Şimdi Ara

ODTÜ Tanıtım Soru-Cevap Başlığı (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
7
Favori
4.947
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam tarih okuyacak biri için çap veya yandal imkani var mi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rica ederim hocam, evet öğrenci sayısı gerçekten fazla 23000 bin civarı bir nüfus barındırıyor ODTÜ. Bizim dönemimiz de 200 civarında fakat kalanlarla beraber 300ü geçiyor bazı derslerdeki toplam öğrenci sayısı ama şöyle bir durum var. Genelde çoğu derste section dediğimiz sistemler oluyor yani herkesin ortak aldığı önemli bir derste mesela bu grup farklı alt gruplara bölünür mesela bir dersin 9 sectionu varsa 20 25 kişilik bir grubun olur. Bu şartlarda da bir problem olmaz hocayla gayet rahat iletişim halinde olabilirsin.

Ama bütün okulun aldığı ya da bütün mühendislik fakültesinin aldığı dersler olabiliyor. Mesela Calculus matematiğin devamı olarak düşünebilirsin, dev bir amfide verilebiliyor mesela 150 200 kişi beraber alabiliyor o dersi. Ama o derste dahi hocaya aklıma takılanları sorarken bir problem yaşamadığımı söyleyebilirim. İsterseniz o dersi de daha küçük sınıflarda alabiliyorsunuz zaten section değiştirirseniz.

Ders sistemini sorduğunuz iyi oldu, yazacaktım fırsat bulamamıştım hocam. Şöyle oluyor üniversitede; lisede programınız fix oluyordu yani siz herhangi bir değişiklik yapamıyordunuz ya da tercih yapamıyordunuz. Üniversitede sabah gel akşam git sistemi değişiyor. Her dönem alacağınız dersler ve saatleri değişebilir. Hatta aynı dersi aldığınız arkadaşınızla bile saatleri değişebilir, section dediğim mevzudan dolayı. Bunun dışında bir gün 2 saat dersin varken diğer gün 6 saat başka bir gün hiç dersin olmayabilir. Ayrıca her ders için ilgili sınıfa gitmen gerekit farklı bölümlerde farklı sınıflarda da derslerin olabilir bayağı hareketli oluyor ders dönemi kampüs. Bazı derslerde yoklama alınmaz, bazıları zorunlu olur o da hocaya bağlı biraz. Bazısının girip çıkanlar umrunda olmaz bazısı kapıyı kapattığında kimse giremez falan
    Onun dışında seçmeli ders havuzumuz var 3 farklı seçmeli ders sistemi var mühendislik öğrencileri için. Serbest seçmeliler mesela her türlü dersi alabileceğin ders kısmıdır. Atıyorum bu kısımda ister dil dersi ister sanat ister spor dersi alabilirsin. Yani bilardo oynayarak da ortalamanı yükseltebilirsin Japonca öğrenerek de
    Onun dışında teknik olmayan seçmeliler var bunu kendi bölümün dışında bir bölümden alman gerekir ve teknik olmaması gerekir. Ben mesela psikoloji bölümünden almıştım, bir sonrakini işletmeden almayı düşünüyorum. Bir de teknik seçmeliler var, bunlar da kendi alan derslerinden seçebileceğin dersler atıyorum inşaat için ister su kaynaklarından alabilirsin ister çelik yapılardan ister barajlar konusundan.

Ders işleyişi de her hocanın farklı, bazısı gelir tahtaya yazar oradan anlatır, bazısı modelleyerek göstererek anlatabilir. Bir hocamız mesela sevmiyodu tahtayı, kocaman bi Ipad'i vardı takıp projeksiyona Ipadden anlatıyordu Resim dersini de mesela çimenlere uzanıp okuldaki heykelleri çizerek işliyorlardı geçen dönem

Hocalar da birbirinden farklı hep, fizik bölümünde isim vermeyeceğim ama çok dikbaşlı egoist bi hocam da oldu, ama çok şeyler de öğrenebileceğiniz birisiydi; inşaattan çok yumuşak öğrenciyi düşünen bir hocam da oldu o da çok şey öğretiyordu. Bu da değişken bi konu tabii ki. Ama her öğrencinin bir danışman hocası oluyor genelde prof. Onunla her zaman odasına gidip konuşabilirsin.

Çan sistemini anlatmıştım çok uzun ama bulabilirsem paylaşırım. 4 tam olarak 100 demek değil aslında, çan sisteminde şöyle düşün en ağırlıklı ortalama geçer not belirleniyor ya da bu ortalama CC olarak belirleniyor. Mesela katalog sistemde 60 şartlı geçer not olup DD'ye tekabül ederken çan sisteminde curve 30 çıkarsa 30'un geçeceği garantidir artık Hatta 26 27 bile geçebilir hocanın çana vereceği harf notuna göre. Yani 30 curve'se öğrenci dağılımına göre 50 de AA olabilir 40 da AA olabilir. 4.00 demek AA demek diğer harf notları da BA 3.5 BB 3.00 vs şeklinde devam eder bu şekilde ağırlıklı bir ortalama hesaplanıp kümülatif ortalaman hesaplanır 4 üzerinden.
    Bu arada unutma curve sisteminde her zaman belirli bir yüzde kalır

Bu yazıyı eklerim postun başına bayağı uğraştım anlatmak için umarım faydalı olmuştur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Helalinden 10 -- 2 Ağustos 2018; 17:41:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Tolstoy.

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Hocam öncelikle video hakkında yorumumu yapayım. Bana kalırsa fazlasıyla karikatürize etmeye çalışmışlar videoda olayları, bunun nedeni de tabii ki tık kazanmak. Videonun son kısmındaki olay doğru mudur yanlış mıdır bilmiyorum ama öyle bir şeyi ne gördüm ne duydum bu videoya kadar bunu söyleyebilirim. O video ile aşağıdaki videonun abartı katsayısı aşağı yukarı aynı:

Daha gerçekçi bir bölüm videosu görmek istiyorsanız Anlatan Adamlar'ın Makina mühendisliği bölümünü gezdiği videoyu izleyebilirsiniz:

Hatta daha da gerçekçisi, muhabbet esnasında çekilmiş bir video (Kişisel bir sohbet olduğu için bölümü tamamen bağlamıyor tabii ki):

Bunun yanında bitirme projelerinin kimi yıllarda videoları çekiliyor, Youtube üzerinden erişebilirsiniz. 2017 yılı bitirme projelerinin bir kısmını aşağıdaki videoda görebilirsiniz:

Sıra geldi önceki mesajı genişletmeye. Tekrar aynı sıra ile ilerliyorum,

Makina - Fizik ÇAP yapan ve bitiren iki kişiyi bizzat tanıyorum. Hatta birisi ek olarak başka bir bölümden yan dal da yapıyordu. Tanıdığım diğer kişi ise makina mühendisliğinde eğitime başlamasına rağmen fizik alanında yüksek lisans yapmak için Danimarka'ya gidiyor bu sene. Bu konu da yine kişisel istek ve becerilere bağlı diğerleri gibi.

Hocaların iletişiminin makina bölümünde genel olarak iyi olduğunu söyleyebilirim. Tabii ki iletişim sorunu yaşayan bazı hocalar mevcut ama ortalama alındığında durumun iyi olduğunu düşünüyorum. Bazı hocalar laboratuvarlarında lisans öğrencilerini de kabul ediyor. Lisansta yayın yapan arkadaşlarım da mevcut. Burada yine en önemli rol öğrencide, bir şeyler yapmak isteyen bir öğrenci kesinlikle engellenmiyor, yeter ki istekli olduğunu belli etsin ve ısrarcı olsun.

Topluluk konusunda ODTÜ en iyi okullardan birisi bunu net olarak söyleyebilirim. Makina mühendisliğinde 3 adet topluluk mevcut. Bunlardan birisi benim de katılmış olduğum ODTÜ Robot Topluluğu. Bunun yanında Makina ve İnovasyon Topluluğu ve Ar-Ge Topluluğu da mevcut. Bu toplulukları internet üzerinden araştırmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Daha derin bilgi sahibi olmak isterseniz elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Bunun yanında farklı alanlarda çok sayıda topluluk mevcut ve neredeyse tamamı aktif olarak etkinlikler düzenliyor. KKM'de yıl boyunca sürekli öğrenci topluluğu etkinlikleri oluyor. Lisans süresince en az bir topluluğa aktif olarak katılmanızı kesinlikle tavsiye ederim, çünkü ODTÜ'yü ODTÜ yapan değerlerden birisi topluluklardır.

Kendini geliştirmek için öğrencinin istekli olması gerekiyor, istekli birisi kendisini çok iyi geliştirebilir. Sadece hocaların yapabileceği bir şey yok bu konuda. Yukarıda daha geniş bilgi vermiştim bu konuda. Ders dışı alanlarda da (sosyal alanlarda) insanın kendisini en iyi şekilde geliştirebileceği okullardan birisi ODTÜ.

Dışlanmanın tam tersi, bir şeyler yapmak isteyen öğrenciler daha içli dışlı oluyor hem bölümle hem öğrencilerle. Çünkü bir proje ortaya çıkarmaya çalışırken insanlarla iletişim halinde olmanız gerekiyor. Gerek teorik bilgiler, gerek bürokratik işlemler için hocalarla görüşmek gerekebiliyor. Yaşadığınız sorunlarla ilgili arkadaşlarınıza danışıyorsunuz.

Daha başka sorularınız olursa yine elimden geldiğince cevaplandırmaya çalışırım.

• MKepo M kullanıcısına yanıt
    Hocam ben yapay organlar üzerine çalışma yapmak istiyorum. Biyonik kollar gibi mesela. Bilgisayar okusam da robotik klüplerinde bu konuda kendimi geliştirebilir miyim? Ağır bölümlerde okuyanlar da çeşitli klüplerde rol alabiliyor mu?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Saul.Goodman kullanıcısına yanıt
    Hocam kyk yurtları kredi yurtlar kurumunun işlettiği yurtlardır kendi kuralları düzenleri vardır ve kampüsün içinde değildir ODTÜ'den bağımsızlar yani. ODTÜ'nün yurtlarıysa adı üzerinde ODTÜ'nün işlettiği üniversite yurtlarıdır, kampüsün içinde bulunur ve bütün çalışanlarıyla vs. ODTÜ'ye bağlıdır. Sadece ODTÜ öğrencileri kalır. Genel farklar bunlar aslında kyk yurtları hakkında pek bilgim yok açıkçası.
  • nYselmech kullanıcısına yanıt
    Hocam geçeceğinizi hissetseniz de okumak istiyorsanız geçmezsiniz

Ben de aynı durumdaydım, girsem geçerdim sınava girmedim hazırlık okudum. İngilizcemi geliştirdim, yeni arkadaşlar edindim, üniversiteye balıklama girmemiş oldum adaptasyon süreci oldu biraz. Sosyal anlamda kendimi geliştirebildim. Boş vaktim çok oldu. Biraz balayı senesi diyebilirim hazırlığa

Tercih senin ama tabii ki bu konuda, bir yandan da şuan 1 2 dersim var alttan, okul uzayabilir onunla cebelleşiyorum. Uzaması benim için problem mi? Aslında değil Ama hazırlık okumamış olsam ekstra 1 sene daha varmış gibi hissedebilirdim cebimde

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F8B3665B5

Hocam tarih okuyacak biri için çap veya yandal imkani var mi
    Hocam var tabii ki teoride yapabilirsiniz başarılı bir öğrenci olursanız ama şu yönergeyi okumanızda fayda var. Bir çok şartı yerine getirmeniz gerekiyor.

http://oidb.metu.edu.tr/orta-dogu-teknik-universitesi-cift-ana-dal-programi-yonergesi

http://oidb.metu.edu.tr/orta-dogu-teknik-universitesi-yan-dal-programi-yonergesi

Bir de kontenjanlar açıklanıyor her sene, fakat az oluyo bazı programlarda 2 3 bile olabiliyor ve tüm okul başvurabiliyor. O yüzden şanslı da olmak lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Helalinden 10

Hocam var tabii ki teoride yapabilirsiniz başarılı bir öğrenci olursanız ama şu yönergeyi okumanızda fayda var. Bir çok şartı yerine getirmeniz gerekiyor.

http://oidb.metu.edu.tr/orta-dogu-teknik-universitesi-cift-ana-dal-programi-yonergesi

http://oidb.metu.edu.tr/orta-dogu-teknik-universitesi-yan-dal-programi-yonergesi

Bir de kontenjanlar açıklanıyor her sene, fakat az oluyo bazı programlarda 2 3 bile olabiliyor ve tüm okul başvurabiliyor. O yüzden şanslı da olmak lazım.

Alıntıları Göster
    Hocam hangi hangisiyle yapabilir tarzi bir sey yok mu bakıyorum sitede ana bölümü ingilizce çap kısmına türkçesini yazmışlar şaka gibi

ODTÜ ' ye yeni bir site ve veri tabani lazim

• Helalinden 10 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam. Ankarada yaşıyorum zaten yurt işi olmaz sanırım. Helikopter olayı iyiymiş.

• Agathias kullanıcısına yanıt
    Hocam Elektrik bilgisayar ya da makinada alt alanlardan birisi sanırım biyoteknolojiydi bu alanda çalışma imkanı bulabilirsiniz. Metalurji Malzeme mühendisliğinde de buna benzer bir çalışma görmüştüm protezleri vücudun kabul edeceği biyoteknolojik malzemelerden üretmeye kalp pili yapmaya çalışıyorlardı. Yanılmıyorsam elektrik elektronikte alt alanlardan birisiydi yani ders de alabiliyordunuz ama bilgisayar mühendisliğinde de bu alanda çalışabilirsiniz diye düşünüyorum.

Tabii ki istediğin her alanda topluluklarda rol alabilir çalışabilirsin. Bölümün ağırlığıyla bunun pek alakası yok aslında biraz disiplinli çalışırsanız bunlara da ayıracak vakit bulursunuz. Çok fazla örneği var bunun okulumuzda.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-F8B3665B5

Hocam hangi hangisiyle yapabilir tarzi bir sey yok mu bakıyorum sitede ana bölümü ingilizce çap kısmına türkçesini yazmışlar şaka gibi

ODTÜ ' ye yeni bir site ve veri tabani lazim

Alıntıları Göster
    Hayır hocam ikisinin de ingilizce ve türkçesi mevcut, sanırım bir yanlışlık oldu sizde.
    http://oidb.metu.edu.tr/cift-ana-dal-ve-yan-dal-programlari

Buradan Çift anadal yapabileceğiniz ve yandal yapabileceğiniz bölümleri görebilirsiniz. Herhangi bir bölüm sadece şunlarla yapabilir gibi bir durum söz konusu değil, çift anadal yaparken alabileceğiniz ikinci dal olan bölümler sınırlı onlar da yukarıdaki linkte hocam, yönergede tüm detayları yazıyor zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Helalinden 10 -- 2 Ağustos 2018; 21:30:28 >

• Hocam yurt çıkmama ihtimali var mı?

• hocam, vakfınızın vermiş olduğu ihtiyaç bursları vardı, ücreti ne kadar? hangi şartlarda çıkar?

ankarada ikamet etmekteyim, yurtlarınızda kalma gibi problem yaşar mıyım?

• Endüstri mühendisliği düşünüyorum. Okulun kendisi staj ayarlıyor diye duydum, doğru mu?

• Faydalı konu teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcgill -- 2 Ağustos 2018; 22:15:43 >
  • Hocam benim ailemin gelir düzeyi 10 bin civarı ama kardeşlerimden biri özelde okuyor parayla bana burs çıkar mı?

• Helalinden 10 kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam teşekkür ederim siz okulun yurdunda mı kalıyorsunuz çoğunlukla nerede kalıyor öğrenciler?

• bugrahnyldrm kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam ben ODTÜ Kimya Mühendisliği öğrencisiyim, sorularınızı cevaplayabilirim.
    Ayrıcahttps://forum.donanimhaber.com/odtu-soru-cevap-kimya-muhendisligi--127495804#127495804 benim açtığımbir konu. Daha önce pek çok soru cevapladım ODTÜ, Kimya Mühendisliği ve ODTÜ Kimya Mühendisliği hakkında. Yardımcı olabilir.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.