav olmuyo genelde. Bu da hem başvurularda kullanmalık sample paper yazmanızı hem de kendinizi geliştirmenizi sağlıyor. Akademi isteyen biri kesinlikle bunu düşünmeli.

benim pols’te en çok öğrendiğim hocalarım ilker aytürk, nedim karakayalı ve onur özgöde oldu hepsi çok iyidir. Ir çok ilgimi çekmiyor ama Sam Hirst çok seviliyor aynı zamanda tarihçidir kendisi. Tarihte de paul, berke ve owen hocalar iyidir. Phil 243/244 için tufan kıyaz ve john william day çok iyidir.

ben erasmusu edinburgh’da yaptım bence maddi imkan var ise kesinlikle batı avrupada yapılmalı -ingiltere, belçika, hollanda veya paris-. Edinburgh’a gidebiliyorsa hiç düşünmesin hem üniversite hem şehir olağanüstü güzellikte. Hollanda’da leiden iyi bir seçenek keza.

• phosphophyllite kullanıcısına yanıt

Teşekkürler. Doktora için İngiltere öncelikli tabi ancak bursa bağlı. Onun dışında Fransa’da EHESS’te yapabilsem çok iyi olur. ABD ve Kanada uzak seçenek ama değerlendirmemek olmaz

Staj için ortalama önemliydi ama meslek sınavında sanmıyorum. Hangi okulda okuduğunuz ve ingilizce kabiliyetiniz dediklerinizden daha önemli bence.

Çok teşekkür ederim hocam

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.