Şimdi Ara

Fatura ve Borç olarak gönderilen para hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Birkaç yıl önce bir akrabam, satın aldığım bazı eşyalar için faturaları kendi adına kestirmemi istedi. Örneğin, mikser, tost makinesi, webcam gibi ürünleri kendi kredi kartımla satın alarak faturaları onun adına düzenlettim. Bunu KDV avantajı sağlamak için yapıyormuş.

Şimdi ise bu kişi, "Kullandığın malzemeler benim şirketime ait, eğer onları vermezsen seninle uğraşırım." diyerek beni tehdit ediyor.

Buna ek olarak, bir süre sonra bana bir miktar para gönderdi ve gönderirken açıklama kısmına "borç" yazdı. Ancak ben bu parayı doğrudan onun yerine eşinin IBAN'ına gönderdim. Şimdi, bana "Borcu ödemedin." diyerek bu parayı benden tekrar talep edebilir mi?

Sonuçta ürünlerin parasını ben ödedim ve bunu şimdi kötü niyet olarak kullanmaya kalkıyor. Gönderdiği parayıda ona gönderdim fakat bunuda fırsata çevirmi bilmiyorum. Eşimle daha bu konuları paylaşmadım.

Yarın bir gün benim mahkemeye verirse ne yapmam gerektiği konusunda fikirlerinizi almak isterim.

• O ürünler şu anda sizin elinizde değil ki, hangi ürünlerden bahsettiğine dair bir fikriniz bile yok ;)) para konusu sıkıntılı. Kişiye iade edilmemiş bir para var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sertosman -- 11 Şubat 2025; 0:2:10 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt

Ürünlerin hepsini biliyorum. Hepsinin faturasını ve bankadan benim ödediğime dair belgeleri aldım. Ürünler bende fakat faturalar ona ait. Para konusunda ne yapabilirim cidden kafama takıldı. Parayı verdim fakat ya vermedin diye zorlarsa? iyi niyetimi suistimal ediyor gerçekten.

Düşünsenize siz en güvendiğiniz insana yardım olsun diye KDV kullansın diye faturaları onun adına kestiriyorsunuz fakat size o mallar benim diyor. Gerçekten çıkmaza girdim.

Şimdi anladım. Evet ürünler hiç bana gelmedi bile ;) ozaman tek iş parayı çözmek kalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garibanbirkullanici -- 11 Şubat 2025; 0:10:53 >
  • Satın aldığınız eşyaların bedelini siz ödediğiniz için mülkiyet hakkı size aittir faturanın başkasının adına kesilmesi, mülkiyeti ona geçirmez. Tehditlere karşı savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Gönderilen paraya gelirsek, açıklamada borç yazması tek başına hukuki bir borç ilişkisi doğurma sizin bu parayı onun adına eşine gönderdiğinize dair dekont, yazışmalar veya tanık beyanları delil teşkil eder. Haksız bir dava açılırsa ödeme dekontları ve diğer delillerle haksız davasını çürütebilirsiniz.

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Evet bu mesaj biraz içimi rahatlattı.

Borç yazdığı parayı kendisine gönderdiğimi biliyor çünkü banka dekontları ve whatsapp mesajları var.

Dekont atıp verdiğin para için teşekkür ederim dedim, o da acelesi yoktu bir ara öderdin vb. laflar etti.

Akrabama karşı hiç bir borcum yok ve bu güne kadarda olmadı. Gerçekten iyiliği suistimal eden insanlardan uzak durulması gerekiyor. Bu bana güzel bir ders oldu. Eğer daha fazla üsteler ise mesajlar ile birlikte söylediğinizi yapacağım.

Evdeki 250 TL'lik meyve soyma bıçağına bile göz dikti ya, başka bir şey demek istemiyorum...

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garibanbirkullanici -- 11 Şubat 2025; 22:31:33 >
  • Şimdi öncelikle KDV avantajı için istenilen kurumsal fatura mevzusunda başlamak gerek. Muhtemelen kendisi serbest meslek sahibi veya gerçek kişi tacir.

Sen kendine telefon, kahve makinesi, yazıcına toner vs alacağın zaman demiş ki sen kendine al öde ama benim firmama fatura düzenlettir.

Sen bunları muhtemelen internet siparişi geçtin. Sen de ona diyeceksin ki, senin adıma kurumsal fatura istedin, ödeme benim kredi kartımdan gerçekleşti ve bu ürünlerin kargosu ise benim adresime geldi. Gelir İdaresi'ne bir şikayette bulunsam sana bunun zararı ne olur bir muhasebecine sor bakalım de.

Geriye bir sorun kalmaz. Şimdi zaten bu çok bilinen bir yöntemdi, artık kredi kartı ile ödemelerde sliplere dikkat edin alt tarafında ödeme aracına ait bilgiler de var. Hatta çoğu sektörde POS'lar buna göre yeniden düzenlendi.

Yani devlet maliyesi diyor ki, bir avukat, serbest çalışan doktor veya gerçek kişi tacir, ben kendi işyerime bir çay aldım, kahve aldım, kahve makinesi aldım diyorsa ben artık faturaya değil, onun ödeme aracına da bakarım. Fatura A kişi adına, ödeme B kişi kartından ise geçmiş olsun. Devlete zaten para lazım bir iki müfettiş incelemeye alır, KDV için geldik der ama bir incelersek kim bilir neler çıkar sen iyisi mi bir 300 500 bin matrah artır da ordan 100 bin falan gelir vergisi öde der geçer.

Ama diğer husus borç olarak gönderilen dekontun iadesi olmamış ise onun açıklaması mahkemeler nezdinde biraz zor. Ama sen bu sopayı gösterir isen ben de bu sopayı gösteririm de, azıcık aklı çalışan adam seni karşısına almaz. Artık maliye gerçek kişi tacirlerin banka hesabını yapay zekalı ile inceliyor. Devir öyle bir devir, vergisiz kazanç kalmayacak.

Konuda bağımsız, bu enflasyona rağmen niye 500'lük 1000'lik banknot çıkmıyor? Herkesi kartla ödemeye zorlamak için. Kart varsa devlet isterse her ödemenin peşine düşebilir çünkü

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.