bu da güzel fikir. @OlguErhan hocam pet şişeleri aldım zaten. şimdilik cama doldururum, petleri kurunca onları yaz için petlere doldururum. |
Evde Bira Nasıl Yapılır ( 13 TL Maliyet ) Müthiş Lezzetler (47. sayfa)
-
-
Doğru bilgiler, ben uzun zamandır 1 Litreye Fix 3 kesme şeker
( 750 grm paket x 360 ) tanesi 2 gr = toplam 6 gr Litre
kullanıyorum.
6 senedir hiç Hidrometre kullanmadım yalnız en ama en dikkat ettiğim şey
- ideal sıcaklık koşulları
- Temizlik - Dezenfektasyon
- 18 gün fix kovada tutmak
- şişelenince 2 ay geçmeden içmemek ( yoksa tadı oturmuyor )
Toplam arkadaşlardan kova ödünç alıp 5 kova aynı anda kuruyorum. 18 gün içinde 5 kit hazır. Bu sene 15 kit aldım 1.5 ay içinde kurulumu tamamlayıp şişelerim.
Fazla şeker oranı = Fazla basınç / içerken inanılmaz derecede köpük ve dili iğnelemesi rahatsız etmesi / patlama riski
-
Bence hidrometre gerekli değil ama siz bilirsiniz, bira üretim hayatımda 18 günde Fermentasyonu bitmeyen kit görmedim
ama Alkol oranı illaki merak ediliyorsa tercih edilebilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OlguErhan -- 8 Aralık 2023; 13:36:8 > -
Eski günlerde Bakkalda bile bira ucuzdu, Litrelik Skoll vardı ( Belki Hâla vardır ) bira yapmaya uğraşmaz / öğrenci iken bile rahatça alıp tüketebilirdik.
Şimdi bakkala girip 8 şişe bira alan birini görünce içimden diyorum ne zengin adammış helal olsun
-
Saklama koşulları, tüketme zamanı çok çok önemli. Mesela 1 kit birayı yaptınız, onu tüketiyorsunuz 2-3 ay içinde okey.
Ama ben geçen sene 10 kit kurdum ve 8-9 ay depoda beklediler. Sıcaklarda başlayınca arada patlayan ve tuz buz olan şişeler beni çok üzdü. Hele Kamp Tatiline giderken araçta 4 kasa biraya yer açmak ve onun patlama riskini / stresini yaşamak çok çok kötüydü benim için. Özel büyük torbalar almıştım bira kasasını içine koyup araca yüklediğimde 300 km mesafeye giderken yolda patlarsa araç batmasın diye.
2023 Kamp tatiline giderken pet şişeleri öyle keyifle aracın içine serpiştirdim ki inanılmaz rahat geldi. Tüketince çeşmede çalkalayıp - güneşte bırakmayıp şişeleri temiz temiz geri getirdim. Araçta ağırlıkta yapmadı en büyük kolaylık çünkü cam baya ağır oluyor.
-
ideal sıcaklık aralığı ne oluyor? şu an gaz çıkma aralığı 5 dakikada 1 e düştü. bugün 19. gün 2 gün önce dakikada 3 defa gaz çıkıyordu sanırım fermantasyon bitti. yarın sınavım var sınavdan sonra şişeleyeceğim.
-
Ama hiç şeker koymaz iseniz gaz oluşmaz ki, şerbet gibi birşey oluyor. Extra benim karbondiyoksit tüpüm var gazlandırıyorum derseniz o ayrı. O iş prefesyonele giriyor.
Tam tahıl vs. bu işlere girersem eşim beni boşar
-
Gaz çıkışının devam etmesi Fermantasyonun bitmediği anlamına Asla gelmiyor aklınızda olsun, 18 günde dünyanın en zor Bira'sı bile fermantasyonunu tamamlamış olur.
İdeal sıcaklık farklı kitlere göre değişse'de ( Mesela özel Ale kitler fln var onlar buzdolabı destekli yapılıyor hiç bulaşmadım )
Kova üzerinde bulunan derece 18-19-20-21 hadi max 22 falansa çok iyi ama daha düşük yada yüksek değerler iyi olmaz. Ester oluşumu özellikle yüksek sıcaklıklarda biranın tadını bozan bir durum.
Ester tatları : Isoamyl Acetate, bu meyvemsi tatlar, özellikle muz karanfil aroması Belçika birası ve Buğday birasının ana karakterlerinden biridir. Ale tipi biralarda daha mevyemsi tatlar normal olsa da bazen tadını bozacak derecede yüksek olabilir.
Genel olarak mayanın ideal olmayan şartlarda çalışması buna sebep verir. En büyük sebebi yüksek fermantasyon sıcaklığı ve az miktarda maya ile başlamaktır. Mayanın az miktarda olması mayanın çoğalmasını sağlar, maya çoğalıp büyürken de bu ester tatları üretir.
● Çözüm :
Ester oluşumunu engellemek için bu bilgilerin doğrultusunda yapılması gerekenler, fermantasyon sıcaklık kontrolü, doğru maya miktarı ile mayalama ayrıca mayanın büyümek için kullanabileceği şıranın içinde bulunan çökeltileri çok fazla filtrelememek, bu sayede maya ester üreticeğine, şırada bulunan sterol ve yağ asitlerini kullacaktır.
-
bedava yaşıyormuşuz.
-
sene 2006 öğrenci halimizle karaköyde balık pazarının gerisinde balık + bira veren yerler vardı. bira gazete kağıdında gelirdi. öğlen arası gider, balık + birayla boyar sonra derse gelirdik. maaşlı halimle 3 gün doyana kadar balık bira yapsam 3. aya batarım,ya kirayı ya faturayı ödeyemem.
-
hocam hep benzer anılar ya. öğrenciyken inşaatlarda alçı sıva boya yapardık çok lüks yaşardık. yediğimizin içtiğimizin haddi hesabı yoktu.
-
Açıkçası bu gidişattan benim en ufak bir umudum kalmadı, düzelebileceğine'de asla ama asla inanmıyorum. Kızım var 15 yaşında tüm gayretimle yabancı dil öğrenmesi için kurslara yolluyorum. En azından o hayatını yurt dışında kursun ve kendini kurtarsın.
Şu an yeni doktor olsa, bir doktor ile evlense bile 2 maaş bir olup kendilerine bir ev alabilme imkanları olmayacak. Evi geçtim araba alabilseler depoya benzin atıp rahatça gezemezler.
Eşimle eskiden ayda 1 falan bir yerlere çıkıp dışarıda yemek yiyebilirdik, artık pideciye bile gitsek 350 tl hesapla kalkıyoruz, balık ekmek alsak 70 tl den 210 lira yapıyor.
Eski siparişlerime bakıp bir iç geçirdim az önce,
-
Bence patlamanın en büyük sebebi hidrometre ile ölçümün 1005 veya altına gelmemesidir. 2 senedir efes tombul şişe kullanıyorum. 750gr/360 adet olandan 2 adet kullandım hep. Son kurulumda 1000/405 den 2 tane kullandım. onda da problem olmadı. Gazlanması daha iyi oldu. Çünkü fermantasyon sıcaklığını sabit tutamadığımız için, ne zaman bittiğini anlamak zor. Ancak ölçüm ile kesin sonuca varılıyor. Ben 20 derece civarında tutmama rağmen ,şu ana kadar kullandığım tüm kitlerde 3 haftadan önce 1005 ve altına inen kit olmadı. Tavsiyem mutlaka hidrometre ile ölçüm ve 1005 veya altını görünce şişelemek.
-
Efes tombulu tavsiye ederim. 2 senedir herhangi bir problem olmadı. Hatta ben 1000/405 şekerden 2 adet kullanmaya geçtim. Yalnız şişelemeden önce hidrometre ölçümü mutlaka 1005 veya altı olacak.
-
Benim tavsiyem mutlaka yeni kapak kullanın. Eski kapaklarda gazlanma iyi olmuyor.
-
hocam alıcam bi hidrometre. ama bu kiti yarın şişelemem lazım. yarın 20. gün.
-
zımcık gelmiş sanırım bu ne ya
edit elmalıymış
-
amazonda ucuzdu. son zamanda bi saplama olmadıysa. cimriden falan da bi bakın daha uygun veren çıkar belki.
-
fıçıya geçin şişeleme derdinden kurtulun büyük rahatlık ve keyif valla..
-
sadesi 141 lira yine. elmalısıymış o pahalı olan. 36 şişe aldım zaten.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X