Şimdi Ara

faz kaymalı RC osilatör

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar acil ödev için RC osilatör yapmam gerekiyor. Devre çıkışına led bağlayacağım yani düşük frekanslı olması lazım.

Derste gördüğümüz devreleri kurdum ama proteusta hiç birinden çıkış alamadım. Elinde çalışan devre olan varsa lütfen paylaşsın

herkese iyi akşamlar

• en basit RC osilatör için bir 4093 entegresi al

tek bir NAND kapısının girişlerini birleştir
    buradan bir direnç ile çıkışına ,
    bir kapasitör ile GND' a bağlantı yap

RC değerleri olarak kabaca 1mikroF ve 100 K alabilirsin
    bu da 10 Hz gibi bir frekans üretir

kare dalga çıkışını kapının çıkış bacağından alabilirsin
  • cevap için teşekkür ederim.

bu ödev benim değil başka biri için yapacam. devre opampla veya transistörle yapılacakmış. kusura bakmayın. elinde bu tarz devre olan varsa tekrar özür dileyerek paylaşmasını rica ediyorum
  • Önceden okulda hazırladığım ödevin bir kısmı senin işine yarar umarım. Aşağıda devre şeması var. Altına da nasıl çalıştığını ve sayısal analinizi yazıyorum. Umarım işine yarar.

faz kaymalı RC osilatör

Varsayalım ki başlangıçta çıkış +Vs geriliminde olsun. Vp referans gerilimi Vs/2 olur. Vs gerilimi ile kondansatör, R direnci üzerinden üstel biçimde şarj olur. C üzerindeki gerilim opampın (+) girişindeki referans geriliminden az olduğu sürece devre kararlı kalacak ve C şarj olmaya devam edecek. C üzerindeki gerilim referans gerilimine ulaştığı anda opampın çıkışı -Vs gerilimine gider. Referans gerilimi ise -Vs/2 olur. Çıkış gerilimi -Vs ve kapasitenin gerilimi Vs/2 olduğu için gerilim farkından dolayı kondansatör R direnci üzerinden deşarj olur ve ters kutupta şarj olur. C üzerindeki gerilim referans geriliminden büyük olduğu sürece üstel biçimde dolmaya devam eder. Vc referans geriliminin altına düştüğü anda çıkış ilk haline geri döner ve döngü böyle devam edecektir. Pozitif çıkışta ve negatif çıkış süreleri C ve R tarafından belirlenir. Salınım boyunca çıkış gerilimi ( Vo ) ve kondansatör gerilimi ( Vc )’nin değişimi aşağıda bulunan şekildekine benzer bir değişim gösterecektir.

faz kaymalı RC osilatör

Sayısal Analiz
    İlk kısımda pozitif çıkış durumu için t boyunca analiz yapalım. t süresi kapasite üzerindeki gerilime bağlı olduğu için Vc(t)’yi bulmamız gerekir. Kondansatör üzerindeki gerilimi incelemek için aşağıda bulunan şekildeki sade devreyi kullanabiliriz.

faz kaymalı RC osilatör

Kirchhoff akımlar yasasından

yazarız. Kondansatör ve direnç gerilim eşitliklerini yerlerine koyarız.

Denklemi düzenlersek

ve diferansiyel denklemi çözersek

elde ederiz. Başlangıçta Kondansatör gerilimini -Vs/2 alarak

K sabitini buluruz. Böylece pozitif çıkış boyunca gerilim değişimi

şeklinde olur. Pozitif çıkış süresini elde etmek için kondansatör geriliminin Vs/2 olduğu süreyi
    buluruz.

Negatif çıkış için de benzer eşitlikler kurulabilir. Denklemler benzer olduğu için, tekrar yazılması gerekiyorsa, sana bırakıyorum. Sonuçta aynı t eşitliği çıkacaktır. t süresini bildiğimize göre buradan periyot ve frekans eşitliklerini aşağıda görüldüğü şekilde elde edebiliriz.

Ödevin pdfsinden direkt alamadım denklemleri, o yüzden mathtype ile tekrar düzenleyip gif olarak kaydedip yükledim. Denklemler biraz kötü görünebilir. Mathtype gif olarak iyi kaydedemiyor göründüğü gibi.

• Çok teşekkür ederim. gayet açıklayıcı. çok emek çekmişsin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Transistör test devresi yapımı
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.