Şimdi Ara

Evde Doğal Sabun Yapımı , Soğuk Proses Tekniği ile (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
111
Cevap
33
Favori
36.499
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tüm sorulara tek mail ile cevap vereyim ;

Site offline maalesef..

Boşver siteyi, sitedeki tüm bilgiyi kitaba çevirdim isteyene gönderebilirim.

yaptıgım sabun kesik kesik, oldu ve dibinde yağ kaldı. hatam nerede ?

Sabun trace aşamasına gelmeden kalıba dökmüş olabilirsiniz. Bir diğer ihtimal de karışım miktarlarının hassas olarak tartılıp eklenmesi gerekir. Hassas tartım almadıysanız da sabunlaşma ya gerçekleşmez ya da çok geç trace aşamasına ulaşırsınız.

Biyoloji öğretmeni misiniz?

Kimya bölümü mezunu, kimyagerim

Patlatmayın ha bir yerleri

Bir şey olmaz, yazılanları tam olarak uygularsanız tehlikesi yok.

hocam açıklamalar çok iyi , ama kafama takılan bir soru var bunların PH değerlerini nasıl ayarlayacağız çünkü belli bir PH değeri olması lazım , evde PH METRE de yok TURNUSOL KAĞIDI DA :)))

pH ölçümüne gerek yok, tarifi izlemeniz yeter, birebir uyarsanız her seferinde aynı ürünü elde edersiniz. Şu ana kadar sadece bir kez yaptığım sabun tutmadı o da tartımları rasgele almamdan ve 1-2 gramı önemsemememden olmuştu. Oysa ne de güzel söylemişti Haluk hoca, önemsemediğiniz virgüller ve hesaplama hataları bir fabrikayı havaya uçurabilir diye :) Kısacası, tam tartım alırsanız ortamda reaksiyona girmemiş yağ da NaOH'de kalmaz.

tyler durden detected.

İnanır mısın hala seyretmedim Fight Club'ı, valla bugün indirip seyredeceğim.

siteye ulaşamıyorum an itibariyle. sabun yapma konusuna acayip taktım yardım

Kitap yazdım dostum, siz belirleyin kitabı nasıl paylaşmamı istediğinizi, nerden paylaşayım nereye yükleyeyim?

• Selam,
    Aşağıdaki açıklamaya göre külden de elde ettiğin NaOH, bu durumda aslında külden yapmanın bir avantajı olmayacaktır.
    NaOH ile yapılan sabun sadece NaOH, su ve yağdan elde edilir ve reaksiyon tamamlandığında elinizdeki sabunda Sodium Oleate (Sabun) ve Gliserin olacak, aslında son derece doğal ve toksisite olarak düşünürseniz vücudunuz tarafından emilip depolanacak hiçbir kimyasal yok.

"Sodium hydroxide is leached from wood ash using water. In this process, Soft water (rain water or water from a dehumidifier) must be used because it lacks unwanted substance like calcium, magnesium and acidic chemicals that may react with the sodium hydroxide.
    The ashes used in this process must be white ashes only. This type of ash is the result of burning wood at extreme temperatures. "

Zeytinyağlı tarçınlı sabuna gelince, ekstraksiyon ayrı bir uzmanlık alanı ve bu ekstraksiyonun sonunda elde edeceğiniz ekstraktın gerçekten elde etmek istediğiniz ürün mü olduğunu, toksik bir ürün mü olduğunu bu işin uzmanı olmadıkça bilemezsiniz. Piyasada satılan essential oil adıyla geçen yağlardan alabilirsiniz. Pahalıdırlar ama doğal olduklarından rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca size önerim, sabunlaşma tamamlandıktan sonra trace dediğimiz aşamada tarçın yağını eklerseniz yağın tüm özellikleri korunmuş olur. Superfat denilen bu prosesi aslında her türde sabun yapımında kullanabilirsiniz.

Trace aşamasında eklemediğiniz her malzeme yüksek molariteli NaOH tarafından yakılır ve tüm özelliklerini kaybeder.
    Bu arada şimdi kitabı yüklüyorum birazdan paylaşacağım.

• hocam kitabını merak ettim eğer PDF veye DOC dosyası halinde ise MAİL atabilirseniz okumayı çok isterim

ve birde sabunlarda belli PH değeri vardır ondan sordum , çünkü fazlası veya az olması cilde zarar verebilir
  • Arkadaşlar, kitap ilk mesaja eklenmiştir.
  • İNDİRDİM HOCAM ÇOK SAGOL ,ilk ben indirdim herhalde
  • hangi üniversite mezunusunuz
  • quote:

Orijinalden alıntı: rosmisal

hocam kitabını merak ettim eğer PDF veye DOC dosyası halinde ise MAİL atabilirseniz okumayı çok isterim

ve birde sabunlarda belli PH değeri vardır ondan sordum , çünkü fazlası veya az olması cilde zarar verebilir

Dostum, sıvı sabunlar için daha çok geçerli pH, katı sabunlarda önemli değil. Ayrıca şunu da unutmayalım ki çok yüksek molaritede kullandığımız NaOH, oleik asit, palmitik asit gibi yağ asitleri ile tam reaksiyona girip nötralize oluyor.
    İnan bana cilde hiçbir zararı yok ayrıca şu ana kadar kitapta tarif 7 adıyla yaptığım sabunları kullanan kız kardeşimin ve işyerinden bir arkadaşımın tanıdığının egzamaları geçti. Şunu vurgulamak gerekir ki, egzamayı geçiren doğal sabun değildir, egzamayı geçiren aslında maruz kaldığınız ve cildinize zarar veren, alerji yapan kimyasalla temasınızın kesilmiş olmasıdır.

Ben evde de sürekli kullanıyorum, özellikle de traş olurken kullanıyorum. Yani tahriş vb hiçbir sorunla karşılaşmadım.
    Tüm traş köpüklerinde ve jellerinde BHT (Butylated Hydroxytoluene) kullanılıyor. BHT, tekstil ürünlerinde yasaklı olan ve test edilen bir ürünken traş jelinde bu ürünü direkt yüzümüze sürüyoruz.

Size tavsiyem markasına modeline kalitesine fiyatına bakıp bir ürünü zararlı veya faydalı olarak nitelendirmeyin. Burdan soracağınız diğer soruları da yanıtlayabilirim.

• Takip, gerçekten yararlı konulardan birisi
  • quote:

hangi üniversite mezunusunuz

Hacettepe Üniversitesi Kimya bölümü mezunuyum.
    Mezun olalı 10 yıl oldu :)
  • Çok güzel konu takipteyim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet hocam anladım , hazır egzama falan demişken ,bunların içine enflamasyon(iltihap) sivilce gidermek için çok az miktarda Kortikosteroidler(kortizon türevleri) ve kükürt ilave edebiliriz ,egzama kortizonla tedavi ediliyor, ama bunları saçlarda uygulayamayız herhalde sonra saçlarla ve kıllarla reaksiyona girebilir , denemek istiyorum sonra saçımdan olmayayım rengi kaçmasın , benim cildimde çok sivilce çıkar(sırt,omuz,yüz) aslında denemekte fayda var
  • hocam biraz maliyetli olabilir ama , içine tokoferol(E vitamİni) ve biyotin(H,B7 vitamini) katsak çeşit çeşit ürünler elde edebiliriz ama vücut için nasıl sonuç verir denemek lazım
  • quote:

evet hocam anladım , hazır egzama falan demişken ,bunların içine enflamasyon(iltihap) sivilce gidermek için çok az miktarda Kortikosteroidler(kortizon türevleri) ve kükürt ilave edebiliriz ,egzama kortizonla tedavi ediliyor, ama bunları saçlarda uygulayamayız herhalde sonra saçlarla ve kıllarla reaksiyona girebilir , denemek istiyorum sonra saçımdan olmayayım rengi kaçmasın , benim cildimde çok sivilce çıkar(sırt,omuz,yüz) aslında denemekte fayda var

Merhaba,
    Açıkçası tavsiye etmem, kortizon her ne kadar sivilceyi tedavi etse de bir problemi giderirken farklı yönlerden vücuda zarar veren yöntemleri ben tedavi olarak görmüyorum. Zorunluysa tabiki uygulanmalı ama sivilceyi geçirirken kortizon ile kendinize zarar verebilirsiniz. Zaten sivilce ilaçlarının tümü çok tehlikeli, tablet formunda olan bir ilacın intihara sebep olabildiğini duymuştum.

• quote:

hocam biraz maliyetli olabilir ama , içine tokoferol(E vitamİni) ve biyotin(H,B7 vitamini) katsak çeşit çeşit ürünler elde edebiliriz ama vücut için nasıl sonuç verir denemek lazım

Açıkçası bu vitaminleri eklemenize gerek olduğunu hiç düşünmüyorum. Neden mi ?

-Superfat olarak trace aşamasından sonra eklediğiniz zeytinyağı, hiçbir reaksiyona girmeden olduğu gibi kalır. Zeytinyağının içinde çok yüksek miktarda E ve K vitamini olduğunu biliyoruz. Yani superfat uygulamasıyla aslında ürününüzün içinde 100% doğal E ve K vitamini olmasını zaten sağlamış oluyorsunuz. Cildinize iyi geleceği de garanti :)
    Nasıl yapılacağı ile ilgili detay isterseniz bilgi verebilirim.

Not : Superfat, sabunlaşma reaksiyonunun tamamlanmasından sonra sabun kalıplara dökülmeden önce az miktarda yağın eklenmesi prosesidir. Bu aşamada eklenen malzeme hiçbir şekilde bozulmadan aynı kalır. Çünkü karıştırma ile ortamda bulunan tüm NaOH tamamiyle nötralize edilmiştir. Dikkat edilmesi gereken kısım, superfat olarak eklenen yağ miktarını iyi ayarlamaktır. Her 1000 g sabun için 5-10 g civarı zeytinyağını superfat olarak ekleyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi madchemist -- 28 Temmuz 2013; 20:33:14 >

• quote:

Orijinalden alıntı: daramdrum

Kitabı indirdim ve biraz göz gezdirdim. Çin' den 10TL' ye aldığım dijital tartının işe yarayacağı gün geldi artık. Tek ihtiyacım olan bitkisel yağlar ve mutfak termometresi. Bu arada verdiğiniz tariflere de hızlıca baktım: Siz son aşamada eklediğiniz bitkileri lavanta vs. hep kurutulmuş olarak karışıma katmışsınız. Bitkilerin faydalarından istifade etmek için yağlarının katılması gerektiği gibi 1şeyler okuduğumu hatırlıyorum. Kurutulmuş olarak kattığımızda ise sadece renk ve koku vermeye yarıyorlarmış. Bu konuda ne dersiniz? Tarçınlı sabun yapacağım için eğer gereği yoksa yağ yerine tarçını toz haline getirip kullanıyım. İmkan bulduğumda deneyip sonuçları paylaşıcam.

Edit: Bu arada zeytinyağı olarak rivera veya sızma hangisini önerirsiniz? Sızmalar sanırım daha az asit oranına sahip oluyorlar.

Bir de destile su kullanmamızı önermişsiniz. Yağmur veya klima suyu destile su olarak kullanılabilir mi? Gerçi İstanbul' un yağmur suyunu kullanmadan önce de kimyasal analiz yaptırmak lazım :)

Evet, kuru olarak bitkilerin katılması sadece görsellik katıyor. Aslında kullanacağınız sabunlara bitki eklemenizi tavsiye etmiyorum, en iyisi sade olanı.
    Benim kullandığım zeytinyağı sızmaydı, siz de sızma kullanabilirsiniz. Tarçını toz olarak eklemenizi tavsiye etmem, sabunlaşma reaksiyonu bittikten sonra son aşamada 4-5 g tarçın yağı eklemeniz bence çok iyi olur.
    Unutmadan tüm malzemeler bir yana gözlük kullanmayı unutmayın. Blender şart, ayrıca kullanacağınız malzeme mutlaka çelik olacak. Son olarak ta tencerede yaparsanız da sıkıntı oluyor, sütlük diye geçen 1 litrelik, cezve benzeri malzeme bu iş için çok uygun, derin ve dar olduğundan hem çözelti sıçramıyor hem de çok iyi karışıyor. 600 gram civarının üstüne çıkmamanızı da ayrıca tavsiye ederim.

Destile su şart değil, damacana suyu kullanabilirsiniz. İlk seferinde normal zeytinyağlı deneyip sütlü, şekerli gibi daha zor tariflere daha sonra geçmeniz daha iyi olur.
    Tarifi birebir izlerseniz tüm malzemeler hazırken başladığınız andan sabunu kalıba dökünceye kadar geçecek süre max 20 dk olur. Blender ile 6-7 dakikada kıvama geliyor. Unutmadan, blenderi 5 sn çalıştırıp 2-3 sn kapatarak kullanırsanız hem yanmasını engellersiniz hem de ömrünü uzatırsınız.

bol şanslar

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: madchemist
    ...
    Evet, kuru olarak bitkilerin katılması sadece görsellik katıyor. Aslında kullanacağınız sabunlara bitki eklemenizi tavsiye etmiyorum, en iyisi sade olanı.
    Benim kullandığım zeytinyağı sızmaydı, siz de sızma kullanabilirsiniz. Tarçını toz olarak eklemenizi tavsiye etmem, sabunlaşma reaksiyonu bittikten sonra son aşamada 4-5 g tarçın yağı eklemeniz bence çok iyi olur.
    Unutmadan tüm malzemeler bir yana gözlük kullanmayı unutmayın. Blender şart, ayrıca kullanacağınız malzeme mutlaka çelik olacak. Son olarak ta tencerede yaparsanız da sıkıntı oluyor, sütlük diye geçen 1 litrelik, cezve benzeri malzeme bu iş için çok uygun, derin ve dar olduğundan hem çözelti sıçramıyor hem de çok iyi karışıyor. 600 gram civarının üstüne çıkmamanızı da ayrıca tavsiye ederim.

Destile su şart değil, damacana suyu kullanabilirsiniz. İlk seferinde normal zeytinyağlı deneyip sütlü, şekerli gibi daha zor tariflere daha sonra geçmeniz daha iyi olur.
    Tarifi birebir izlerseniz tüm malzemeler hazırken başladığınız andan sabunu kalıba dökünceye kadar geçecek süre max 20 dk olur. Blender ile 6-7 dakikada kıvama geliyor. Unutmadan, blenderi 5 sn çalıştırıp 2-3 sn kapatarak kullanırsanız hem yanmasını engellersiniz hem de ömrünü uzatırsınız.

bol şanslar

18/10 çelik tencere ve sütlük kullanıcam. Bu arada kitabı tamamen okudum ve evde hali hazırda bulunan ayçiçek ve zeytinyağını kullanarak işe başlamayı düşünüyorum. Ancak bu 2 yağ için verdiğiniz bilgiler ışığında ağırlıklı olarak nemlendirici özelliğe sahip olduklarından bahsetmişsiniz. Acemi olduğum halde riske girerek bu 2 yağı sütle harmanladığınız hazırlaması görece daha zor olan tarifi denemeye karar verdim. Çünkü nemlendirici özelliği yanında köpürmesi ve temizlemesi de önemli 1 etken. Sabunu yapıp 1.5 ay bekledikten sonra çevremden bu sabun niye köpürmüyor gibi serzenişlerle karşılaşmak istemem :)

Sadece biraz daha dikkatli olun yeterli, yapabilirsiniz çok zor değil

Sütle yaptığınız tariflerde 1 konu dikkatimi çekti: 45°C deyken karıştırmaya başladığımız NaCl ve yağ karışımına yaklaşık 5dk sonra şekerli sütü ilave etmeden önce buzlu suya oturtuyoruz. Ancak sütü karışıma eklerken sıcaklığın 50°C yi geçmemesi konusunda uyarıda bulunmuşsunuz. Süt karışıma eklenirken oluşan kimyasal tepkime sıcaklığın artışına mı sebep oluyor?

Sütü direk karıştırdığınızda ısı anormal derecede yükseliyor ve sütü yakıyor. Bu yüzden ısıyı kontrol etmelisiniz.

Genel olarak tariflerin tümünde yağ ile NaCl karışımını blenderla karıştırırken sıcaklığı kontrol etmemiz önemli mi? Çünkü tariflerde karıştırma sıcaklığı bilgisi vermişsiniz. Yağ ve NaCl 35-45°C aralığına geldiklerinde karışımın sıcaklığını göz ardı ederek sadece blenderle karıştırmak yeterli oluyor sanırım. Umarım doğru anlamışımdır.

Yağ ve NaOH karıştırırken ısı kontrolü gerekmez zaten ikisini 40 C civarında karıştırıyorsunuz ve su ile karıştırınca önce aşırı ısınıp sonra soğuyan NaOH çözeltisi, yağ ile karıştırınca ısısı çok az yükselir. Süt tarifinde süte özel bir kontrol söz konusu çünkü reaksiyona girip anormal ısınıyor.

Bir diğer sormak istediğim soru da: 30. sayfada sabunlaşma değerlerinden bahsettiğiniz ne kadar yağa ne kadar su ve NaCl kullanılması gerektiğini gösteren tabloyla ilgili. Mesela Tarif-1' de 200gr ayçiçek ve 200gr zeytinyağı için 50gr NaCl ve 150gr su kullanmışsınız. Ancak tablodaki değerler esas alındığında 53,8gr NaCl ve 152gr su kullanılması gerekiyor. Aradaki 3.8gr NaCl ve 2gr suyun tarif üzerindeki etkisini merak etmiştim. Daha önce 1 kez başarısızlıkla sonuçlanan sabun yapma girişiminizin 2gr lık yanlış tartılma sonucu olduğundan bahsetmiştiniz. Dikkatimi çekti sormak istedim :)

Aslına bakarsanız bu iki oranla da gayet güzel sabun yaptım. biri 2:6:16 oranında diğerinde ise 2.25:6:16 oranında ve NaOH miktarı daha yüksek ama her ikiside doğru ve her ikisiyle de sorunsuz sabunlaşıyor. bu iki oran nette de bu şekilde yazıyor. Takip ettiğiniz tarifteki birebir oranları takip edebilirsiniz.

Çok uzattım farkındayım ama bu sabun yapma işini sizin de kitabınızda belirttiğiniz nedenlerle kafaya taktım. Tabii insan emeği karşılığı hoş sonuçlar da almak istiyor.

Cevaplar yukardadır.

• Sayın Madchemist,hiçbir çıkar gözetmeden bulunduğunuz bu paylaşım için sizi yürekten kutlarım.sabun yapımı bir tarafa,kalıplar ayrıca dikkatimi çekti.sabunların üzerinde harika görsellik oluşturuyorlar.kalıplarla ilgili verdiğiniz kudosoap.com adresi yabancı.siz kalıpları buradan mı almıştınız?kalıplar kargo masrafıyla 50 tl.yi geçiyor sanırım.
  • hidroksit marketlerde çok pahalı hidroksit için pm atın.arkadasım var uygundan alırsınız.
  • Peki dostum ev yapımı şampuan yapabilir miyiz ? Dışardan aldığımız şampuanlarda da bir çok kimyasal var. Doğal bir şampuan üretebilir miyiz evde ?
  • quote:

İlk denememi gerçekleştirdim. Daldırmalı termometre alana kadar sütlü tarifleri denemeyeceğim.Çünkü evdeki termometreler 42°C ye kadar ölçebiliyor. 1 nolu tarifi denedim ve izlenimlerim şu şekilde:

Öncelikle NaOH olarak evde bulduğum lavabo aç' ı kullandım. Üzerinde 98% ±2 yazıyordu. NaOH - su karışımını hazırlarken çabuk soğuması için soğuk su kullandım ve NaOH' u suya azar azar ekleyerek tahta çubukla (cam yok şimdilik bunla idare ettim) karıştırdım ve 38°C ye kadar soğumasını bekledim. NaOH ve suyu karıştırırken 1 aksiyon olmasını bekledim ancak sodalı su kıvamında uslu uslu karıştılar. Ancak karışımın sıcaklığının hızla yükselmesi gerçekten hayret verici nerdeyse çelik cezve el sürülemez derecede ısındı. Yağ karışımı ise 42°C iken blenderle karıştırma işlemine başladım. NaOH-su karışımını yağa toplam 1dk gibi 1 sürede yavaşça ilave ederek blenderle karıştırdım. Bu aşamada da 1 aksiyon olmadı (köpük, katılaşma vs) nerdeyse karıştırmaya başladığım anla son an arasında 1 fark yok gibiydi. Son olarak 1 kaşık lavanta ilave ederek karıştırmaya devam ettim ve sarı renkli, çorba gibi pudinge göre daha az yoğun olan 1 kıvam elde ettim. Siz kıvamı puding diye tarif ettiğiniz için toplam 10-12 dk karıştırdım garanti olsun diye ancak yine de kıvamı pek artıramadım. Sonuç olarak evde bulduğum 1lt lik plastik dondurma kabına karışımı döktüm ve pencere kenarına koydum. 2 gün sonra işler yolunda gider katılaşırsa bıçakla 3 veya 4 parçaya kesip curing sürecini beklicem.

Sizce elde ettiğim bu çorbamsı kıvam iyiye işaret mi? Birde şu aşamada kalıba döktüğüm karışımı 2gün boyunca nasıl muhafaza etmeyelim? Ortamın nasıl olması uygundur? Aydınlık veya karanlık mı? Hava almalı mı veya kalıbın kapağı kapalı mı olmalıdır? Ayrıca 1.5 aylık curing süreci için de sabunların bekletilmesi gereken ideal ortam nasıl olmalıdır bilgilendirirseniz sevinirim.

Not: Sabun yapımına başlamadan önce tüm malzemeleri tartıp balkona çıkardım. Normalde evde sıcaktan atlet bile giyilemezken kat kat giyinip sıvının deriyle temas etmemesi için önlem aldım. Eldiven gözlük hatta ekstra havalandırma olsun diye 1 adet vantilatörden yardım aldım. Ancak gördüm ki dikkat edilirse süreç gayet zararsızmış. 1 daha ki sefere Türk usulü çalışıcam :)

Edit1: Sabunun hazırlanıp kalıba dökme işlemi üzerinden 1 saat geçti ve sabun epey katılaşmış :)
    Edit2: 18 saat geçti üzeri kabuk tutmaya ve kurumaya başlamış ve kabuğun rengi beyaza doğru açılmış. Alt kısımlar jel kıvamında.
    Edit3: 2. günü doldurmak üzere, sabunun üst kısmında 1mm lik elastik beyaz 1 kabuk oluştu. Sizin tarifinize göre kalıptan çıkıp 1.5 ay daha bekleyeceği zaman geldi artık. Şuan sabun jel kıvamında ve ben daha fazla sertleşeceğini sanmıştım. Çünkü kalıptan çıkarıp bıçakla 4 parçaya kesip 1.5 ay bekleme sürecine alıcaktım. Dikkatlice sabunu ters düz ettim bu sefer kabından çıkararak düz 1 zemine aldım. Yani şuan sadece kabuk kısmı alta bakıyor yanları ve üstü açık. Kabın tabanında kalan jelleri tekrar sabunun üzerine yaydım ve balkonda güneş gören 1 yere bıraktım. Jel kıvamında olduğu için acaba şekli bozulur mu diye endişe etmiştim ancak ters çevirip yanları açık ve desteksiz şekilde bırakmama rağmen formunu koruyor. 1 parça sabunu kolumun alt tarafındaki ince deri üzerine uyguladım. Herhangi 1 alerjik reaksiyon olmadı. Sabunu bekletme süreciyle ilgili detaylı olarak bilgi paylaşırsanız veya kitaba eklerseniz güzel olur.

Bende size benzer bir tecrübe ile dün sabunumu yaptım. Kıvamı tamamen puding kıvamındaydı ve 1 günde baya katılaştı. 3-4 gün daha bekleyip sabunu kalıptan çıkarıp kurumasını bekleyeceğim. Köpürme konusunda baya tereddütlerim var. İnşallah köpüklü bir sabun elde ederiz.

Not: imalat sırasında NaOH olarak bimde satılan lavabo açı kullandım.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.