Şimdi Ara

IR2153 indüksiyon ısıtma&Entegre beslemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yukarıdaki indüksiyon ısıtıcı devresini kurup çalıştırdım mosfet olarak ixfb100n50p kullandım bu hali ile devreden 1800 watt güç çekebiliyorum.Fakat devreyi çalıştırdıktan bir zaman sonra (30-45dk) power metreden gözlemlediğim kadarıyla güç yavaş yavaş düşüyor 1200 watt civarlarına kadar inip sabitleniyor.

Bu düşüşün nedeni nedir arkadaşlar? 1800 watt ile açılıp yarım saat sonra yavaş yavaş 1200 watt a inmesine bir anlam veremedim.

Ayrıca devrede ir2153 ayrı bir kaynaktan besleniyor ben doğrultulmuş şebeke gerilimi üzerinden bir direnç ile beslemesini sağlayamazmıyım? Kullanacağım direncin değeri ne olmalı onuda tam kestiremiyorum tabi :)

Yardımcı olursanız makbuleye geçecek ve çok sevineceğim :)

• Bildiğim kadarıyla ayrı beslemenin gücü yüksek amperli olmalı 10A gibi bunu sağlamak için elbette led sürücü trafosu ekleyebilirsiniz. Dirençle bunu sağlayamazsınız. Böyle deneyip güç düşümünü tekrar yaşıyor musunuz dönüş yaparsınız. Makbule geçmese de olur.
  • Merhaba,yorum yapabilmem için, önce yaptığınız devrenin orjinal halini paylaşmanızı tavsiye ediyorum.Çünkü bu devre ile 1800 watt alınmaz.
  • Devrede yapmış olduğum ufak bir değişiklik var mosfetleri a1015 transistör ile sürüyorum eklediğim şemada onlar yok.Yani ir2153 ile a1015 leri a1015ler ile de mosfetleri sürüyorum kullandığım mosfetler ixfb100n50p güçlü mosfetler.

Kurduğum devrenin şeması yok ama aynı devrenin ir2153 ile mosfetler arasına a1015 olduğunu düşünün (direnç diyot gurubuda var tabi).
  • quote:

Orijinalden alıntı: mavi-kaplan

Bildiğim kadarıyla ayrı beslemenin gücü yüksek amperli olmalı 10A gibi bunu sağlamak için elbette led sürücü trafosu ekleyebilirsiniz. Dirençle bunu sağlayamazsınız. Böyle deneyip güç düşümünü tekrar yaşıyor musunuz dönüş yaparsınız. Makbule geçmese de olur.
    Şu anda ir2153 ü ayrı bir kaynaktan besleyerek devreyi çalıştırıyorum ama düşüş oluyor devre ilk çalıştığı anda 1850 watt veriyor ama zamanla gücü düşüyor 1200 watt a kadar inip kalıyor.Bu düşüş hemen değilde zamanla yavaş yavaş oluyor yarım saatte 1200 watt a düşüp sabitleniyor.

• mavi-kaplan M kullanıcısına yanıt
    Ayrı besleme sadece IR2153 ü besliyor 10A olmasına gerek yok.
    Bir kaç yüz miliamper yeterli bu kaynak için.
  • 1800 W gibi bir güç 40 dakika sonunda devre üzerinde epey bir ısı oluşturuyordur.
    Aşırı ısınan parçaların soğutulması faydalı olabilir.

Aşağıdaki linkte aynı entegre için ayrı olmayan besleme örnekleri mevcut.
    DIYTRAUDIO Sesi Kendin Yarat
    2x30V 240W IR2153 / IR2154 Unreg. smps
    https://www.tapatalk.com/groups/diytraudio/2x30v-240w-ir2153-ir2154-unreg-smps-t284.html

http://cxem.net/pitanie/images/5-338-4.gif

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kukubara -- 1 Kasım 2018; 22:53:14 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Aspiratör motoru bağlantı şeması
    geçen yıl önce açıldı
    Tantal İle Elektrlit kondansatör
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aksine devrede ısı çok az oluşuyor oldukça büyük bir soğutucu kullandım.Soğutucudan ziyade çıkıştaki paralel kondansatörler sorun teşkil etmeyecek olsada biraz ısınıyor.Ben 100 nf 250 volt kullandım 400 yada 600 volt kullanırsam ısınmayacaklarını düşünüyorum.

ir2153 boşta iken 40mAh akım çekiyor bu arada.

Direnç için bende araştırma yaptım minumum 5 watt olması kaydıyla 22k ile 33k arasında bir değer olmalı sanıyorum.Bunu formüllerle hesaplayacak bilgim yok sanırım denemeler yaparak uygun direnci tespit edeceğim.

Ama şu güç düşüşü hala soru işareti.
  • Aslında 2153-mosfetler arası bağlantı doğru.Ama işin garibi yüksek voltaj doğrultma diyot grubu 1N4007.Yani max.1Amper gücündeki diyot grubu ile 1800W alıyorsunuz.Sizce de bir terslik yokmu?
    Valla devreyi merak ettiğimden,ihtiyaç duyduğumdan değil,çözüm bulmak amacıyla yaptığınız şekilde resim istemiştim.

Not=100uF 25V kond. yok demek ki,olsaydı a1015 nakavt olacaktı çünkü max.-50V nerede 310VDC emiterdeki voltaj nerede?

Birinci power mosfet üzerindeki 4V kayıp sebebi ile ısınmaması içten değil.Ayrıca bu devrenin aynısını yaptığınıza göre devre 202-203 Khz.de çalışıyor ki ayrıca mosfetlere zorluk demektir.Kolay gelsin.
  • Yaptığım devre aşağıda 1800 watt güç alıyorum bu devreden, zaten yukarıda bir takım değişiklikler yaptığımı söylemiştim.

Power metre fotosunuda ekledim bana inanmıyorsanız cihaza inanın diye Devrenin çıkışında 100uf 25volt değil 100nf 250 volt polypropylene kondansatör kullandım ısınan bunlar.Şayet 400 yada 600 volt kullanırsam ısınmayacaklarını düşünüyorum.

• Fotoların çözünürlükleri içim özür dilerim telden yüklediğim için ölçeklerini düşüremedim.

Ve devre 4 mosfet li ama ben 2 mosfet ile çalıştırıyorum (şimdilik)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0M42 -- 2 Kasım 2018; 12:46:20 >
  • İşte şimdi oldu.Demek ki siz ilk devre resmini temsili olarak paylaştınız.Çünkü devre resmi ile uygulama arasında dağlar kadar fark var.
    25V kondansatör derken ben 2153 VB ucuna bağlı kond.dan bahsetmiştim.Resimleri inceleyip sonuca dönerim inş.Tabi görebildiğim kadarıyla diyelim.
  • Resimlerden devre yapımı çok anlaşılmıyor.Bu sebeple bir zaman sonra güç azalması frekans ayarı mevcut pot ile düzeltilir diye düşünüyorum.Çünkü;100uF-250V kond. grubunun frekans değiştikçe iç direnci değişir.Frekansı artırıp tekrar deneyin.
  • Devreyi kurup çalıştırabilen var mı ?
  • Danyk.cz sitesinde Induction heater 1. 2. 3 diye üç devre var ikinciyi yaptım ve ir2153 asiri isidan dolayi büyük ihtimalle yandi devre ilkten çalıştı yanlis kısa süre sonra ir 2153 yandi test ederek anladım bunu da
    Yanliz ir 2153 ün yanma nedenj ne olabilir acaba mosfetlerin gate ayaginin çektiği akim yuksek olup onu karsilayabilmek için yaniyor olabilir mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Emre yilmzz -- 12 Nisan 2020; 0:56:3 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.