Şimdi Ara

Ev elektrik tesisatından anlayanlar bakabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
3.424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba. Yeni sıfır bir eve taşındım. Bir iki günde bir sigorta atmakta. Neden olduğunu kesin olarak çözememekle birlikte banyoda bulunan çamaşır makinesinin fişini sökerken veya takarken mutlaka attığını farkettik.

Birde prizi söktüğümde resimde görüldüğü şekilde bağlı olduğunu gördüm. Bu işten pek anlamamakla birlikte, bütün prizlerde toprak hattında nötr, nötr hattında toprak kablosu bağlı. Bazılarında ise yerleri çapraz değişik. Yani birinde, sağda faz, solda toprak varsa diğerinde sağda toprak, solda faz bağlı.

Tesisatı yapan firmayı aradım, bi eleman göndermişler, şüphelenip üstüne gitmesem kaçak akım rölesini iptal edip gidecekti. Biraz sıkıştırınca "ustam röleyi iptal et gel dedi abi" deyince kovdum evden.

Bu kabloların nasıl bağlanmış olması gerekir? Bu sigorta (kaçak akım rölesi var) neden sürekli atar? Neden özellikle çamaşır makinesini bağlayınca atar? Bu konularda bana bilgi verebilecek birileri var mı?

------------------------------------------------------------------------------

Edit:

Merhaba buatı ve sigorta kutusunu söküp resimledim. Bunlara da bakarsanız sevinirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bayF -- 9 Mayıs 2021; 0:31:0 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ustayı kovarak en doğru hareketi yapmışsınız.
    Kaçak akım atıyordur, prizler hatalı bağlanmış. Eğer buatta bağlantı doğru ise ki muhtemelen doğrudur, tüm prizlerde sarı-yeşil kabloyu yani toprak ucunu ortaya bağlayın, sorun çözülecektir.
    Çalışmaya başlamadan önce elektriği kesmeyi unutmayın
  • Ustayı kovarak en doğru hareketi yapmışsınız.
    Kaçak akım atıyordur, prizler hatalı bağlanmış. Eğer buatta bağlantı doğru ise ki muhtemelen doğrudur, tüm prizlerde sarı-yeşil kabloyu yani toprak ucunu ortaya bağlayın, sorun çözülecektir.
    Çalışmaya başlamadan önce elektriği kesmeyi unutmayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alibaba -- 11 Mayıs 2021; 14:50:52 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sarı yeşil olan toprak hattı buatta siyah nötr hattına köprü yapılmış bağlanmış normaşde ayrı olması lazımdı , kaçak akım rölesi bu sebepten atıyordur .

• akkaymaz A kullanıcısına yanıt

Kanunen binaya toprak hattı döşenmiş olması gerekir ancak müteahhitler işi 3 kuruş ucuza yaptırabilmek için bundan kaçınıyor. Kanunen yeni binalarda da kaçak akım rölesinin olması gerekiyor. Hatta yanlış bilmiyorsam lambalara dahi artık topraklama çekilmesi gerekiyor.

Evde kombi var ise kombinin servisi toprak hattı olmadan da kombiyi bağlamıyor. Bu nedenle fişten dahi yapılabilecek bu köprülemeyi sigorta kutusundan yapıyorlar. Yapı denetim de kaçak akım var mı diye bakıyor ama fiziken gördükten sonra düzgün mü değil mi kontrol etmiyorlar bile.

Eğer ev sahibiyseniz ve bina yeniyse müteahhit 2 yıl garanti vermek zorunda. Evet kulağa biraz saçma geliyor ama kanunen durum böyle. Konuyu müteahhite söyleyin ve toprak hattının döşenmediğini ve bunun ayıplı ürün sınıfına girdiğini söyleyin. Eğer çözüme yanaşmazsa (ki pek sanmıyorum) bu durumda Tüketici mahkemesine gitmeniz gerekecektir. Tabi bunlarla uğraşmayı da göze almanız gerekiyor ve bu konularda tecrübeli bir de avukata ihtiyacınız var.

• Yeni bir binanın toprak hattı çekilmeden proje onayı alabilecegini sanmıyorum. Kablo demetlerinde siyah ile sarılar arasında bir belirsizlik söz konusu. Birbirine karışmış gibi.

• mustyyyyy kullanıcısına yanıt

Proje onayı alamaz ama işte işin çetrefilli yanı tesisat projeye uygun çekildi mi?

Ben kombi bakımına gelen servise sormuştum "Binada toprak hattı olmadığı halde neden kombinin oraya boş yere bir linye çekiyorlar?" diye. O söylemişti. İGDAŞ'ın şartlarında kombinin topraklı prize takılma zorunluluğu varmış. Bu nedenden dolayı kombi ilk kez bağlanıp hizmete alınacağı zaman gelen yetkili servis prizin topraklı olup olmadığına bakıyormuş. Bakmaktan kastım cihazla ölçüm değil tabii ki. Prizi açıp 3 tane kablo var mı yok mu ona bakıyorlarmış sadece. Varsa bağlıyormuş kombiyi, yoksa bağlamıyormuş. O yüzden linyeyi sigorta kutusuna çekip oradan sıfırlıyorlarmış.

İyi tanıdığım bir elektrikçi ile konuşurken de yeni yapılan binaların bir çoğunda kaçak akım rölelerinin normal bir sigortadan farksız olacak şekilde ayarlandığını söyledi. Her ne kadar proje de olsa da maliyetten kısma amaçlı çoğunda sadece sigorta kutusunda sıfırlama yapıldığını ve toprak hattının çekilmediğini söyledi. Hatta kimi binalarda toprak hattı olmadığından ve malum bireysel olarak bunu yapmak maliyetli ve zor olduğundan görünmeyen bir yerden doğalgaz borusuna bağlanan yerler bile varmış. Normal de bu işlem kesinlikle yasak statik elektrik yüklenmesine karşın doğalgaz boruları İGDAŞ tarafından topraklandığından "aman canım n'olcak" kafası da varmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aeronics -- 9 Mayıs 2021; 17:30:26 >

• Ev sahibi değilim ama canıma yada malıma kastedecek bir durum varsa da çözmek istiyorum. Ne önerirsiniz şu durumda? Buattan sarı yeşil kablolara bağlı olan siyah kabloyu ayırıp, tüm prizlerde toprak hattını düzeltsem, sorun çözülür mü?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bayF kullanıcısına yanıt

Hocam elektrikten o kadar anlamıyorsunuz anladığım kadarıyla. Kardeşim elektrikçidir ve ben bile bu işlere elim yatkın olduğu hâlde sigorta kutusuna elimi sürmem. Çağırın bir elektrikçi, hem canınıza kast etmeyin hem de elektronik eşyaların yanlış bir bağlantı yüzünden yanmasına sebebiyet vermeyin.

Çok güzel bilgiler ve ihtimallerden bahsedilmiş konuda. her birisine teşekkürler.

Tesisatınızda sırf renklere göre kablo hattı kesinleşmez. Hattı çeken kişi farklı renk de kullanmış olabilir. Ancak kaçak akım rölesi atıyorsa kaçak akım rölesinin iptal edilmiş olduğunu düşünmeyiz. Kaçak akım rölesi bildiğimiz kadarıyla; faz ve nötr arasındaki akım farkına göre atar.

Bir prize bağlamak üzere seyyar tipi lamba kablo uçlarını açıp, bir tarafı faza, diğer tarafı toprağa değdirdiğinizde eğer lamba yanmadan KAR atıyorsa KARın çalışır şekilde bağlı olduğunu ve toprak hattının da çekilmiş olduğunu düşünürüz. bunu kısa devre yapmak üzere hızlı bir değdirme ile de deneyenler olur ama çatırdama patırdama olur ve konuya hakim hamleler gerekebilir. Elektrikli bir sobanın fiş uçlarından birini faza birini da toprak hattına değdirerek de denenebilr. Belki lambanın gücü yetersiz kalabilir. Kar atarsa toprak hattının olduğunu düşünürüz, tabii doğalgaz borusuna,su borusuna ya da inşaat demirine bağlanmış da olabilir.

işin kötü tarafı, lambanın bir ucunu faza diğer ucunu da toprağa verdiğinizde hiçbirşey yokmuş gibi lamba yanıyorsa, toprak nötrdedir diye düşünürüz. kar çalışmasa bile tek başına toprak hattı genelde lambayı parlak yakamaz. elektrik sobasının da bir ucunu faza diğer ucunu toprağa verdiğinizde; aynı nötr-faz arası gibi güçlü çalışıyorsa anlayın ki toprak hattı nötrle birlikte.

Tabii bazen sivri acaip bişiler olabiliyor. Genelgeçer konuşuyoruz.

• raxacoricofallapatorian kullanıcısına yanıt

elektrikçi problem çıkarmış zaten. Uzmanlarının yer aldığı forumumuzda konu açmak gibi halkımızda az rastlanan bir kalite göstermiş konu sahibi.

Ayrıca elektrik tehlikeliyse, herkese tehlikelidir.. Prizler yanı başımızda, uzatma kabloları ayaklar altındadır.

• quote:

Orijinalden alıntı: karafetva

elektrikçi problem çıkarmış zaten. Uzmanlarının yer aldığı forumumuzda konu açmak gibi halkımızda az rastlanan bir kalite göstermiş konu sahibi.

Ayrıca elektrik tehlikeliyse, herkese tehlikelidir.. Prizler yanı başımızda, uzatma kabloları ayaklar altındadır.

Elektrikçi inşaat aşamasında sorun çıkarmış. Teknik servisi de sıvamış resmen. Ben daha işinde uzman ve ilgilenecek bir elektrik ustası bulması gerektiğini belirttim. Aynı şeyler değil. Arkadaşın konu açması ile ilgili bir sorun belirtmedim zaten. Ev elektrik tesisatından anlayanlar bakabilir mi? Bakın siz de belirttiniz, bu işin uzmanları var. Basit bir priz değiştirme işlemi olsa arkadaşımıza böyle bir şey söylemezdim.

O iş öyle değildir. Bir profesyonel sporcu ile sizin yaptığınız ekstrem spor aynı derecede mi tehlikelidir? Her işin bir uzmanı vardır ve bu tarz önem arz eden durumlarda uzmanlara başvurulmalıdır. Benim amcalarım ve kardeşim elektrikçi, küçükken amcalarım ile çok çalışmama rağmen ben bile hatalar yapıp elektriğe çarpılıyorum bazen. Allah korusun arkadaş o kadar kablo kalabalığında akıma kapılsa sorun yaşamaz mı yani? Belki ev elektriği ile çok sorun yaşamayacaktır ama sağlık durumunu da bilemeyiz değil mi?

Ayrıca evlerimizde binlerce liralık elektronik eşyalar bulunuyor. Bunların bozulma riski sağlam bir ustanın işçiliğiyle sıfıra inecektir. Siz garanti verebiliyor musunuz topraklamanın bu binada tam olacağına ve kendisi müdahale ettiğinde bu sorunu direkt çözebileceğine? Karşılaştığı sorunlarda zararını gidermek açısından destek olacağınızı taahhüt edebilir misiniz? Herkesin el işçiliği her işe yatkın değildir. Bence risk almaya gerek yok.

elektrikçi inşaat sırasında değil, konunun açılmasına sebep olunduğu esnada KARı iptal etmek isteyerek ve sorunu çözmesini isteyen müşteriye itbar etmeyerek çıkarmış. İşte bir elektrikçi bu.

Vatandaşın senden çok daha iyi sorunu çözemeyeceğğini nerden biliyorsun? Zaten bilgisi var bir kısım insanların, uzmanlarından tarif aldığında elektrikçiden çook daha üstün bir yöntem elde eder.

ekstrem sporcunun sporunu yapabilir miyiz demişsiniz. Burada ekstrem spor yüksek gerilimdir. Bahsettiğimiz antrenmandır. ayrıca doğru bilgi her zaman esastır. Uyarılacak olanları belirterek güvenliğe katkı sağlarsınız. Yoksa zaten müdahale edecek olan vatandaşı sadece bilgisiz bırakıp, uyarmamış olursun. gizli olmayan ve her yerde bulunan bilginin en doğrusunu vermek gerek.

Cihaz bozmak???? şehir elektriğinden, bina girişinden mi bahseiyoruz??? Sizlere bozacak adam mı lazım? Birileri bozsun da elektrikçinin kıymeti anlaşılsın??? Basit temel bir kısım bilgileri edinen bir kişi neleri yapmaması gerektiğini öğrenir.

Fazla abartmayalım elektirkçilerin vaziyeti ortada.... sigortadaki harfleri bilmeyeninden bizzat zararın sebebi olanlara kadar.

• quote:

elektrikçi inşaat sırasında değil, konunun açılmasına sebep olunduğu esnada KARı iptal etmek isteyerek ve sorunu çözmesini isteyen müşteriye itbar etmeyerek çıkarmış. İşte bir elektrikçi bu.

Vatandaşın senden çok daha iyi sorunu çözemeyeceğğini nerden biliyorsun? Zaten bilgisi var bir kısım insanların, uzmanlarından tarif aldığında elektrikçiden çook daha üstün bir yöntem elde eder.

ekstrem sporcunun sporunu yapabilir miyiz demişsiniz. Burada ekstrem spor yüksek gerilimdir. Bahsettiğimiz antrenmandır. ayrıca doğru bilgi her zaman esastır. Uyarılacak olanları belirterek güvenliğe katkı sağlarsınız. Yoksa zaten müdahale edecek olan vatandaşı sadece bilgisiz bırakıp, uyarmamış olursun. gizli olmayan ve her yerde bulunan bilginin en doğrusunu vermek gerek.

Cihaz bozmak???? şehir elektriğinden, bina girişinden mi bahseiyoruz??? Sizlere bozacak adam mı lazım? Birileri bozsun da elektrikçinin kıymeti anlaşılsın??? Basit temel bir kısım bilgileri edinen bir kişi neleri yapmaması gerektiğini öğrenir.

Fazla abartmayalım elektirkçilerin vaziyeti ortada.... sigortadaki harfleri bilmeyeninden bizzat zararın sebebi olanlara kadar.

İlk olarak saldırgan tavrından vazgeçmeni öneriyorum. Yoksa kendi kendine yazmış olursun.

Elektrikçi değil teknik servisi olarak adlandıracağız sonradan gelen elemanı. İnşaat kısmındaki elektrikçi toplu işlerde, hele bir de kooperatif gibi bir işse işini dikkate almadan yapabilir. Burada benim önerdiğim dışarıdan bir usta getirmesi ki siz okuduğunu anlayıp yorumlayabilecek bir yapıda değilsiniz gibi görünüyor.

Vatandaşın çözemeyeceğini bildiğimden değil, sigorta kutusunun priz değiştirmek gibi basit bir işlem olmamasından bahsediyorum. Ki arkadaş henüz pratikte renklerin anlamlarını bilse dahi herkesin o renkleri uygun kullanmayacağını bile düşünememiş. Ben burada bu arkadaşın sağlığı açısından yardımcı olmaya çalışıyorum.

Elektrik pek âlâ da ekstremdir. Yüksek gerilim bu işin tepe noktasıdır. Tabiri caizse bu işin podyum aşamasına gelinen kısmıdır. Elektrikte antrenman dediğiniz şey ampül, priz, anahtar değişimi, kabloya dişi ve erkek fiş bağlamaktır. Öyle sigorta kutusu açmak, binanın topraklamasını tespit etmek gayet de ekstremidir bu işin. Kendim işin içinde büyümüş birisi olarak bu yorumu yapıyorum ama elbette ülkemizin gerçeğidir ki insanlar her zaman sizden daha az veya çok bilgili olup olmadığına bakmaksızın ahkam keserler. Bilginin doğrusunu elbette vermek gerek fakat siz burada bu bilginin işlenebilecek olduğundan eminseniz verebilirsiniz. Ya da bilgi ile birlikte bu insana öyle açıklayıcı olmalısınız ki zarar göreceği bir işe uğramamasını sağlamalısınız. Bilgi her zaman iyi sonuçlar doğurmaz.

Ve gayet de cihaz bozabilir. Arkadaşın bir yerde yanlışlıkla prize giden iki kabloya da faz verdiğini düşünün? Yahut renklendirmenin yanlış olduğu bir kabloda toprağa faz verdiğini düşünün. Ölçüm cihazı olan bir arkadaş mı bu şahıs ki gerekli kontrolleri yapabilsin? Bana bozacak adam lazım değil ki kendim elektrikçi değil muhasebeciyim. Öğrencilik zamanında boyacılık yaparken, uyarmama rağmen kafasına göre iş yapan insanların 2 kere malzeme parası vermesi ve boşuna uğraşmasıyla sonuçlanan müdahalelerini düzelttim çokça. Boya gibi basit bir konuda bile insanlar çuvallayabiliyorlar. Yine tekrar ediyorum buradaki bilgi basit değildir ve bunu işleyebilecek birisine anlatacağınızdan emin olamazsınız.

Siz fazla abartmayın beyefendi. Elektrikçilerin hepsi sizin dediğiniz gibi olsa Türkiye sanayisi yürümez, inşaatların yürümesi mümkün olmazdı. Buradaki kötü örnek eve usta sokmayacak kadar saçma bir genellemeyle sonuçlanmamalı.

Düzeltme: imlâ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raxacoricofallapatorian -- 10 Mayıs 2021; 14:43:22 >

Alıntı

metni:
    Bilgi her zaman iyi sonuçlar doğurmaz

Günün en anlamlı sözüydü bu.... Bunu sizin yazdığınızı görenler daha okumasalar da olur:!:!:!:!

Bilgi her zaman baş tacıdır, yol göstericidir. Yarım yamalak bişeye atlamakla bilgi vermek tamamen zıttır aynı şey değil.

İşçi bozuyorsa teknik eleman diicez, başarırsa da tabiii ki ELEKTRKÇİ olucak!!! Ne zaman yapamadı başka bişe yaptıysa ELEKTRİkÇİ.... Hiçbir mesleğe nasip olmamış güzide bir özellik...

Konu sadece arıza tespitidir, fişi tak sök demekle aynı taktikler. Kimse kabloları sök, herbişeye atla demedi. ne kadar içine gireceği kendi sabit gördüğü güveni ile alakalı, bilgisi ile alakalı.

Elektrikçilersiz inşaat yürümez...... İnşaatta çekiçle çalışan br elektrikçinin işini neden amele yapamasın? Öğrenir çekici nereye vuracağını?? Duvarda bir kanal mı açamasın bir işçi? Klavuz mu sallamayı öğrenemez?? Elektikçiliğin teknik bir tarafı varsa, elektrikçilerde bunun sabit olduğunu bilen yok...

Muhasebeci olduğunu söyleyip bu kadar ahkam kestikten sonra demişsin ki;

-->iki kabloya da faz verse???

yani nötr ve faz yerine prizde iki tane faz olsa. tek fazlı bir evde aynı fazı cihaz uçlarına vermek o cihazı çalıştırmaz, sadece çalıştırmaz.

-->toprağa faz verse

yani prizdeki toprak kısmına fazı bağlasa. Cihaz metalikse çarpar, bu tip direk çarpılmalar çok fazla oluyor fazın direk bağlanmasından ve irkiyor insanı. Fazlası olmuyor. cihaz metalik değilse, toprağa faz vermek konu değil zaten.

bu iki maddeden cihaz bozulmasına yelken açmışsın ama iptal oldu.....

elektriğin kendisi ekstremmiş yüksek gerilim tepeymiş. Ekstrem zaten tepe demek burada. Herşey nasıl tepede olsun? Ev elektriği en altta, herkesin yanı başında, yüksek gerilim- orta gerilim vb ortamlar da ekstrem sayılır.

EN ÖNEMLİSİ;

kısır döngüye ve kişiliksel çekişmelere bu konular alet olamaz. Sert sözlerle ve gergin bakışlarla kaçırılacak çooooookça içerik bulunmaktadır. Her daim en doğrusuna tabii olmak esastır. Sevmediğin kişi de doğruyu söyleyebilir, her dediği yanlış olan da. mühim olan bilgiyi her an dahil edecek açıklıkta olabilmektir. İnsan kullandığı herşey hakkında bilgi sahibi olmalıdır. ev elektriği gibi herkesin başında olan bir enerji ile ilgili bilgisiz olmak çok büyük problemdir.

• Ek olarak;

Karın atıp atmadığını prizlerden kontrol ederken, evin herhangi bir yerinde çalışan bir cihaz varken nötrle toprağı temas ettirmek de yöntemdir. çalışan cihazın nötrden boşalan akımını toprakla nötr birleşmesinden dolayı nötr de paylaşacağından, faz-nötr arası akım farkı oluşur ve KAR atar. BU yöntem daha rahat ve risksizdir.

Faz ile toprak nöt olmadan cihazı tam performans çalıştırırsa, toprak yrine nötr bağlanmış olabildiğini yukarıda yazmıştık. Yine bu halde Kar sağlam ise atıp devreyi kesecektir. Kontrol için kısa süre Karı iptal edebilirsiniz.

• Yardım etmeye çalışan tüm herkese çok çok teşekkürlerimi sunarım.

Bütün cihazları kapatıp iki tane prizde toprakla nötr hattının yerini düzelteyim dedim şalteri açamadım bile, kar direk attı. Zaten tüm prizleri düzeltmemde çok çok zor gibi. Mutfak dolaplarının arkasında kalan yerlerde falan birçok giremeyeceğim alanda priz bulunmakta.

Ama en enteresan olanı. Birkaç gündür çamaşır makinesini kullanmadığımız zamanlarda prize takmadık ve kar hiç atmadı. Çamaşır makinesi takılı olduğunda, fişini prize takarken yada fişi çekerken atıyor bu meret. Ama oradaki priz bağlantılarının diğerlerinden bir farkı yok.

Tam kapanla olduğu için usta bulamıyorum, birde eşim hamile olunca iyice tedirgin etti bu tesisat beni. Çok bilgim olmadığından bu sorunu kendim çözemeyeceğim galiba ama işte buralarda parasıyla bile, istediğin şeyi, istediğin şekilde yaptıracak bir usta bulmak mümkün değil gibi.

Yinede cesaretimi toplayabilirsem yukarıda anlatılanlar doğrultusunda bir kere daha el atmaya deneyeceğim.

Tekrar teşekkürler.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Alıntı

metni:
    Bilgi her zaman iyi sonuçlar doğurmaz

Günün en anlamlı sözüydü bu.... Bunu sizin yazdığınızı görenler daha okumasalar da olur:!:!:!:!

Bilgi her zaman baş tacıdır, yol göstericidir. Yarım yamalak bişeye atlamakla bilgi vermek tamamen zıttır aynı şey değil.

İşçi bozuyorsa teknik eleman diicez, başarırsa da tabiii ki ELEKTRKÇİ olucak!!! Ne zaman yapamadı başka bişe yaptıysa ELEKTRİkÇİ.... Hiçbir mesleğe nasip olmamış güzide bir özellik...

Konu sadece arıza tespitidir, fişi tak sök demekle aynı taktikler. Kimse kabloları sök, herbişeye atla demedi. ne kadar içine gireceği kendi sabit gördüğü güveni ile alakalı, bilgisi ile alakalı.

Elektrikçilersiz inşaat yürümez...... İnşaatta çekiçle çalışan br elektrikçinin işini neden amele yapamasın? Öğrenir çekici nereye vuracağını?? Duvarda bir kanal mı açamasın bir işçi? Klavuz mu sallamayı öğrenemez?? Elektikçiliğin teknik bir tarafı varsa, elektrikçilerde bunun sabit olduğunu bilen yok...

Muhasebeci olduğunu söyleyip bu kadar ahkam kestikten sonra demişsin ki;

-->iki kabloya da faz verse???

yani nötr ve faz yerine prizde iki tane faz olsa. tek fazlı bir evde aynı fazı cihaz uçlarına vermek o cihazı çalıştırmaz, sadece çalıştırmaz.

-->toprağa faz verse

yani prizdeki toprak kısmına fazı bağlasa. Cihaz metalikse çarpar, bu tip direk çarpılmalar çok fazla oluyor fazın direk bağlanmasından ve irkiyor insanı. Fazlası olmuyor. cihaz metalik değilse, toprağa faz vermek konu değil zaten.

bu iki maddeden cihaz bozulmasına yelken açmışsın ama iptal oldu.....

elektriğin kendisi ekstremmiş yüksek gerilim tepeymiş. Ekstrem zaten tepe demek burada. Herşey nasıl tepede olsun? Ev elektriği en altta, herkesin yanı başında, yüksek gerilim- orta gerilim vb ortamlar da ekstrem sayılır.

EN ÖNEMLİSİ;

kısır döngüye ve kişiliksel çekişmelere bu konular alet olamaz. Sert sözlerle ve gergin bakışlarla kaçırılacak çooooookça içerik bulunmaktadır. Her daim en doğrusuna tabii olmak esastır. Sevmediğin kişi de doğruyu söyleyebilir, her dediği yanlış olan da. mühim olan bilgiyi her an dahil edecek açıklıkta olabilmektir. İnsan kullandığı herşey hakkında bilgi sahibi olmalıdır. ev elektriği gibi herkesin başında olan bir enerji ile ilgili bilgisiz olmak çok büyük problemdir.

Yahu sen sadece anlamak istediğini anlıyorsun kardeşim. Senin gibi dar kafalı bi adama artık yazmayacağım.

Sen daha benim yukarıda ne demek istediğimi bile anlamamışsın teknik servis derken neden bahsettiğimi. Ben diyorum ki bu arkadaş dışarıdan bir elektrikçi çağırmamış, şantiyeyi yapan usta teknik servis düşüncesinde bir eleman göndermiş. Diyorum ki bu tarz şantiye işi yapanlar sallayabilir, dışarıdan bir usta bulun. Ama sen yine algıda seçicilik yaparak aradan lafları cımbızla seçip "yaparsa elektrikçi yapamazsa teknik servis" diyorsun.

Bilgi elbette her zaman iyi sonuçlar doğurmaz. Patlayıcı maddelerin icadı da bir bilgidir ve bu bilginin dünya üzerindeki savaşlara etkisi ortadadır. Bilgiyi işleyecek kişiye göre vermeniz gerekir. Yoksa bir psikopata nükleer bilgisi verirseniz sonucunu dünyanın tamamının geçmişte de gördüğü üzere acı şekilde tecrübe edersiniz. Burada bahsettiğim buydu. Ama sizin sığ kafanız bunu yanlış anlayıp bana karşı cephe alıyor.

Arkadaş neredeyse her mesajında fazla bilgisi olmadığından bahsediyor. Eşinin hamile olduğunu belirtmiş. Eşinin çarpılma durumunda (sen de belirttin toprağa faz verirse metalik cihazlarda çarpılma olabileceğini) Allah korusun sen bu verdiğin "yea çok basit bu iş yapıver" yardımıyla (!) zarara uğrattığını farkedebilecek misin? Sanmam. Zira bu yetinin sende olduğunu düşünmüyorum.

Sana tavsiyem reel hayatta insanlara karşı böyle saçma tavırlar içinde olma. Ha zaten olabildiğini de sanmıyorum da bir gün birisinden ya sağlam bir tokat ya da sağlam bir azar yersin, gözlerin dolar da bir şey diyemezsin. Sana dar dünyanda başarılar. Zarara uğratabileceğin insanların vebali ile de uğraşırken Allah kolaylık versin. Bu mesajıma cevap versen dahi benden yanıt alamayacaksın, o yüzden kendini yorma boşuna.

konuyu okuyup da yanlış anlayabileceklere, bilgi için yazmaktayım. yoksa bu muhatabın bir özelliği yok.

Bilgi her zaman yanlış birşeymiş... onun yazdığına göre. O zaman avukatlığını yaptığı elektrikçilere neden bilgi verilmiş? BUralardan işin içinden çıkamayan onlarca elektrikçiyi aydınlatmışızdır. neden ? Patlayıcı bilgisi verseymişiz.... Ne olurmuş? muş muş muş da muş muş muş... Hayat gerçek, muş değil. Patlayıcı madde bilgisi ambalajların üzerine yazılıyor heyhat???? Git de sil hepsini. bilgi dediğin budur ve herkese veririz. sadece kötü niyetliler mi bilecek sanmıştın ? nükleer bilgisini dünya teröristleri biliyor da Türkiye mi bilmesin? mantar tabancasına nükleer mi takmak bu?

Bilgi her zaman ilaçtır. Hatalı kullanan bilgiden değil hatasından dolayı sorumludur. Bilginin saklanması her daim önlem alınmasını ve problem çözülmesini engellemektedir. Herkes bilsin ve çoğunluk olan iyi insanlar fevkalade önlem alsın. En önemlisi ise konudaki gayet basit herkesin el attığı br iş. Alelade hatalı ve cahilce müdahaleyi engellemek için insanları problemle baş başa mı bırakacağız? ANlatacağız anlatacağız anlatacağız!!!!!

Ev elektriğinden ölen neredeyse yoktur. elektirğe çarpılma değil kapılma hayati tehlikedir. kasların elektriği kavrayacak şekilde yaklaşması ve kapılma anında bırakamayacak şekilde sabitlenmesi hayati tehlikeyi oluşturur. Bu da dikkatsiz yaklaşmaktır deriz. Herkesin evinde olduğu için herkesin bilmesi basit ve ya karmaşık, fakir olduğundan yardım alamayaca kişiler olarak aydınlanması esastır. bu bilgisizliklerden dolayı vatandaş sorunu bile anlayamaz, düzeltilmesi gereken bir problemi bile fark edemez.

Alıntı

metni:
    bir gün birisinden ya sağlam bir tokat ya da sağlam bir azar yersin, gözlerin dolar da bir şey diyemezsin

sana bunu yaşattıkları için üzülmek isterdim. Ama sen yaşadığının intikamını benden almak ister gibi ezme niyetindesin. Yine de sana yapılan haksızlıksa zamanında, karşıyım. ama sen üç beş elektrikçinin menfi bir çete gibi insanları tokatlayabileceğine umut bağlamışsan, filmin gerisini seyretmek yerine yaşarsın....

Sayın hocam;

konuya bir kamyon harfiyat boşaltıldığı için odaklanamıyoruz.

Evvela sadece renkleri aynı diye kabloları aynı hat diye sabitlenmeyin. ELinde kalan kabloyu harcamak da istemiş olabilir, yanlış bağlanmış da olabilir. AMa diğer arkadaşların yazdığı gibi, girişten sıfırlama yani toprak olmayan yerlere toprakmış gibi nötr de yollama ihtimalini anlamak gerekir.

Eğer girişten toprak yok ve nötr toprak diye çekilmişse, sizin evinize toprak hattı çekmeniz gerekecektir.

nötr toprak yapılmışsa; Bu halde toprak hattı nötr hattıyla birleşmişse, nötr ya da toprak fark eden bişey yok, aynı hat zate.

Çamaşır makinasının takıldığı anda KARı attırması hattın değil makinanın sorunudur. Herşey hattın sorunu diye düşünmeyin. Makinada kaçak vardır. Fişİ sökerken Temas ediyorsunuzdur ve ya ayrıca makina içindeki kondansatör tipi bir elektronik elemanın etkisi oluyordur. pek tabii, eğer var olan toprak hattını karışık bağlamışsa elektrikçiniz sağlam makina da kArı attırır ama bu halde KAR iptal edilse de makina çalışmazdı muhtemelen.

Cesaretinizi toplamaktan bahsediyorsunuz. Cesurken yapmayın :! Önleminiz bol olsun ama tereddüt etmeyin. Kablo aralarında eliniz kaybolmasın, hatta temas etmeye hiç mecbur kalmayın. herşeyi pense tornavida gibi sapı yalıtımlı lastik-plastik aletlere yaptırın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 11 Mayıs 2021; 13:3:38 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.