Şimdi Ara

Ruhsat sahibi ile aracı kullananın farklı ilde olması sorun olur mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
9.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar büyükbabam aracını bana verecek de kendisi Mersin'de ben Ankara'dayım.

Aracı üstüme almak istemiyorum özel nedenlerden ötürü (kasko primlerim yüksek çıkıyor ve bi kaç neden daha var) acaba ben aracı ankara'da kullanırsam herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım?

mesela aracı muayeneye götürebilir miyim? plakasının değiştirebilir miyim? ya da aracı üzerime almadan vekaletnameye benzer bi şey düzenlesek benim işimi görür mü? soyisimlerimiz falan aynı.

ne dersiniz arkadaşlar herhangi bir problem yaşar mıyım? olur da bi sorun çıkarsa adamı ankara'ya getirmek zorunda kalmayayım.

teşekkürler...

• arac kaza anında ruhsat sahibinin olması yada vekaletnamesi olması zorunda diğer durumlarda vekaletname olmadan muayne yaptırabiliyorsunuz fakat vergi olayını bilmiyorum,eğer ruhsat sahibinden vekalet alabilirseniz istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: n1say

arac kaza anında ruhsat sahibinin olması yada vekaletnamesi olması zorunda diğer durumlarda vekaletname olmadan muayne yaptırabiliyorsunuz fakat vergi olayını bilmiyorum,eğer ruhsat sahibinden vekalet alabilirseniz istediğiniz herşeyi yapabilirsiniz.

cevap için teşekkürler.

vergi olayı derken neyi kastediyorsunuz tam olarak? vergi ödeme falan mı? anlayamadım açıkçası...
  • Aracın mülk sahibi ile aracı yöneten kişi aynı olmak zorunda değil.

Aracın mülk sahibi aracının çalındığını polise bildirmediği ve araç hırsızlıktan veya vergi borcundan ötürü aranmadığı ve hakkında yakalanma ve görüldüğü yerde müsadere edilme emri çıkarılmadığı sürece sürücü belgesi olan ve araç sahibinin bilgisi veya izni dahilinde hareket eden herkes aracı kullanabilir.

Aracın mülk sahibi olmayan ama kullanan kişi aracı satamaz, devredemez, kiraya veremez, üzerinde ayni veya nakdi haklar tesis edemez, rehin veremez ve aracın mülk sahibine geri vermemezlik yapamaz. Bundan başka aracın muayenesini yaptırabilir, vergi borcunu ödeyebilir, hukuki tarafı olmayan her türlü işlem yapabilir.

Kaza da yapabilir, kaza tutanağına aracı o anda kullanan kişinin adı, kimlik bilgileri ve sürücü belgesi bilgileri işlenir.

Bunların hepsi farklı illerde de olabilir.

Aklınıza sorular geliyor ve aracı satmak ve devretmek dışındaki tüm işlemler için bir veya daha fazla kişiyi yetkilendirmek istiyorsanız tevkil, teşrik ve azil yetkisi ile birlikte noterden bir vekaletname verebilirsiniz ama bence gereksiz.

Saygılarımla,

Taner Göde

• quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Aracın mülk sahibi ile aracı yöneten kişi aynı olmak zorunda değil.

Aracın mülk sahibi aracının çalındığını polise bildirmediği ve araç hırsızlıktan veya vergi borcundan ötürü aranmadığı ve hakkında yakalanma ve görüldüğü yerde müsadere edilme emri çıkarılmadığı sürece sürücü belgesi olan ve araç sahibinin bilgisi veya izni dahilinde hareket eden herkes aracı kullanabilir.

Aracın mülk sahibi olmayan ama kullanan kişi aracı satamaz, devredemez, kiraya veremez, üzerinde ayni veya nakdi haklar tesis edemez, rehin veremez ve aracın mülk sahibine geri vermemezlik yapamaz. Bundan başka aracın muayenesini yaptırabilir, vergi borcunu ödeyebilir, hukuki tarafı olmayan her türlü işlem yapabilir.

Kaza da yapabilir, kaza tutanağına aracı o anda kullanan kişinin adı, kimlik bilgileri ve sürücü belgesi bilgileri işlenir.

Bunların hepsi farklı illerde de olabilir.

Aklınıza sorular geliyor ve aracı satmak ve devretmek dışındaki tüm işlemler için bir veya daha fazla kişiyi yetkilendirmek istiyorsanız tevkil, teşrik ve azil yetkisi ile birlikte noterden bir vekaletname verebilirsiniz ama bence gereksiz.

Saygılarımla,

Taner Göde

Taner Bey çok teşekkür ederim cevap için.

Peki şöyle bir işlem yapabilir miyim? Aracın sahibi olmadan aracı satmak ve devretmek de dahil tüm haklarını üzerime aldığım bir vekaletname düzenleyebilir miyim? yani noterde, aracın ruhsat sahibi ile aynı haklara sahip olacak bir vekaletname düzenleme imkanım var mı ?

Saygılar...

• Vekaletnameyi SİZ değil, araç sahibi kendi TCKN'li nüfus cüzdanı ve araç ruhsatı ile birlikte notere gidip SİZİN adınızı, soyadınızı, baba adınızı ve doğum tarihinizi VEKİL olarak beyan ederek tanzim edebilir. Sizin size ait olmayan bir araç üzerinde hiçbir hukuki tasarrufunuz olamaz. Anahtarı sizde diye aracın mülkiyeti de sizde diye bir kaide/kural/kanun yok.

Araç sahibi başka bir ilde ise/iken herhangi bir noterde (il, ilçe, noter sınıfı fark etmez) bu vekaletnameyi düzenleyebilir ve kargo ile size gönderebilir, siz da aslını güvenli bir yerde, fotokopisini de aracın içinde, ruhsatın arasında bulundurabilirsiniz.

Size iki tür vekaletname düzenlenebilir noterde; 1) Araç Satış Vekaletnamesi (tüm haklar, ahzu kabza ve araç bedelini tahsil etme dahil) ve 2) Araç Kullanma Vekaletnamesi (satış ve devir dışındaki tüm kullanma hakları).

Saygılarımla,

Taner Göde

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Taner Bey, teşekkür ederim...
  • Konu 1 yıl önce açılmış, ama internette hiç cevap bulamadığım için buraya yazıyorum. Ben Ankara'dayım ve yurt dışında yaşayan dayımın aracını satmak için Türkiye'ye geldiğinde ondan noter vekaletnamesi aldım. İstanbul'dan bir arkadaşla anlaştık, hatta kaporayı hesabıma yatırdı. Benim bu aracı satmak için İstanbul'a gitmem veya alıcının Ankara'ya gelmesi şart mı? Yoksa ben bu vekaleti kardeşime versem, o İstanbul'a gittiğinde satışı yapsa olur mu? Yani vekaletin vekaletini vermiş olacağım, bu mümkün müdür? İlgilenip yanıt verebilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkür ederim.
  • meehaba hocam bende bir şey sormak istiyorum.

ehliyetimi yeni aldım. babamın arabasını kullanmak istedim bugün. babamdan ruhsatı istediğim zaman olmaz dedi. nedenini sorduğumda kaza falan yaparsın. kasko veya sigorta karşılamaz dedi.

böyle bir şey olabilir mi?

babamın arabasını bile kullanamayacak mıyım ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zeka52

meehaba hocam bende bir şey sormak istiyorum.

ehliyetimi yeni aldım. babamın arabasını kullanmak istedim bugün. babamdan ruhsatı istediğim zaman olmaz dedi. nedenini sorduğumda kaza falan yaparsın. kasko veya sigorta karşılamaz dedi.

böyle bir şey olabilir mi?

babamın arabasını bile kullanamayacak mıyım ?

Kaskoda primi düşürmek için aracı sadece ruhsat sahibinin kullanacağına ilişkin düzenlenmiş özel bir kloz varsa dediği doğru. Ancak böyle bir şey olduğunu sanmıyorum. Muhtemelen babanın aldığı indirim kademesi yüksek. Herhangi bir kaza durumunda bir dahaki sefere 300'e yaptırdığı sigortayı 800'e, 500'e yaptırdığı kaskoyu 1500-2000'e yaptırma riskine karşı böyle bir söylemiş.

Haklı da

• tesekkur ederim.

kasko ve sigorta policesini inceleyecegim bugun.

arac alindigindan beri hep ayni firmaya kasko yaptirildi. en yuksek seviyede kasko korumasi var ve ayrica en yuksek basamak indirimdeyiz suan. hasarsizlik da var

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zeka52

tesekkur ederim.

kasko ve sigorta policesini inceleyecegim bugun.

arac alindigindan beri hep ayni firmaya kasko yaptirildi. en yuksek seviyede kasko korumasi var ve ayrica en yuksek basamak indirimdeyiz suan. hasarsizlik da var

Tamam işte olay bu, ticari araca 600 liraya kasko yaptırabiliyorken yeni aldığım bineğin kaskosuna 1500 istediler. Nedeni de sınıflarının farklı olması, diğer araçtaki indirimin bineğe transfer edilememesi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.