Şimdi Ara

Evde Doğal Sabun Yapımı , Soğuk Proses Tekniği ile (5. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
111
Cevap
33
Favori
36.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, yeni yeni sabun yapma merakına girdim, hazırladığınız kitap ve kozmetikle ilgili bilgilendirme çok faydalı olmuş teşekkür ederim. Bir sorum olacak, kitabınızdaki sodyum hidroksit miktarları sıvı mı yoksa katı için mi geçerli? (Marketlerde sıvı ve katı şekilde lavabo açıcı satılıyor )

Bir de sizin verdiğiniz tariflerde yağı değiştirsek aynı sonucu elde edebilir miyiz? Örneğin ilk tarifte zeytinyağı ve ayçiçek yağı yerine miktar değiştirmeden ayçiçeği değil de hindistan cevizi yağı koyarsak kıvam değişir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: madchemist

quote:

Orijinalden alıntı: Extralarge

Türkiye' deki kalıplara baktımda millet uçmuş ya...! En ucuz kalıp 40-50 TL' den başlıyor. 5 Kalıp alsak 250 TL' den aşağı tutmuyor. Özelliği nedir bu kalıpların ?

Evet haklısınız ama Taiwanda bile 18 usd, yaklaşık 35 tl.
    Kalıpların özelliği yumuşak silikondan yapılmış olması, kek kalıbı da kullanabilirsiniz hatta tahta kalıp kullanıp katılaşma sonrası da sabununuzu kesebilirsiniz. Ancak, şekilli sabun yapmak istiyorsanız yumuşak silikon şart, kek kalıbı ile de denedim ama çıkartırken hep kırıldı sabunlar.

Kalıp konusunda alternatifler de var. Mantıklı fiyatlarla Çin malı olmayan, el yapımı silikon kalıplar burada mevcut:

silikon kalıplar

• İstanbul serisi kalıplar çok ilgi çekici...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Newwarrior -- 5 Ocak 2014; 3:00:05 >
  • Kim Müh Laboratuvarı'nda yapmıştım bende. Çok eğlenceli gerçekten. Evde denemek isterim. Sağolun :)
  • Doğum günü , düğün, sünnet gibi özel günlerinizde ya da çocuğunuz ilk dişi çıktığında sevdiklerinize o günün güzel hatıralarını bırakmak için renkli kokulu sabunları denedinizmi ?

İletişim için;

http://instagram.com/sabun_sabunn

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100007475767219
    Evde Doğal Sabun Yapımı , Soğuk Proses Tekniği ileEvde Doğal Sabun Yapımı , Soğuk Proses Tekniği ileEvde Doğal Sabun Yapımı , Soğuk Proses Tekniği ileEvde Doğal Sabun Yapımı , Soğuk Proses Tekniği ile

• quote:

Tam olarak anlayamadım, NaOH'e alternatif mi ?
    Neden alternatif arayışına girdiniz, doğal sabunda neden kimyasal kullanayım diye mi düşünüyorsunuz?

Size sormak istediğim bir sorum var hocam: Vermiş olduğunuz 2:6:16 oranıyla sıcak yöntem kullanılarak sabun yapmak mümkün mü?Sıcak yöntemin tarifini ve püf noktalarını tarif edebilir misiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • NAOH yerine KOH kullanmak mümkünmü , leonarditi eritmek için almıştım 25 kg , aldığım ürünün sitesinde ve wiki'de arap sabunu yapımında da kullanılıyor yazıyor, sabun yapımı için bunu kullansam olurmu
  • quote:

Orijinalden alıntı: THEATRE35

quote:

Tam olarak anlayamadım, NaOH'e alternatif mi ?
    Neden alternatif arayışına girdiniz, doğal sabunda neden kimyasal kullanayım diye mi düşünüyorsunuz?

Size sormak istediğim bir sorum var hocam: Vermiş olduğunuz 2:6:16 oranıyla sıcak yöntem kullanılarak sabun yapmak mümkün mü?Sıcak yöntemin tarifini ve püf noktalarını tarif edebilir misiniz?

Merhaba
    Malesef sıcak yapımla alakalı bilgim yok. Sıcak yapım daha çok endüstriyel üretimde kullanılan bir yöntem, curing denilen bekleme süresi olmadığından çokça tercih ediliyor. Ev yapımına daha uygun olan ise soğuk proses yöntemi.
    Bu bilgileri öğrenince direk soğuk prosesi denemeye karar vermiştim, hiç araştırmadım sıcak prosesi

• madchemist hocam. Kitap için çok çok teşekkürler. Bundan 3 sene kadar önce internetteki araştırmalarımla kullanmak üzere sabun yapmıştım. Ama derme çatma bilgiler olduğu için kayıt etmemişim. Sabunum bitmek üzere ve tekrar araştırma yaptım ki sizin kitabınızdan başka bir bilgiye gerek yok. Arşivime koydum. Özellikle sütlü sabun yapmak istiyordum bu kez. Siz de önemli püf noktaları paylaşmışsınız sütlü sabun ile ilgili. Aklıma takılan tek bir soru var. Yağ ekleme çarpanlarını neye göre belirlediniz? Yani ben bu listede olmayan x yağı kullanacak olsam bu oranı nasıl belirleyebilirim? Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aligurbuz -- 12 Haziran 2014; 8:44:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: aligurbuz

madchemist hocam. Kitap için çok çok teşekkürler. Bundan 3 sene kadar önce internetteki araştırmalarımla kullanmak üzere sabun yapmıştım. Ama derme çatma bilgiler olduğu için kayıt etmemişim. Sabunum bitmek üzere ve tekrar araştırma yaptım ki sizin kitabınızdan başka bir bilgiye gerek yok. Arşivime koydum. Özellikle sütlü sabun yapmak istiyordum bu kez. Siz de önemli püf noktaları paylaşmışsınız sütlü sabun ile ilgili. Aklıma takılan tek bir soru var. Yağ ekleme çarpanlarını neye göre belirlediniz? Yani ben bu listede olmayan x yağı kullanacak olsam bu oranı nasıl belirleyebilirim? Teşekkürler.

Merhaba,
    İşinize yaramasına sevindim.
    Öncelikle şunu söyleyeyim, sadece süt kullanarak yapamazsınız. Mimimum miktarda su kullanarak önce NaOH'i çözmeniz gerekli. Sonrasında kitapta yazdığım şekilde bu Su:NaOH karışımını yağın üstüne ekleyip nötralleşmesini sağlıyoruz. Isının düşmesini bekleyip kitaptaki yönergeleri izleyerek son aşamada sütü yavaş yavaş eklemeniz ve bir yandan ısıyı sabit tutmanız çok önemli.
    Sütlü sabun yapımı su ile yapıma göre çok daha zor çünkü sürekli ısı kontrolü gerektiriyor.
    Miktarlara gelince aşağıdaki oranları kullanabilirsiniz, lütfen deneme sonucunu bildirin ;

Normalde oranlarımız şöyle ;

NaOH : Su : Yağ
    2 : 6 : 16

Önce NaOH ekleyin. 240 g toplam numune için hesap yapalım ;

20 g NaOH gerekiyor.
    Bunu çözmek için minimum oranda su kullanın. 20 g su kullandığınızı varsayıyorum. 20 g su eklediğinizde eklemeniz gereken yağ 20/0,38 = 52,6 g'dır.

2:6:16 oranına göre 2 oran NaOH eklediniz. 6'nın 3 te birini eklediniz (20 g) kalan 2/3'ü süt eklemeniz gerekiyor. Tabi bunu en son aşamada eklemelisiniz.bu süt için gereken yağ miktarı da yaklaşık 40/0,44 = 90.1 g'dır. Sonuç olarak ;

20 g NaOH: 20 g Suda çözülür.
    Toplam Yağ miktarı : 142.7 g'dır.
    Suda çözünmüş NaOH, yağa eklenir son aşamada ısı kontrollü şekilde süt eklenmelidir.

Farklı yağ çeşitleri için sabunlaşma indislerini kullanın lütfen.Burda zeytinyağı için yaklaşık 0,13 olan sabunlaşma indisi değreini kullandım. (0.13 burda 2/16 'dan gelmektedir. 2 NaOH oranı, 16 Yağ oranıdır) Farklı yağlarda bu değer değişmektedir ama aynı mantıkla hesaplayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi madchemist -- 12 Haziran 2014; 15:30:17 >

• Biraz kafam karıştı açıkçası. Benim sorumun cevabı sabunlaşma indisi olduğunu anladım. O tamam.

Ama verdiğiniz örnekteki değerler biraz karıştı gibi. örneğin hesaba göre 160 gr yağ kullanılması lazımken toplamda 98,1 gr çıktı. Bir de neden 2 kademeli yaptık? tam anlayamadım.

Kitaptaki değerleri tam olarak hatırlamıyorum şu anda. Kitaba da işyerimden ulaşamıyorum, program engelliyor. Belki orada da değer 98,1 di. Ama genel olarak baktığımda karmaşık değil, iyi açıklanmıştı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aligurbuz -- 12 Haziran 2014; 15:28:16 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: aligurbuz

Biraz kafam karıştı açıkçası. Benim sorumun cevabı sabunlaşma indisi olduğunu anladım. O tamam.

Ama verdiğiniz örnekteki değerler biraz karıştı gibi. örneğin hesaba göre 160 gr yağ kullanılması lazımken toplamda 98,1 gr çıktı. Bir de neden 2 kademeli yaptık? tam anlayamadım.

Kitaptaki değerleri tam olarak hatırlamıyorum şu anda. Kitaba da işyerimden ulaşamıyorum, program engelliyor. Belki orada da değer 98,1 di. Ama genel olarak baktığımda karmaşık değil, iyi açıklanmıştı.

Merhaba
    Duzelttim 142.7 g olmali hesabi kontrol edin lutfen.
    Ben genel hesaplama mantigini anlatmak istedim cunku yag degistiginde hesaplama bastan asagi degisir.
    2 kademeli cunku sutu, sodyum hidroksit ile yagi karistirip noturlestirdikten sonra eklemeniz gerekiyor cunku sut, NAOH ile farkli bir sekilde reaksiyona giriyor ve cozelti asiri isinip sutun yanmasina ve yapinin bozulmasina sebep oluyor.
    Kitaptaki ornekleri incelemeden direk yapmaya calismayin lutfen

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Kitapta hatırladığım kadarı ile aşırı ısınmayı önlemek için süt soğuk tutuluyordu.

O halde süt sabunlaşma olduktan sonra eklenecekse bir nevi en son eklenen esans, kuru bitkiler gibi bir şey olmuş olacak. Yani reaksiyona direkt olarak girmeyecek.

Peki buradaki 0,38 ve 0,44 nedir?
    Çünkü bu şekilde toplam yağ miktarı da 2:6:16 ya göre 160g olması gerekirken 142,7 gr oldu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aligurbuz -- 12 Haziran 2014; 16:18:24 >
  • madchemist M kullanıcısına yanıt
    Fight Club 1999
  • Evde Doğal Sabun Yapımı , Soğuk Proses Tekniği ile
  • Güzel konu deneyeceğim
  • Merhaba

Sormak istediğim bir konu var. Burada kostik ile yapılan sabun tarifi mevcut. Peki sabun bazından yapar isek erittikten sonra boya ve esans katıp daha sonra zeytinyağı ve diğer faydalı yağları katabilirmiyiz. Yoksa baz sabundan yapılan sabuna sonradan yağ eklemesi olmuyor mu?
  • Merhaba.. madchemist

tariflerinizi kullanılmış kızartma yağları kullanmak suretiyle sabun yaptım.
    gayet güzel oldular bence.

sizce zararı var mıdır ?
    yine de dışarıdaki fabrikasyon sabunlardan iyidirler değil mi?

saçıma kullansam sorun olur mu bunu ?

bu arada katı kostiğin kg fiyatı 5 lira :D
    eskişehirde asarcıklı caddesinde bir detsan adlı kimya malz. satıcısında. etiketli kiloluk torbalarla veriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi truncu -- 31 Ağustos 2014; 16:30:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: truncu

Merhaba.. madchemist

tariflerinizi kullanılmış kızartma yağları kullanmak suretiyle sabun yaptım.
    gayet güzel oldular bence.

sizce zararı var mıdır ?
    yine de dışarıdaki fabrikasyon sabunlardan iyidirler değil mi?

saçıma kullansam sorun olur mu bunu ?

bu arada katı kostiğin kg fiyatı 5 lira :D
    eskişehirde asarcıklı caddesinde bir detsan adlı kimya malz. satıcısında. etiketli kiloluk torbalarla veriyor.

Kullanılmış yağ ile ben hiç denemedim ama bu yağ ile yapılan ürünleri cilltte, özellikle yüzde kullanmazdım.
    Saçta hiçbir sabun türünü kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Zeytinyağlı dahi olsa kullanmayın bence, sabunların tümü saç derisini kurutuyor. Sonrasında deri kaşıntısı yaşayabilirsiniz özellikle de cildiniz hassas ise, yine de siz bilirsiniz.

• Arkadaşlar,
    Link güncellenmiştir, 1 ay sonra tekrar silinmeden indirin.
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.