ampülün siyasi beka için memlekete attığı en büyük kazıklardan. |
EYT İptal Edilecek.. Kampanya Hazırlıkları ve Söylentiler Var! (3. sayfa)
-
-
Bu nasıl bir mantık?
Çalışma hakkı anayasal hakkıdır. Emekli olanlar çalıştığı zaman hem kendileri gelir vergisi ödüyor hem de şirketleri (farklı şirket ise işveren payı +5 puan) ile birlikte (işçi payı -7.5 puan) SGK primi ödüyor. Bir nevi kendi kendinin maaşını dolaylı şekilde karşılıyor.
EYT'ye bu karşı olunduğu kadar gelir adaletsizliğe, hayat pahalılığına, verginin dolaylı ve aşırı olarak toplanmasına, çalışanlar dışında kimseden doğru dürüst gelir vergisi toplanmamasına, vergi aflarına, haksız bir şekilde dağıtılan aylık/teşvik vblerine karşı olunsa keske. Ama nerdeee? Tüm sorun bu ülkede EYT'liler !!!
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
asıl eyt li benim.
53 yaşımda geçen sene emekli oldum.
bir kere devletten emekli olmak nedir? onu iyi anlamak lazım.
emeklilik insanlar belli bir yaşa gelince çalışmakta zorlanmaya başlayınca devletin sana bir ekmek parası vermesidir.
zaten 50 yaşını geçince o maaşta yetiyor. ha, sen o yaşına kadar evini yerini yapmadıysan o senin sorunun.
devletten emekli maaşı alıp o maaşı çantada keklik görüp ikinci iş yapanlar haram yiyorlar hiç kendilerini kandırmasınlar. devlet seni yaşlandığın ve çalışamadığın için emekli ediyor. sen açık yakalayıp 42- 43 yaşında devletten bedava maaş alıyorsun bu durumda.
sonuçta emeklilik yaşı 60 çok. 50 yaş olmalı. ama emekli maaşı da sadece bir ekmek parasıdır. yaşlı kişiye yeter bunu genç adam anlamaz.
-
Emekli olup çalışanların haram yemesi düşünceniz sizi bağlar. Bana göre yanlış. Elbette emekli olup çalışan kişi işveren ile anlaşır maaşını düşük gösterir, vergi kaçırır o zaman harama girer derim.
Çalışanlar sosyal sigorta sistemine katkıları karşılığında yaşlandinklarinda çalışmadan geçinebilmeleri için emekli aylığı alırlar. Ama hiçbir şey onların çalışma hayatından ayrılmalarına zorlayamaz. Her birey kendi kararını vermekte özgürdür.
Sizden bir kaç küçüğüm. Ben de EYT'liyim fakat emekli olmadım. 1994 sigorta baslangicim var. Zaten 5 seneden biraz daha fazla süre sonra normal koşullarda emekli olabiliyordum. Bugün emekli olsam, ve aynı iş yerinde aynı kosullarla çalışsam emekli maaşımın 2 katı gelir vergisi ve işçi+işveren SGK payı olarak devlete ödenecek. Emekli olduğum için bundan sonrada ödenen primlerin emekli maaşıma da etkisi olmayacak. Bu durumda nasıl haram yemiş olurum?
Temel hukuk kuralı kazanılan hakların korunmasıdır. Maalesef siz de dahil emeklilik haklari bir çok kişinin gasp edildi. Ancak siyasi nedenlerle ve çok sayıda kişinin normal şartlarla emekli olması sonrası azalan popülasyon için EYT kanunu çıkartıldı. 1999 ve 2008 tarihlerinde kanunla arttırılan emeklilik yaşlarının az olduğu anlamına gelmiyor. Ülkemizin çalışma koşulları zor, çalışma saati Avrupa'dan nerdeyse %20-25 daha fazla. 60-65 yaş emeklilik için çok zorlayici ve geç. Yaşlar bu seviyede kalacaksa çalışma saatlerinin mutlaka düşürülmesi gerekiyor.
Emeklilik sstemi bir nevi ponzi sistemidir. Çalışanlar olacak ki emekliler beslensin. Herkes EYT lilere laf atıyor ama konunun en başından beri yazan hiçbir arkadaş halkin yarısının asgari ücretle calistigini, gelir vergisi alınmadığı için sadece ödenen SGK payinin en düşük emekli maaşının da altında kaldığını söylemiyor. Bu şekilde devlete emekli maaşları ve SGK harcamalari her zaman yük olacak.
Göçmenlere harcanan, kamuda har vurulup savrulan rakamlardan konuda bahseden yok. Memur sayısından şikayet eden yok (öğretmen, doktor, ve sayamadigim bir sürü personel açığı da cabası). Herkes çalışmadan köşeyi dönme derdinde. Devletin imkanlarindan faydalanma, rant elde etmenin peşinde.
Kişisel görüşüm EYT'lilerin gasp edilen kanuni haklarının iade edildiği yönünde. O da prim günü hariç yapıldı. Ama ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda yapılması gerekir miydi sorusuna aynı netlikte cevap veremiyorum.
Hayırlı geceler
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
İptal edilemez. Ama işte böyle sadaka verir gibi 10K verip ister geçin ister öl bizene derler. Erken emeklilik saçmalığı en baştan beri hataydı. Ülkenin ekonomisi zaten boku yemişken bir de bu saçmalığı çıkardılar. Alın şimdi 10K'yı bozdurup bozdurup harcayın.
Açılın EYT'li geldi. Ocak sonu 43 yaşımda emekli oldum, çalışmaya devam ediyorum. Şu an brüt 150 üzeri tavandan sgk girişim var ve primlerim ve vergilerim ödeniyor. 150 üzerinden yapılan kesintilerin toplamı aldığım emekli maaşının 2 katı, işveren payı ile birlikte 3 katından fazla. Yani, bana ödenen maaşı fazlasıyla ben geri ödüyorum zaten. Haram diyene gelsin bu bilgi. Şimdi burda goy goy yapanlara sesleniyorum.
Burayı takip ederim, EYT konusunu diline dolayıp, sürekli iptal edilmesi, genişletilmesi, hata olduğu ile ilgili lobi yapan kıskançlar korosu eminim ki kendileri de yarın "EYT kapsamına dahil edileceksiniz" deseler zil takıp oynarlar. Bu koro, vergi afları, KYK kredisi affı, teşvikler, hazine arazisine 40 sene önce gecekondu yapıp simdi apartman sahibi olanlara, audi A8 sevdalılarına, 3-4 maaş alıp üstüne huzur hakkı cukkacılarına, yedi sulelesini devlet memuru yapanlara, milletin vergisi ile ABD'de doktora yapıp ballı maaşlarla bankamatik memurluğu yapanlara, yolcu geçmeyen havalimanlarında, sığınmacılara ödenen mikyar dolarlara, köprülere ödenen devlet garantileri için bu kadar lobi çalışması yapmadı, bu kadar serzenişte bulunmadı, bu kadar çok sayıda başlık açmadı. Türkiye'de hayat başkalarını çekememek ve homurdanmak üzerine kurulu olduğu için gülüp geçiyorum. Bu ülkede hayatım, milletin yaptığı seçimler nedeniyle başkalarının hatalarının bedelini ödemek ve zenginleşmesini tesis etmeye zorlanmakla geçti o yüzden bu maaşı alırken zerre rahatsızlık duymuyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi godoro -- 10 Mayıs 2024; 7:25:55 >
-
"haram yiyorlar" sözüne takıldım. Haram kavramı dini bir kavram ve tüm sigortacılık sistemi zaten haram olarak ele alınıyor. Aslına bakarsanız "siz de haram yiyorsunuz" denilebilir.
Çünkü İslam'a göre sigorta kapsamına giren bir kişi sisteme para yatırarak bir nevi kumar oynar. Yatırdığı parayı alacağı garanti değildir, eğer yatırdığı parayı alamazsa, parayı alanlar onun parasını aldıklarında haram yemiş olurlar. Daha da açacak olursak;
Sizinle aynı dönemde işe başlayıp prim ödeyen bir işçi emekli olmadan 20. Senede vefat ederse, temelli yurt dışına göçerse emekli olamaz. Farz edelim emekli oldu, ancak 3.senenin sonunda vefat etti ve sadece 3 senelik maaş alabildi ancak siz almaya devam ettiniz. Sizin, eşitinizden fazla aldığınız her bir kuruş size haram olarak kabul ediliyor. Adaletli olmadığı, kul hakkına girildiği hükmü nedeniyle.
Haram penceresinden bakarsanız durum böyle, o yüzden kendi maaşınızın çok temiz olduğuna emin olmayın.
-
Eyt çıkmadan önce sanki emekli maaşları çok fazla idi'de , eyt çıktıktan sonra maaşlar kuşa dönmüş diyor arkadaşlar.Verilen hak geri alınamaz, boş muhabbet.
-
Ağır bir analiz yapmışsınız ama çok doğru. Yalnız Bizim memlekette bu hassasiyette inanan 100 de 1 falandır.
ampul bu kazık için çok istekli değildi, şimdi devasa bütçe açığı ile uğraşıyor, seçim öncesi muhalefet eyt konusunda bu kadar çok bastırmasaydı hükümet kimseyi emekli etmezdi, etmemesi de gerekirdi.
-
EYT iptal olmaz fakat maaşlar reel olarak çok düşer. Örnek devletin emekliye vereceği 100 lira varsa bu yine 100 olur sadece daha fazla kişi sayısına bölünür bu da daha çok fakirlik demek. Bireysel yatırımınızı mutlaka yapın emeklilik işi bu ülkede büyük sıkıntı.
-
Buradaki eyt ye sallayanlar son 10 yıldır Suriyelilere sadece sağlık sisteminden harcanan paraları bilseler hiç konusmazlar bu ülkenin asıl meselesi içimizdeki 10 milyon Suriyeli arap Afgan mülteciler ve sisteme bindirdikleri milyar dolarlık yüktür sadece Suriyeli mültecilerin kirada oturdukları evler Türklere tahsis olsaydı şuan kiralarda bile bu kadar fahis fiyatlar bile en azından yarısı kadar zam görürdu ülkemize öteki verdikleri zararlari saymıyorum bile birde bunların hiçbir zaman entegre olamayacak olup sürekli urediklerini unutmayın eytyi değil ülkeyi bu milli meseleden nasıl kurtarabilirsiniz onu tartışın burda lütfen..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
mümkün değil iptal olmaz.
-
EYT yasası iptal edilse bile emekli olanların emeklilikleri devam eder. Şu an emeklilik işlemleri devam edenlerin başvuruları red edilir, yeni başvurular alınmaz. Ancak EYT yasası ile emeklilik başvurusu sonuçlanıp emekli maaşı bağlananların kazandıkları hakları geri alınamaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman7 -- 10 Mayıs 2024; 12:31:20 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
sen takılma.
"haram yemek" kendisi için bir anlam ifade edenleri bağlayan bir söz o.
anlayan anladı sen anlamasan da olur
-
Kafaları şu bu ülke avrupa gibi zengin minnoş bir yer değil o yüzden devlet yattığım yerden beni beslemek zorunda bu kafayla marsta üst kurmamıza ramak kaldı.
Fakir olan ülkeyi dahada yiyerek sömürerek zengin olucaklar nasıl bir paradox sa artık.
Birde hakmış 15 sene çalış devlet sana 40 sene baksın totolarından uydurdukları bir hak, söğüşleme tipi. he canlar katarız biz.
Demirel de rte de bu yasayla ülkeye ihanet etmiştir net, halkın her istediği aptalca cahilce şey verilmez 20+ sene çekin durun çile şimdi müstehak,emeklilik sistemi anca düzelmişti rayına oturmuştu yine batırdılar şimdi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 10 Mayıs 2024; 14:1:51 > -
aga 18 bin bir iş çözen para değil artık çoğu yer için sadece kira parası.balıkesirin küçük, uyduruk ilçelerinde bile kira 10-15 bin olmuş.evi vardır arabası vardır bankada hissesi yada 1-2 kg altını vardır o zevkine emekli olur kartı da çocuğa verir ama diğer türlü hiç olası yok.
-
Burada yazanların büyük çoğunluğu daha EYT'nin ne olduğunu, konunun nasıl ortaya çıktığını bile bilmiyor muhtemelen.
EYT muhabbetini son cümlenizde çok güzel açıklamışsınız. EYT "saçma" olsa da, EYT'nin çıkış durumu "kazanılmış hakların elden alınması"dır hukuki olarak.
Yine de bilmeyenler için açıklamaya çalışayım.
Zamanındaki iktidar, baktı ki ekonomi yönetimi içine edilmiş, toparlayamıyorlar, dediler ki bu yağlı ballı erken emeklilik sistemini kaldıralım.
Zaten kabul edilmesi mümkün olmayan asıl iş, o zamanki mevcut iktidarın 40 küsür yaşında emekliliğe imkan veren sistemi getirmesi idi...
O sıradaki iktidar da baktı olmayacak, "sistemi kaldırıyorum" dedi. Ancak nasıl kaldırdı, rahat anlaşılacak şekilde yazayım;
Adam öldürdünüz, cezası 5 sene idi, 5 sene cezanızı çekip çıktınız. Çıktığınız gün dediler ki "artık adam öldürme cezası 15 sene, ama 5 sene yatanlar da 10 sene daha yatacak".
Bunu kabul eder miydiniz? Kanun "yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer". Geriye dönük işletilmez.
Ancak alıntı yaptığım mesajda arkadaşın yazdığı gibi, sistem zorlanınca ve ekonomi de batınca o zaman mecburen böyle bir şey yaptılar. Fakat hukuka aykırı idi.
Asıl garabet, EYT'nin bugüne kadar bu anlamda düzeltilmemesi, AKP'nin bunu son dakikaya kadar "hayır vermem" deyip, baktı ki oylar elden gidecek, seçim çalışması olarak kullanmaya karar vermesidir. Çünkü niye, atıyorum ekonomiyi falan da zorlamaması adına çat diye çıkarmazsın, kademeli yapardın, bütçeye de yük olmazdı.
Şimdi öyle bir saçma oldu ki, bir sürü şirket benzer nesilde-yaştaki tecrübeli elemanlarını kaybetti bir anda...
İşgücü anlamında sıkıntı yarattılar.
Yine bir sürü kişinin aynı anda emekli olması ile zaten sıkıntıdaki ekonomi ve bütçe iyice zorlandı. EYT "hak teslimi" anlamında doğrudur, zamanlaması ve uygulama yöntemi kesinlikle yanlıştır. Erken emeklilik zaten başlı başına yalan yanlış, süper saçma bir şeydi. Hatırlıyorum 90'ların sonuna doğru idi galiba, halam Vakıfbank'tan saçma sapan bi yaşta emekli olmuştu, bu yaşta emekli mi olunur ya falan diyorlardı.
-
haha elemanın hava atmaya çalıştığı şeye bak aynen kanka herkes aydınlandı sayende :) ne insanlar var ya cidden komedi
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Aynen, 45-50’li yaşlarda olup burda emekli olup yurtdışına çalışmaya giden benim de bir çok tanıdığım var. O kadar memnun lar ki böyle olmasından. Ben bile kendimi zor tutuyorum. Bulunmaz nimet:)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X