Şimdi Ara

HDD'deki Windows'u format atmadan yeni SSD'ye taşımak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
6.231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Şu an bilgisayarımda 2 TB'lık HDD yüklü ve C: ve D: olarak 2 parça şeklinde. Amacım format ve yeniden tüm kurulumları yapmadan 500 GB kapasiteli yeni SSD'ye taşınmak.

Bunun için gerek forumlarda gerek Youtube'da kaynak diski, daha yüksek kapasiteli hedef diske klonlama yaparak anlatmışlar.

AOMEI Backupper uygulamasında hem normal klonlama ile hem de sadece OS Migration seçeneği ile klonlama mümkün. Ben de sadece Windows'u taşımak istediğim için OS Migration ile klonlama yaptım. Fakat bilgisayar açılışta SSD'den boot almıyor.

Primary-Logical, MBT-GBR gibi kombinasyonları değiştirmekten, başka programlara bakmaktan yoruldum vallahi. Bir türlü anlamadım ne yapmam gerektiğini.

Benzer bir durumdaki arkadaş temiz kurulum yaparak, radikal bir çözümle çözmüş ve konu başka bir yorumda almamış.

Konuyla ilgili çözümü bilen arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

İyi Forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Flagellvm.Dei -- 18 Haziran 2019; 14:42:59 >

• BIOS ayarlarında First Boot Device olarak SSD'yi tanıttınız mı? SSD'den boot almıyor derken, anakart SSD'yi tanıyor ancak Windows'u SSD'den açmıyor mu demek istediniz?
  • wwtr W kullanıcısına yanıt
    Evet BIOS'tan SSD'ye öncelik veriyorum ama siyah ekranda hızlıca geçen bir uyarı alıyorum ve Boot HDD üzerinden devam edip Windows açılıyor.
    System Clone aldığım halde Windows SSD'de yokmuş gibi bir hata veriyor sanırım başlangıç ekranı.
  • Flagellvm.Dei kullanıcısına yanıt
    Öncelikle mümkünse hddnin power veya sata kablosunu çıkararak SSD’den boot ettiğini teyit edelim.

Sonrasında bios boot menülerini paylaşırsanız bakalım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Flagellvm.Dei

Evet BIOS'tan SSD'ye öncelik veriyorum ama siyah ekranda hızlıca geçen bir uyarı alıyorum ve Boot HDD üzerinden devam edip Windows açılıyor.
    System Clone aldığım halde Windows SSD'de yokmuş gibi bir hata veriyor sanırım başlangıç ekranı.
    Windows'un olduğu yerde 3 bölüm olması lazım bunlardan birisi sistem dosyaları kısacası C: dediğimiz disk diğer bölümde ise bootloader "Windows Boot" olması gerekli bu olmadan sistem açılmaz. Ayrıca HDD'deki Windows bölümünüde silin çakışma yapmaması için.

Ayrıca şuraya bir göz atın:
    https://www.howtogeek.com/howto/32523/how-to-manually-repair-windows-7-boot-loader-problems/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Celonfix -- 18 Haziran 2019; 16:54:33 >

Bilgisayarı açmadan Partition programları veya BIOS ile çözüm oluşturmaya çalıştım ama dediğiniz yöntemle yapmak zorunda kaldım.

HDD'yi çıkarınca bilgisayar mecbur SSD'den çalıştı ve sürücüyü otomatik olarak C'ye çevirdi. Sonrasında HDD'yi windows altında formatladım.

Anlamadığım arada sırada yeniden başlatmalarda hâlâ Boot öncelik sırası değişip duruyor, HDD'yi öne alıyor.
  • Celonfix kullanıcısına yanıt
    C ve diğer 3 küçük parçayı da klonlayarak SSD'yi oluşturmuştum. "OS Migration" işlemi tam olarak bunu yapıyor zaten. Ama sorun Boot önceliğini SSD'ye vermeme rağmen HDD'den açmaya çalışması idi. Bunu da mecburen HDD'yi çıkarıp sistemi SSD üzerinden açılmaya zorlamakla halletmiş oldum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    BIOS güncel olmayabilir. Güncellemek de her zaman riskli bir işlemdir. Başka sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışırım.
    BIOS'u çok önceden güncellemiştim. Tekrar baktım, başka bir güncelleme yok. Ama sanırım Legacy-UEFI ayarlarından bir şekilde düzelttim. Artık direkt SSD'den alıyor Boot'u

Yardımınız ve yönlendirmeniz için teşekkür ederim.
  • Aynı sorunu yaşayan/yaşayacak arkadaşlara kısaca nasıl halletiğimi anlatayım, belki faydası olur birilerine.

Öncelikle benim amacım HDD'yi değiştirmeden, ıskartaya çıkarmadan M2 slotuna yeni bir SSD ekleyerek, Windows'u buraya kaydırmak ve daha hızlı bir sisteme geçmekti. Malumunuz, masaüstü bilgisayarda bu disk değiştirme işlemleri daha kolay, ya da laptopta HDD'yi tamamen sistemden çıkarıp devam etmek de bir nevi kolay.

Öncelikle HDD'deki Windows'u (Win 10) SSD'ye olduğu gibi klonlamam gerekiyordu. Fakat HDD'de OS'nin kurulu olduğu sadece C: değil, D: de vardı. İzlediğim ve okuduğum bir çok kaynakta diski tamamen kopyalıyorlardı, ama benim için sadece C: gerekli idi. Bu yüzden tamamen klonlamak yerine sadece OS'yi taşımak için "AOMEI Partition Assistant Professional" uygulaması ile "OS Migration" işlemini kullandım. Bu sihirbaz hem C'yi hem de diğer gerekli ufak boyuttaki gizli sistem-boot sürücülerini de kopyalıyor, fakat Backup sürücülerini kopyalamıyor, haberiniz olsun.

SSD'ye klonlama işleminden sonra bir şekilde Boot'u buradan aldırmam gerekiyordu ama sistem hâlâ HDD'den çalışıyordu. Windows ortamında iken HDD'ye format da atmayı göze alamadığım için, en iyi seçenek diski çıkarıp, sistemi SSD'ye zorlamaktı. Burada dikkat etmeniz gereken husus yeni biçimlendirdiğiniz diskin Primary (Temel) tipte sürücü olması ve GBT ile biçimlendirilmiş olması.

Daha sonra cihazın içini tekrar açarak, HDD'yi yerinden çıkarıp sistemi çalıştırınca bir süre bekledikten sonra SSD'ye yönlendi. Bu arada bunun için BIOS'da önceliği SSD'ye verdiğinize emin olun. Benimki BIOS'u yapılandırmama rağmen bir şekilde bocaladı. Burada F12 ile Boot sürücüsünü elle de seçebilirsiniz.

Daha sonra yine AOMEI uygulaması ile, diski boyutlandırma-birleştirme-ayırma işlemlerini ihtiyacıma göre şekillendirdim. Şu an sistemin tamamen HDD'de olduğun zamanki gibi aynı, kolayca yoluma devam edebilmiş oldum. Format atmaktı, uygulamaları kurmaktı, dosya yedeklerini almaktı gibi falana filana lüzum olmadı.

Rica ederim, sorunu çözdüğünüze sevindim.
  • quote:

Aynı sorunu yaşayan/yaşayacak arkadaşlara kısaca nasıl halletiğimi anlatayım, belki faydası olur birilerine.

Öncelikle benim amacım HDD'yi değiştirmeden, ıskartaya çıkarmadan M2 slotuna yeni bir SSD ekleyerek, Windows'u buraya kaydırmak ve daha hızlı bir sisteme geçmekti. Malumunuz, masaüstü bilgisayarda bu disk değiştirme işlemleri daha kolay, ya da laptopta HDD'yi tamamen sistemden çıkarıp devam etmek de bir nevi kolay.

Öncelikle HDD'deki Windows'u (Win 10) SSD'ye olduğu gibi klonlamam gerekiyordu. Fakat HDD'de OS'nin kurulu olduğu sadece C: değil, D: de vardı. İzlediğim ve okuduğum bir çok kaynakta diski tamamen kopyalıyorlardı, ama benim için sadece C: gerekli idi. Bu yüzden tamamen klonlamak yerine sadece OS'yi taşımak için "AOMEI Partition Assistant Professional" uygulaması ile "OS Migration" işlemini kullandım. Bu sihirbaz hem C'yi hem de diğer gerekli ufak boyuttaki gizli sistem-boot sürücülerini de kopyalıyor, fakat Backup sürücülerini kopyalamıyor, haberiniz olsun.

SSD'ye klonlama işleminden sonra bir şekilde Boot'u buradan aldırmam gerekiyordu ama sistem hâlâ HDD'den çalışıyordu. Windows ortamında iken HDD'ye format da atmayı göze alamadığım için, en iyi seçenek diski çıkarıp, sistemi SSD'ye zorlamaktı. Burada dikkat etmeniz gereken husus yeni biçimlendirdiğiniz diskin Primary (Temel) tipte sürücü olması ve GBT ile biçimlendirilmiş olması.

Daha sonra cihazın içini tekrar açarak, HDD'yi yerinden çıkarıp sistemi çalıştırınca bir süre bekledikten sonra SSD'ye yönlendi. Bu arada bunun için BIOS'da önceliği SSD'ye verdiğinize emin olun. Benimki BIOS'u yapılandırmama rağmen bir şekilde bocaladı. Burada F12 ile Boot sürücüsünü elle de seçebilirsiniz.

Daha sonra yine AOMEI uygulaması ile, diski boyutlandırma-birleştirme-ayırma işlemlerini ihtiyacıma göre şekillendirdim. Şu an sistemin tamamen HDD'de olduğun zamanki gibi aynı, kolayca yoluma devam edebilmiş oldum. Format atmaktı, uygulamaları kurmaktı, dosya yedeklerini almaktı gibi falana filana lüzum olmadı.

Merhaba

Benim sistemde 2tb hdd li ve 500gb lik bir ssd aldım. Yani sizinki ile aynı. C: ye 1tb D: ye 1tb olarak ayırık.

Bende sizin gibi formatsız ssd ye geçiş yapmak istiyorum. Yaptığınız tüm işlemleri baştan sıralayabilirmisiniz. Benim içşn format atmak çok işkence.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ben sero B kullanıcısına yanıt

Yukarıda yazdığım işlemlerin gayet sade ve anlaşılır olduğunu düşünüyorum. Ama istersen şöyle bir video buldum, görsel ile yapabilmek daha kolay olabilir belki.

• quote:

Yukarıda yazdığım işlemlerin gayet sade ve anlaşılır olduğunu düşünüyorum. Ama istersen şöyle bir video buldum, görsel ile yapabilmek daha kolay olabilir belki.

Teşekkür ederim hallettim. Ancak hdd tarafı sata3, cdrom tarafı sata2 çıktı.bende hdd kablosunu çıkarıp ssd ye taktım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben sero B kullanıcısına yanıt

Sorununuzu çözmenize sevimdim. Benim SSD PCIe tip olduğu için RAM takarken gibi soketine yerleştirmem yeterliydi. Kablo ile uğraşmak ek bir sorun.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.