< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
Faizsiz araba alımı Fuzul oto deneyimi olanlar bakabilir mi (3. sayfa)
-
-
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
Bu oluşumların devlet güvencesinde olduğunu bilmiyordum.
Sizden bir mesaj sonra konu sahibi @carso nun da bilgilendirmeleri ışığında anladığım kadarını açıklamaya çalışacağım. Yanlışım olursa lütfen düzeltiniz.
İlk almak için anlaştığınız para diyelim ki 1.200.000 TL (30 aya artansız bölünsün diye bu rakamı seçtim) Yani 1.200.000 TL almak için toplaşan bir gruba girdiniz.
İlk 5 ay zaten kimseye para vermiyorlar. %10 yani 120.000 TL işletim ücretini de peşinen alıyorlar. Aylık 40.000 TL sabit olarak ödemeye başlıyorsunuz.
Sonra çekilişlere giriyorsunuz. Her ay üç kişi 1.200.000 TL alıyor. (5'inci ayda başlayan ödeme 15'inci ayda bitecekse 10 aylık bu süre içinde 15'inci aya kadar bitirmesi için her ay 3 kişiye ödeme yapılması lazım.)
Şanssız iseniz 15. ay alıyorsunuz. Tabi içinde bulunduğumuz enflasyonist ortamda bu para pul olmuş oluyor. 6. ay yani ilk verilmeye başlandığında yüksek miktar ödeyip (Aylık 120.000 TL) ilk verilmeye başlandığı aya kadar yarısını tamamlarsam çekilişe katılmadan paranın tamamını alıyorum.
Fakat bu durumda kalan kısmını da yine 120.000 x 4 sabit olarak mı yoksa diğer katılımcıların ödediği 40.000 TL sabit olarak mı ödüyorum?
Burada merak ettiğim %10 işlem ücretini ödemek karşılığında 6'ıncı ay parayı alıp alacağım arabaya erken kavuşma karşılığında %10 işlem ücreti göze alınabilir gibi.
Bilgilendirme yapılırsa çok memnun olurum. Ben düşünmüyorum ama madem devlet güvencesindeymiş niyeti olanlara ön bilgi açısından faydalı olur.
-
Rica ederim hocam ne demek bilgi paylaştıkça çoğalır.
Her ay 1 kişiye veriyorlar bu da asıl yüklü miktarın onlarda daha fazla kalmasını sağlıyor. 15. Ay dememin sebebi 30 ay vadeli olması. Temelde taksit yarısının yarısına kadar ödeyince ödemeyi yapıyorlar sistem o şekilde işliyor. Devlet güvencesinde 3 firma kaldı bu arada diğerleri pandemi zamanı patladı kayyum atandı vs. Şuan kalan firmalar da BDDK çatısı altına alındı şartlarını ona göre düzenlediler.
Dediğiniz miktardan sisteme girdiniz ve ödemeye başladınız ilk 5 ay sadece ödeme yapıyorsunuz, giriş ücretini en baştan veriyorsunuz zaten ben yüzde 8.5 verdim indirim yaptılar. 8. Aya kadar çıkmazsa 8 den sonra ara ödeme vs yapılması durumunda ödemenin miktarına bağlı olarak sizin gününüzü maksimum 15 aydan maksimum 12 aya çekiyor mesela. Toplam ödeyeceğiniz miktara yaklaştıkça ödeme gününüz erkene alınıyor. Yakın bir arkadaşım ev için girdi 4m luk pakete. Giriş ücretini ödedi ve sisteme girdi aylık 50 bin tl ile. 8 ay kurayı bekleyip şanslıysa kuradan alacak yoksa ara ödeme olarak altında dövizde değerlendirdiği parasını bozdurup 1m civarı ara ödeme yapacak ve toplamda 12. Ayda parasını almış olacak. Sisteme girerken kaç tl öderseniz ne zaman alırsınız ara ödeme olarak kaç tl yatırırsanız ne kadar öne çekersiniz hepsini görebiliyorsunuz. Taksitler tamamen sizin ödeme gücünüze göre belirleniyor, artış oranları da aynı şekilde.
Yıllardır duydum gördüm ama girmedim. Piyasadaki fiyat artışı çok yüksekti. Ama son 1 senedir aynı seyirde devam ediyor hatta bir tık geri bile çekildi. Ben de bu dönemde şansımı deneyeyim diye girmiş bulundum. Girmeden önce uzun uzun aklımdaki bütün soruları sordum hesabını vs yaptım. Şu an 5. Ay oluyor kuralar başlayacak ve fiyatlar yine yatay gittiği için planladığım aracı alabiliyorum. Ekonomi de çok iç açıcı olmadığı için fiyatlarda patlama beklemiyorum. Bu sistemin faizsiz olduğunu düşünmüyorum ve zerre kadar da önemsemiyorum. Sadece 850 bin tl yi tekrar 850 olarak ödemek çok cazip geldi, bankadan alsam kaç öderim kestiremiyorum
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Aldıktan sonrada eğer anlaşmanız sabit taksitli ise 40000 gibi devam ediyor.Çoğu kişide de aldıktan sonra kira yardımı alıyor aslında bu bir seçenekli paket sizi düşündüğünden değil tabiki....
40 bin ödüyorsunuz ev veya araba çıktı aldıktan sonra ödeme tablosunda yer alıyor bu rakamlar 50 bin oluyor borç bitene kadar da devam ediyor.
Genel olarak toplama rakam yine aynı vade değişiyor sadece extra ödeyeceklerin komisyon %10+rehin bedeli (satılamaz şerhi için)zorunlu sigortalar ve kasko alım satım giderleri başka extra sürpriz olmuyor
Sigorta firması kendinden olduğu için zorunlu veya işi yokuşa sürebiliyor bunu asla söylemezler.Bu rakam dışarıya göre gerçekten uygun oluyor ama teminat ve tefe Tüfe artışından maruz bırakarak bunu yapıyor bu bilgiyi asla söylemezler bu süreci atlatmak içinde sigortaları peşin veya Kredi kartı ile tek çekim yapıp sonra istediğim şirket üzerinden yeniden sigorta yaparak(mürtehin) yaparak poliçeleri firmaya atıyorsunuz iptal edip paranızın tamamını iade ediyorlar.Bu yasaldır taksitli çekerseniz ilk taksit alıp kalanını verilir tüm sigorta şirketleri bu şekilde yapar.Bilginiz olsun
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Cevaplar için çok teşekkür ederim.
Banka kredisi gibi basit bir hesap değil ve hala anlayamadığım yerleri var.
Tek anladığım ekonomi iyiyse, enflasyon düşükse kriz ihtimali yoksa sorunsuz işleyen ve kayıp yaşamayacağınız bir sistem.
Ancaaakkk.... Olası bir NAS krizi ile döviz fiyatları ikiye katlar ve buna bağlı olarak araba ve ev fiyatları da ikiye katlarsa, o güne kadar ödemiş olduğunuz para diyelim ki arabanın %30'u ise bir anda %15'ine düşme riski var.
Veya almış olduğunuz para ile normal şartlarda 2 yaşında bir araç alabilecekken 10 yaşında bir araca düşebiliyorsunuz.
Umuyorum ve diliyorum ki bu sisteme girmiş yüz bine varan vatandaşımızın bir zarar göreceği ekonomik kriz olmaz.
Sonuçta bu sisteme girenlerin tamamına yakınının alın teri ile kazandıkları para ile girdiklerine eminim.
Haramilerin zaten böyle bir sisteme ihtiyaçları yok.
-
bu ulkede kesinlikle borcun olacak ama malın olacak. mal değerlenir, borç erir.
bu sisteme girmektense, ve bakara suresindeki riba kavramını faiz olarak düşünen veya din kitabını okumadan, veya diğer tefsirleri değerlendirmeden dine inanmış birisi iseniz yol şu şekilde.
1milyonluk araç beğendiniz almak istiyorsunuz. ama paranız 300 bin tl. bunu fuzul oto gibi bir sisteme sokmaktansa. 300 bin tl lik bir araç alın. hatta biraz borç alarak alabildiğiniz en iyi aracı en uygun fiyata almaya bakın. bu süre zarfında para biriktirin. biriktirdiğiniz parayı altın gibi az değer kaybeden emtiyalarda tutun.
hedefiniz araç almak oldugu için, mumkunse kenarda biriktirdiğiniz para bir araba parası olunca araç fiyatlarından etkilenmemek için bir araç daha alın. altın tutarak da kalabilirsiniz. ama otomobil piyasasının ucuşa geçtiği donemde, arabalar 5 kat arttıgı donemde altın 2 kat artmıştı.burda bir zarar doğacaktır. güzel bir ev istiyorsanız paranızla küçük küçük 1+0 falan evler almak gibi. sonucta konut piyasası katlandıgınızda siniz de elinizde konut oldugu için zarara uğramazsınız. yanı ozetle alacağınız hedefiniz doğrultusunda mal tutun elinizde.
sonunda hepsini satarak biriktirdiğinizi de katarak istediğiniz aracı alın.
misal 1 milyonluk araca ulasmak için 400, 400 2 araç 200 de birikmişle alabilirsiniz. burda otomobil fiyatları 2 katına cıksa bile zararınız çok az olur. hem ihtiyac doğarsa 1 aracı satıp 1 araçla da devam edebilirsiniz.
bu hesabı da bir düşünün. burda dursun.
-
işletim ücreti dediğiniz faiz değil mi?
-
İşletim ücreti, konudaki yazışmalardan anladığım kadarı ile bu firmaların yaptıkları işlemler için katılımcılardan aldıkları hizmet bedeli oluyor.
-
işte sonuç değişmiyor iktisat kuralıdır: paradan para kazanmaya faiz denir. ne şekilde kazanılırsa kazanılsın para sebebi ile kazanılıyorsa faizdir.
-
Bu konuda seninle hemfikiriz.
Günümüz ekonomi dünyasında faizin dışında kalmak diye bir şey mümkün değildir.
Bir şekilde veriyoruz da, alıyoruz da.
Ben faiz yemem diyen emekli dayıya aldığı maaş promosyonunun ne olduğunu anlatmaya çalıştım.
Bu faiz olduğu için bunu bir hayır kurumuna bağışla o zaman dedim.
İşine gelmedi.
Malum zat için güzelleme yaparak "faiz olsaydı bize vermezdi" dedi.
Eldeki malzeme bu işte.
-
Aynı anlam taşımamaktadır. Bir malı 100 aldın mı 110 olarak ta 200 TL olarak ta satarsınız buna ticaret denir helaldir.
Diğer türlü vadeli olarak ta yaparsınız buda helaldir.
Ucu açık olarak orda işletme olarak adı faiz veya kar payı olarak sunulan Banka hizmeti adı ne olursa olsun faiz kısmındadır. Alim değilim ama BDDK bağlı olan bu kuruluşlar senden aldığı parayı faizde değerlendirdiği kesindir.
Burada sizin çabanızın ne yönde olduğudur.
-
Bunu anlamak için piyasayı iyi okumak gerekli hiperenflasyonun olduğu dönemde bu sistem zaten almadan kaybetmek demektir. (Pandemi ve o azgın doların fırladığı 2020-2023 arasında) ama şu sıralar bu sistem mantıklı
-
istisnasız teslimatta hepsi yalan söylüyorlar kullandırmmak için elineden geleni yapıyorlar
ayrıca kura yalanları var 60 kişi 80 kişi 100 kişi
kuralı çekilişlerde örnek olarak ev alacak kişilere özellikle 80 ve 100 önerliliyor bunun sebebi her çekilişte yerine başka biri ekleniyor ve sistem sıfırlanıyor yani kuranın çıkması her ay zorlaşıyor bu sağlıksız ve yanıltıcı oluyor bu sistemde
bir de sistemde ilk başta düşük ödeme 6 cı aydan sonra örnek 10 bin başladı 1yılda 20 bin 2 ci yılda 30 bin 3 cü yılda 40 bin astronomik rakamlarla ödeme çıkıyor hasper kader kura çıktı diyelim imkansız diyelim çıktı teslimat 3-5 ay sürüyor sen evi bulana kadar ev sahibi satmaktan vazgeçiyor %99.9 bu sorun oluyor.
sistemi size satarken baştan süslü kelimelr ile sizi kandıracaklar hatta yalan dahi söyleyecekler türlü manipülasyonlar hatta 1 müşteri tems sizi ikna edemezse 2 li ve 3 lü müşteri temsilcisi sizi ikna etmek için manipülasyon yapıyor buna bir çok yerde yaşadım yani demem o ki sakın aldanmayın alan alır evet araç alabilirsin ya da motor ama ev alırken 3-5 milyon ev o finansmanı size kullandırmamak için türlü bahaneler maruz kalacaksınız bunlar faizcinin tillahı hepsi dolaylı yoldan tokatlıyor
-
bu konuda size katılmıyorum, bu kurumun maaşlı çalışan personelleri var, çalıştırdığı muhasebecileri var, kirası vs. var. sana böyle bir hizmeti sunabilmek için giderleri oluyor, senden talep ettiği şey de o. ayrıca bu organizasyon işini babasının hayrına yapmıyor, bundan kar da etmek ister ki en doğal hakkı.
yine de faiz olarak görüyorsanız, bankadaki tam faizli sistem yerine 10 da 1i faiz işleten bu kurumları yaygınlaştırmak banka kullanımını ve fahiş faiz kullanımını azaltacağı için belki de daha hayırlı olacaktır.
-
Çok yakın arkadaşım bunların birinde çalışıyor.
Araç için 700k için teklif istedim. 11*22580 ve 17*25.380 ve son ödemesi 20.160 tl toplamda 29 ay taksit. Geri ödeme 700k. Katılım ücreti 60k.
Bizzat kendisinden bana bunu açık açık anlatmasını istedim.
- Firma BDDK gözetiminde
- Çekilişler Noter huzurunda yapılıyor
- Bana teklif edilen sistemde 5-12 ay teslimatı kesin olarak çıkıyor.
- Aracım tümüne rehin koymuyor. 500k bir rehin söz konusu.
- Birden fazla taksit yatırabiliyorsun ve istersen evi yada aracı aldığında tümünü de kapatabiliyorsun.
Bu vade' de bankadan kredi çektiğimizde geri ödemesi 1.500 bin üzeri çıkıyor. Araç tümü ile rehin oluyor. Kredi taksitlerini erken kapatmak istediğinizde karşınıza bir dünya iş çıkacak.
Şu an için kabul etmedim. 11 ay içerisinde enflasyon daha ne kadar artabilir ki. ? Bankadan faiz ile çekip girsen külliyen zarar. Aldığın paranın 2 katını ödüyorsun. Burada da en fazla enflasyona ezdiriyorsun ama faize ödeyeceğin para kadar asla ve asla olamaz.
Buradaki en büyük avantaj yüksek oranda faiz ödememekle beraber, 5-12. aralığındaki kurada 7.ay-8.ay gibi yerde çıkarsa 21 ay boyunca ödeyeceğin taksitler kuş oluyor. Hoş en son kurada da sana çıksa yine kuş oluyor. Burada tam win-win bir durum söz konusu. Mesela 1 milyona girmek istedim ama taksit ücreti çok yüksekti.
-
2 katı iyi hali 350 bin 900 küsür toplam ödemesi çıkıyor 3 katı enflasyon olmadığında bu sistem çok harika şuan mantıklı pandemi zamanındaki gibi azgın enflasyon yok o zaman tamamen mantıksızdı
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
4 üyeliğimiz var 3 ünün teslimatını sorunsuz şekilde aldık.diğerini de nisan da alacağız inşallah.herhangi bir sıkıntı yaşamadık
-
Benim durumumum tamamen farklı. Hali hazırda 850k değerinde aracım var. Aracımı yükseltmek istiyorum. 700 K buradan 850k buradan toplamda 1.550 gibi para yapıyor. 11. ayın sonunda bu rakama ulaşmış oluyorum. Kura çıkana kadar araçsız kalmıyorum. Kenara ayda 30k atsam 11 ayda 330k yapar. 370k açık kalıyor. Hoş ben kendimi kurada en sona attım. Belki de daha önce çıkacak. Ben araçlara da çok üst düzey zam geleceğini sanmıyorum.
Ayrıca adamlar babasının hayrına iş yapmıyor. illaki bir organizasyon ücreti alacaklar. Bugün bankadan kredi çektiğimizde faiz dışında bir dünya dosya masrafı vs. alıyor. Yahu zaten parayı satıyorsun birde dosya masrafı.
Kafaya takılan tek nokta bu tür kurumların güvenirliliği. Kısa vadede kura çok mantıklı. Risk almayıp yüksek taksit ödeyip erken kura şansı ile sisteme girersin. Firma patlarsa da minimum zararla çıkarsın. Bazı şeyleri risk alıp girmek lazım. Ben kendi kendime şöyle düşündüm. 11 ay 25k = 275 k ödeme + 60 k organizasyon ücreti. Toplamda 335K yapar. Bu para patlarsa ağlamak yok :)
Hoş bu firmalarda 30 yıldır duruyor. Sonradan açılanların içinden patlayanlar oldu. Fakat 1-2 tanesi gayet te iyi gidiyor. Hatta Sinpaş GYO da bu işe girmiş. Sürekli IG reklamlarında dönüyor duruyor. Birde arkadaş inanılmaz yoğun. Kredi faizinden kaçan sisteme giriyor. 11 ay içinde patlayacağını pek düşünmüyorum.
-
Bilindik firmalar üzerinden gitmek en iyisi lakin BDDK bağlı olduğu için banka gibi batsada para güvende hemen aynı zaman da para yaptıramaz ama mağdur etmez mutlak yatar şuan öyle bir risk görünmüyor.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Eminevimle bende iş yapmıştım daha önce bir problem olmadı hatta şimdi yeni bir sisteme girdim araba için bana çıktı araba alıcam fakat insanımız haklı olarak çok ön yargılı.
Aracı satın almak işkence olabiliyor, güvenli alışveriş mecburi olduğu için takas bank üzerinden yapmıyorlar teslimatı, aracı satan kişinin hesabına gönderiyorlar ve kalan miktarı siz takas bank uzerinden gönderiyorsunuz. Haliyle araç 800 bin TL ise 400 eminoto verse geri kalan miktarı siz takas bank uzerinden satıcıya gönderiyorsunuz fakat aracı satan 400 bin TL ye onay vermiş oluyor diğer miktar gün içinde hesabına geçiyor bunu anlatmak vs zor oluyor bazen.
Kaldı ki şubeye gidip ödeme teminatı veriyor eminoto yine güvenmiyor. Zor mesele ama satan arkadaşların gönlü rahat olsun şube ödeme teminatı verdiyse o para yatar BDDK onaylı banka kadar güvenli.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X