Arkadaşlar, forumda detaylı bir konu olmadığı için ve 2024 gelen ZAMLAR yüzünden ( 1 Şişe bira 55 lira olmuş ) son 6 yıl içinde edindiğim tecrübelerimi sizinle paylaşmak istedim. Elimden geldiğince videolar ve püf noktaları ile konuyu zengin tutmaya çalışacağım.
NOT : AMAÇ KASALARCA BİRA ÜRETİP ALKOLİK OLMAK DEĞİL, ARKADAŞ ve DOST ORTAMINDA BERABERCE TÜKETİP; KİŞİSEL İÇİMDE HAFTADA 3 TANEYİ GEÇMEMEKTİR. BU YÖNTEM İLE HEM CEBİNİZ HEM SAĞLIĞINIZ BOZULMAZ. BİRA KUMBARASI YAPIYORSUNUZ, YAKIN ARKADAŞINIZ DAHİ OLSA 10 TL EN AZINDAN MALİYETİNİ KUMBARAYA ATIP ÖYLE TÜKETİYOR. Yaptığım biradan zehirlenir miyim veya kör olur muyum? Kesinlikle hayır. Hammaddesi üzüm suyu olan şarap ve damıtılmış içkilerden farklı olarak biranın hammaddesi olan arpa, metil alkol (zehirli alkol) oluşumuna sebep olan maddeleri içermez. Bu yüzden evde bira yapımı tamamiyle güvenlidir. Evde bira yapımı yasal mı? Evet, 4733 Sayılı TAPDK Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak kaydıyla evde kendi biranızı yapmanız tamamıyla yasaldır. Fakat yaptığınız birayı satamaz veya ticari amaçlarla kullanamazsınız. Bu miktar sadece kendi bireysel tüketiminiz içindir. Bira Kitlerini satın aldığım bazı Siteler : https://hazkatturkiye.com/index.html Olgu Erhanyoutube Bira Seti : https://www.butikbira.com/collections/baslangic-setleri/products/evde-bira-yapimi-baslangic-seti
Dji Uçuş Videosu : https://youtu.be/l133OCneEik ve https://youtu.be/cf7LU1g9vM8
Şişe kapatıcı güçlendirme : https://youtu.be/oQ-6QdIJAMg https://www.youtube.com/watch?v=IXdyo7EN94A&feature=youtu.beOlgu Erhanyoutube Gloria Şişe Kapağı Kapatıcı Güçlendirmek :
https://youtu.be/oQ-6QdIJAMg
Yapım videosu : https://www.youtube.com/watch?v=IXdyo7EN94A&feature=youtu.be
Şişe Temizliği : https://youtu.be/89iJk3g1t5c
Kalite Etiket : https://youtu.be/X9FFDveekO0
İşte Bira : https://youtu.be/Xubtd7LmPws
Tadım Videosu : https://www.youtube.com/watch?v=D5AatD40uWk&feature=youtu.be
Kovanın dibi : https://youtu.be/VhU5pRY4gCQ https://www.youtube.com/watch?v=iyJ-dWRqmcU&feature=youtu.beOlgu Erhanyoutube Sadece bu set ile 46 şişe bira yaptım : https://www.butikbira.com/collections/baslangic-setleri/products/evde-bira-yapimi-baslangic-seti https://www.youtube.com/watch?v=D5AatD40uWk&feature=youtu.beNOT : AMAÇ KASALARCA BİRA ÜRETİP ALKOLİK OLMAK DEĞİL, ARKADAŞ ve DOST ORTAMINDA BERABERCE TÜKETİP; KİŞİSEL İÇİMDE HAFTADA 3 TANEYİ GEÇMEMEKTİR. BU YÖNTEM İLE HEM CEBİNİZ HEM SAĞLIĞINIZ BOZULMAZ. BİRA KUMBARASI YAPIYORSUNUZ, YAKIN ARKADAŞINIZ DAHİ OLSA 10 TL EN AZINDAN MALİYETİNİ KUMBARAYA ATIP ÖYLE TÜKETİYOR. Ben kendi üretim aşamamı kısaca anlatıyım; 1-Kovaları bekletiyorsam 7-8 ay mesela mutlaka streç filme sarıyorum güzelce 2-Kova çok uzun süre beklemiş ise, termosifondan gelen 50-55 derece su ile bir skoch brite sünger yardımıyla süngeri PWb’li suyla ıslatıp iç yüzeyi / dışını bir silerim 1-2 dakikamı almaz / durularım. 3-Hazırladığım 1 Litre StarSan kovaya döker ve kapağını kapatır / çalkalarım ( contayı parmakla kapatın çalkalarken ) çalkalama 15-20 saniye sürer, köpüklerin dinmesi için 4-5 dk beklerim. O starsanı tekrar huni yardımı ile şişeye alır ve en az 4-5 kit kurulumunda tekrar kullanırım. 4-Kovada kalan köpükler zararlı değil ama ben gene elimle kalan köpükleride dışarı atıyorum. 5-Unutmadan, işlemlere başlamadan önce 5 litrelik bir suyu deepFreeze atıyorum ve unutmamak için alarm kuruyorum 50 dakika 6-Kova musluğunu 6-7 ay beklemiş ise söker temizlerim yoksa sökmüyorum. 7-15 litrelik damacana suyu kovaya dökerim, ev arıtma suyu kullanıyorum yıllardır illaki satılan marka sular gerekli değil. Arıtma suyu ile bu zamana kadar hiç sorun yaşamadım. 8-Hiç su kaynatma vs yapmıyorum ve 1kg şekeri kovaya döktüğüm 15 litre suya boşaltıyorum. Bu aşamada çok uyarı aldım işte “ Şekerde mikrop varsa ölmesi için kaynar suya atıp eritmelisin” gibi fakat bu zamana kadar hiç şekerde mikrop denk gelmedi açıkçası bana. 9-Şeker soğuk suda bile rahatça eriyor sorun yok. 10-Şekeri bazen 1.1veya 1.2 kg olarak atarım az biraz alkolü yükseltir, tadı çok bozmaz. 11-Bira kiti eğer konserve yada kapaklı şekildeyse ( karıştırma çubuğu içine girebiliyorsa ) çok daha rahat oluyor. Onu tabi benmari usulü yarıya kadar su dolu tencerede 7-8 dakika kaynatıyorum. ( Akışkan olması için ) tabi üretime ilk başladığınızda koymanız daha iyi olur beklemezsiniz. 12-Henüz kovayı karıştırmaya başlamadım, 15 litre suyumuz + 1 kg şekerimiz kovada bekliyor. 13-Spreyim var trigerli, içine starsun koyuyorum ve karıştırma çubuğu / kaşık / bardak / Hava kilidi vs hızlıca dezenfekte ederken çok pratik oluyor. 14-Sprey ile karıştırma çubuğuna starSan dezenfektesi şip şak 4-5 saniye 15-Ocakta eriyik hâle gelen kiti kovaya döküyorum, karıştırma çubuğu içine giriyorsa onun yardımı ile sıyırıyorum. Dibinde gene kalır / sıyrılmaz, kovadan biraz su alır onunla çalkalarım ( su kaynatmıyorum ) 16-Eğer kit poşet şeklinde ise, makasla serçe parmağı kadar kesip öyle açıyorum, 15 litre suya kovaya döküyorum, içinde kalan ürünü tamamen boşaltabilmek için kovaya iyice sıktıktan sonra kettle ile kaynattığım 1 çay bardağı kadar arıtılmış suyu kettle yardımı ile makasla açtığım delikten içeri döküyorum. Abartmaya gerek yok yarım çay bardağı bile yetiyor. Sonra o kesiği elimle katlayıp güzelce çalkalıyorum ( iyice eritiyor poşette dipte kalan bira malt özünü ) kovaya boşaltıyorum. 17-Üzerine deepfreeze attığımız 5 litre soğuk suyumuz ile ekleme yaparak 23 litreye tamamlıyoruz. Karıştırma kısmı önemli, o aşamaya geldik. Starsun ile arıtılmış karıştırma çubuğunu asla kovanın dibine dokundurmadan karıştırıyorsunuz. Bu aşamada kovayı önünüze alıp bir küçük tabureye oturmanız işi çok kolaylaştırıyor. Dibe dokundurarak - sürterek karıştırmanız kovayı çizmeniz demek. Kovanın çizilmesi demek zamanla o çiziklere mikrop dolması demek. Asla dibe sürtmeden karıştırın. Farzedinki çay bardağını karıştırıyorsunuz ama kaşığınız asla cama dokunmadan / ses çıkartmadan. 18-Bira malt özü hemen erimiyor, çünkü soğuk su kullanıyoruz suyumuz soğuktu, eridiğini kontrol amaçlı karıştırma çubuğunu kova dibinde çok bastırmadan sürtüp gezdirin, ve çıkartın. Eğer erimemişse zaten ucunda malt özlerini görüyorsunuz. Bu aşamada kova dibine karıştırma çubuğunu sürtmek dikkat etmez iseniz kovada kılcal çizikler açabilir, çok nazik olursanız çizik açmaz dikkatli / sabırlı olmalısınız. 19-Güzelce karıştırdınız / kontrol ettik kova dibini, eminiz ki herşey eridi, 20-Geldik en önemli aşamaya, tekerlekli damacana / tüp altlığımız mutlaka olmalı. kovamızın kapağını kapatın ve spreyle arındırdığımız hava kilidini üstüne takın. Tekerlekli tüp altlığına kovayı koyup 3-4 dakika güzelce çalkalayın. 21-Çalkalama aşaması, oksijenin hazırlamış olduğumuz 23 litre bira kitimize karışarak daha rahat ve sağlıklı bir fermantasyon geçirmesine yardımcı olacaktır. Çoğu kişi bu aşamayı nedense unutuyor ama mayanın daha güzel çalışması için bu Çalkalamayı unutmayalım. 22-Güzelce çalkaladık, kovayı 18 gün boyunca duracağı yere götürün, ( ben hep 18 gün tutarım ama genelde15 günde oluyor ) kovayı yerine götürdükten sonra en az 7-8 dakika bekliyoruz çünkü çalkalama esnasında üst tarafta baya köpük oluşuyor onların dinmesi gerekli. 7-8 dakika bekledik, köpükler biraz dindi, karıştırma çubuğu yardımı ile üzerinden yarım ay şeklinde köpüğü bir tasa alın, açılan görünen yere mayayı serpiyoruz. 23-Kapağını kapatın güzelce oturduğundan emin olun. Hava kilidini takın suyu ekleyin. Hava kilidine aşırı su koymayın. Hava kilidini dibine kadar içeri batırmayın. 24-Mümkünse bu işlere başlamadan önce mutlaka sarı hava kilidi satın alın. İşte bu kadar :) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OlguErhan -- 14 Mayıs 2024; 10:24:44 > |
Evde 13 TL ile Bira Yapımı: Müthiş Lezzetler
Evde bira yapımı, son yıllarda popüler hale gelen ve herkesin kendi benzersiz biralarını yaratmasına olanak tanıyan bir hobi haline geldi. Bu rehberde, sadece 13 TL gibi düşük bir maliyetle evde bira yapımının adım adım sürecini öğreneceksin.
Malzemeler:
- 1 adet evde bira kiti (yaklaşık 10 TL)
- 1 kg şeker (yaklaşık 3 TL)
Ekipmanlar:
- Fermentasyon kovası
- Şişe doldurma değneği
- Şişeler veya fıçılar
- Hidrometere (isteğe bağlı)
Adım Adım Evde Bira Yapımı:
1. Bira Kitini Hazırlayın:
Bira kitinde bulunan malt özünü fermentasyon kovasına dökün. Üzerine 1 litre kaynatılmış ve soğutulmuş su ekleyin.
2. Şeker Çözeltisi Hazırlayın:
1 kg şekeri 3 litre kaynatılmış ve soğutulmuş suda çözün. Şeker çözeltisini fermentasyon kovasına ekleyin.
3. Su İlave Edin:
Fermentasyon kovasına soğuk su ekleyerek kovayı 20 litreye kadar doldurun.
4. Mayayı İlave Edin:
Bira kitinde bulunan mayayı suyla aktive edin. Aktifleşen mayayı fermentasyon kovasına ekleyin.
5. Fermente Edin:
Fermentasyon kovasını hava kilidiyle kapatın ve karanlık ve serin bir yerde 10-14 gün fermente olmaya bırakın.
6. Şişeleyin veya Fıçılayın:
Fermantasyon tamamlandıktan sonra birayı şişelere veya bir fıçıya şişeleyin. Şişeleme işlemi sırasında bira şişelerinin üzerine efes sonsuz mavi bira gibi etiketler yapıştırabilirsiniz.
7. Karbonatlayın:
Şişelenen bira için karbonatasyon, şişelerde şeker eklenerek sağlanır. Fıçı bira için ise fıçıya karbon dioksit gazı enjekte edilir.
8. Olgunlaştırın:
Şişelenen veya fıçılanan birayı 2-4 hafta boyunca karanlık ve serin bir yerde olgunlaştırın. Bu süre, biranın lezzetini ve aromasını geliştirir.
Evde Bira Yapımı Yorumları:
Evde bira yapımına dair yorumlar genellikle olumludur. Birçok kişi, kendi benzersiz biralarını yaratmanın tatmin edici olduğunu ve evde yapılan biraların ticari biralardan daha lezzetli olabileceğini ifade etmektedir.
Bira Kitleri Tavsiyesi:
Yeni başlayanlar için, evde bira yapımı kiti seçimi önemlidir. Tavsiye edilen bazı kitler şunlardır:
- Brewferm Belçika Blonde Bira Kiti
- Coopers Avustralya Pale Ale Bira Kiti
- Muntons Golding Ale Bira Kiti
Bu rehberi takip ederek, evde sadece 13 TL gibi düşük bir maliyetle kendi müthiş lezzetli biralarını yapabilirsin. Evde bira yapımına başlamak için ihtiyacın olan her şeyi bulabilirsin ve evde bira yapımı yorumlarını okuyarak diğer bira meraklılarının deneyimlerinden faydalanabilirsin.