Şimdi Ara

fan devir ayar devresi (((YARDIM)))

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
5.054
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar bende 220 volt ile çalışan bi fan var bunun için bi ayar devresi yapmayı düşünüyorum şemasını çizerseniz sevinirim (fan motoru çok kuvvetli bi motor değil)

bide arkadaşlar 220 ile çalışan ledler varmı yada 220 ile çalışması için bi devre bununda şemasını çizerseniz sevinirim

• dediğin işi dimmer devresi ile gerçekleştirebilirsin.

bu adrese bi bak sadece lamba yerine motor kullansan olur sanırım.
    220 voltluk ledler piyasada var biz alırken flaşör led diyoduk. isim farklı olabilir ama eminim bulabilirsin.

NOT: bu devreyi ben yapmadım. sadece mantık yürüterek sana bu fikri verdim. bizim hocamız dimmer devresi ile ayarlı havya yapabilirsiniz demişti. yine de bu işi bilen kıdemlilerin de fikirlerini beklemekte fayda
    var.
    SAYGILAR...
  • dimmer ile olabilir ama çekeceğin akımın, dimmerin sınırlarını zorlamaması gerekir. "Untayk" görürse burayı sana bayağı bir link atar sanırım. Neredesin "untayk"...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TA2LSM -- 9 Mart 2006; 20:44:40 >
  • zaten arkadaş fanın fazla akım çekmediğinden bahsetmişti dimmer iş görür ama denemediğimi daha önce demiştim. sizce de mantıklı değilmi?
  • tabii ki masrafsız ve kolayca yapılabilmesi açısından mantıklı. Haa bu konuda fantezi yapmak isteyen varsa bilmem
  • ben olsam dimmer ile yapmazdım şahsen. onun yerine ilgi alanıma girmiyor ama bir pwm denerdim ya da kesin çözüm olan bir varyak ile bu işi bitirirdim. ne de olsa fan bir AC motor. dimmerde sanırım vuruntulu çalışacaktır ve bir süre sonra yatağını bozacaktır gibime geliyor...
    ya da :
    http://www.lsicsi.com/pdfs/APP%20NOTE%20304.pdf
    gibi teferruatlıca bir dimmer gerekebilir.
    http://www.electronic-circuits-diagrams.com/motorimages/motorckt1.shtml
    bulabildiğim diğer şemalar da bunlar. gerçi bir dimmer ile denenebilir ama bana çok uygun gibi gelmiyor nedense...
    Saygılar.

• untayk ustam sanırım ac motorlar dc motorlar gibi voltaj ayarlaması ile çalışmıyo. burdan da bunu öğrendik. arkadaşa zaten dimmer devresini bi tavsiye olarak söylemiştim. ben şahsen denemedim. sadece fikir vermiştim. saygılar...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Fan Hızını Ayarlama Yardımm
    11 yıl önce açıldı
    Dc Motor Hız Kontrol Devresi
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • bu konuyu araştırdım ve ilginç sonuçlar elde ettim. ben hani dimmer devresi demiştim ya endüstriyel hocası ile görüştüm. o da bana bayya ilginç bi örnek verdi. dimmer devreleri genelde rezistif yükler için kullanılıyomuş. yani ampul, havya gibi.. ama ac motorlar trafo mantığına dayalı çalıştığından dimmer ile ayarlanması çok zormuş ancak imkansız da değilmiş. sebebi ise şu. sinüs dalgasının belirli zamanlarını kesme işlemini yapan devre dimmer devresi oluyo. istediğimiz alanı kesereksinüs altında kalan ortalama değeri düşürüyoruz bu da voltajı düşürüyo normal olarak. işte mantık burada devreye giriyor. bu zaman aralığını 0 ile 90 derecede ayarlarsak hiçbişi olmuyo ama bu sınırın dışına çıkarsak ac motor çalışmıyo.
    Edit: Teorik olarak açıklamaya çalıştım. umarım anlatabilmişimdir.
    SAYGILAR...

• Eski evimdeki kat kaloriferinin hava üfleme fanını dimmer ile çalıştırıyordum. Sıcaklığa göre de dimmere tetikleme verdiriyordum. Üfleme fanı 750W motordu.
    1-Motora gelen voltaj 60-70voltun (TRUE RMS) altında ise motor çalışmıyor (yüke ve güce göre değişir.)
    2-70-160 V arası devir ayarı tatmin edici.
    3-160-220 V arası devir çok farketmiyor, max devir gibi
    4-70-160 V arası voltaj sabit kalsada devirde bazı değişiklikler oluyor, küçük değişiklikler
    5-70 V üstünde motoru döndürmeye başladığınızda voltajı 30-40 volta kadar düşürseniz dahi motor küçük adımlarla dönüyor.
    6-Motor düşük devirlerde salınım (vuruntu) yapıyor.
    7-voltaj ile güç arasında DOĞRUSAL bir bağlantı yoktu. Yaklaşık 190 V üstünde bir voltaj uygulandığında tam güç elde ediliyor.
    8-Yukarıda voltaj olarak bahsettiğim gerilimler aslında triac tarafından kesilmiş gerilimler olup asıl deviri değiştirenin sinüs eğrisinin farklı dalga boylarında parçalanmış frekanslarıdır.
    9-Burada yüklerin (kullandığım motor yardımcı sargılı kondansatörlü idi) endüktif, birazda kapasitif ve omik olduğunu düşünürsek, kullandığımız basit dimmer devresinin regülesiz olduğunu hesaba katarsak, Güç çeken fan motorunun sabit yükte olmadığını ve yük değiştikçe triac sinüs eğrisini farklı yerlerden keseceği için. Ortaya çıkan grafiği tahmin etmek zor olmaz herhalde?????
    10-Bir fazlı motorlarda devir ayarı yapabileceğim kararlı bir devre ben de arıyorum BİLGİLERİNİZE

• quote:

Orjinalden alıntı: edremit

Eski evimdeki kat kaloriferinin hava üfleme fanını dimmer ile çalıştırıyordum. Sıcaklığa göre de dimmere tetikleme verdiriyordum. Üfleme fanı 750W motordu.
    1-Motora gelen voltaj 60-70voltun (TRUE RMS) altında ise motor çalışmıyor (yüke ve güce göre değişir.)
    2-70-160 V arası devir ayarı tatmin edici.
    3-160-220 V arası devir çok farketmiyor, max devir gibi
    4-70-160 V arası voltaj sabit kalsada devirde bazı değişiklikler oluyor, küçük değişiklikler
    5-70 V üstünde motoru döndürmeye başladığınızda voltajı 30-40 volta kadar düşürseniz dahi motor küçük adımlarla dönüyor.
    6-Motor düşük devirlerde salınım (vuruntu) yapıyor.
    7-voltaj ile güç arasında DOĞRUSAL bir bağlantı yoktu. Yaklaşık 190 V üstünde bir voltaj uygulandığında tam güç elde ediliyor.
    8-Yukarıda voltaj olarak bahsettiğim gerilimler aslında triac tarafından kesilmiş gerilimler olup asıl deviri değiştirenin sinüs eğrisinin farklı dalga boylarında parçalanmış frekanslarıdır.
    9-Burada yüklerin (kullandığım motor yardımcı sargılı kondansatörlü idi) endüktif, birazda kapasitif ve omik olduğunu düşünürsek, kullandığımız basit dimmer devresinin regülesiz olduğunu hesaba katarsak, Güç çeken fan motorunun sabit yükte olmadığını ve yük değiştikçe triac sinüs eğrisini farklı yerlerden keseceği için. Ortaya çıkan grafiği tahmin etmek zor olmaz herhalde?????
    10-Bir fazlı motorlarda devir ayarı yapabileceğim kararlı bir devre ben de arıyorum BİLGİLERİNİZE

Arkadaşlar , daha önce buraya yazmıştım, ama bir ara database güncellenirken silinmiş. Genelde fan motorları tek fazlı,yardımcı sargılı , asenkron motorlardır ve klasik rezistif yük dimmer'i ile bu motorlarda kararlı devir ayarı kontrolu yapamazsınız. Bu amaçla ya PUT ve darbe transformatörü kullanılır ya da TDA 1085 türünden özel entegreler kullanılır. Benim halihazırda bu malzemeler ile hazırlanmış yaklaşık 1kW'a kadar olan asenkron yardımcı sargılı motor devir kontrol devrelerim var, lakin bu ürünler piyasa için hazırlanmış ürünler. Şema isteyen arkadaşlara yardımcı olabilmem mümkün olmayacak. Sadece TDA 1085'in aplikasyon notlarına bir bakın diyeceğim. Gerisi size kalmış.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.