Şimdi Ara

Eski sistemlerde 2TB'den büyük HDD'lere Linux kurmak mümkün

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Başıma gelen bir olayı paylaşmak istedim. Evde Plex Server ve torrent için sürekli bir makine kullanıyorum. Linux tarafında Plex NTFS'ten dosya okumada problem çıkardığı ve evde Windows makineler olduğu için, farklı platformlar arasında dosya paylaşamıyordum. Bahsettiğim server router'a LAN kablosuyla bağlı, ancak diğer makineler değil. Yani network üstünden dosya paylaşımı yavaş. Büyük dosyalar transfer etmek gerekiyor, ve USB ile çok yavaş oluyor. Neyse, kısaca bu server'da Windows kullanıyordum. Makineler değişiyordu, ancak sürekli çalışan bir cihaz hep vardı, ve Windows kullanıyordum.

Geçen gün çekmeceye sığacak kadar küçük bir kasa aldım, yalnız anakartta tek SATA kablosu olduğunu görünce mahvoldum, çünkü anakart eski ve UEFI desteği yok. HDD'm 2TB'den büyük. Bu durumdaki bir sisteme Windows kurmak, HDD'nin 2TB üstü bölümünü ziyan etmeden imkansız. Windows'la 2TB+ diskler kullanılabiliyor, ancak sadece ikinci, yani veri diski olarak.

Linux yardıma burada yetişti. BIOS'u yanıltacak küçük bir partition yardımıyla, bahsettiğim HDD'ye Linux'u kurdum. Swap, root ve home için de ayrı partition'lar oluşturdum. Boot'ta ve kullanımda hiçbir problem yok. Yavaş bir Core2Duo ve 2GB RAM'e rağmen, çatır çatır çalışıyor. Windows masaüstüme de Ext2Fsd yükledim. Home partition'ı EXT3 yaptığım için, Windows tarafında okuma - yazmada hiçbir problem yaşamıyorum. Büyük dosyaları HDD'yi masaüstüne direkt SATA ile bağlayarak transfer edebiliyorum.

Sonuçta; Linux eski makinelere hayat getiriyor. Belki 2TB+ HDD'si olan, tek HDD ile server kurmak isteyenlerin işine yarayabilir diye paylaştım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.