Şimdi Ara

Ev sahiplerinin %25 zam sınırlamasına tepkileri (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
247
Cevap
8
Favori
10.642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tepki gösterebilir de ancak tepki gösterdiği ile kalabilir.

%25 şu an kanunlar aracılığıyla verilmiş bir haktır. Hiçbir ev sahibi daha fazlasını isteyemez, daha fazlası ancak karşılıklı iyi niyet göstergesinin avantajlı bir sonucu olabilir.

Her yatırım aracının bir riski vardır. AKP zamanı akla zarar ziyan faiz oranları ile eve yapılan yatırımlar inanılmaz gelir avantajlarıyla milletin cebini uzun yıllar doldurdu, iki kelime bilmez insanlar milyonler olmuştu. 1 yıl getirisinde düşüş oldu diye çığırtkanlıklara bakın :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Miex -- 26 Şubat 2023; 17:27:9 >
  • Miex kullanıcısına yanıt
    Katılmıyorum 1.170.000 toki yapıldı ve olduğum yerde 6 ay önce teslimi yapılan 2+1 in fiyatı 170.000 TL. Kısaca hükümet kimseye cep doldurtmayıp piyasaya müdahele etti düşük faizde yoktu borca giren aldı, gününü gün eden veya borç altında ezilmek istemeyen almadı. Siz, yandaşa tokiden bedavadan biraz pahalıya verilen evleri ve onların sahiplerini görerek yorum yapıyorsunuz haklısınız da çünkü onların dediklerini yaptıklarını gördükçe ederi olmayan insan mal sahibi olmuş diyorsunuz.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Geçen gün bir milletvekili söylemişti Devlet Arazinin üst kullanım hakkını vatandaşa versin kira veya cüzi bir fiyat karşılığına diye ister çadır kursun ister prefabrik ister konteyner ev koyup içinde barınsın insanlar diye aslında fena gözükmüyor...Kiracı olan yapabildiği kadarı ile hiç olmazsa barınacak bir yer bulurken,ev sahipleri de ister 10.000 ister 50.000 TL ye ya da Ruslara 500.000 TL ye verebilirler kimse kavga etmez böylece...Kimse de kimseyi kırmaz...

• eroll E kullanıcısına yanıt

aman hocam hiç gerek yok böyle bir işe ileride seçim malzemesi olur tapu verilir fikir güzel ama bu şekliyle değil geliştirilmesi gerekli

zaten bakmayın siz burda dedem çalıştı babam çalıştı diyen tiplere çoğunun dedesi zamanında devletin arazisine gecekondu yapmış insanlar

tabi hakkıyla alana kimsenin diyeceği söz yoktur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yani evet ben de kabaca teklif geliştirilirse çok da güzel olur kanısındayım diye düşündüm..Depremden korkan da tek katlı bir evcik yapabilir en azından...Ben bu kiracı -ev sahibi sorununun öncelikle enflasyon durulmadan sakinleşeceğini düşünmüyorum,herkes kerteriz olarak haklı olarak enflasyon rakamını baz alıyor..

.Emtia olsun , konut olsun değeri etsin etmesin hepimiz,olabilecek en fahiş rakamlara sarılmış vaziyetteyiz...Bu sarmalın içinden yakın bir zamanda çıkış da görmüyorum...5500 TL Maaş alan bir emeklinin,7000-8000 gibi kira rakamlarına yetişmesi olanaksız...Barınma sorunu bence en büyük sorun...

Vergi sistemi çok adaletsiz,20 TL 60 TL Emlak vergisi nerde kaldı artık .....evin fiyatı 3 Milyon ödenen emlak vergisi 150.- Lira..Çok gerideyiz vergi adaletinde..Bakalım hele bir seçim olsun da neler göreceğiz....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eroll -- 26 Şubat 2023; 21:2:56 >
  • Seçim sonrası muhakkak bunu yargıya taşıyacak olacaktır. 2001 yılındakine sonuç çıkar muhtemelen.

Öte yandan bu geçici maddenin özellikle mülkiyet hakkını (AY m. 35) ihlâl edip etmediği ve mülkiyet hakkına yapılan bu müdahalenin ölçülülük ilkesine (AY m. 13) ne kadar uygun olduğu da tartışmalıdır[5]. Nitekim geçmiş dönemde, 2001 yılında kira artışlarına getirilen yüzde 10’luk benzer bir kanunî sınırlama[6], Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir[7]. Anayasa Mahkemesi söz konusunu kararında, tüketici fiyat endeksi üzerindeki kira artışlarının ekonomi genelindeki kötü etkisini gidermek amacıyla kira artışına yönelik genel bir sınırlamanın Anayasaya aykırı olmadığını belirtmiş, ancak 2001 yılı için öngörülen yüzde 10 sınırının, o yıl ortaya çıkan ekonomik krizin etkisiyle yükselen enflasyonun çok altında kaldığı, böylece “kiracı ile kiralayan arasında bulunması gereken adil dengenin kiralayan aleyhine demokratik bir toplumda makûl, kabul edilebilir olarak nitelendirilemeyecek biçimde bozulması sonucunu” doğurduğu gerekçeleriyle mülkiyet hakkının özüne yönelik ölçüsüz bir müdahale olduğu kanaatine varmıştır. Bugünkü enflasyon oranlarının[8] çok altında kalan geçici yüzde 25 kira artış sınırını düşündüğümüzde, bu kanunun da aynı gerekçelerle Anayasaya aykırılığı tartışılabilir haldedir.

• Ülkede arz talep dengesi inanılmaz bozulmuş durumda. Freni patlamış kamyon gibi gidiyor her şey. Bakalım hayırlısı.

• Kartipi K kullanıcısına yanıt

kabul ederim, ama benden önce 20 tane arsası olanlardan gidip arsa alması lazım... aynı şekilde benden önce 20 tane motosikleti olanlardan alması lazım...

bu koşulda devletin dediklerini kabul ederim :) ne oldu kardeşim, aldın mı cevabını :) öyle 50 tane motoru olan, 50 tane arsası olan adama ellemeyip gelip benim 2 motoruma göz dikiyorsa o iş yaş, önce benden daha zengin olanlara gidecek, onlardan sonra bana gelecek ve bende paşa paşa "buyrun efendim" diyeceğim ve inan bana hiç gocunmam zira hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız ve bu ülke zengin olursa bu zenginlik bize yol toprak su sosyal yardım olarak geri döner.

ben dediklerimin arkasındayım, öncelikle sömürü içerisinde olanlardan alsınlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9C4E635E7 -- 27 Şubat 2023; 1:59:18 >
  • Yok vallaha senin aç kalman zerre umurumda değil. Herkes kendinden sorumlu. Devlete vergi veriyorsam gerisi boş muhabbet. Hayır kurumu işletmiyorum. Evi boş tutarım veya dolu gibi gösteririm o yolları da biliyorum. Milli servet masalını git bakalım boş duran rezidans sahiplerine yap ne oluyor gör. Sen açken başkası tok olabilir en fazla ne yapabilirsin? Gasp. O işin sonunda ya yakalanır içeri atılırsın ya da öldürülürsün bu kadar basit.

Ekonomiden de anlıyorum, paradan da. Boşu boşuna bunların okulunu okumadım. Sanki burası sosyalist ülkeymiş gibi yazıp çizmişin. Bu kafayı kaldır çöpe at. Paran pulun yoksa sıfırsın bu kadar basit. Belediyeden mezar yerini zor alırsın. Hatta ailene araba verirler ücretsiz yeter ki memleketine göm diye. Sokakta gördüğün lüks arabada, lüks evlerde hiçbir payın yok. Onları alanlarla beraberde kazanmadınız. Adam bir işletme açar seni maaşlı olarak çalıştırır 5 lira maaş verir senin sayesinde isterse 100 lira kazanır senin o adamın kazancında hiçbir hakkın yoktur. Maaşını öder, devlete gelir vergisini öder o kadar.

• Ben cevabımı aldım benden önce ona gitsin buna gitsin diye yan çizdiniz, herkesten daha fazlasına sahip biri elbet var 20 evi olanda bunun vergisini veriyor 1 evi olan da, bir kere bile şirketlere dokundurmamışsınız veya fabrikaların özelleştirilmesine; ev sahibinizle kavga edip buraya gelmişsiniz. Sizin bahsettiğiniz emek veren cezalandırılsın düzeniyle bu ülke batmaya mahkum. Sizin istediğinizi uygulayabilen nadir ülkelerden biri Küba ama doğduğunuz andan itibaren bütün masrafınızdan, eğitiminizden, sağlığınızdan devlet sorumlu sizi doktor yapsa da mühendis yapsa da bunun bütün masrafını devlet karşılıyor buna rağmen verdiği maaşta %30-50 arasında bir fark var çünkü her emeğin bir karşılığı olmalı. Çoğunluk havadan mal sahibi olmadı. Benim burada sizinle tartıştığım ev meselesi de değil zaten, herkesin emeğine bir saygı olmalı ki üretelim, gelişelim, ihracat yapabilelim yani üretim ekonomisi olalım. Herkes birbirini kıskandığı; malını, emeğini, bilgisini gasp etmeye yöneldiği sürece bizden bir halt olmaz. O 20 evi olan dediğiniz de sizinle beraber batıyor ona kıymanın kilosunu 100 TL den vermeyecekler o da enflasyona karşı kendini koruyabilmek için yıllarca borç ödüyor. Düzgün bir sahibi olan herkes ev sahibine %25 diye tutturmayıp %40-50 arası arayol bulup hiç sıkıntı yaşamadı. Ahlaksız insan zaten her zaman kendini belli ediyor, yıllık sözleşmede 3 ayda bir zam isteyeni de gördüm hatta bizzat benim başıma geldi akşamına başka eve taşındım. Taşınmasaydım da hiçbir şey yapamazdı çünkü zamanında ödemişim %25 sınırı konduğu halde onun hakkını gasp etmeyip gel arayol bulalım deyip anlaşmışım. Hiçbir şey yapamazdı uğraşacağıma ev değiştirdim zaten gel evime taşın diye teklif getiren vardı ama şu enflasyonda %25 diye tutturursanız bunu gelirinize ve giderinize de yapmalısınız. İnanın o 20 evi var dediğiniz insan bunu seve kabul edecektir. Çünkü alım gücünü kaybetmeyecek.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Iyi ve kotu ev sahiplerini kenarda tutarak soyluyorum.

Bugune kadar boyle basliklarda ev sahiplere tu kaka olarak baktik. Cunku, depremzedeye bile zam yapan, coluk cocuguyla disari atan doymayan olarak resmedildi bize hep ev sahipleri.

Ancak, su an kiracilarin bir cogu ev sahibini mumla aratir. Sadece bir kivilcim bekliyorlarmis yani bu adamlar ev sahibi olsa sikayet ettiginiz ev sahiplerini mumla arardiniz. Basimiza geldigi icin yaziyim, ailemin baska bir sehirde kendine ait evi var. Ama, Istanbulda yasiyorlar.

2 yil once ailemin kirada oturdugu evin sahibi ihtarname cekti ve evine tasinacagini soyledi. Bizimkiler ikiletmeden cikti. Sadece 1-2 ay daha musade istediler adamda kabul etti. Bizimkiler yeni ev bakarken kiralarin yuksek oldugunu soylediler ben de ev almak istiyordum ( yurt disinda calisiyorum) kirayi odeyeceginize birlikte benim adima ev alalim ben gelene kadarda oturun dedim.

Bir ev bulduk icinde kiraci var evi gezerken ev koliliydi ve okullar kapaninca cikicak dendi. 1 ay sonra okullar kapaniyordu. Kiracida cikacagini teyit etti. Evi aldik Haziran oldu dedi ki 2 haftaya cikicam 2 hafta 2 ay oldu vs vs . Biz guzellikle dedik ki kardesim bak 2-3 aydir kirayi da odemiyorsun istiyorsan tasinma parani da verelim cik git.

Dedi ki yok buralarda ariyorum gonlumce bulamadim vs. Biz buna ev bulup atmaya basladik hatta ayni binada ev bulduk sonrasinda da ben cikmiyorum dedi mahkemelik olduk. 9 ay kirayi yatirmayan insan bir anda tum kirayi yatirdi. Bu arada tefe tufe falansiz. Su an odedigi kira ile aidat ayni. Sitede kiralar odediginin 10 kati. Mahkemeye verdik. Kiraci bosanmis kadin adina hicbir sey yok. Cikaramiyoruz.

He bu arada gelelim aileme eve tasinamayinca Istanbuldan gitme karari aldilar. Kendi kiracimiza noterden ihtar cektik o da cikmadi mi? Cikmiyorum gidin mahkemeye verin dedi.

Yani benim 1 ailemin de kendine ait baska evi var ama kiracilari cikaramiyoruz ve ailem neredeyse sokakta kalmisti. Bu duruma gore aileminde kirada oturdugu evden cikmamasi gerekiyordu.

Barinma hakkina tabiki saygim var ama bu mala cokme. Bunu bizim milletin anlamasi icin deprem ornegindeki gibi baskasinin arabasini alip vermemesi orneginden anlatmak lazim.

He burada insanlari bu hale getiren devlettir. Sen, birak her seye %200 zam gelmesini kendi yonettigin kurumlard bile %150 den asagi zam yapmazken kiralara sinir koyman iki tarafi karsi karsiya getirmekten baska hic bir sey degildir. Sorun oyle cozuldumu hayir, iste kiralarda 2000 ken 10 000 isteyen ev sahipleri bundan turedi. Simdide kimse evini kiraya vermez. Airbnb yapan daha cok kazaniyor hem de ugrasmiyor. Ya da bos tutuyor. CUnku bugun 15den kiraya versen seneye 30 olacak neden versin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alvarez -- 27 Şubat 2023; 7:54:1 >

• Hükümetin yanlış dış ve ekonomi politakaları yüzünden oluşan sonuçların sorumslusunu birbiriniz suçlayarak yanlış yerde arıyorsunuz.

Zorlama tedbirlerle (sen şu fiyattan mal satacaksın, sen şundan fazla kira arttırmassın vs). Simdiye kadar görmediğimiz zihni sinir tedbirleri şimdi görüyoruz, çırpındıkça daha da batıyor ekonomi.

Sadece başlıktaki konu için yazıyorum, kimse de çıkıp demiyorki ey devleti yönetmesi için size emanet ettiğimiz hükümet, ev sahiplerine bu yüksek enflosaynda %25 yıllık artış zorlması yaparken bu zorlama bitene kadar da ben ev sahiplerinden kira vergisi almıyorum demiyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman06 -- 27 Şubat 2023; 8:34:38 >
  • 1-Benim bu ülkeden anladığım, 100 yıllık macerasında özdenetimli bireylerden müteşekkil bir toplum inşaa edemediği. Sigarasını yere atar, yatağını toplamaz, yayaya yol vermez, tabağını kaldırmaz, arabasını kaldırıma pek eder, projeye uygun bina inşa etmez, sorumluluk bilmez.

2-Kuraldan hoşlanmaz, kuralların çiğnenmek için var olduğuna inanır. Gece yatmaz sabah kalkmayı bilmez. Toplantısına zamanında gelmez. Verdiği sözü tutmaz. Yalan söyler. Liste uzar gider.

3-İçin ilginci özdenetim eksikliği açısından dindar/ muhafazakarlar ile seküler/laikler arasında önemli bir fark yoktur. Bu çoğunluğa sirayet etmiş bir marazdır, patolojidir. Az sayıda insan bu marazdan muzdarip değildir.

• dedemin eski gecekondusunda 2 adet kiracımız vardı ikisi anlaşamadılar birinizden biriniz gidin dedik. adam evden çıkarken tavanı bile pastel boya ile boyamış bir de pişkin pişkin çocuk yaptı demişti. :)

Neyse;

Pandemi döneminde gittiğim berber ev almak için uğraşamam, kirayı verir istediğim evde istediğim yerde otururum demişti.

2021 yılında kredi ile ev aldım aylık 7000tl ödemem var. kendimi kısıtlamayı göze aldım ama kirada oturanlar günümü gün edeyim derken ben borç sahibi oldum.

%25 olayı çok yanlış. kiracı evden çıktığında evi tadilata soksan 2 yıllık kira bedeli gider.. kimse hayrına evi kiraya vermez.

2. bir evim olsa boş tutarım veya satarım. kira akıllı bir iş değil.

hatta dediğiniz gibi airbnb çok mantıklı görünüyor.

pederin kiracısı var. ev 2 milyon aldığı kira 2bin tl :) 2 kişinin alkol dahil bir akşam yemek parası. malesef piyasa çok kötü. burada suçlu ne kiracı, ne ev sahibi.

• Vanished Man V kullanıcısına yanıt

Ülkenin %80'i asgari ücretli dostum ne demek istiyorsun yani. Adam her ay sana mı çalışacak? Böyle söylemeden de kiracıların derdi değil kusura bakma. 1-2 sene evvel o evlerinize 800 - 1000 liraya bile kiracı bulamıyordunuz millet tutmuyordu ne oldu şimdi evler altın mı oldu?

• İki tane bu problemi bir nebze olsun dindirecek çözüm var.

1. Yabancılara ev satmak veya kiralamak için ek bir vergi. Türkiye gibi ülkede dolar bu kadar yüksekken ve her yer yabancı kaynıyorken Türk vatandaşın normal şartla ile bir ev kiralaması gerçekten imkansız.
    2. Kontratsız kiralanan milyon tane ev var istanbul içinde bunların önüne geçilmesi gerekiyor. Bu kontratsız ev kiralama olayı o kadar rayından çıktı ki artık bir şekilde önüne geçilmesi gerekiyor. Dandik bir evi adam 10.000 tl'ye kiralayıp içindeki her odayı 5.000 tl'den kiralayabiliyor.
  • Sar1Lac1 kullanıcısına yanıt

Su an ne yazik ki butun kiracilar bunu kullaniyor haklilar da ama iyi niyetle cozum icin gelmeyeni disarida tutuyorum. Biz adama 6 ayin kirasini silelim tasinma masrafini da odeyelim diyoruz ona bile cevap vermedi.

Yani soyle dusunun Avisten araba kiraliyorsun ve geri vermiyorsun 6 ay olmus. Mahkeme 2 sene sonraya gun veriyor ki 2. celseye kalmasi 100% mahkemeyi kaybetsen bile zarar etmiyorsun e avis sana araba vermeyince de kiziyorsun tamamen ornek bu.

Her anlamda sistemsizlik basi bosluk . 5 delik 3 parmak var sanki. onu kapatsan o patliyor bunu kapatsan bu patliyor.

Gercekten umidimi kestim ulkeden artik. Cunku, hep soyluyorum yonetenler degil millet problemli.

• Ev sahiplerini titretecek karar;

Malatya'da TOKİ’de evi bulunan ev sahibi kira fiyatını 9 bin TL’ye yükseltti. Fırsatçılık yapan ev sahibinin evi mühürlenmiş olup 2 yıl kiraya veremeyecek.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• cnyttt kullanıcısına yanıt

Ben Bodrumda yaşıyorum çok değil 15 yıl öncesinde sanayi sitesinin uçlarından başlamak kaydı ile gece kondular yapıldı. Hatta iş öyle bir hal aldı ki Albatros sitesinin yan tarafında site kadar gece kondu oldu. Site çözümü araya demir tel çekmekte buldu. 2017 -2019 arasında imar affı ile millet oraları belgelendirdi ve şuan havadan evleri oldu. Korona döneminde yıkıp daha büyüklerini yaptılar karşılarına da villalar yapıldı.Yetmedi villa sahipleri oraları satın aldı kendilerine arsa içinde 2.villaya çevirdi. Seçime bile gerek yok para lazım oldukça oturanlara hak verip belgelendirirler.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.