|
Bildirim
|
Öncelikle, tümleşik bir ses sistemi değilde; ayrı bir ev sinema amp si veya recever vb denen bir cihaz almalısınız. Örneğin yamaha, sony vb...
Bunlar eski versiyonları analog, scart, optik giriş gibi bağlantılar içeriyor. Normalde olanları dlna, hdmi girişleri ve çıkışları vb. Bağlantıları var. Yeni nesil olanları 3d 4k kablosuz aktarım gibi ek özellikleri var. Bu cihazlarda Marka ve kaliteye göre ses seçimleri olur. Bunlar genelde müzik ve sinema modları olarak ayrılır. Örneğin müzik modunda sadece ön iki hop dan ses gelmesi veya tüm hop ses gelmesi seçilebilir. Yada sese stadyum efekti verebilir. Sinema modunda ise oynatılan kaynağa göre seçimler yapılabilir. Örneğin kaynak streo olmasına rağmen insan seslerini cihaz bu modlarda sadece center hop verebilir. İşte bu nokta cihazın kalitesi ile ilgili. Yani bu tip bir cihazla ses normal tv bile olsa çok farklılıklar yakalanabilir. Özellikle müzikleri sinema modunda dinleyince 5.1 değil 2.0 olmasına rağmen 5.1 miş gibi cihazlar odaya yayabilir. Mesela ben gürültülü müziklerde centere sesini açıyor ve vokalin sesini arttırıyorum. Yine teledünya gibi bazı kaynaklarda dolbydigital kanallar vardır ama 2.0 dır. Ve ciddi anlamda farklı duyum sağlanıyor. Burda ses kanal sayısı daha farklı bir şey. Sonrasında ön hop seçimi yapılır. Burda cihazın watt değerlerine uygun seçimler yapılır. Ön hoplör olarak genelde ahşap ve kule tipi seçim yapmalısınız. Bu hopde tizler üste baslar altta olur. Bu dandik marka olmamalı ve dinlenerek alınmalı. Wharfedale mesela daha akustik yamaha daha pop tarzı gelebilir. Bu kişisel bir durum ile oluyor. Hop ne kadar büyük olursa komşuları daha az rahatsız edersin. Çünkü daha düşük volümlerde sesi daha düşük db de de duymanı sağlar. Sonra oda yapısına göre ve ev amfisinin desteğine göre set hop. Alınır. Mesela 2.1 demek sağ sol iki hop ve bir subwofer demektir. Örneğin cihaz 9.2 destekler ama sen 3.0 kurarsın bu senin seçimin ile ilgili. Ve hiç biri aynı marka olmak zorunda da değil. Örneğin arka hop sony centere ayrı bir pioner olarak alabilirsin. Genelde en son da subwoofer alınır. Bazı insanlara kule hop bas sesi yeterli gelebilir. Mesela ben 7.0 kullanıyorum. Sub hiç açmıyorum. Sublar aktif ve pasif olurlar. Buda ev amfisi ile ilgili. Genellikle aktif subwofer desteklerler. Bu durumda fişe takılan ve sesi kendi içinde de açılıp kapatılan bir cihaz oluyor aktif subwofer. Hop de aktif demek fişe takılan ve kendi içinde amfisi olan hop oluyor. Hifi derken güçlü gümbür gümbür ses kastedilmez. Örneğin 100w çok güçlü olabilir. Ama kime göre. Burada amaç müzik için canlı gibi yada aslına sadık olarak dinlemek diye düşünebilirsin. Sinema içinde hifi vs derken sahneyi canlı yaşatma hissi diyebilirsin. Örneğin dobly atmos da hop tavana yakın yerleştirilir ve üstünden uçak geçmesi veya helikopter geçmesi gibi bir canlandırma yaşatabilir. Müzik dinlerken kaynak plak o yoksa cd, flac oda yoksa 320 kb mp3 tercih edilir. Ve genlde bu tip avr cihazlarla değilde streo amp ile kullanılır. Orası çok başka bir dünya. Film izlerken ise kaynak olarak bluray yoksa dvd tercih edilir. Bluray ile örneğin 120 gb lık bir veri var. Torrent de indirilen mkv ler bunların sıkıştırılmış hali hem ses hemde video olarak bu kaliteyi alamazsın. İnternetten de o veriyide indirmek mantıksız. Bluray gibi şeyler genelde arşiv konser gibi durumlarda söz konusu oluyor. Bluray player gibi cihazlar tamamen film oynatmak için tasarlanır. İşlemcisi yazılımı vs. Bunun içindir. Şimdi siz internetten indirdiğiniz bir filmi bluray playerin usbsine takarak da veya telefonunuzu ekrana yansıtarakda izleyenilirsiniz. Ancak bluray player daha iyi görüntü verebilir. Film izlerken gnelde iyi bir kaynak cihaz tercih etmelisiniz. Mesela bazıları sırf bunun için yapılmış bilgisayarlar ve yazılımlar dahi kullanır bunlara htpc denir. Örneğin ben kodi kullanıyorum. Filmleri sadece çözünürlük olarak değerlendirmeyin. Kontras siyahları göstermesi gibi önemli. Çünkü iyi bir dvd player ile dvd film, 1080p mkv den daha iyi görüntü verebilir. Ekran olarak ise genelde, ev sinema sistemlerinde projeksiyon ve led aynı anda kulkanılır. Sinema maç gibi özel yayınlarda projeksiyon, normal tv için led açarlar. |
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seal_ -- 26 Şubat 2017; 14:16:3 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seal_ -- 26 Şubat 2017; 14:46:2 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pctechnic01 -- 15 Mart 2017; 13:5:5 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sturkyilmaz -- 26 Ağustos 2017; 15:32:25 > |
|