Şimdi Ara

Et az pişmiş mi yenir ? Çok pişmiş mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
726
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet soru açık az pişmiş mi ? Çok pişmiş mi ?



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Az Pişmiş Et mi, Çok Pişmiş Et mi?

    Et pişirme, kişisel tercihlere, kültürel normlara ve sağlık endişelerine bağlı değişken bir konudur. Her iki aşırı pişirme yöntemi de, farklı sonuçlarla birlikte gelir.

    Az Pişmiş Et

    • Kırmızı veya pembe iç kısma sahiptir.
    • Daha yumuşak ve suludur.
    • Bazı insanlar bakteri ve parazitler nedeniyle tüketilmemesini önerir.
    • Çiğ veya az pişmiş et, özellikle tavuk, domuz eti ve sığır eti olmak üzere gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir.

    Çok Pişmiş Et

    • Kahverengi veya gri iç kısma sahiptir.
    • Daha sert ve kurudur.
    • Besin değerlerinde bir miktar kayıp olabilir.
    • Çok pişmiş et, özellikle yüksek ısıda pişirildiğinde kanserojen maddeler içerebilir.

    Seçim Nasıl Yapılmalı?

    Et pişirme tercihi, sağlığa yönelik endişelere ve kişisel damak tadına bağlıdır.

    • Sağlıklı ve güvenli bir seçenek için eti iç sıcaklığı uygun bir seviyeye kadar pişirmek önemlidir.
    • Tavuk için bu sıcaklık 74°C, domuz eti için 63°C ve sığır eti için 63°C'dir.
    • Az pişmiş eti tüketmenin risklerini anlamak ve çiğ veya az pişmiş etten kaçınmak esastır.

    Sonuç

    Hem az pişmiş et hem de çok pişmiş etin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Sağlıklı ve güvenli bir seçim yapmak için eti iç sıcaklığı uygun seviyeye gelene kadar pişirmek ve çiğ veya az pişmiş et tüketmenin potansiyel risklerini göz önünde bulundurmak önemlidir.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Çok pişmişin bi altı. Çok pişince tadı gidiyor kuru bişey oluyor et. Az pişmişi de iştah açıcı durmuyor kanlı kanlı kıpkırmızı. Ortası hafif pembe ve sulu olduğunda en güzel oluyor. %75 falan pişmiş diyeyim.

  • açmayın-bağıran-karı kullanıcısına yanıt
    Bir açıklık getireyim hocam bu az pişmiş olayına.
    Az pişen etteki o pembe veya kırmızı renk ayrıca o çıkan su kandan değildir.Myoglobin adlı bir protein kompleksi vardır yapısında ve bu kompleks renk pigmentide içerir.Et pişmeye devam ettiği süre boyunca myoglobinin yapısı bozulur ve o pembe veya kırmızı renk ondan dolayı kaybolur.
  • çok pişmişe yakın severim ama kişiden kişiye değişir tabii zevk sonuçta

  • Bizim millet et pisirmeyi bilmiyor genelde cenemiz agriyor yerken eti cignicez diye etmi yiyom iskencemi yapiom belli degil et pistikden sonra yumusak agizda kolay cignenebilir olmasi gerekiyor benim lugatimda boyle hafifde suyu olucak icinde kup kuru olmicak su amerikalilarin almanlarin yaptigi bbq var manyak bisi izmirde yediyeim bi kere ulan dedim biz et yemiyoruz degisik yontemler denesemde yapamadim o tarz :) tadi mukemmel mangal kokusuda var agizdada dagiliyor suyuda var en ideali o tarz bence et kiyma gibi agizda dagiliyor kuzine firin kisminda denedim olmadi mangalda denedim folyoya sarip attim eti soslayip hindistan cevizi komurunde o biraz olduydu gibi sanki ama bisiyi yanlis yaptik kesin nem var gibi kokuuodu et illa o makineden almak lazim sanirim yapmak icin :)
  • Sağlıklı olanı az pişmiş olanı diye biliyorum ama çoğumuzun damak zevki orta veya iyi pişmiştir.
  • çok pişmişe et değil kömür denir

  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 3K1X

    Bir açıklık getireyim hocam bu az pişmiş olayına.
    Az pişen etteki o pembe veya kırmızı renk ayrıca o çıkan su kandan değildir.Myoglobin adlı bir protein kompleksi vardır yapısında ve bu kompleks renk pigmentide içerir.Et pişmeye devam ettiği süre boyunca myoglobinin yapısı bozulur ve o pembe veya kırmızı renk ondan dolayı kaybolur.

    Hocam bunu duymuştum daha önce. Ama yine de kana benzer bir görüntüsü var ve benim iştahımı kaçırıyor açıkçası. Sanki 5dk önce kesilmiş hayvanı çiğ çiğ yiyormuş gibi hissediyorum  

  • Zevk meselesi değildir, et medium rare yani az pişmişin bir tık üstü, orta pişmişin bir tık altında yenir. Suyunu kaybetmeden, mühürlenmiş şekilde ve aynı zamanda çiğ kalmamış halde maksimum lezzeti bu şekilde alırsınız. Piştikten sonra 5 dakika dinlendirirsiniz ki fazla suyu buharlaşarak atılır. Ben psikolojik olarak yiyemem diyen medium yer. Bunlardan bir tık üstü eti mundar etmektir. Yememek daha sağlıklıdır. Well done bir etten alacağınız lezzeti tavuktan da alırsınız kendinizi kandırmayın. Saman çiğnemekle aynı şey. Bu bahsettiklerim 1 parmak ve üstü kalınlıklardaki etlerde geçerlidir. Altında kalan etleri zaten iyi pişmiş seviyesinin altında pişirmek ve bir ayrım yapabilmek çok da mümkün değildir.

  • BSG B kullanıcısına yanıt
    Piştikten sonra et dinlenmez hocam.Bekleyen et suyunu salar.Bekledikçe sertleşir.
  • Malesef yanlış bilgi. Tam tersi ateşten aldığın gibi kesersen et suyunu salar. Tam olarak bunun için eti bekletirsin.
  • BSG B kullanıcısına yanıt
    Zaten mühürleme işlemi et içindeki suyu salmasın diye yapılmıyor mu ? Zaten biz etin suyunu salmak istemiyoruz ki ayrıca et beklediği zaman her şart altında sertleşmeye başlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: açmayın-bağıran-karı

    Çok pişmişin bi altı. Çok pişince tadı gidiyor kuru bişey oluyor et. Az pişmişi de iştah açıcı durmuyor kanlı kanlı kıpkırmızı. Ortası hafif pembe ve sulu olduğunda en güzel oluyor. %75 falan pişmiş diyeyim.

    Orta iyi pişmiş deniyor hocam anlattığınız tarife

  • Normal pişmiş. Eti yediğinde içinde et kırmızısı olmamalı. Şahsen böyle olunca çiğ et yemişim hissine kapılıyorum iştahım kaçıyor.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: 3K1X

    Zaten mühürleme işlemi et içindeki suyu salmasın diye yapılmıyor mu ? Zaten biz etin suyunu salmak istemiyoruz ki ayrıca et beklediği zaman her şart altında sertleşmeye başlar.

    Mühürleme işlemi et pişirme süresince suyunu salmasın diye yapılıyor. İçinde hapsettiğin su ette açtığın ilk kesikte kendisini dışarı salmaya eğilimli zaten.

    Video'da 7. maddede göreceksin.


    Bu video'da da detaylı ve bilimsel açıklaması mevcut.






  • Et buldukta pişirmesi kaldı
  • Kesinlikle az pişmiş olacak
  • Çok pişmiş

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.