aracımda ara sıra fakir karışım hatası veriyor siliyorum siliyorum yine veriyor ne zaman motor arıza lambası yakacağı belli olmuyor bazen 600 km yol gidip geliyorum hiç sorun yok hiçbir şekilde yakmıyor arıza vermiyor ertesi gün şehir içinde kullanıyorum durduk yere motor arıza lambası yakıyor ben silmeye bıktım artık sanayiye gittim araştırdım birden fazla usta ile görüştüm sonuçlar şöyle: lpg enjektörleri yeni
lpg regülatör iç filtre yeni değişti lpg ayarı afr ayarı yapıldı lpg filitresi yeni oksijen sensörü 2 si de alt üst olmak üzere değişti yakıt aldığım yer düzeli olarak shell lpg (milyonda bir zor durumda kalırsam adı bilinmiş ana markalardan lpg) bakımlar için daha 8 bin küsür km var not: araç arıza lambası yakıp fakir karışım hatası verse de vermese de (arıza ışığını yanık halde veya silip söndürsem de) aracın hızlanması çekişi kalkışlarında en ufak bir problem yok canavar gibi çekiyor ne tekleme ne titreme her haliyle bir farkı yok ama bu arıza lambasına bir çözüm bulmak istiyorum sinir bozucu hal almaya başladı bazen 1 kaç gün veya bir hafta yakmıyor hiç belli olmuyor sağı solu ama şu kesin dediğim gibi arıza lambası yanık halde veya silsem de araçta en ufak bir sorun belirti yok çekiş performans kalkış tamamı normal ben bu hatanın neysen kaynaklandığını nasıl bulabilirim ? iyice sinirlerim bozuldu değişecek bir şey varsa değiştireceğim yada neyi kontrol etmem gerekli _? araç nissan qashqai 2008 1.6 tekna lpg li sübaplar yakın zamanda çelik sübap değişim de yapıldı < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berke_17. -- 28 Eylül 2021; 20:13:59 > |
Fakir Karışım Hatası ve Motor Arıza Işığı (S/S-Lİ)
Fakir karışım hatası, motorun hava-yakıt karışımında çok az yakıt bulunduğunu gösterir. Bu zengin karışımın karşıtıdır ve motor arıza ışığının (S/S-Lİ) yanmasına neden olabilir.
Belirtiler
- Motor arıza ışığının yanması
- Motorun sarsılması veya stop etmesi
- Yakıt verimliliğinin azalması
- Egzozdan siyah duman çıkması
LPG'de Fakir Karışım
LPG'li araçlarda fakir karışım, aşağıdaki belirtilerle kendini gösterebilir:
- Güç kaybı
- Motorun rölantide düzensiz çalışması
- Gaz tepkisinde gecikme
- Artan yakıt tüketimi
Nedenleri
Fakir karışımın nedenleri şunları içerebilir:
- Kirli yakıt filtreleri
- Hava akış sensöründeki arızalar
- Yakıt enjektörlerinin tıkanması
- Egzoz sistemindeki sızıntılar
- MAF sensörünün arızalanması
Fakir karışımın çözümü, altta yatan nedene bağlıdır. Bazı yaygın çözümler şunlardır:
- Yakıt filtrelerini değiştirme
- Hava akış sensörünü temizleme veya değiştirme
- Yakıt enjektörlerini temizleme veya değiştirme
- Egzoz sistemindeki sızıntıları onarma
- MAF sensörünü değiştirme
Fakir Karışım Nasıl Düzeltilir
Fakir karışım hatasını düzeltmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
- Aracını güvenli bir yere park et ve motoru kapat.
- Sorunun nedenini belirlemek için aracının teşhis sistemini kontrol et.
- Altta yatan nedeni belirledikten sonra, sorunu çözmek için gerekli onarımları yap veya bir tamirciye götür.
Fakir karışım hatasını görmezden gelmek motora kalıcı hasar verebilir. Bu sorunu fark edersen, mümkün olan en kısa sürede teşhis ve onarım için aracını bir tamirciye götürmen önemlidir.