Şimdi Ara

Evde Bira Nasıl Yapılır ( 13 TL Maliyet ) Müthiş Lezzetler (61. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
1.226
Cevap
68
Favori
45.979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5859606162
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • FOX-BytkN kullanıcısına yanıt
    Kveik maya biraz ilginç bir maya. Cumartesi günü kveik ile kurulum yaptım sıcaklık 26-28 civarındayken 24 saat geçmesine rağmen gaz çıkışı başlamadı. Kovanın yanına sıcak su torbalarından 2 adet koydum ısı 30-31 olunca gaz çıkışı başladı. Gaz çıkışı sonrasında sıcak su torbalarına gerek kalmadığından kaldırdım. Şu an aşırı gaz çıkışı var. Daha önceden de kveik ile kurduğumda benzer süreç geçirmiştim. Amerikan maya ya oranla tadı biraz daha ekşi oluyor. Şişeleme sonrasında maya amerikan maya şişenin dibinde daha stabil dururken bunda biraya karışma olayı daha sık oluyor. Ayrıca yaşadığım başka bir olayda mayanın şişe kenarlarına yapışması daha sık oluyor. Şişeye su ve çok az çamaşır suyu koyarsanız bu problem kolayca düzeliyor.
    2 arkadaşım kveik maya ile bira yaptı ikisinde biralarındada ekşilik ve bulanıklık vardı ayrıca aşırı köpürdü. Sorun neydi bilmiyorum belki enfekte oldu ama ikisinde birden aynı problemin gelişmesi ilginç oldu.
    Özet olarak kurulum sonrasında kovanın sıcaklığını 30 dereceye kadar yükseltmek gerekir yoksa fermentasyon başlamıyor ve amerikan mayaya oranla çok az daha ekşi bir tadı var



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bonnie -- 9 Eylül 2024; 12:25:38 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • Benim karışım sıcaklığım 30-31 dereceydi sanırım birde ortam sıcaklığı yine 29-30 dereceydi, belkide o yüzden 1.5 saat içinde çalışmaya başladı. Kurulumdan 1.5 saat sonra fermantasyon başladıktan itibaren ilk günde çok fazla hava çıkışı vardı şimdi 2. gün içersindeyim ve eskiye nazaran birazda sakinleşmiş ama hala 5-10 sn de bir hava çıkış var.

    Benim genel olarak ilk deneyimim olduğundan ve daha önce pek ev yapımı bira içmediğimden dolayı tadım konusunda endüstriyel biralar ile karşılaştırabilirim sadece. Umarım içilebilir birşey ortaya çıkar.


    Birde okuduğum ve izlediğim bazı kaynaklarda şişeleme öncesi 2-3 gün buzdolabında bekletilince şişelemede daha berrak ve daha az maya tortulu bira elde edilebildiğini söylüyorlar. Bu işlemin yan etkileri olabilir mi? Deneyimleriniz var mı?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FOX-BytkN -- 9 Eylül 2024; 18:32:46 >
  • FOX-BytkN kullanıcısına yanıt

    bir şey olmaz . ilk zamanlar meyvemsi,çiçek gibi portakal kabuğu gibi bi tat alırsınız. açıkçası ben onu seviyorum. sonra zamanla bira dinlendikçe o aromalar kayboluyor, normale dönüyor . ben havalar soğuyup kombiler yanınca 4 kit yapmaya başlıyorum o 1 yıl yetiyor bana . soğuk zamanda kışın yapınca çok bi ısı sorunu da yaşamıyorsun. şişe öncesi kışın balkona da bırakabilirsin. jelatin de koyabilirsin




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crow in cornfield -- 9 Eylül 2024; 22:7:6 >
  • crow in cornfield C kullanıcısına yanıt
    Jelatin olayını 3 hafta öncesinde sormuştum kesin deneyen var ama hiç cevap gelmedi
    Bende son kurulumda jelatin ekleyerek denemeyi yaptım ve 3 gün öncesinde şişelemeyi yaptım. İlk izlenim olarak berraklaşma 2-3 günde oldu öncekiler 1 haftada oluyordu. Sanki tortu da daha az gibi. Tadını kontrol ettikten sonra jelatini esas kveik mayada kullanmayı düşünüyorum. Daha önceki kveik mayanın şişelemesinde berraklık oldukça geç olmuştu

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • FOX-BytkN kullanıcısına yanıt
    4 günde gaz çıkışı bitti. Akşam ölçüm yaparım 3 gün sonra aynı rakamı bulursam jelatin koyup 5 gün daha bekler şişeleme yaparım

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bendede 4 günde gaz çıkışı bitmiş ve hava kıilidindeki su dengelenmişti ( öncesinde 1 gün soğuk geçmiş ve sıcaklık 26 derecelere düşmüştü). Sonra bende ortamın ısısını yükselttiğimde de bir etki yoktu. Ölçüm alırken kovayı yerinden kaldırıp almıştım ve burda kova biraz çalkalandı ama öncesinde hava kilidini çıkarıp bant yapıştırmıştım.

    2 saat sonra falan hava kilidindeki denge değişmiş yeniden fermanre başlamıştı. Üstünden 2 gün geçti hala fermante devam ediyor.  Ne olacak bakalım bekleyeceğiz.


    Ölçüm yaptığımda sıcaklık 30 ken 1008 çıktı sonra sıcaklığı düşürüp ölçüm yaptım bu seferde 1010 çıktı. (kullanılan maya Kveik ve sade malt özü+300gr şeker.)

  • FOX-BytkN kullanıcısına yanıt

    Bence bugün şişelemelisiniz. Gaz çıkışını önemsemeyin.

  • kadobjk kullanıcısına yanıt

    23 derecede ölçüm yaptım 1010 çıktı sanırım biraz daha yolu var benim biranın.

  • FOX-BytkN kullanıcısına yanıt

    Bugün, yarın. Eli kulağında. 2 ölçüm daha yaparsanız ve aynı veya daha düşük değeri görürseniz şişeleyin.

  • kadobjk kullanıcısına yanıt

    şişelemek için daha düşük değere gelmesini beklemem gerekmez mi? 1.2 malt özü +300 gr seker kullanmıştım.

  • FOX-BytkN kullanıcısına yanıt

    1010 gayet yeterli. Beklemeye gerek yok.

  • kadobjk kullanıcısına yanıt

    14 gün sonra hidrometre değeri neydi?

  • Stok yapan çekildi sanırım. Forum ahalisi olarak bir durgunluk dönemine girdik.


    Bu aralar en sevdiğim kit (biramarket) Kveik oldu. Hafif ekşi bir tadı var. "Buz gibi birayı lıkır lıkır içmek" tabirinin karşılığı.

    Öneririm.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobjk -- 18 Aralık 2024; 10:38:20 >
  • forumda tam tahılcılar? herkes kitçi mi?

  • Kış döneminde tüketim azaldı. O nedenle üetim şu an yok. Sanırım bu olay satıcılarada yansıdı satışlardaki promosyonlar nedeni ile Stok yaptım.
    Kveik sadece hava sıcaklığı yüksek ise uyguladığım yöntem ama tat olarak diğer mayaları tercih ederim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ardasu

    Fıçıyla oluyor. Biraz maliyetli . Ben de böyle bir sistem kurmayı planlıyorum. Bunun için gerekli malzeme

    1 adet derin dondurucu, yanına karbondioksit kartusu olacak. Dondurucuyu modifiye edip musluk konuyor. oradan bira servis ediliyor. Biraburada sitesinde anlatımı var. Benim gibi düzenli hergün 1 adet bira içen birileri için olmazsa olmaz. Çünkü şişe olayı biraz zahmetli. Hatta benim düşüncem direkt fıçıda fermantasyonu başlatıp, hemen yanında buluna fıçiya aktarma yapıp, hiç gazlanmayı beklemeden karbondioksit kartuşu ile musluktan birayı almak. Hayali bile güzel:)) Bu konuda bana teknik olarak yardımcı olacak arkadaş var ise , yapmayı çok isterim.

    bende 3 fıçılı/musluklu kegeratör sistemi var. elimden geldiğince yardımcı olurum bu konuda.





  • bonnie kullanıcısına yanıt

    Aslında Kveik'ten kastım maya değil de kitti. Sanırım güzel ifade edemedim.



    evde butik bira yapımı bira kiti başlangıç seti ve malzeme tedarikçisi
    Viking Voss Kveik
    https://www.biramarket.com/viking-voss-kveik
  • Ben yanlış anlamışım. Fiyatlar artmış

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • kveik mayanın performanslı çalışması için 32 derece fermantasyon sıcaklığı lazım bu mevsimde bu ısıda tutmak zor yazın bile akşamları sabit tutmak çok meşakatli pek önermiyorum bu mayayı. şu an 21-22 derece sabit giden odanız var ise ale mayalar ile çok güzel biralar ortaya çıkarabilirsiniz.

  • 
Sayfa: önceki 5859606162
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.