Türkçe bir felsefe dili olabilir mi?Dilimiz buna müsait mi?
Türkçe zaten mükemmel bir felsefe ve bilim dilidir. Yapısı ve zenginliği buna müsade eder. Her türlü ifade ve duygular hiçbir gelişmiş dilden geri kalmayacak şekilde ifade edilebilir. En soyut çıkarımlar en derin anlamlar türkçe dili ile rahatlıkla anlatılabilir. Bilim dili olarak da Türkçe, cumhuriyetten sonra geliştirilmiş ve oturtulmuştur. Türkçe dili ile yazılmış bilimsel makalelere bakılınca bu oturmuşluk rahatlıkla anlaşılabiliyor.
quote:
Orjinalden alıntı: kaotika
Türkçe zaten mükemmel bir felsefe ve bilim dilidir. Yapısı ve zenginliği buna müsade eder. Her türlü ifade ve duygular hiçbir gelişmiş dilden geri kalmayacak şekilde ifade edilebilir. En soyut çıkarımlar en derin anlamlar türkçe dili ile rahatlıkla anlatılabilir. Bilim dili olarak da Türkçe, cumhuriyetten sonra geliştirilmiş ve oturtulmuştur. Türkçe dili ile yazılmış bilimsel makalelere bakılınca bu oturmuşluk rahatlıkla anlaşılabiliyor.
valla ben makalelere bakınca hiçte böyle düşünmüyorum ama türkçeden dil olarak memnunum benimi için duygularımı daha iyi anlatabileceğim bir dil yok yada ben hiç bir dili o kadar bilmiyorum. Bazen türkçe anlatmakta yetersiz kalıyor ama genel türkçe değil benim türkçem .bazende her dil kadar bizzat kendisi yetersiz.
bir makalede ne kadar anlaşılmaz kelime söylenmişse makale sahipleri kendilerini büyük felsefeci sanıyorlar bizde vay be neler biliyor diyoruz.
Felsefe aslen yunanca bir kelimeydir , tam olarak hatırlamıyorum ama felsefe kelimesi bilgi ve güzelliği ifade ediyordu galiba
okadar da önemli olduğu için unutmamaya çalıştım yine unuttum
quote:
Orjinalden alıntı: zuga
bir makalede ne kadar anlaşılmaz kelime söylenmişse makale sahipleri kendilerini büyük felsefeci sanıyorlar bizde vay be neler biliyor diyoruz.
Fakülteden bir hocamız aynen böyle demişti. "Yazınız ne kadar az kişi tarafından anlaşılırsa o kadar iyi demektir." Ben buna rağmen Yunus Emre'nin sade diline hayranım. Türkçe şu an için mükemmel bir bilim dili olmayabilir bence. Ancak zamanla gelişecektir.
Fakülteden bir hocamız aynen böyle demişti. "Yazınız ne kadar az kişi tarafından anlaşılırsa o kadar iyi demektir." Ben buna rağmen Yunus Emre'nin sade diline hayranım. Türkçe şu an için mükemmel bir bilim dili olmayabilir bence. Ancak zamanla gelişecektir.
Bir yanlışınız olacak, Türkçe kesinlikle bilim dili olması gereken bir dildir.Herşeyden önce matematiksel bir dildir.Matematiksel oluşu istediğin kelimeyi türetmeye ve belli kurallar ile kelime oluşturmayı sağlar.İngilizcede , ispanyolcada, almancada,çincede bu yoktur.
Prof. Oktay Sinanoğlu türkçenin cebirini çıkarmış ve kaç kelime türetilebileceğini hesaplamıştır.Kendisi kimya, fizikokimya ve biyokimya alanlarında dünyanın önde gelen isimlerinden birisir.Dünyanın en genç profösörü ünvanına sahiptir.Dünyanın en iyi üniversitelerinde kürsüleri vardır. Dediği tek şey : bilim en iyi Türkçe ile anlanır ve ifade edilebilir.bunu anlayan yabancı bilim adamları türkçeye büyük merak duymaktadır.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme