MB ülkede en çok kâr elde eden kurum bunuda senden alıyor. MB sadece kârindan fedakarlık ediyor... Yüksek enflasyon her halükarda olacaktır dolar 20-25 olduğunda hiper enflasyon olmayacak mı? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 26 Aralık 2021; 19:22:13 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Faiz haramsa ödemek istemiyorum (3. sayfa)
-
-
Her türlü enflasyon olacak, ekonomik durumumuz ortada, lakin dengeleri bozarsan faturası çok daha ağır olur.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Haram olmayan kur rejiminden haram olan kur rejimine geçiş yaptık tebrikler.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
yallah arabistana
-
Özgüveninize hayran kaldım.
-
Hangi konuda?
-
Yallah Kuzey Kore'ye!
-
Bende o nedenle öyle yazdım zaten. Ülke ekonomisi her şekilde daha kötü olacak bari yabancılar döviz spekülasyonundan ülkenin parasını çalmasın, para ülkede kalsın diyorum
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 26 Aralık 2021; 19:23:3 >
Yabancıları ülkenin parasını çalmasına gerek yok ki, döviz borçlarımız ve mecbur bırakıldığımız ithal ürünler nedeniyle o parayı zaten vermek zorundayız. Ülke parası değer kaybettirildikçe daha çok vermek zorunda kalıyoruz.
Ayrıca bu uygulama bitince insanlar tekrar dövize dönecek, Türk Lirası da bu süre içinde kendi kendine değer kazanamayacağına göre ertelenen zarar katlanarak çekilecek.
Döviz borcu ve ithal ürünler senin tercihinle olmuş ve geçmiste kalmış. Bunları ödemek için satacağım ürünlerin miktarında değişmez olmaz . Diyelim 100 dolar borcun var dolar /TL 1 olsa da 10 olsa da aynı oranda Antep fıstığı satarsın ,fındık satarsın (dünya piyasasında fındık fıstık fiyatı fazla değişmediği sürece)... Ama dolar TL 1anda 10 liradan 25 liraya çıkıp yabancı spekülatör 25 liradan sattığında dolar sonra 18e düştüğünde . 18-25den dolar alanlar dolandırılmış olur yine 18 den dolar alanların parası faizsiz kullanılmış olur. Ev-hotel-fabrika -tarla -ev fiyatlari dolar 10 liraya göre fiyatlandığı için bunları çok ucuza almış olur yabancı yani bunları satan vatandaş da dolandırılmış olur
Birinci sorun şu ki ilk söylediğiniz iki şey geçmişte kalmamış olup hala devam ediyor, geçmişte kalan tercih sadece. Türk lirası spekülasyonla ancak iç sebeplerden dolayı değer kaybediyor. Güvenilirlik, hukuk, sürdürülebilirlik, katma değer üretimi, eğitimli popülasyon, kaynak yönetimi gibi daha çokça sebep sayabilirim. Boşuna düşmanı dışarıda arıyoruz, paranın dini ve devleti yoktur, kazancı gören elbet kapımıza gelecektir. Ancak ekonomimizin ne kadar kırılgan olduğunu bu büyük değer değişimleriyle görebilirsiniz. Yani bahsettiğim konulara çare aranıp çözüm yoluna girilmedikçe her geçici çözüm yolu daha büyük zararlarla bize geri dönecek ve kaybeden yine biz olacağız.
Geçmişte yapılan borcu dolar / TL kurunu değiştirerek azaltamazsın diyorum. 100 dolar borcun varsa 10 kilo fıstıkla ödeyeceksin. Dolar /TL 1 lirada olsa da farketmez ki burda fıstık 10 lira olmakta şimdi fıstık 100 lira yani yine 10 dolar . Dış borcun kendisi yada faizi konusunda değişim olmuyor ... Dolar 20 lira olduğunda Antep fıstığı kilosu 200 lira olacaktır kimse kimseye dışarda bir değeri olan ürünü ucuza vermeyecektir.
Tabii bu değişim ani olmamalı ani olursa spekülatör kazanır... Eğer dış spekülatör yoksa iç spekülatör varsa yani burdaki zengin kazanıyorsa devlet kazancını garanti veriyor ve bunun için en az 3 ay kalmasını istiyor . Doların 25-50 olması doğalsa zaten yapacak başka birşey yok enflasyon %150-400 beklemeliyiz. Enflasyon %150-400 ise bu farkın ödenmesi hazineye yine zarar vermeyecektir. O zaman sorunun enflasyonun %150 olmasıdır kur farkı için %150 ödenmesi değil dememiz lazım. Tabii ben yüksek enflasyon beklerken %150-400 arası beklemiyorum %50 civarı bekliyorum
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 26 Aralık 2021; 20:4:38 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Bakın bu söylediklerinizin hepsi zaten bağlantılı. Biz tabiri yerindeyse fındık fıstıkla, yaptığımız bir avuç ihracatla zaten bu borcu ödeyemiyoruz. Sadece üretim bazında düşünürsek, katma değer üretimi ve ihracat artmadıkça, ithal ettiklerimizin aynısını burada üretmedikçe, zaten kur ve enflasyon artacaktır. Bu hammadde fiyatının artışı olarak da geri dönecek ve kazançlara da doğrudan etki ederek alım gücünün düşmesini devam ettirecektir. Devlet kazancı veriyor ama nasıl ödeyecek, merkez bankası politika faizi %14, merkez bankası para kazanmayacak, fazladan para basılacak demek. Para basımının kur ve enflasyon artışı olarak geri döneceğini bilmeyen yoktur herhalde. Sen politk faizini artırmadan faiz ödeyemezsin, yahu hiç mi ekonomiden anlayan yok danışmanlar içinde. Doların artışının önüne geçmenin tek yolu enflasyondan fazla faiz vermektir, böyle gecici çözümlerle yay daha da gerilecek, ok bize daha sert saplanacak.
Bu arada, bu kadar ekonomi bilmek zorunda olduğum için bulunduğumuz durumdan nefret ediyorum.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Su anda doviz mevduatinda olan insanlarin TL mevduada doneceklerini hic sanmiyorum. Ben sahsen donmezdim. Niye doneyim ki bu saatten sonra?
O gece vurgunu yapan yapmis, voleyi vuran vurmus. Ustune MB arkadan, ucuzdan dovizde satmis. Kaymakli ekmek kadayifini afiyetle yemisler. Simdi 18’leri gormus kurda TL ye donmeyen 10.5 ten TL’ye mi doner?
Bu sistem yarasa yarasa TL de olan mevduatlara yarar.
Bu arada TL olsaydi elimde su anda dovize yatirirdim. Bence bulunmaz alim firsati. Belki bir miktar daha duser ama uzun vade icin buradan gayet guzel alinir. Sahsi dusuncemdir YTFD.
Yani Türk lirasına teşvik için daha kötü bir yol seçilebilir miydi acaba? Umarım bu hatadan kısa sürede dönüp gerekli adımları atarlar.
İlk yazdığım mesajın anlamını idrak ettiğiniz için teşekkür ederim.
Fındık fıstığı hemen fiyat değişimini göreceğin için belirttim. Forumda bolca ülke fındık fıstık cenneti ama yiyemiyorum konuları var döviz artınca niye bunlar artıyor dolarla mı büyüyor deniyor ya o nedenle bu örneği verdim
Ara mal ürünlerin fiyatı dünyada dolar enflasyonu ( değer kaybı) olduğu için artmış görünüyor ama nasıl sen para çok olunca piyasada fıstığın kilosunu 100 liradan 120 liraya satıyorsun dünya insanı da para çok olunca fiyatlarını artırıyor para çok basılmamış olsa alan olmaz fiyatlarda düşerdi zaten. Fiyatların yükselmesinin nedeni ABD Avrupa kanada gibi ülkelerin vatandaşlarına pandemide çok para dağıtmasından kaynaklı
Devlet kazancı vaadiyor ama yüksek bir para vermesine gerek kalmayacak çünkü dolar 25-30tl olmayacak. %23 şu an zaten hazine borçlanma faizi. Yani vereceği %23 altı faiz kârı olmakta... MB'nin 14 faizi kârından fedakarlık demektir yılsonu 60-70 milyar kâr edeceğine diyelim 50-55 milyar kâr edecektir. O kâr senin enflasyon belasıyla cebinden çalınan paranın önemli kısmını oluşturmaktadır
Dövizin artmasını kalıcı çözmek istiyorsan cari açık ,bütçe açığı ,karşılıksız para basımını çözmem gerekli. Faiz geçici çözümdür aynı vergi gibidir vergileri artırarak dövizi baskılarsın ama sonra işsizlik fakirlik olarak geri döner
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 26 Aralık 2021; 20:58:15 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Nas varsa 0 çeksin faizi Bakalım uçuyorumuyuz
-
kardeşim sana sadece şunu soruyorum, senin allahın kitabın var mı ?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X