Şimdi Ara

Güz Dönemi Hakkında Şahsi Görüşüm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
82
Cevap
10
Favori
8.577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
85 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Önümüzdeki 3 hafta içinde tam sayıyı bilmemekle birlikte çoğu üniversite ve bunların yayında bütün ilk ve ortaöğretim yüz yüze eğitime başlayacak. 2020 Mart ayından beri ilk kez bu kadar büyük sayıda insan okullarında bulunacak. 18 aylık bu süreçte ilk ve ortaöğretimde yüz yüze eğitimin yapıldığı gün sayısı olarak OECD ülkeleri arasında en alt sıralardayız (sondan 1 veya 2). Bu kademelerin yüz yüze eğitime geçmesi tartışılmaması gereken bir konu. Sadece 'nasıl'ı tartışmalıyız. Fransa'da yapılan bir araştırmada online eğitim süreci boyunca ilköğretim çağındaki çocukların bilişsel kapasitelerinde düşüş gözlenmiş. Aynı şekilde ABD'de IQ testindeki başarılar %20 düşmüş kontrollü yöntem ile yapılan araştırmadan çıkan sonuç bu (Benim IQ testine ilişkin yaklaşımım farklı ama bilişsel olarak çocukların bir önceki nesle göre dezavantajlı olarak büyüdükleri açık gibi).

Üniversitelere geldiğimizde 3 hafta içinde çoğu açılmasına rağmen elle tutulur bir program yok ortada. YÖK'ün bugün Twitter'da paylaştığı bir infografik vardı. Ben utancımdan paylaşamazdım onu. Dersler sosyal mesafeli yapılacak, aşı zorunluluğu, hes kodu vs özeti bu. Bir kere sosyal mesafeli ders yapabilecek şekilde her okulun kapasitesi var mı? İkincisi sosyal mesafe dediğimiz şey katı bir soyutlamadan ibaret. Pratikte ihmal edilmemesinin imkanı yok. Bina içinde, önünde, yemekhanede, kampüs içi oturma alanları, kafelerde, kütüphanelerde, elbette yurtlarda, kampüs içi servislerde ve benim aklıma gelmeyen birçok alanda sosyal mesafenin verimli bir şekilde uygulanması mümkün değil. Bu konuda görebildiğim kadarıyla ne okulların ne de otoritelerin bir planı var. Daha önemlisi buralarda elbette test olsa pozitif sonuç verecek kişiler bulunacak. HES kodu veya aşı zorunluluğu bunu dışlamıyor. Yine aynı şekilde pozitif vaka var ise bu virüs yayılacaktır da. Bu durumda KYK yurtlarında kalıyor olanların oda arkadaşlarının statüsü ne olacak? Önceki gün testi pozitif çıkan arkadaşları olduğu halde ertesi gün okula gidecekler mi? Yine, testi pozitif çıkan kişinin son 3 gün içinde bulunduğu dersliklerdeki öğrencilerin statüleri ne olacak? Eğer karantina tedbirleri uygulanacaksa kısa sürede yüz yüze eğitimin çöktüğünü göreceğiz. Yok eğer farklı bir yöntem, neyse o da artık!, uygulanacaksa bunun ne olacağından kimsenin haberi yok (bence okulların da yok). KYK yurtlarının kapasitesi azaltılacak mı? Odalardaki kişi sayısının düşmesi pek mümkün görünmüyor. Hibrit derslerde KYK yurtlarında kalanlar internet üzerinden nasıl derslerine katılıp verimli bir süre geçirecekler? Herkesin bildiği üzere KYK yurtlarındaki internet inanılmaz kötü. Yine bazı derslerin yüz yüze bazı derslerin online verileceği durumlarda öğrenciler yüz yüze dersten çıkıp -eğer yurdu kampüste değilse- okul içinde uygun bir ortamı bulup derse bağlanmaya çalışacak. Bu durumda oluşacak kargaşa hesap edildi mi birileri tarafından? Yine sosyal mesafenin uygulanması mümkün olmayan bir ortama sebebiyet verecek bu. Yüz yüze eğitimin devam ettiği bir dönemde diyelim ki salgının şiddeti arttı ve hükümet yüz yüze eğitimi etkilemeyecek ama sivil hayatı etkileyecek tedbirler almaya başladı. Örneğin ilk yapacakları yine haftasonu kısıtlaması olacaktır. Bu durumda yurtlar ne olacak? Kalabalık yurtlarda insanlar dip dibe haftasonu işkencesi bitsin diye mi bekleyecek?

Bu sorular şu an aklımda olanlar. Elbette sizin de bunlardan farklı sorularınız vardır. Kısaca görüşüm şu; ne bir üniversite ne hükümet ne YÖK ne Sağlık Bakanlığı bu ay içinde büyük oranda başlayacak üniversitelerdeki yüz yüze eğitim hakkında planlı bir program sunabildi. YÖK bilindiği üzere topu üniversitelere attığını söylüyor ama YÖK diye ucube bir kurum varsa köşede oturup sessizce bekleyemez. Üniversitelerin özerkliği bu gibi durumlarda mı aklınıza geliyor? Sağlık Bakanlığı pozitif vakalar hakkında nasıl bir süreç işleyeceği konusunda ekstra bir bilgilendirme yapmadı. Bu durumda şu ana dek süregelen uygulamanın devam edeceğini mi varsayacağız? Yani, testi pozitif çıkan ve temaslılar karantina şartlarında olacak şu anki durumda. Hükümete yorum ayırmaya gerek görmüyorum. Okullar da l dersleri yüz yüze yapacağız, açtık okulu açıyoruz, dersler şöyle verilecek böyle verilecek dediler ama kinci paragraftaki hiçbir soruya yanıt vermediler. Buradan anlıyoruz ki okulları yönetenler de tedirgin. Sonuçta gerekli plan programın açıklanmadığı şu durumda başlayacak yüz yüze ve hibrit eğitimin kısa sürede çökeceğini düşünüyorum. Olan yine üniversite öğrencisine ve ağır enflasyon altında ezilen ailelerine olacak maalesef. Tabii bir de ekonomiden ayrı çok boyutlu maliyetler de olacaktır.

• Dünkü bilim kurulu toplantısı ardından yapılan basın açıklamasını izleyenler fark etmiştir sorulan sorulara asla net bir ifadeyle yanıt veremiyorlar. Özellikle salgının seyrine göre hareket edeceklerini vurgulayıp durdular. Geçen yıl da aynısını yaşamıştık. Ben de okulların açılmasını istiyorum ama bütün bu olanları kendimce yorumlayınca bir şekilde eğitimin tekrardan online’a çevirecekleri kalbimden geçiyor. Dün akşamki habertürk kanalındaki programı izlemenizi tavsiye ederim. Oradaki uzmanlar kendi görüşlerini belirttiler ancak özellike cihat şener beyin dediklerini ayrı bir kulakla dinleyin lütfen.

Hocam bu sınıflarda mesafedir maskedir yok kapıların önüne sabun koyduk filan tamamen gereksiz sırf önlem aldık demek için yapılmış önlemler zaten. Dediğiniz gibi alınan hiç bir önlem yok çünkü milletin asıl merak ettiği yurtlarda durum nasıl olcak, yurtta oda da veya sınıfta pozitif olunca biri ne olucak, hadi sadece pozitif olanı karantinaya aldık(Yurtta kimi nerede karantinaya alıyon onuda bilmiyorum çünkü bizim yurt full doluydu boş 1 tane oda yok) bu adam yüz yüze olan dersleri nasıl takip edecek. Ayrıca 3 yıl kyk da kaldım hibrit olunca online derslerin yurtta takip edilmesi imkansız. Youtube da 144p video donuyordu en azından bizim yurtta. Zaten 16 gb de kota var hibrit eğitimde 2 güne biter o.

Yurtta kalıpta korona olucaklara şimdiden Allah yardımcıları olsun. Hadi kendi evinde olan kapar kendini evine anası babası bakar takılır. Ben 3 yıl yurtta kalan biri olarak 15 gün karantina yurtta kalsam deliririm.

Bunca sorunun çözülmesi için 4-5 aylık bir planlama gerekir. Her şey son 1 haftaya sıkıştırıldı, tercihler 31 Ağustos'a kadar sarktı. Mesela benim okulum 13 Eylül'de açılıyor. Eğer ben kyk'de kalacak olsam şunun şurasında 1 hafta kaldı ne yapacağım belli değil. Masraflar, belgeler, kayıtlar, biletler tonla şey.

-En az 3 ay önceden zorunlu aşılama için genelge yayınlanmalıydı. Haftada 2 pcr testine gerek kalmazdı.

-Yurt kontenjanları azaltılmalı ve 1,5 yıllık pandemi sürecinde yeni yurtlar inşa edilmeliydi.

-Hastalananlar için sınırlı sayıda oda karantina odası yapılmalı, dersleri takip edebilmek adına tüm amfilerde derslerin kayıt altına alınması için gerekli sistem oluşturulmalıydı.

Hibrit olacaksa yurtların internet kalitesi iyileştirilmeliydi.

Hasta olan kişilerin sadece oda arkadaşları karantina altına alınsa yeter bence hep vakit geçirdiğin insanlar onlar sonuçta. Ancak sırf hasta olduktan 2 gün önce bir seminere gidildi diye herkesin karantina altına alınması eğitimi felç eder. Kontrolü de imkansız.

Eğer yapamıyorsanız hiç acmayın okulları. Hastalık bitene kadar online olsun.
    Cok guzel bir yazi olmus elinize saglik. Maalesef liyakatsiz yoneticiler tarafindan yonetilmenin bedelini odeyecegiz. bakanliklari tarikatlar arasinda pay edersen hicbir konuda onlem alamazsin, olduktan sonra aksiyon alamazsin. kervan yolda duzulur mantigiyla yola cikar ve husrana ugrarsin.

Herkesin atladigi bir tehlike var. 6-8 kisilik odalar insanlarin bir arada yasamasina uygun degil. Bu nedenle buralarda kalanlar sadece uyumak icin kullaniyor genelde. Sen bu adamlari 10 gun hic odadan cikartmadan bir arada tutarsan 4. gun o odada insanlar birbirini bogazlar. Ozellikle de karantinaya sebep olan kisinin uzerine yonelir tum sinir ve stres.

Babam ilkokul öğretmeni ve sınıfta 50 kişi var, 15 sıra var yani çocukların çoğu 3lü, bir kısmı 4lü oturuyor pandemi döneminde. Hani sosyal mesafe?! 50 kişilik sinfita nasıl bir sosyal mesafe bekliyorsun güya her önlem alındı maske mesafe hijyen öyle değil mi bu mu alınan önlemler ?! Sözde her şey ayarlandı her şey çok güzel fakat ne yazık ki söylenenlerle uygulama arasında dağlar kadar fark var.

evet ben izmirliyim ve bayram dahil çok kalabalıktı. Fakat şöyle bi şey var, plajda denizde bi şekilde mesafeyi korursunuz, para basan işletmeler gece gündüz dezenfekte etti korona artar etkileniriz diye, üniversite okumuş biri olarak diyorum imkanı yok mesafeli olamazsın.

söylediğin 450 bin kişinin belli kısmı kendi mülküne geldi kimisi herkesten uzak çadırında kaldı, otobüsle de değil herkes kendine ait aracıyla vs geliyor. ben de tatile gittim ama kendime ait aracımla kendime ait yazlığıma, plaj kalabalık değilken girdim denize, alışverişe falan gidince yine maskemizi takıyorduk, gayet izole bi şekilde tatil yaptık

üniversitede nasıl mesafe koruyacaksın? otobüsler ringler aralıksız çalışıyor kapıya yapışıp gidiyosunuz. metroyu vs. işin içine katmıyorum bile. yemekhanesi yurdu var, kampüs kalabalık ordan dağılan çeşitli yerlere gidiyor hangi öğrenciye diyeceksin izole şekilde kal diye?
  • Hocam bu sınıflarda mesafedir maskedir yok kapıların önüne sabun koyduk filan tamamen gereksiz sırf önlem aldık demek için yapılmış önlemler zaten. Dediğiniz gibi alınan hiç bir önlem yok çünkü milletin asıl merak ettiği yurtlarda durum nasıl olcak, yurtta oda da veya sınıfta pozitif olunca biri ne olucak, hadi sadece pozitif olanı karantinaya aldık(Yurtta kimi nerede karantinaya alıyon onuda bilmiyorum çünkü bizim yurt full doluydu boş 1 tane oda yok) bu adam yüz yüze olan dersleri nasıl takip edecek. Ayrıca 3 yıl kyk da kaldım hibrit olunca online derslerin yurtta takip edilmesi imkansız. Youtube da 144p video donuyordu en azından bizim yurtta. Zaten 16 gb de kota var hibrit eğitimde 2 güne biter o.

Yurtta kalıpta korona olucaklara şimdiden Allah yardımcıları olsun. Hadi kendi evinde olan kapar kendini evine anası babası bakar takılır. Ben 3 yıl yurtta kalan biri olarak 15 gün karantina yurtta kalsam deliririm.

• Dünkü bilim kurulu toplantısı ardından yapılan basın açıklamasını izleyenler fark etmiştir sorulan sorulara asla net bir ifadeyle yanıt veremiyorlar. Özellikle salgının seyrine göre hareket edeceklerini vurgulayıp durdular. Geçen yıl da aynısını yaşamıştık. Ben de okulların açılmasını istiyorum ama bütün bu olanları kendimce yorumlayınca bir şekilde eğitimin tekrardan online’a çevirecekleri kalbimden geçiyor. Dün akşamki habertürk kanalındaki programı izlemenizi tavsiye ederim. Oradaki uzmanlar kendi görüşlerini belirttiler ancak özellike cihat şener beyin dediklerini ayrı bir kulakla dinleyin lütfen.
  • Aklımdan geçenler tam olarak bunlardı hocam çok güzel bir şekilde izah etmişsiniz.

Aç kapa yapılabilme ihtimaline karşın ev veya yurt seçerken imkan varsa sözleşmeye rahatlatıcı maddeleri ekletmek önemli.

Up çekeyim faydam dokunsun

• hocam isteğe bağlı olsun. Benim açımdan psikolojik etkisi daha fazla ben yüzyüze istiyorum. Makaleler falan da bunu destekliyor AMA o makalelerdeki sayılar can olduğu için isteyen online girsin bence.

• Online eğitim sadece ders bazında yorumlanıyor ama okul insanı topluma hazırlar bı bakıma arkadaşlık insan ilişkileri sosyalleşme benzeri yetileri de katar.Hatta bu en önemlisi.O yüzden bence de online olmamalı ki nsanın robottan bir farkı olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi doyourenouncesatan -- 5 Eylül 2021; 12:59:23 >
  • Ayrıca spora teşvik edilmeli okuldan 1 ay önce. Çoğu insan büyük ihtimal aylardır yatıyordur stabil nabızları yatınca 80 100 civarıysa ayağa kalktıklarında 120 falan görür. koronayla kalp krizi tetiklenirse çok büyük sıkıntı olur. Burada sürekli yatan arkadaşlar varsa en azından yürüyüş falan yapsın.

• doyourenouncesatan kullanıcısına yanıt

Elbette okulun alınan verilen derslerden ibaret olmadığı ortada (en azından bazı okullar için). Ama hâlihazırda pandeminin etkisini azalttığı bir dönemden geçmiyoruz. Aşı var elimizde silah olarak doğru ama aşının sınırlılıkları da mevcut. O sınırlılıklar hesaba katılmadan plansız programsız kimsenin ne yapacağını bilmediği bir dönemin -ekonomik ve ekonomi dışı- maliyeti sanki 'salt online eğitim yapıyoruz' demekten pahalıya çıkacak gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JusteMilieu -- 4 Eylül 2021; 9:10:2 >
  • Okula otobüsle uçakla gidecekler var il değiştirecekler orada sosyal mesafe yok full çekecekler yanlarında birileri olacak 5cm mesafe ile önde arkada 30cm ile sonra derslerde sosyal mesafe xD ama ders çıkışı dolmuş vs yine yok yurt yine yok yemekhaneler sanmıyorum o mesafede yemek imkanı sağlasın yüzlerce öğrenciye aynı anda

• Üniversiteler için sonunda güzel bir yazı gelmiş. Konuyu öne çıkardım  

• Bunca sorunun çözülmesi için 4-5 aylık bir planlama gerekir. Her şey son 1 haftaya sıkıştırıldı, tercihler 31 Ağustos'a kadar sarktı. Mesela benim okulum 13 Eylül'de açılıyor. Eğer ben kyk'de kalacak olsam şunun şurasında 1 hafta kaldı ne yapacağım belli değil. Masraflar, belgeler, kayıtlar, biletler tonla şey.

-En az 3 ay önceden zorunlu aşılama için genelge yayınlanmalıydı. Haftada 2 pcr testine gerek kalmazdı.

-Yurt kontenjanları azaltılmalı ve 1,5 yıllık pandemi sürecinde yeni yurtlar inşa edilmeliydi.

-Hastalananlar için sınırlı sayıda oda karantina odası yapılmalı, dersleri takip edebilmek adına tüm amfilerde derslerin kayıt altına alınması için gerekli sistem oluşturulmalıydı.

Hibrit olacaksa yurtların internet kalitesi iyileştirilmeliydi.

Hasta olan kişilerin sadece oda arkadaşları karantina altına alınsa yeter bence hep vakit geçirdiğin insanlar onlar sonuçta. Ancak sırf hasta olduktan 2 gün önce bir seminere gidildi diye herkesin karantina altına alınması eğitimi felç eder. Kontrolü de imkansız.

Eğer yapamıyorsanız hiç acmayın okulları. Hastalık bitene kadar online olsun.

• Acaba Avrupa ülkelerinde ve Abd'de nasıl olacak bu üniversite açma süreci, bir bilginiz var mı ?
  • Up
  • şimdi yurtlara başvurduk online oldu eğitim eve geri gittik yurt parası çöpe gitti

yurtlara başvurmasak ikinci dönem yüz yüze deseler nerde kalacaz

bu ne saçma bi iş anlamadım

• Hocam açılıp kapanırsa virüs daha çok yayılmayacak mı ? Bu riski alırlar mı ?

• bu mesaj silindi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-358424EDC -- 16 Ekim 2021; 12:12:57 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.