Şimdi Ara

Farkında olmadan rehinli araç alınabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar selam, kafama takılan bir soru var.

Bir araç beğendik. Ustamıza gösterdik. Temiz çıktı.
    Ertesi gün almak üzere sözleştik. Ben ayrılmadan evvel arkadaşa "trafik cezası, hgs borcu, mtv borcu falan varsa iyice kontrol et de noterde şimdi sıkıntı çıkmasın" dedim. Satıcı arkadaş da akşam telefon etti, borçları kontrol ettiğini, kendine ait bir vergi borcu yüzünden aracın rehinli olduğunu (araçla alakalı bir borç değil, şahsın kendi vergi borcu yüzünden aracında rehin var), rehini kaldırmak için benden 1 hafta süre istediğini söyledi. Ben de aracı beğendiğim için ve bir kaybım da olmayacağı için vazgeçtim demedim, tamam çözersen ararsın bu arada bizim nasipte başka araç varsa da onu alırım kısmet artık dedim...

şimdi bu durum benim kafama takıldı, bu araç olur olmaz, beğendiğimiz araçta rehin sorunu varsa olay nasıl oluyor? Bilmeden rehinli araç alıp kazıklanmak mümkün müdür? Notere gidip aracı üstümüze alsak farkında olmadan rehinli bir araç almak mümkün müdür?

Burda her arkadaşım farklı şey söylüyor bazısı "rehinli aracın noterden satışı mümkün değil" diyor bazısı "borç kaç paraysa noterde sana onu söylerler kabul edersen aracı borcuyla satın alabilirsin" diyor bazısı da "noterin böyle bir yükümlülüğü yok, aracı alırsın farkında olmadan bir bakarsın borç da sana geçer bu işten uzak dur" diyor :) Acaba bunların hangisi doğrudur?

• Aracın vergi borcu varsa noterda devri yapılamıyor. Ama rehin durumu nedir ne değildir, bilgim yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sánchez

Aracın vergi borcu varsa noterda devri yapılamıyor. Ama rehin durumu nedir ne değildir, bilgim yok.

Evet, aracın kendisine ait bir MTV borcu ya da trafik cezası ya da hgs borcu varsa noterden satış yapılamıyor, orda sıkıntı yok. Asıl merak ettiğim nokta, araçla bire bir alakalı olmayan, aracın sahibine ait borçlar yüzünden rehin (ya da haciz, hukuki olarak ne deniyor bilmiyorum) koyulmuş araçlarda durum nedir, bir bilen çıksa da biz de olayı öğrensek.
  • Rehin varsa aracın ruhsatina işler. Ve noterde direk çıkar misal su banka tarafından rehinli falan satılamaz , banka borcu ödenmeden satış yapamaz. O nedenle rehinli araç alamazsın.

• Rehinin amacı zaten aracın satışının engellenmesi icin degil mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: sandman2

quote:

Aracın vergi borcu varsa noterda devri yapılamıyor. Ama rehin durumu nedir ne değildir, bilgim yok.

Evet, aracın kendisine ait bir MTV borcu ya da trafik cezası ya da hgs borcu varsa noterden satış yapılamıyor, orda sıkıntı yok. Asıl merak ettiğim nokta, araçla bire bir alakalı olmayan, aracın sahibine ait borçlar yüzünden rehin (ya da haciz, hukuki olarak ne deniyor bilmiyorum) koyulmuş araçlarda durum nedir, bir bilen çıksa da biz de olayı öğrensek.

Devlet dairesi rehin değil haciz koyar, ödeyip haczi kaldırırsa satın alabilirsin, noter hacizli araca satış veremez, haciz baki kalmak şartıyla satışa müsaadeyi (muvafakat) yine vergi dairesi emniyet trafik tescile verir, noter yine borcu ile alabilirsin diyemez bu şekilde satış veremez

• Borç üzerinden cebren yapılan işlemde hak mahrumiyeti doğar yani satış hakkı engellenir. Bir de galeri tarafından senetle yapılan satışlarda konulan rehin var bu şekilde devir de alabilirsiniz ama 3 taraf da hazır bulunacak rehin kalkacak satış olacak ve tekrar konulacak, yani rehinle almanız mümkün değildir. Bu gayrimenkullerde de böyledir. Kredili bir evi satın alırken banka senin adına sözleşmeyi yapar eski borcu kapatır, tapuya seninle gelir satıcıyı azleder satış sonrası tekrar rehin konur.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: escala

quote:

quote:

Devlet dairesi rehin değil haciz koyar, ödeyip haczi kaldırırsa satın alabilirsin, noter hacizli araca satış veremez, haciz baki kalmak şartıyla satışa müsaadeyi (muvafakat) yine vergi dairesi emniyet trafik tescile verir, noter yine borcu ile alabilirsin diyemez bu şekilde satış veremez

Yanlış bilgi...

Kişinin şahsi vergi borcu yüzünden oluşacak tüm haciz ve takip işlemleri hali hazırda var olan tüm mal varlığını banka hesapları dahil etkiler.

Mevduat hesaplarınız da paranız varsa bloke koyulur ve e-haciz işlemi gerçekleşir.

Aranızı varsa araca rehin koyulur ve borcun takibine gidilir.

Vergi dairesiyle karşılıklı mutabakattan sonra borcun tamamen ödenmesi durumunda rehin kalkar satışta problem teşkil etmez.

Özetle üzerinde Rehin bulunan aracın satışı kesinlikle yapılamaz.

Veya üzerinde şerh bulunan taşınmazın satışı hiç bir şekilde yapılamaz.

• quote:

quote:

quote:

Hah evet aynen abi, satıcı bana bunu demişti. Satıcı arkadaşın şahıs şirketi var, 7 tane de arabası var. 100bin TL vergi borcu yüzünden hepsinde rehin (ya da haciz, ya da hak mahrumiyeti. hukuki olarak ne deniyorsa bunu hukukçular daha iyi bilir) çıkmış. "Vergi borcunun yarısını falan yatırıp muvafakat almaya çalışacağım bana 1 hafta müsade et" demişti.

Bu satıcı bana bu işi çözdüm hadi notere gidelim aracı üstüne al derse, noterde 2 ihtimal var. Ya noter diyecek ki bu iş hala mümkün değil, o zaman arabayı alamayacağız, konu kapanacak.
    İkinci ihtimal de noterde sorun çıkmayacak ve arabayı üstüme alacam. Bu aşamadan sonra benim başımı ağrıtabilecek bir durum olabilir mi? Yani aracı noterden üstüme alırsam, bu şahsın önceki borcu harcından dolayı benim kafamın ağrıma ihtimali olabilir mi?

Bir arkadaş diyor ki "noterde satışı sorunsuz alırsın ama trafikte tescil olurken patlarsın, borç orda çıkar" ama trafik tescili 7-8 yıldır ayrı bir prosedür değil, noter satışıyla artık aynı prosedür, kısacası bu işin içinden çıkamadım

• quote:

Orijinalden alıntı: vortex35

quote:

quote:

quote:

Yanlış bilgi...

Kişinin şahsi vergi borcu yüzünden oluşacak tüm haciz ve takip işlemleri hali hazırda var olan tüm mal varlığını banka hesapları dahil etkiler.

Mevduat hesaplarınız da paranız varsa bloke koyulur ve e-haciz işlemi gerçekleşir.

Aranızı varsa araca rehin koyulur ve borcun takibine gidilir.

Vergi dairesiyle karşılıklı mutabakattan sonra borcun tamamen ödenmesi durumunda rehin kalkar satışta problem teşkil etmez.

Özetle üzerinde Rehin bulunan aracın satışı kesinlikle yapılamaz.

Veya üzerinde şerh bulunan taşınmazın satışı hiç bir şekilde yapılamaz.

Yanlış kısım neresi yazdığımı tam okuyup belirtir misiniz bilgimi düzelteyim

• Noterde satış yapılırsa yapıldığı günden önceki tüm hgs, park, vergi, trafik cezası gibi cezalar önceki sahibini bulur sizi bulsa bile itiraz edip önceki tarih olduğu için yırtarsınız. Hiç bir şey olmaz yani.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.