Şimdi Ara

YTÜ EHM Rehber Konu / Soru Sor / Tanıtım Günleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
157
Cevap
5
Favori
7.609
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Forumda YTÜ ve özellikle YTÜ EHM hakkında gerçeklik payı olmayan birçok konu gördüm. Ayrıca detaylı bir şekilde bölümü anlatan da olmamış. 3. sınıftan 4. sınıfa geçmiş bir 
    öğrenci olarak bölümümüz konusunda bilgi vermek istiyorum. Bölümümüz YTÜ Davutpaşa kampüsünde Elektrik elektronik fakültesi içinde yer alıyor.

Öncelikle YTÜ hazırlık hakkında konuşayım. Ben hazırlık okumadan İYS ile direkt bölüme geçiş yaptım. İYS içeriği çok zor olmayan bir sınav. İngilizcesi belirli bir düzeyin üstünde olanlar bu sınavı geçecektir. Hazırlık eğitiminin duyduğum kadarıyla ortalama olduğunu söyleyebilirim. 5/10 puan olarak verilebilir. Bir BOUN veya ODTÜ hazırlık performansı beklemeyin. Kendinizin de biraz çabalaması gerekiyor. Size iyi arkadaşlıklar katabilecek bir hazırlık yılı yaşayabilirsiniz.

Bölümümüzün dersleri ve müfredatıyla ilgili konuşacak olursam:

1. Sınıf: Servis dersi dediğimiz Fizik 1, Matematik 1-2, İş Sağlığı ve Güvenliği, Lineer Cebir gibi servis dersleri alıyoruz. Servis dersleri Matematikte Pınar Hocamız hariç sıkıcı ve monoton geçiyor. 
    Bölümde bu derslerde öğrendiğniz çoğu şeyi kullanmayacaksınız. Bu derslerin yanında Elektrik Devre Temelleri, Mühendislik Matematiği (Gerçekten zordur), Elektronik Malzeme Bilgisi gibi bölüm dersleri de alıyorsunuz. Çoğu bölüm 1. sınıfta sadece servis derslerini alırken siz servis derslerinin yanında bölüm derslerini de alıyorsunuz.
    Arkadaşlarınız rahat bi 1. sınıf geçirirken sizin bölüm dersleriyle boğuşmaya başlamanız biraz canınızı sıkıyor. Ancak durun daha yeni başlıyoruz. :)

2. Sınıf: Eğitim hayatınızın en zor dönemi belki de 2. sınıfın ilk dönemidir. Elektromanyetik Alan Teorisi ve Yarıiletken Fiziği adında iki ders bizleri karşılıyor ve adeta canımıza okuyor. Hem hoca kaynaklı hem de derslerin zorluğundan kaynaklı bu derslerde kalan çok oluyor. Bu dersler dışında Devre ve sistem analizi, elektronik 1 gibi  derslerle elektroniğe giriş yapıyoruz. Olasılık, işaret ve sistemler dersleriyle üçüncü sınıftaki haberleşme derslerine hazırlık yapılıyor. İlk dönem tam manasıyla tokat yerken ikinci dönemde alışmaya başladığınızı fark ediyorsunuz :)

3. Sınıf: Artık elektronikçi mi haberleşmeci mi sinyalci mi RF'ci mi olacağınıza karar vereceğiniz seneye hoş geldiniz. Genel olarak elektronik, mikrodalga ve haberleşme derslerinin ağırlıklı olduğu bir sınıf. Tüm dallardan biraz ders alarak hem her dalda temeliniz olması hem de çalışacağınız disipline karar vermeniz sağlanıyor. Bölüm hala bitmedi ve hala çok zor ancak bazı şeylere alışılıyor sanırım.

4. Sınıf: Artık 4'sünüz. Tamamen seçmeli derslerden oluşan bir havuzdan ders seçiyorsunuz. Hoca / dersin kolaylığı / çalışmak istediğiniz disiplin üçgeninde dersler alarak mezun oluyorsunuz.
    Bu sınıftaki dersler genelde sözel ve sizi sektöre hazırlayan dersler. Önceki üç seneden sonra kolay bir sınıf sizi bekliyor.

Detaylı müfredat ve ders programı için: http://www.bologna.yildiz.edu.tr/index.php?r=program/view&id=6&aid=5

Bölümümüzdeki hocalarımızdan bahsedecek olursam bir çoğu alanında yetkin ve dünya çapında isimler olduğunu söyleyebilirim. Bazılarının bilgi birikimini öğrenciye aktarmakta problem yaşamasıyla birlikte bilgi birikimi konusunda sıkıntı yaşayan hocamız yok. Ancak bazı hocalarımız tutumlarıyla dersleri geçmemizi ne yazık ki zorlaştırıyor. Zaten hangi bölüme giderseniz gidin bu tür hocalar vardır olacaktır.

Bölümümüzde lisans derslerinde kullandığımız 5 adet laboratuvar var. Bilgisayar lab., devre lab, elektronik lab, haberleşme lab, anten lab şeklinde. Devlet üniversitelerinin genelinde olduğu gibi ekipman konusunda eksiklik var. Bu konuda yapacak bir şey ne yazık ki yok. Olan imkanlarla elden gelen yapılmaya çalışılıyor.

Mezun oldunuz gelelim iş imkanlarına :)

Mezuniyet öncesinde bölümün 2/3' ü bir yerlerde çalışmaya başlar. Bu firmalar genelde savunma sanayi firmaları olmakta birlikte Arçelik, Siemens, Beko, Bosch gibi büyük firmalarda da çalışmaya başlamış olan bir çok arkadaşım var. Bunun dışında kendi start upını kurmaya çalışan ya da bir startupda çalışan arkadaşlarım da var. Ben üçüncü sınıfı bitirdim ve şu an staj yapıyorum. Muhtemelen staj yaptığım yerde part time olarak işe başlayacağım.

Staj konusuna gelecek olursak YTÜ EHM öğrencisi staj bulma konusunda problem yaşıyorsa sorunu kendinde aramalıdır bana kalırsa. Ben şu anda BAYKAR firmasında staj yapıyorum. Arkadaşlarımın pek çoğu da ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, Arçelik gibi firmalarda staj yapıyor. Bu konuda eğer kendini geliştirmişseniz içiniz rahat olsun.

Maaş konusuna gelecek olursak gerçekten çok değişken. 40-80 k arasında yeni mezunlar için bir maaş skalası verebilirim. Savunma sanayi firmalarında ve büyük şirketlerde bu skala üst sınıra yaklaşıyor diyebilirim.

Sıralama tahminimi soracak olursanız da önceki yıllar lineer bir yükseliş varken geçen yıl logaritmik bir trendle bölümümüzün sıralaması yükselmeye başladı. 12-13 k ile bölümümüzün kapatacağını düşünüyorum.

Abi bu bölümü yazalım mı derseniz de kendinizi gerçekten geliştireceğinize inanıyorsanız yazın derim. Çünkü bölüm size tüm kapıları açıyor bunu rahatlıkla söyleyebilirim. 

Herkes için sonuçlar hayırlı olsun, sorularınızı içtenlikle bildiğim kadarıyla cevaplayabilirim. :)

Edit:
    Yarından itibaren (27-28-29-39 Temmuz) YTÜ tanıtım günleri var herkesi bekliyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asitsiz -- 1 Ağustos 2024; 0:32:47 >

• Matematik mühendisliği okuyup istediğini bulamayan çok tanıdığım var, hem matematik mühendisliği hem de bilgisayar mühendisliğinin sıralamalarının gereksiz arttığı kanaatindeyim. Sektörden biri olarak özellikle matematik mühendisliğinin overrated olduğu rahatlıkla söyleyebilirim çalışma alanları gerçekten kısıtlı.
  • Nereden myp ile geçmeyi düşünüyorsun
  • Ytü mü
  • Neden geçmeyi düşünüyorsun hocam bölüm ilgini mi çekmedi
  • Matematik mühendisliği okuyup istediğini bulamayan çok tanıdığım var, hem matematik mühendisliği hem de bilgisayar mühendisliğinin sıralamalarının gereksiz arttığı kanaatindeyim. Sektörden biri olarak özellikle matematik mühendisliğinin overrated olduğu rahatlıkla söyleyebilirim çalışma alanları gerçekten kısıtlı.
  • Hocam gömülü sistem bakacağım diyorsan kesinlikle ehmden devam etmelisin gömülü sistemlerle daha çok bizim bölüm ilgilenir ve sen de biliyorsundur 4. Sınıfta seçmeli olarak alabileceğin dersler var. Matematik mühendisliği okuyup gömülü sistemlerle ilgilenmek imkansız diyebilirim çünkü donanım da bilmen lazım
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bilkent/ctis/yazılım soru cevap konusu
    geçen hafta önce açıldı
    İTÜ hakkında sorular
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Faydalı konu up
  • asitsiz A kullanıcısına yanıt
    düşüneceğim hocam. yazı için tekrar elinize sağlık.
  • Çok faydalı konu bölüme ilgi duyan tüm herkesi YTÜ Ehm ye bekleriz
  • Teşekkür ederim umarım alacağın karar faydana olur
  • 2 sorum var ytude okumuyorum, bu sene yksye de girmedim. neden sordugumu sormayin

1-Cikmis sorulari notlari vs. bulmak mumkun mudur boyle sorulari internette arsivlediginiz bir yer var mi

2-Metroyla ulasim saglayanlar teraziderede mi iniyor ytu duraginda mi? Terazideredeyse metroyla gelenler her gun o yokusu mu cikiyor? A kapisindan ee fak. baya uzak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taha178 -- 20 Temmuz 2023; 11:1:53 >
  • yok maalesef tanımıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: taha178

2 sorum var ytude okumuyorum, bu sene yksye de girmedim. neden sordugumu sormayin

1-Cikmis sorulari notlari vs. bulmak mumkun mudur boyle sorulari internette arsivlediginiz bir yer var mi

2-Metroyla ulasim saglayanlar teraziderede mi iniyor ytu duraginda mi? Terazideredeyse metroyla gelenler her gun o yokusu mu cikiyor? A kapisindan ee fak. baya uzak
    1. online dönemde çıkmış soruları üst dönemlerden aldım hep. bazı derslerin baraş copyde de çıkmışları oluyor.
    2. a kapısında inip ringle ya da 41at ile geliniyor genellikle. yaz dönemi gibi öğrencinin olmadığı dönemde terazidereden gelmek mantıklı oluyor çünkü ring olmuyor.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.