Şimdi Ara

Fiber altyapı ihalesi duyuruldu: Turkcell ihaleye katılacak (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
235
Cevap
4
Favori
10.293
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
39 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
82. Sırada  bugün en iyi #9
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • FTTB denen saçmalık olduğu sürece tüm ülkeye fiber döşe ne fayda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canoktun -- 11 Şubat 2025; 14:21:5 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Türkcell sadece içinde türk kelimesi geçen bir kurum oldu yabancılara paralar akacak yine

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • HesaplıBilgi kullanıcısına yanıt
    Iste kablosuz olarak kurduğun bir bağlantının sinyal elektromanyetik radyasyona donustukten sonra "fiber" olarak adlandırılmasının bu işten anlamayan insanlara "fiber optik bağlantı" kalitesi vaadetmekten başka hiçbir maksadı yok. Eger o fiberse XDSL de fiber cunku DSLAMdan sonrası içi fiber olan kablolar üzerinden optik sinyalle veriliyor. Buradaki her bilgiyi en az ikinci defa yazdım bu arada. "Benim anladığım bir konu değil bilmediğim şeyler hakkında atıp tutmuşum" demek ayıp değil kardeş, kimse sana "aaa bak kaybetti" demeyecek bu kadar saçma sapan bir konuda sırf bana karşı "kaybetmemiş" olmak için yanlış üzere itirazını sürdürmeyi bırakırsan. Biz bir yarışma veya çekişme içerisinde değiliz, tartışıyoruz, öyle değil mi?

• Canoktun C kullanıcısına yanıt
    Eger bina içerisindeki donanım iyiyse aradaki farkı anlamazsın. FTTB'yi media converter cihazını binanın bodrumunda bulundurup routera giden bakır kabloyu 1 metre yerine mesela 20 metre kullanman gibi düşün. Tabii 30 haneli bloka 1 GPON bağlantısı dağıtmaya kalkanlara mesela o iş olmaz tabii.

• ozturk.b O kullanıcısına yanıt
    Dunyanın en kötü altyapılarından biri?

TT FTTH ile bağlanıyorum çok uzun zamandır. İnterneti TTdan satın aldığım sürece bağlantı dünya üzerindeki en kaliteli bağlantılardan biri. Jitter vs kaynağı işkembe-i kübra olmayan ölçülebilir metrekare bakınca bu sonuç çıkıyor tabii. Verdikleri routerlar da kötü değil, bufferbloat sıkıntısı falan yok. 1 Gbps bağlantım var bir senedir mesela, birkac hafta arada koptu çok buyuk ihtimalle routing tablei is icin kalifiye olmayan birilerine teslim ettiklerinden, sonra duzeldi. Kopma yok, ping suresi SOL'a gore neredeyse her hedefe daha dusuk, paketler sagda solda bekletilmiyor, jitter 1 ms'nin altinda.

• WDMDC W kullanıcısına yanıt
    Sonunda bilen biri.
    OLT ve ONTyi degistirip aynı filizle XGS PON mumkun olabilir mi peki? Band genisligindeki artistan anladigim kadariyla cok uzak mesafelere gidilmedikce sorun olmayabilir gibi geliyor bana. XGS PONda GPON gibi yuksek bir OLT basi hat sayisi var mi yoksa daha fazla veya daha farkli fiber cekmek gerekebilir mi?

• yok ihale yok bilmem lisans adı altında herşey baltalanıyor açın bir yasa isteyen istediği yere fiber götürsün..

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • aLtyapı hizmeti sadece fiber kablo ankastregibi gibi malzemeler değildir. Ülkeye avrupa veya diğer asya ülkelerine daha hızlı stabil baglantı kurmanın yolunu bulmalılar. Bugün avrupada e spor yapan bir insan ile tr de e spor yapan bir insanın seçenekleri aynı değil bu yüzden sporda oldugu gibi e spordada kaybediyoruz. örnek verecek olursak bu duruma türktelekom kullanırken rize bolgesındeyim benı Erzurum da pıng almaya mecbur bırakıyolar. Müşteri temsılcılerı ıle bu konuyu görüştüğümde speedtest uzerinde bana konum sectırerek sorunu düzeltildiğini söylüyor.Bu kadar bilgisiz tecrübesiz bir müşteri temsılcılıgıne sahip firmaların ülke internet altyapısına nasıl hizmet vereceklerini siz düşünün. Evet online oyun oynayan biriyim Rizede oldugum için hergecen gün daha kanser bir hal alıyor. Çünkü server olarak ist. Edirne... acıbadem gibi şehir ve ilçeler avrupaya cıkıs alıyoruz o cıkışlar daha sonra bize dönerek sinyal alıyoruz aradaki paket los ve ping kaybı oldukça fazla. Eskiden 56k modem ile yapmadıgımız şey yokken şimdi 100 mbit net ile film bile izlenmiyor aradaki paket kayıpları nedeniyle. Serverların bu konuda bir etkisi yokmu derseniz tabiki var hala dünya standartlarınıiyileştirme konusunda çok kötüler. Örneğin ıp6 konusunda hala bir gelişme yok. Sanallaştırma üzerine kurulan bir server net altyapısının özellikle ikinci üçüncü nesil ülkelerde bir ilerleme sağlayamaz. Liyakat dedikleri şey tamda bu anlama geliyor. Konu hakkında bilgisi tecrübesi altyapısı çok sağlam insanlara ihtiyacımız var. Eğer yine aynı şekilde bilgisiz insanlara verilecekse bu işe vay halimize.

• Turkcell adını duyunca midem bulaniyor

• AREryilmaz kullanıcısına yanıt

20 km mesafe içinde transmisyon/şebeke cihazları yani Core Router, Edge Router, Acsses Switch ve OLT bulunan bir ahırın içinden bile fiber verilebilir.

OLT'yi GPON yerine XG veya XGS PON ile değiştirirlerse ONT'yi de 10GE portlu vermeleri/değiştirilmesi gerekir. Çünkü hem GPON'dan dalga boyu farklıdır, hemde 10GE DL, 2.5GE UL (XG) veya 10GE DL, 10GE UL simetrik (XGS) modulasyon türü farklılığı vardır.

GPON'da çoklama (bölme) oranları maximum 1:128, XGSPON'da maximum 1:256'dır. OLT'nin de her bir portundan çoklama yapılıyor. Bunu örneklendirirsek;

Yani diyelim ki bir OLT var ve GPON modulasyon destekliyor. OLT'lerde de 16 port olduğu için ve her bir porttan çoklama yapıldığı için toplam 16x128= 2048 adet ONT'yi destekler.

Yine bir OLT var ve bu sefer XGS-PON destekliyor diyelim. OLT'ler de de 16 port olduğu için ve her bir porttan çoklama yaptıkları için yine 16 x 256 = 4096 ONT'yi destekler.

Tabi pratikte bu kadar fazla çoklama/bölme yapılmaz yani böylesine bir besleme yaparlarsa sinyal'de sıkıntı çıkabilir.

Şuan için ortalamaya vurduğumuzda 1:48 ila 64 arasında yapıyor Telekom. Yani Santral'deki OLT'nin bir portu 48 veya 64 ONT'yi besliyor. Tabi bazen cılkını da çıkartabiliyorlar. SOL, Kablonet tarafında kaç çoklama yapıyorlar bilmiyorum ancak Turknet 1:32 yapıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• WDMDC W kullanıcısına yanıt
    GPON icin kullandiklari fiberi her mesafe icin kullanamayabilirler gibi anliyorum buradan, dogru mu?

• Headlong Into Carnage kullanıcısına yanıt
    Iyiymiş. Ne kadar cok fiber o kadar iyi internet.

• DGrayMan kullanıcısına yanıt

rantı bırakır mı bunlar, amaç daha çok para, hizmet hikaye.

• Canoktun C kullanıcısına yanıt

Artık FTTB yapmıyorlar. FTTB farklı türleri var. FTTB/DSL, FTTB/ETH Kablonet tarafında FTTB/RfoG.

FTTB/DSL AON şebekeye bağlı. Yani binadaki DSLAM ile sahadaki OFTK (varsa) L2 Switch'lere bağlı. Bu saha 2010'dan sonra yapılmadı zaten.

FTTB/ETH'ler farklı. Bu saha, PON şebekeye bağlı. yani OLT'ye. FTTB/ETH ile FTTH arasında ping farkı bile yok. Layer 2 sistem. MDU Switch GE port olursa 1GE DL bile alınabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WDMDC -- 11 Şubat 2025; 16:56:40 >
  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt

Telekomun zaten eskiden kalan yer altı kanalları var, bu konuda şanslı, kazı yapmasına bile gerek yok, esas bu sorunu özel şirketler yaşıyor.

Beyefendi kardeşim; anlatmak istediğin anlaşılmaz olursa; verilen cevaplarda anlamsız olur.

Biz sana eve kadar gelip; ev içinde sonlandırılan fiber hattan bahsediyoruz. İster toprağın 50 metre altından geçirip getirirsin, ister kulenin tepesinden geçirip getirirsin. Senin dediğin binaya kadar fiber; biz ona gerçek fiber mi dedik. O; vitrosel. Türksat'ta fiber diyor; ama 100 kadar docsis (koaksiyal) altyapıdan veriyor. Şimdi biz buna fiber mi dedik. Fiber kablo ile koaksiyel kablo farkının ne olduğunu bil. Airfiber'den girdin; 4.5g , lte diye gittin. Mevzu sabit internet. Airfiber diye kullanılan tabir; kablosuz internet. Vericiye kadar fiberle gelip dağılıyor. Bakır kablo üzerinden 1000e 1000 verde görelim o zaman. Temas kablosuz. Sen şimdi uydu yayını direkt uyduya kablo çekip mi alıyorsun; yoksa uydu yayını kablosuz temasla mı alıyorsun. Sinyali kendi çanağında toplayıp; koaksiyel kablo ile uydu yayın verici üzerinden ulaşıyorsun. Ne diyelim çanaktan kablo çektin diye; kablolu tv mi diyelim.

Ayrıca ben teknisyen değilim. Otomobil sahibi herkes mekanik hakkında bilgi sahibi olmak zorun da mı? Benim bilmemem ayıp değil; bilmesi gerekenlerin bilmemesi ve bildiğini bildirmemesi ayıp.

40 TL'ye yemek yiyorsun; hem porsiyon küçük, hem doymadım diyip, üstüne gerçekten yemesi gerekenin hakkını yiyorsun. O da yetmiyor; bizim de hakkımızı yiyorsun. Vallahi pes. 

Kullanabilirler. Yukarı da bahsettiğim gibi 20km mesafe içinde bulunan Core, Edge Router'lar, Acsses Switch, OLT bulunan ahırın içindeki OLT'ye bağlı ışıklandırılmış SFP'ye bağlı core kablolar ile sahaya gelip OFSD'de çoklayarak hanelere fiber verilebilir. Fiberde mesafeler aşağı yukarı önemsiz diyebiliriz. 20km mesafe çok uzun bir mesafe. Modulasyon türü önemsizdir mesafede konusunda.

• sis651 kullanıcısına yanıt

20 sene önce doğalgaz hatları çekilirken çok büyük fırsat kaçırıldı, eğer doğalgaz dağıtım firmalarına fiber altyapı izni verselerdi şimdi her kapıya çoktan fiber gelmişti. en geç 2010 yılında fiber altyapı tamamlanmıştı. ama neden yapmadılar? çünkü T.Telekom'un fiili tekel olması istendi.

• Kaç yıldır altyapı getirmekle uğraşıyorum. Türk telekomun altyapı taleplerimize ilişkin cevabı;

"1 daire için FTTH proje çalışması yoktur." sonuç bu.

Şehrin merkezinde müstakil hanelere fiber altyapı hizmeti sağlamayan, zengin çok katlı binalara, sitelere özel fiber çekenlere hakkımı helal etmiyorum aynı ücreti ödeyip de daha kaliteli hizmet alanlara karşı daha düşük hız, daha yüksek pingli interneti aynı fiyata satıyorlar.

Müstakil binalara da FİBER internet hizmeti sağlanması şartı koymayacaksa bakanlık değişen hiçbir şey olmaz bu ülkede. 1 sene önce 20 metre bakır hat için yaptığım masrafla 100 metre fiber optik kablo alabiliyordum.

İhale filan hikaye olacaktır fiber hat çekme masrafını tamamen vatandaşa yükleyecekler türk telekomun yaptığı gibi "özel proje" adı altında.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.