Şimdi Ara

ODTÜ Tanıtım Soru-Cevap Başlığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
7
Favori
4.932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, ODTÜ Tanıtım Ofisinde öğrenci asistanıyım. İnşaat Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim sorularınızı cevaplayabilirim okulla alakalı, bölümle alakalı vs.

Şu puana şu bölüm gelir mi gibi sorular sormazsanız sevinirim sistem değiştiği için ve biz de geçmiş yılların rakamlarına bakarak bahsettiğimiz için hepsi tahminden ibaret olacaktır.

Bu arada Ankara'da olan arkadaşlar için 1-17 Ağustos arasında ODTÜ KKM'de tercih danışmanlığı programımız var ziyaret edebilirsiniz gün içinde.

Onun dışında 10-11 Ağustos tarihlerinde yine KKM binasında tercih fuarımız açılacak, her bölümden standlar açılmış olacak bekleriz :)

Q/A

Hocam sitede yazan yurt fiyatları aylık mı dönemlik mi.
    -Fiyatlar 165 TL ile 1698 TL arasında değişiyor. Aylıktır.

Yemek fiyatları nasıl?
    -Yemekhane ücreti 1,95 TL, yurt kantinlerinde çıkan yemekler 10-12 TL civarı, restoranlarda 15-20 TL'ye rahat doyabilirsiniz. Kilo ile yemek yiyebileceğiniz imkanlar da var kampüste, o da uyguna geliyor.

Spor imkanları nasıl? Ücretli mi?
    -Kampüste havuz hariç bütün spor olanakları ücretsizdir. Spor salonu, gym, tenis kortu, basketbol sahası, voleybol sahası, masa tenisi vb. yerler ücretsiz sadece havuz ücretli o da temsili bir ücret 2 TL civarı :)

Merhaba, bu sene ODTÜ xx'e yerleşebiliyorum gibi duruyor ilerleyen zamanlarda XX'ten mühendisliğe geçiş yapabilir miyim?
    -Merhaba, kurum içi yatay geçiş hakkın mevcut fakat bu hem yerleştiğin dönemdeki puanına hem de okul ortalamanıza bakıyor. Kağıt üzerinde olabilecek seviyede gözükse de pratikte biraz zor bir iş, biraz da şansa bağlı.

Dersler ingilizce mi? Yüzde kaç ingilizce?
    Bütün bölümlerimizin tüm dersleri %100 ingilizce, sadece ösym'nin zorunlu tuttuğu tarih ve türkçe dersi türkçe işleniyor :)

Hazırlık sınavları nelerdir? Hazırlık eğitimi nasıl? Günde kaç saat?
    Hazırlık atlamak isterseniz, proficiency sınavı var kayıt olduktan sonra bu sınavda 60'ı geçerseniz hazırlığı atlayıp bölüme başlarsınız. Girmezseniz ya da daha düşük alırsanız hazırlık okursunuz. Bir de seviye belirleme sınavı var. Bu da hangi kurda başlayacağınızı belirler. Beginner, Pre-Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate ve Advanced kurları bulunuyor. Bunların ders saatleri de farklı beginner 6 saat ders görürken intermediate kur 4 saat görüyor mesela. Saatleri her gün aynı, o yüzden lise 5 gibi de diyebiliriz biraz Hazırlık bittiği zaman herkes aynı sınava giriyor yine minimum 60 notu yani yaklaşık olarak intermediate seviye geçer. 84.5 üzerinde bir not alırsanız Eng101 dersinden muaf olursunuz 1. sınıfta ve AA notu geçer transkriptinizde. Ders saatiniz de azalmış olur ilk dönem. Eğitim dersleri anlamanıza yetecek kadar iyi, sosyal imkanlar için ayıracağınız bol vaktiniz oluyor hazırlıkta :)

Üniversitede ders sistemi, hocalar, curve sistemi vs. nasıl?

Şöyle oluyor üniversitede; lisede programınız fix oluyordu yani siz herhangi bir değişiklik yapamıyordunuz ya da tercih yapamıyordunuz. Üniversitede sabah gel akşam git sistemi değişiyor. Her dönem alacağınız dersler ve saatleri değişebilir. Hatta aynı dersi aldığınız arkadaşınızla bile saatleri değişebilir, section dediğim mevzudan dolayı. Bunun dışında bir gün 2 saat dersin varken diğer gün 6 saat başka bir gün hiç dersin olmayabilir. Ayrıca her ders için ilgili sınıfa gitmen gerekit farklı bölümlerde farklı sınıflarda da derslerin olabilir bayağı hareketli oluyor ders dönemi kampüs. Bazı derslerde yoklama alınmaz, bazıları zorunlu olur o da hocaya bağlı biraz. Bazısının girip çıkanlar umrunda olmaz bazısı kapıyı kapattığında kimse giremez falan
    Onun dışında seçmeli ders havuzumuz var 3 farklı seçmeli ders sistemi var mühendislik öğrencileri için. Serbest seçmeliler mesela her türlü dersi alabileceğin ders kısmıdır. Atıyorum bu kısımda ister dil dersi ister sanat ister spor dersi alabilirsin. Yani bilardo oynayarak da ortalamanı yükseltebilirsin Japonca öğrenerek de
    Onun dışında teknik olmayan seçmeliler var bunu kendi bölümün dışında bir bölümden alman gerekir ve teknik olmaması gerekir. Ben mesela psikoloji bölümünden almıştım, bir sonrakini işletmeden almayı düşünüyorum. Bir de teknik seçmeliler var, bunlar da kendi alan derslerinden seçebileceğin dersler atıyorum inşaat için ister su kaynaklarından alabilirsin ister çelik yapılardan ister barajlar konusundan.

Ders işleyişi de her hocanın farklı, bazısı gelir tahtaya yazar oradan anlatır, bazısı modelleyerek göstererek anlatabilir. Bir hocamız mesela sevmiyodu tahtayı, kocaman bi Ipad'i vardı takıp projeksiyona Ipadden anlatıyordu Resim dersini de mesela çimenlere uzanıp okuldaki heykelleri çizerek işliyorlardı geçen dönem

Hocalar da birbirinden farklı hep, fizik bölümünde isim vermeyeceğim ama çok dikbaşlı egoist bi hocam da oldu, ama çok şeyler de öğrenebileceğiniz birisiydi; inşaattan çok yumuşak öğrenciyi düşünen bir hocam da oldu o da çok şey öğretiyordu. Bu da değişken bi konu tabii ki. Ama her öğrencinin bir danışman hocası oluyor genelde prof. Onunla her zaman odasına gidip konuşabilirsin.

Çan sistemini anlatmıştım çok uzun ama bulabilirsem paylaşırım. 4 tam olarak 100 demek değil aslında, çan sisteminde şöyle düşün en ağırlıklı ortalama geçer not belirleniyor ya da bu ortalama CC olarak belirleniyor. Mesela katalog sistemde 60 şartlı geçer not olup DD'ye tekabül ederken çan sisteminde curve 30 çıkarsa 30'un geçeceği garantidir artık Hatta 26 27 bile geçebilir hocanın çana vereceği harf notuna göre. Yani 30 curve'se öğrenci dağılımına göre 50 de AA olabilir 40 da AA olabilir. 4.00 demek AA demek diğer harf notları da BA 3.5 BB 3.00 vs şeklinde devam eder bu şekilde ağırlıklı bir ortalama hesaplanıp kümülatif ortalaman hesaplanır 4 üzerinden.
    Bu arada unutma curve sisteminde her zaman belirli bir yüzde kalır

Burs imkanları nelerdir? Hangi sıralamalar burs alabilir?
     ODTÜ Vakfı Üstün Başarı Bursu:

2018 yılı ÖSYS’de YKS yerleştirme puanına göre Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel, Dil puan türlerinin herhangi birinde ilk 10 dereceye girerek ODTÜ’de bir lisans programını tercih eden öğrenciler, ODTÜ Geliştirme Vakfı Üstün Başarı Bursu almaya hak kazanacaktır. ODTÜ Vakfı Üstün Başarı Bursunu almaya hak kazanan öğrenciler, dereceye girdikleri puan türü ile kayıt oldukları programın puan türünün aynı olması ve ODTÜ’deki programı 1. tercihlerine yazmaları durumunda burs almaya hak kazanırlar. Başarı Bursu karşılıksız olup İngilizce Hazırlık programında geçirilebilecek 1 yıl ile lisans programında geçirilecek 4 yılı kapsar.
    - 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında 9 ay süreyle aylık 1500 tl nakit bursunu,
    - 1 veya 2 kişilik yurt odalarında ücretsiz konaklamayı,
    - 1 adet diz üstü bilgisayarı,
    - Gidiş dönüş uçak bileti de dahil olmak üzere bir defaya mahsus olarak yurtdışında staj yapma veya uluslararası değişim programlarında en az bir dönem yurtdışında okuma önceliğini kapsar.

ODTÜ Vakfı Başarı Bursu:

2018 yılı ÖSYS’de YKS yerleştirme puanına göre Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerinin herhangi birinden ilk 100 dereceye, Sözel ve Dil puan türlerinin herhangi birinden ilk 50 dereceye ODTÜ’de bir lisans programını tercih eden öğrenciler, ODTÜ Geliştirme Vakfı Başarı Bursu almaya hak kazanacaktır. Başarı Bursunu almaya hak kazanan öğrenciler, dereceye girdikleri puan türü ile kayıt oldukları programın puan türünün aynı olması ve ODTÜ’deki programı 1. tercihlerine yazmaları durumunda burs almaya hak kazanırlar. Başarı Bursu karşılıksız olup İngilizce Hazırlık programında geçirilebilecek 1 yıl ile lisans programında geçirilecek 4 yılı kapsar.
    - 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında 9 ay süreyle aylık 1250 TL nakit bursunu,
    - 2 veya 4 kişilik yurt odalarında ücretsiz konaklamayı,
    - 1 adet diz üstü bilgisayarı,
    - Gidiş dönüş uçak bileti de dahil olmak üzere bir defaya mahsus olarak yurtdışında staj yapma veya uluslararası değişim programlarında en az bir dönem yurtdışında okuma önceliğini kapsar.

2018 yılı ÖSYS’de YKS yerleştirme puanına göre Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerinin herhangi birinden ilk 500 dereceye girerek ODTÜ’de bir lisans programını tercih eden öğrenciler, ODTÜ Geliştirme Vakfı ilk 500 Başarı Bursu almaya hak kazanacaktır. Başarı Bursunu almaya hak kazanan öğrenciler, dereceye girdikleri puan türü ile kayıt oldukları programın puan türünün aynı olması ve ODTÜ’deki programı 1. tercihlerine yazmaları durumunda burs almaya hak kazanırlar. Başarı Bursu karşılıksız olup İngilizce Hazırlık programında geçirilebilecek 1 yıl ile lisans programında geçirilecek 4 yılı kapsar.
    - 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında 9 ay süreyle aylık 750 TL nakit bursunu,
    - Ailesi Ankara dışında ikamet etmekte olanlar için 2 veya 4 kişilik yurt odalarında ücretsiz konaklamayı veya Ailesi Ankara’da ikamet etmekte olanlar için 200 TL nakit bursunu,

2018 yılı ÖSYS’de YKS yerleştirme puanına göre Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerinin herhangi birinden ilk 1000 dereceye girerek ODTÜ’de bir lisans programını tercih eden öğrenciler, ODTÜ Geliştirme Vakfı ilk 1000 Başarı Bursu almaya hak kazanacaktır. Başarı Bursunu almaya hak kazanan öğrenciler, dereceye girdikleri puan türü ile kayıt oldukları programın puan türünün aynı olması ve ODTÜ’deki programı 1. tercihlerine yazmaları durumunda burs almaya hak kazanırlar. Başarı Bursu karşılıksız olup İngilizce Hazırlık programında geçirilebilecek 1 yıl ile lisans programında geçirilecek 4 yılı kapsar.
    - Ailesi Ankara dışında ikamet etmekte olanlar için 2 veya 4 kişilik yurt odalarında ücretsiz konaklamayı veya Ailesi Ankara’da ikamet etmekte olanlar için 200 TL nakit bursunu kapsar.

Bunun dışında ihtiyaç bursları da mevcut. Bu arada ilk 500'e geçtiyseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz

ODTÜ Tanıtım Ofisi
    0 (312) 210 6388 ve
    0 (312) 210 7135

Yardımları için teşekkürler:
    @MKepo
    @odtulu.mezun
    @ousan
    @Detective W.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Helalinden 10 -- 3 Ağustos 2018; 11:49:27 >

• Yurt haricinde ortalama gider ne olur?

Sigara,alkol,araba gibi şeyler yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam, ben yurt hariç yaklaşık 1000-1200 civarı harcıyorum, bunun 900 e yakını yemeğe gidiyor. Alkol kullanıyorum ama sigara kullanmıyorum. Eğer kendin yemek yapabiliyorsan veya yemekhaneye düzenli gidebileceksen daha da azaltabilirsin masrafı.

• Yemekhaneden yemek yersen ücreti 1,95TL, haftasonları kapalı diğer yemek yerlerinde genelde 10 15 lira arasına rahat yemek yiyebilirsin yurt kantini çarşı çatı vb. yerlerde. Onun dışında spor tesisleri ücretsiz tamamen. Havuz sadece ücretli 2 lira civarı bir ücreti var. Minimum 400 450 lira gider yurt alışverişi vs falan desek ama fazlası azı senin ihtiyaçlarına göre artar azalır bence. Eğer ihtiyacın varsa okula girerken bir form dolduruyorsun zaten yemek yurt kitap bursu vs. sağlıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Helalinden 10 -- 31 Temmuz 2018; 16:53:42 >
  • Güncel yeni soru geldikçe güncelleyebiliriz.
  • Bölümünüz ile alakasız fakat bilginiz vardır diye ümit ediyorum.

ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü hakkında fikirleriniz nedir?

Ya da yakınınızda o bölüm öğrencisi bir arkadaşınız var mı?

Teşekkür ederim şimdiden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Sartre -- 1 Ağustos 2018; 10:9:9 >
  • Hocam ben de sorayım halihazırda hazırlık bitti, ODTÜ'de Makina Mühendisliğine başlayacak bir öğrenciyim. İlk hedefimin bilgisayar mühendisliği olmasından ötürü bu sene bilgisayar mühendisliğine geçiş için zorlamayı düşünüyorum. Bu noktada ne yapmam gerek? Şansım nedir? Benim MF-4 sıralamam 4466 iken geçen sene Ceng 2800 ile kapattı. Teşekkürler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ODTÜ EE SORU CEVAP TANITIM
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kimya Müh. hakkında bir bilginiz var mıdır? Gidip de pişman olan arkadaşınız vb.
  • Fil Yutmus Boa Yılanı kullanıcısına yanıt
    Hocam en erken 3. dönem geçiş başvurusu yapabilirsin, eğer geçmek istiyorsan hiçbir dersten kalmaman lazım üstüne bir de yüksek ortalama yapman gerekli. Bölümde iyi bir sıralama yaparsan geçebilirsin. Tabi talep olmaması lazım senden üst bir puandan.
  • Üstteki arkadaş gibi ben de kimya müh. Bölüm memnuniyeti, mezun olduktan sonra yurt içi yurt dışı iş imkanları hakkında bilgi almak istiyorum.
  • bugrahnyldrm kullanıcısına yanıt
    Hocam bölüm hakkında spesifik bilgiyi en güzel okuyan arkadaşlardan alabilirsiniz. Benim çevremde gidip de pişman olan arkadaşım olmadı kimya mühendisliğinde. Detaylı bilgi almak istersenizhttps://adayogrenci.metu.edu.tr/ankara/system/files/foy2018/muhendislik/kimya_muhendisligi.pdf
    bu linkten aslında bölümün içeriğini ve alacağınız dersleri görebilirsiniz. İncelerseniz hoşunuza giden konularsa tavsiye ederim. Tercih danışmanlığında ya da 10-11 Ağustostaki fuarda gelebilirseniz hocalarla görüşme imkanı da bulursunuz, bölümlerden standlar açılıyor.

• Bilgisayar düşünüyorum. Erasmus yapınca okul uzuyor mu? İyi bir ortalama ile erasmusa gitmek isteyen her öğrenci rahatlıkla gidebilir mi?

• Paul Sartre kullanıcısına yanıt
    Hocam var tabii ki bilgim fakat buradan yazmak biraz uzun sürer detaylı bilgi konusunda ve yetersiz kalabilirim spesifik konularda.https://adayogrenci.metu.edu.tr/ankara/system/files/foy2018/fen-edebiyat/molekuler_biyoloji_ve_genetik.pdf Burada bölüm föyünü ve lisans programı sürecini görebilirsiniz. Sizin üzerine gitmek istediğiniz bir konu varsa özellikle seçmeli derslerden buna bakarsanız faydalı olur. Yakın arkadaşlarımdan okuyan birisi yok maalesef :) Hocalarla görüşmek için 10-11 Ağustosta ankaraya bekleriz hocam diğer illerdeki fuarları birazdan başlığa yazacağım tarihleriyle.

• Helalinden 10 kullanıcısına yanıt
    Peki,çok teşekkür ederim.
  • NeymarJR11 kullanıcısına yanıt
    Hocam erasmus yaptığınızda okulun uzaması aslında bölümdeki hocalarınıza bağlı biraz. Genelde uzama potansiyeli var, ama 4. sınıfta falan özellikle seçmeliler olduğundan sıkıntı olmuyor o zaman. İyi ortalaman olursa rahat gidebilirsin istedikten sonra, kontenjan fazla anlaşmalı olduğumuz üniversite sayısı fazla ve kaliteli üniversiteler. Erasmus Partners METU diye aratırsan listeyi bulabilirsin :)
  • öğretmen kadrosunun yetersiz olduğu söyleniyor. Ders seçiminde çok büyük sıkıntı varmış. Doğru mu?
  • Paul Sartre kullanıcısına yanıt
    Rica ederim :)
  • Okuldaki binalar çok eski değil mi ?

Hala tebeşir kullanıyor hocalar

• Ne anlamda yetersiz olduğu söyleniyor hocam? Kalite olarak herhangi bir sıkıntı yok, seçkin bir akademik kadromuz bulunmakta. Her bölümün kendi sayfasında akademisyan kadrosunu ve özgeçmişlerini görebilirsiniz. Dünyanın saygın üniversitelerinden mezun hepsi. Sayı olarak da bir problem bulunmamakta, yukarıda da bahsettiğim gibi ortalama 10 öğrenciye 1 akademik personel düşecek oranda hocamız bulunmakta. 2000in üzerinde akademik personel mevcut.

Ders seçimine gelirsek sıkıntı şöyle var aslında, çok talep olan dersler oluyor tahmin edersin ki ve her dersin belirli bir kontenjanı oluyor. Atıyorum öğrenciler AA alabileceklerini düşündüğü dersleri ders seçimi başlarken spamlıyorlar özetle

9:00 da ders için seçim ekranı açılıyorsa 9:00:10 da bitebiliyor örnek olarak, hızlı davranmak lazım.
    Ama Must derslerde öyle bir durum söz konusu değil, alamasan bile dilekçeyle kontenjan açılır. Yaz okulunda bir tek bölüm dersleri genelde açılmıyor Ankara kampüsünde, ortak dersler açılıyor genellikle.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.