Şimdi Ara

Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
1
Favori
4.741
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Özetlemeye çalışacağım ama biraz uzun olacak yazacaklarım...bu konuya bayağı bir kafa yoruyorum çünkü...(Daha önce bu sistemi kurmuş olan siz tecrübeli kişilerin tavsiyelerini, özellikle altyapı (kablolama, perde alanını belirleme, projeksiyon yeri, vb.) önerilerinizi bekliyorum...

Eylül ayında düğün sonrası oturacağım yeni evin 30 metrekare salona (6x5 metrelik) Projeksiyonlu ev sinema sistemi kurmayı planlıyorum...Evin bir odasını da kullanabilirdim ama salonu tercih edeceğim...

Sistemi kuracağım yer aşağıdaki fotoğrafta açıkça görülmekte (başka bir evin fotosu olduğundan kağıt siyah değil aslında)...

Kirişlerle çevrili bu alanın genişliği 2,90 yüksekliği ise 2,20 metre...Kiriş ve tavan arası da 35 cm...yani tavan yüksekliği 2,55 metredir...

Sistemin elektronik bileşenleri olarak;

- Epson TW5910 (oyun ve hızlı sahnelerdeki input lag nedeniyle kablosuz almayım dedim)
    - Özelliği ve fiyatı düşük 47-55" arası bir TV
    - AV receiverlı ses sistemi (Pioneer HTP-322'li sistem alındı)
    - Playstation
    - HTPC
    - Digiturk
    - Modem

Kullanacağım.

TV ünitesini ikinci resimdeki şekilde yaptımayı düşünüyorum...genişliği 2,40 metre olsun ki kenarlardeki 25'er cm. boşluğa hoparlör koyabileyim...Sarı dolgular ses sistemini gösteriyor...kırmızı dolapların önü açık, kenardakilerin kapalı...turuncu alanda duvara monte edilmiş bir dolap olacak...resimdeki her kare 5cm.ye tekabül etmektedir ve ölçüm yapılarak eşyalar çizilmiştir.

Sorularım:

1- Motorlu perde düşünüyorum. 500-750 TL bütçeli. Ölçüleri ne olmalı (kare alanın genişliği 2,90 yüksekliği tavana kadar 2,55 metre idi) 240 x 200 mü 300 x 225 mi?? 3 metre olursa ve hoparlörleri düşündüğüm gibi yerleştirirsem perde indiğinde hoparlörlerin önüne inecek...bu sesi etkiler değil mi? ya da hiç bir sıkıntı olmaz mı? Eğer etkilerse ya 240'lık perde alcam ya da hoparlörleri perdeyi kullanacağım zaman biraz yana çekeceğim.

2- Perdeyi (kapalıyken) nasıl kamufle edebilirim, alçıpan kullananlar ve oraya bir alan yapanlar olmuş ama benim öyle bir imkanım yok galiba...tavana-perdenin etrafına TV ünitesi ile uyumlu tahtadan çerçeve gibi birşey mi yaptırsam?

3- Perde motoruna elektriği nasıl çekeceğim, mecburen kablo kanalı kullanıp görüntüyü biraz bozacak mıyım?

4- Projeksiyonu tam karşı duvara yaptıracağım bir rafa koymayı düşünüyorum. mesafe 4,5 - 5 metre falan olacak... Sizce uygun mudur?
    15-20 metre HDMI kabloyu süpürgeliklerin üzerinden kablo kanalıyla projeksiyona kadar geçireceğim. ayrıca bir de Priz çekmem gerekecek bu alana...

Teşekkürler

Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ? Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ? Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ?

• bende aynı şekilde eylül ayında düğün yapacağım ve televizyon için inceleme yapamaya başlamak gerekli diye foruma girdim ki aklım sinema sistemlerinde kaldı. acaba biraz daha bütçemi arttırıp böyle bir işe mi girişsem diye düşünüyorum açıkçası. Cevapları merakla bekliyorum.
  • Bütçe ne kadar ki?

Ben yaklaşık 7-8 bin TL ayırdım...
  • Üstadlar daha iyi yorumlar ama ben de yorumlarımı paylaşmak isterim:

1) Bence sakın hoparlörlerin önü kapanmasın, sesin önünde perde kesinlikle olmaz, bu nedenle 300 x 225
    perdeyi düşünmeyin derim. Hem perdenin dibindeki hoparlör bence estetik de olmaz, arada biraz mesafe olmalı derim.

2) Ben de bunu düşünüyorum, yani tavandaki perdenin katlandığı mekanizmayı nasıl estetik olarak dizayn etmek
    gerek yoksa aşağıdaki gibi görünecek ve salonda şık durmayacak, bu sorun bende de var

3) Duvarlarınız alçıpan mı yoksa tuğla mı, alçıpansa hat çekmek çok kolay. Tuğla ise kablo kanalı şart tabii çünkü
    duvalarınız boyanmış hazır, bu aşamada sıva altı bence yazık olabilir ama hallederiz diyorsanız tabii sıva altı
    kablo çekilebilir perdenin monte edileceği yere.

4) TV izlerken arkadaki hoparlörleriniz olmayacak mı? Onlarla birlikte projeksyondan gelen HDMI kabloyu
    içine alabilecek bir kanalla süpürgelik üzerinden getirin derim (kapının olmadığı taraftan tabii)

Bunların dışında excel'deki dizaynınıza bakınca aklıma şu geldi, sanıyorum TV ünitesi kullanacak ve TV'nizi
    ünite üzerine koyacaksınız, yani TV duvara monte olmayacak değil mi? Öyle ise, perde açıldığında TV önüne
    gelecek şekilde tavana montaj yaptırmanız gerekir, burada da şu aklıma geliyor, bu sebepten dolayı motorlu
    mekanizmayı monte edeceğiniz yer tavanda duvara yakın değil de, biraz ortaya doğru gelmesi gerekir. Hanım
    falan birşey demesin Saygılar ve mutluluklar

• 1- O zaman ekteki fotodaki gibi hoparlörleri biraz yana alıp perdeyi indircem, ya da 240x200 perse alacağım... Ama ne kadar büyük o kadar keyifli olur diye düşünüyorum...aslında 280 x220 falan perde olsa onu düşünürdüm...lakin 240'tan 300'e çıkıyo perde boyutu (satan sitelerden gördüğüm kadarıyla)

2- Benim aklıma sadece ahşaptan (tv sehpası renginde) çerçeve gibi bişey yaptırmak geliyo perdenin etrafına...

3- Alçıpan değil duvarlar, tuğla galiba...ve duvar kağıdı döşenmiş durumda (tavan dahil)..sıva altı mümkün değil kablo çekmek için...motorlu olmayan perde de güzel ve kullanışlı olmaz herhalde.

4- tek çözüm kablo kabalı dediğin gibi, mecburen bi kapıdan gececek, ya balkon kapısı ya da salon kapısı..

TV.yi duvara monte etmeyeyim dedim, böyle şık olmazsa edebilirim de...evet perde tv önüne gelecek, tv duvarda olsa da sağ ustte turıncu dolguladığım duvar yerine dolap takılacak, o yüzden perde mecbur biraz önde olacak (40-50 cm kadar) beni en çok düşündüren motor kablosu ile perde kamuflajı oldu işte (pilli perde yok mu elektrik çekmesek

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Benim nacizane önerim perdenizin ölçüsü 16:9 ölçeğinde olsun, yani gidip kare bir perde yaptırmayın.
    Bu anlamda 240x200 perde de bana göre mantıklı olmaz diye düşünüyorum, gerç, işin uzmanı değilim
    ancak projeksiyondaki görüntüyü göstereceğiniz perde alanı 16:9 olması tercih ediliyor. Bu açıdan
    gidip kare bir perde yaptırmak bence mantıklı olmaz, bilmiyorum üstadlar aynı fikirde mi?

Kare Perde Örneği:
     Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ? Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ?

16:9 Perde Örneği:
     Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ? Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ?

• 300x225 olacak o zaman,

Baska uygun boyut yok ki perde satan sitelerde...

Motorlu perde özel olarak yaptirilabiliyor mü?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Evet, yaptırılıyor tabii. Forumda perde konusu var hatta bakınız.

http://forum.donanimhaber.com/m_57815217/tm.htm
  • quote:

Orijinalden alıntı: eozen81

Evet, yaptırılıyor tabii. Forumda perde konusu var hatta bakınız.

http://forum.donanimhaber.com/m_57815217/tm.htm

Birkaç soru sormuştum burda cevap veren bile olmamıştı o yüzdemin pek incelemedim de...

Biraz bakarım artik,

• quote:

Orijinalden alıntı: UNDYING

...

Eylül ayında düğün sonrası oturacağım yeni evin 30 metrekare salona (6x5 metrelik) Projeksiyonlu ev sinema sistemi kurmayı planlıyorum...Evin bir odasını da kullanabilirdim ama salonu tercih edeceğim...

..
    Sorularım:

1- Motorlu perde düşünüyorum. 500-750 TL bütçeli. Ölçüleri ne olmalı (kare alanın genişliği 2,90 yüksekliği tavana kadar 2,55 metre idi) 240 x 200 mü 300 x 225 mi?? 3 metre olursa ve hoparlörleri düşündüğüm gibi yerleştirirsem perde indiğinde hoparlörlerin önüne inecek...bu sesi etkiler değil mi? ya da hiç bir sıkıntı olmaz mı? Eğer etkilerse ya 240'lık perde alcam ya da hoparlörleri perdeyi kullanacağım zaman biraz yana çekeceğim.

2- Perdeyi (kapalıyken) nasıl kamufle edebilirim, alçıpan kullananlar ve oraya bir alan yapanlar olmuş ama benim öyle bir imkanım yok galiba...tavana-perdenin etrafına TV ünitesi ile uyumlu tahtadan çerçeve gibi birşey mi yaptırsam?

3- Perde motoruna elektriği nasıl çekeceğim, mecburen kablo kanalı kullanıp görüntüyü biraz bozacak mıyım?

4- Projeksiyonu tam karşı duvara yaptıracağım bir rafa koymayı düşünüyorum. mesafe 4,5 - 5 metre falan olacak... Sizce uygun mudur?
    15-20 metre HDMI kabloyu süpürgeliklerin üzerinden kablo kanalıyla projeksiyona kadar geçireceğim. ayrıca bir de Priz çekmem gerekecek bu alana...

Teşekkürler

Öncelikle hayırlı olsun,Allah tamamına erdirsin diyelim

sorularınızla ilgili kısaca yorumlayacak olursam,

- Ses sisteminin önüne perde gelmeyecek şekilde ayarlamanız lazım,projeksiyonun modeli ve izleme mesafesi 300 x 169 u kurtarır, hoplar sabit kalsın kenardan taşmasın derseniz 240x135 de kullanabilirsiniz
    bu motluların üstten 50 cm de siyah bant payı vardır.Bütçeniz dahilinde aşağıda ki linkten bakabilirsiniz.
    http://www.projeksiyonperdesi.com.tr/Kategori/products.asp?cat_ID=9&marka=Specta&syf=1

- Balkon kapısının üstünden gelen kartonpiyer sonuçta yapıştırma aynı boşluğu verdirerek sağ duvara kadar komple devam ettirebilirsiniz,çok tadilat gerektiren bir uygulama değil.Böylece motorlu hazneyi o boşluğa montaj edersiniz.

- Duvarların üst tarafın elektrik buatları oluyor,sizin duvar kağıdı olduğu için farketmemiş olabilirsiniz,varsa buattan çekilebilir,yoksada pillisi yok ama manuel storlular var yani iple kendiniz açıp kapatabileceğiniz modeller var
    onları tercih edebilirsiniz
    http://www.projeksiyonperdesi.com.tr/Kategori/Storlu-pmk8.html

- 5910 u rafa koyamazsınız,ya yaptığınız rafın altına yada duvara ters çevirip askı aparatla montaj edebilirsiniz. Kablo çekmek sorun ise ve hard gamer değilseniz, yani milisaniyeler oynadığınız oyunda sizin için çok önemli değilse
    50-100 ms ler den çok etkilenmezsiniz dolayısı ile kablosuz 6100w da düşünebilirsiniz. Shut EmUp oyunlarda dediğim gibi prof düzeyde bir oyuncu iseniz etkilenebilirsiniz.

• İşte usta gözü budur, kartonpiyeri uzatıp projeksiyonu saklama fikri harika, ancak
    arkadaşımız TV ünitesi kullanacağından balon tarafındaki kartonpiyer boşluğu onu
    kurtarmayabilir ama gene de bence kartonpiyerle gizleme harika fikir, benim de çok
    işime yarayacak eyvallah üstad

@UNDYING, evet o ayrıntıyı ben kaçırdım tavana monte etmeyi deneyin derim projeksiyonu,
    madem tavanınız tuğla, zor olmayacaktır, tavanınız beyazsa mesela güzel, beyaz bir ahşapla
    cihazı estetik bir şekilde saklayabilirsiniz, aşağıdaki gibi ama tabii sizinkisi tavana monte edilmiş
    hali olacak

• Amin,

- Hıparlörleri biraz kenara çekerim artık ğerseyi kullanacağım zaman, çünkü iki perde arasında 60x35 cm fark var, mesafem kurtarıyorsa en büyüğünü almak mantıklı değil mi?

Neden 300x169? Ya da şöyle sorayım neden 300x225 değil? Bu boyut daha ucuz...üzerinde 50 cm siyah bant payı olmadığı için kullanımı daha mı kötü? Bu boyutta alıp yine 300x169 gibi kullansak olmaz mı?

- Kartonpiyer uzatma işini değerlendireyim. Bunu uzatırlen arkadaki kartonpiyeri söktürmem gerekmez ise makul gibi...söktürünce çünkü aşağıdaki gibiirkin bir görüntü oluşacak (fazla tadilatla uğraşmak istemiyorum açıkçası)

-Elektrik buatını bulmak için bayağı bakındım ama göremedim, şimdi gittin merdiven aldım bir de duvarı yoklayarak bulmaya çalışayım.

- 5910 neden rafa konulmuyor? Ters koymak şart mı? Ben fotodaki gibi bişey yaptırayım diyordum..6910 da mı rafa konulamayacak?

Kablo çekecez artık mecbur, çünkü ses sistemi aldım onun da kabloları var...

Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ? Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ? Ev Sineması Kurulum Altyapı Önerileriniz ?

• TV ünitesi (TV duvara monte edilmese de) kurtarabilir belki...Orda gömülü bir alan var sonuçta az da olsa...Biraz ince hesap yapıp deneyeyim..

Anlamadım neden rafa konulmadığını, tavana monte etmek istemem açıkçası....

Tavana monte edeceksem, yine 300 cm. görüntü alabilecek miyim? Tavanda olursa biraz ortada olacak projeksiyon ve perde ile mesafesi kısalacak bu durumda...
  • @UNDYING, aynı soruyu ben de sormuştum adamlar 3.000 TL'lik cihaz yapıyorlar (Epson 6100 gibi)
    ama ya yerde sehpa üzerine koyabiliyorsun ya da yukarı ters asacaksın, ne saçma iş demiştim kendi
    kendime Ben de duvara raf yaptırmak isterdim ama işte bu modeller yukarıya koyacaksak
    tersten monte etmek gerekiyormuş. Ancak üst seri alırsan onlarda bu özellik mevcut (Epson 8100, 9100 gibi sanırım)

• Peki tam duvarıın ortasına koyarsak? yani yerden 1,5 metre yüksekliğe?

O zaman da yan mı çevircez projeksiyonu

• UNDYING U kullanıcısına yanıt
    birisi 16:9 diğer 4:3 formatlı ,16:9 larda siyah bant olayı sınırları belirlemek adına... çerçeve olunca kontrast bütünlüğü oluyor diyorlar ama ben pek emin değilim :)

kartonpiyeri söktürseniz de sonuçta yine öne yeni yapılanın arkasında kalacağı için gözükmeyecektir,yada motorlu kasanın eni kadar daha önde başlatacaksınız yenisini.

Buat yeni evlerde oluyor mu bilmiyorum eski evlerin çoğunda var duvar kağıdı yapılırken alçı ile de kapatmış olabilir ustalar kapak bomble yapmasın diye, küçük bir

çekiçle hafiften vurarak yoklayabilirsiniz, alçılı yer kendini belli edecektir.

5910 ve 6100 serisinde lens shift (lensi görüntüyü bozmadan yukarı aşağıya,sağa sola kaydırma özelliği) yok,bunun için 8100/9100 modellerini tercih etmeniz lazım.
  • Rafa ters asarım o zaman problem değil... 8000 - 9.000 TL'ye kadar mümkün değil çıkamam...

o bahsettiğiniz özellik olmadığı için projeksiyonu öyle her yere de koyamam o zaman. Tam olarak nereye koyacağım? Duvarla tavanın bittiği yere tam perdeyi ortalayacak şekilde mi olacak?

Ben açıkçası tavandan 40 cm aşağısına rafa (ters) koymak istiyordum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UNDYING -- 16 Temmuz 2013; 15:59:40 >
  • Elektrik için, duvarları duvar kağıdı ile kaplanmamış komşularınıza sorun derim veya
    en iyisi sitedeyseniz ya da apartmanınızda varsa sürekli gelen, tesisatı bilen bir elektrikçi
    ona sormanız. Neticede zaten elektrik bağlantısını o arkadaş çekecektir

6100 bile bütçeleri zorlarken 8100-9100'ler bize çoook uzak üstad
  • UNDYING U kullanıcısına yanıt
    ters çevirdiğinde mercek hizası perde de görüntünün başladığı (üst) yer olacaktır ona göre askı aparat yada raf yüksekliğini ayarlarsınız.
  • quote:

Orijinalden alıntı: astramastra

ters çevirdiğinde mercek hizası perde de görüntünün başladığı (üst) yer olacaktır ona göre askı aparat yada raf yüksekliğini ayarlarsınız.

O zaman perdeyi 16x9 kullanacağım için (300x169 da olsa, 300x225 de olsa) perdenin en üst noktasından 50 cm aşağıda görüntü başlayacaktır değil mi...

Ona göre karşı duvara bir raf sistemi yaptırmaya çalışırım projeksiyonu ters koyacak şekilde...

Teşekkürler...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.