Şimdi Ara

Estetik Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Güzellik felsefesi temel olarak nedir, orantı önemli midir, kişiden kişiye değişir mi?

• Bir çeşit ameliyat türü.
  • estetik doğanın, canlıları çeşitli emellerine alet etme aracılığıyla kullandığı enstrümandır. şimdi diyeceksin nasıl.

mesela çiçekler. doğa onları son derece güzel olmaya yönelik evrimleştirerek en güzellerinin böceklerce çekilmesini sağlamıştır.
    mesela insan. dişisinin hatlarını belirginleştirerek onları erkeklerine güzel görünmeyi sağlamıştır.

estetik, güzellik, kişiden kişiye değişmez. bizde var olan ortak bir yazılımın ortak bir sensörün algılama biçimidir.
  • Kesinlikle caiz değildir, çünkü insanın kendini beğenmeyip estetik yaptırması Allah'ın yarattığı vücudu beğenmemektir buda günahtır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kütahyalı 77

Kesinlikle caiz değildir, çünkü insanın kendini beğenmeyip estetik yaptırması Allah'ın yarattığı vücudu beğenmemektir buda günahtır
    Estetik ameliyatı demiyorum hocam, estetik felsefesine nasıl bakıyorsunuz, onu sormuştum.
  • Tamam işte ikiside aynı sayılır

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kütahyalı 77 kullanıcısına yanıt
    Abi sen ciddi misin?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Gayet ciddiyim, hayırdır ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-8A8E5C90D

Bir çeşit ameliyat türü.
    Komik olduğunu felan mı sanıyorsun?
  • Algı soslu hiper gerçeklik alanıdır

Üretim ürünleri üretim ürünleri olmayandan her daim çekicidir.Bu anlamda transandantal estetiğin rolü büyük.Heidegger,sanat falan temelleri burada atılıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 11 Eylül 2019; 18:12:59 >
  • Her dönemde farklı algılanan, toplumun genel geçer zevk yapısı.
  • Dogadaki seylerin yuzde 99unu estetik buluyorum

Insan yapimi nerdeyse hicbir seyi estetik bulmuyorum milletin ayilip bayildigi mimari eserler resimler siirler hatta hatta yemekler bana dandik geliyor tarihi ve kültürel eserler bile

Romaya gitmektense alaskaya gitmeyi tercih ederim bende boyle bir manyağım

• Neuroaesthetics alanına bir bakın derim
  • Güzellik göreceli değildir,altın oran diye bir şey vardır.

Yani kişiden kişiye değişmez.

Altın oran nedir? ''Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır.''

Şu gibi ifadeler zırvadır ''Sana güzel gelen bana gelmeyebilir...'' Bu sevip sevmemedir,bu cümleyi kurdurtan duygular ve benliktir.

Basitçe insan üzerinden açıklamaya çalıştım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ubi Panis ibi Patria

Güzellik göreceli değildir,altın oran diye bir şey vardır.

Yani kişiden kişiye değişmez.

Altın oran nedir? ''Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır.''

Şu gibi ifadeler zırvadır ''Sana güzel gelen bana gelmeyebilir...'' Bu sevip sevmemedir,bu cümleyi kurdurtan duygular ve benliktir.

Basitçe insan üzerinden açıklamaya çalıştım.
    Ölçü işin sadece bir ayağı

Normal hayatta çirkin bulduğumuz şeyler sanatta güzel gelebilir

Demek değil ki objektif gerçek yoktur

Tam tersi vardır

Toplumsal inşacılar

Kınandınız

• Estetik, sanatla, güzellikle ve tatla ilgilenen felsefe dalıdır. Estetik eski Yunanca'da 'Aisthesis' sözcüğünden gelmektedir. Anlamı duymak algılamak demektir. Güzelliğin oluşturulması ve değerlendirilmesiyle ilgilenir. Duygu ve beğeninin yargılanması olarak da geçen duyusal-duygusal değerleri inceler.
  • Okuduğum bir makalede insanların hayvanlardan üstünlüğü kanıtlanmaya çalışırken (daha doğrusu neden insanların hayvanlardan daha iyi bir muameleyi hak ettiğiyle alakalıydı) estetik insanı hayvandan ayıran özelliklerden biriydi estetik.

Bence estetik temel olarak güzellik yargılarına varma eylemidir, ki genel tanımı da buna yakın. Makalede de buna odaklanıyordu yazar. Güzelliği yaratmak, oluşturmak insana özgü değil. Pek çok hayvan rengarenk tüylerle, devasa kanatlarla "sanat eseri" olacak kadar güzel bizler için. Fakat sadece insan bunlara bakıp takdir ediyor, güzel veya çirkin diyor, ki bunlar da bizlerin estetik duyusuna sahip olduğumuzu gösteriyor.

Buradan bakarsak kişiden kişiye değişeceği su götürmez bir gerçek. Zira ölçüsü insan olan bir şeyden bahsediyoruz. Fakat bu değişimin boyutu sandığımız kadar çok değil. Bu konuda çalışmalar var, temel amaçları mutlak bir güzellik var mıdır onu anlamak. Denek kadınlara ve erkeklere karşı cinsten kişilerin fotoğrafları gösteriliyor ve bunları güzelden en az güzele sıralamaları isteniyor. Sonuç enteresan, herkes elbette birebir aynı sıralamayı yapmıyor ama hafızam beni yanıltmıyorsa ilk 3'e koydukları kişiler deneklerin büyük bölümünde aynı oluyor. Yani bu deneye göre güzellik sandığımız kadar göreceli değil. Bizim şu çok güzelmiş dediğimiz şey bir başkası için de çok güzel, sadece birkaç basamaklık bir sıralama farkı var. Dolayısıyla estetikteki görecelilik, etikteki kadar, siyaset felsefesindeki kadar belirleyici role sahip değil gibime geliyor. Fakat iş sanata gelince bir de işin her şeyden öte "anlam" boyutu var. Dali'nin meşhur Belleğin Azmi tablosu içerisinde insanların yorumları sayesinde barındırdığı anlam olmasa güzel gelir miydi onu da konuşmak lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kütahyalı 77

Kesinlikle caiz değildir, çünkü insanın kendini beğenmeyip estetik yaptırması Allah'ın yarattığı vücudu beğenmemektir buda günahtır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• estetik, güzellik cinsel seçilimden ve doğal seleksiyondan gelir. isteyene açarız konuyu
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.