Şimdi Ara

Fiber altyapı ihalesi duyuruldu: Turkcell ihaleye katılacak (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: ata359 , Efe R.A. Daha Az
2 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 8 Misafir (1 Mobil) - 8 Masaüstü2 Mobil
5 sn
235
Cevap
4
Favori
10.231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
39 oy şu anda #3
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
27. Sırada  bugün en iyi #9
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Üstadım benim yaşadığım problem tam olarak şu şekilde

online oyunlarda örnek veriyorum FIFA 25’te gecikmem ortalama 32 Battlefielder Oyunları’nda 42 ms olmasına rağmen oynanış aşırı derecede hantal , mermiler gitmiyor bilgisayar donanımı çok iyi olmasına rağmen örnek veriyorum Battlefield da denemek amaçlı senaryo moduna giriyorum film gibi akıcı ama online moda giriyorum oyun anlık olarak takılıyor çatışmalara girdiğim zaman silah 30 mermi ile diyelim on mermi attıktan sonra tutukluk yapıyor mermi gitmiyor

FIFA zaten online hiç oynanmıyor aşırı derecede hantal oyuncular dönmüyor şutlar paslar gitmiyor aynı FIFA oyununu kuzenimin evinde oynadım ben Fatih’te oturuyorum o Acıbadem de oturuyor fiber internet var onda arada siyahla beyaz kadar fark var hocam kendisinde fiber internet olduğu için senaryo modunda oynadığımız akıcılık ile oynanıyor ben eve geldim aynı oyunu o heyecanlı bir açtım hiçbir şekilde rekabet edilmiyor

benim kendimce düşüncem şu iki şeye bağlıyorum sıkıntıyı birinci olarak bakır kablo ile hizmet aldığım için İstanbul Fatih bilirsiniz hocam kim bilir kaç yıllık bakır kablo çevresel etmenlerden kablodaki hasarlardan kaynaklı parazitlerdan kaynaklı olarak anlık olarak veri akışı yapılamadığı için bu sıkıntı olabiliyor diye düşünüyorum.

İkinci olarak da şu aşağıda paylaştığım modemin destek verdiği teknolojileri doğru aktif ya da devredışı bırakmayı beceremediğim için yani benim interneti aldığım saha dolabı dslam cihazı (huawie broadcom) Şu aşağıdaki teknolojilerden hangisine destek verip vermediğini bilmediğim için belki de sorunsuz bana ulaşan interneti doğru teknolojileri seçmediğim için tutarsızlık ve senkronizasyon problemi olma durumu da olabiliyor acaba benim bağlı bulunduğum saha dolabı bu teknolojilerden hangisine destek veriyor

Fiber altyapı ihalesi duyuruldu: Turkcell ihaleye katılacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• circassianman kullanıcısına yanıt

Ben de sizin gibi düşünüyorum Rabbim fırsat vermesin hele var ya benim gibi online oyun oynayan insanlar bir hevesle sevinecekler fiber geldi diye ama Turkcell’in fiberi online oyunlarda o kadar sıkıntı ki yüksek gecikme ve yurtdışı protokollerinden kaynaklı olarak değil 1000 Mb 1.000.000 Mb hız bile versi rekabet edilmiyor maalesef ki

• Schi20phrene kullanıcısına yanıt
    Gecikmen degisiyor mu surekli? Degisiyorsa kacla kac arasi?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • AREryilmaz kullanıcısına yanıt

Çok nadir değişkenlik oluyor üstadım ama genelde hep bir rakamda sabit kalıyor örnek veriyorum FIFA da 32 Battlefield da 42 hep bu şekilde ilerliyor beş maçtan birinde kısa süreli değişkenlikleri oluyor onun haricinde her şey normal gidiyor aslında

• Turkcell kazanırsa paramız artık internete yetmez.

Yurtdışı çıkışlarında iyileştirme olmadığı ve oyun firmalarını burada sunucu kurmaya ikna etmedikleri takdirde herkes eşit 1000 mbit hız alsa bile bizim kullanacağımız fiber yine çok çağdışı bir hız olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the flying dutchman -- 12 Şubat 2025; 0:26:39 >
  • the flying dutchman kullanıcısına yanıt

Belki ilerleyen vakitlerde bu işin ehli yabancı firmalar internet sağlayıcıları ülkede yatırım yapmak isterse yurtdışı çıkışları iyileştirilebilir ama mevcut olan piyasadaki firmaların buna herhangi bir el atacağını düşünmüyorum bu böyle gelmiş böyle gidecek bence sunucu konusunda haklısınız üstadım ama sanmıyorum ki ülkemizde sunucu kursunlar Avrupa’da ne kadar aktif oyuncu varsa bir o kadar belki fazlası bizim ülkemizde var bunu açıkça bildikleri halde başta FIFA Battlefield cod oyunlarının yapımcıları güzelim ülkemizde sunucu açmadılar ve bence açmayacaklar

Ama benim gibi hala bakır kablo vdsl İnternet kullanan kullanıcıların online oyunlarda belini büken bir durumda modem arayüzündeki bu teknolojilerin kullanıcının takdirine bırakılmış olması çok vahim bir durum keşke hizmet alınan saha dolabı hangi teknolojileri destekliyorsa onlar aktif şekilde modemin arayüzünde ki bu teknolojileri seçili bıraksa ya da devredışı bıraksa bir nebze de olsun tutarsızlık ortadan kalkar çünkü bu seçeneklerden birini ya da bazılarını devredışı bırakınca online oyunlarda senaryo çok farklı şekilde değişiyor

Fiber altyapı ihalesi duyuruldu: Turkcell ihaleye katılacak

Ben de sizin gibi sırf online oyunlardaki pingin düşmesi için fiberi bekleyenlerdenim. Evet, hızın pingle doğrudan bir bağlantısı yok, ama saha dolabı, saha dolabına olan yakınlık, fiber kablodaki kaybın bakıra göre yok denecek kadar az olması pingi etkileyen şeyler. 34 ms ile belki de bir çok insana göre iyi bir ping alıyorum Fifa'da fakat, upload'daki kalitesizlik yine de oyun içi ağırlıklara sebep oluyor.

• the flying dutchman kullanıcısına yanıt

Üstadım umarım hakkınızda hayırlısı olur ve beklediğimize değer umarım en kısa zamanda özellikle Türk netin 1000’e 1000 fiber internet altyapısı sizin yaşadığınız binaya kadar gelir

gerçi şöyle bir durum söz konusu toplu konutlar olmadığı sürece yeni yapılan yerleşim birimleri olmadığı sürece mevcut bakır kablonun fibere dönüştürülmesi tamamen kısmet işi bazen hiç ellemiyorlar bile

gerçi yaşadığınız şehri ve maddiyatınızı bilmiyorum ama bulunduğunuz binaya kesin olarak fiber internet gelmeyecekse benim size naçizane tavsiyem özellikle Türk netin 1000’e 1000 altyapısı olan yerleşim birimi varsa yaşadığınız şehirde oraya taşınmanız kesin çözüm olur

bakır kablo ne kadar sağlam olursa olsun fiber internet kadar tutarlı olmuyor üstadım çünkü parazitlenme oluyor çevresel faktörler falan derken veri akışı milisaniyelik saniyeden daha kısa sürede parazitlenme olduğu zaman bile online oyunu berbat ediyor eşit şartlarda rekabet edebilmek için Işık ile veri transferi yapan fiber internet kesinlikle şart bu dönemde

Bir de benim anlam veremedim olay üstadım keşke ücreti mukabilinde fiber internet hizmetini isteyen kullanıcılar parasıyla satın alabilsek paramızla bile fiber internet getiremiyoruz benim yaşadığım muhitte zaten yeraltından kazı yapmak mümkün değil gelen fiber kablolarda hep havadan kablolama sistemi ile geliyor kaç kere gittim Türk telekoma parasıyla dahi getirtemiyorum ya

• Arkadaşlar bir de benim fiber cennette bizim ülkemizde anlayamadığım bir şey var mesela Türk net fiber internet hizmeti nde 1000’e 1000 indirme ve yükleme verirken Türk telekom 1000’e atmış Superonline 1050 veriyor niye diğer firmalarda Türk net gibi 1000’e 1000 indirme ve yükleme vermiyor bu neden kaynaklanıyor acaba yani Türk nette olupta diğer firmalarda olmayan şey nedir acaba

jitter sikintin yok. Pingin farkli serverlarla farkli olmak durumunda, iki nokta arasindaki mesafeyi olcuyor gibi dusun pingi, aslinda ping demek de yanlis da konumuz o degil suan.

SOL yurtdisina farkli cikiyor TTdan. Dolayisiyla ayni servera hatri sayilir derecede farkli pinglerle cikiyorlar (10 ms uzeri mesela). Pinginin azalmasi icin biryerlerde bir yanlis yapilmis olmasi ve onun duzeltilmesi lazim server yerinin degismedigini varsayarsak. O pingler oyle kalacak yani. Jitter yok, durumun gayet iyi.

Ben de çözemedim üstadım kağıt üzerinde sıkıntı yok gibi görünüyor ama gelin görün ki hiçbir şekilde online oyun oynayamiyorum Türkiye’deki diğer online oyun oynayan kullanıcılar gibi

Şu benim yukarıda paylaştığım modem arayüzündeki teknolojiler onları tam olarak sağ dolabıyla orantılı şekilde senkrone Demediğim için hangisini devredışı bırakıp hangisini etkinleştireceğimi bilmediğim için de kaynaklı olabilir

Havada çok fiber gördüm hocam? Sen hiç görmedin mi? Telefon direklerine eski telefon kablosu gibi asılıyor bildiğin. İlle yerin kazılıp yapılmasına gerek yok. Telefon direği ile hizmet verilen yerlerde gayet güzel uygulama. Hızlı, kazı maliyeti vs. yok.

TTFO kabloları da var havadan giden de onlar başka tabi. 😃

Bir de dediğin kablosuz olayında WiFi şifresi satmıyorlar evlere. Şifre veriliyor zaten ya da genelde hiç şifre olmuyor. Pppoe oturum bilgisi için ücret veriyorsun. Hani AP'de WISP kısmındaki oturum bilgileri için para veriyorsun. Paket bitince wifi bağlı olsan da oturum açamıyorsun ağa. Performans tabii ki kablolu gibi olmaz ama uygulamaya göre. 1.9 Gbit linkler var bizim çatıda. Vodafone fiberi ile ping farkı İstanbul'a 3 - 4 ms idi eskiden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 12 Şubat 2025; 4:54:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sis651

Havada çok fiber gördüm hocam? Sen hiç görmedin mi? Telefon direklerine eski telefon kablosu gibi asılıyor bildiğin. İlle yerin kazılıp yapılmasına gerek yok. Telefon direği ile hizmet verilen yerlerde gayet güzel uygulama. Hızlı, kazı maliyeti vs. yok.

TTFO kabloları da var havadan giden de onlar başka tabi. 😃

Bir de dediğin kablosuz olayında WiFi şifresi satmıyorlar evlere. Şifre veriliyor zaten ya da genelde hiç şifre olmuyor. Pppoe oturum bilgisi için ücret veriyorsun. Hani AP'de WISP kısmındaki oturum bilgileri için para veriyorsun. Paket bitince wifi bağlı olsan da oturum açamıyorsun ağa. Performans tabii ki kablolu gibi olmaz ama uygulamaya göre. 1.9 Gbit linkler var bizim çatıda. Vodafone fiberi ile ping farkı İstanbul'a 3 - 4 ms idi eskiden.

Kardes hava fiberi dedikleri sey 4.5G baglantisi. Baz istasyonunu fiber optikle sebekeye baglayinca adina fiber diyebilmis oluyorlar. Direk uzerinde fiber de olur tabii, yer altina dosemek cok daha mantikli bunu ama direge fiber cektiginde, ki hic gormedim ben boyle bir sey, adi hava fiberi olmuyor.

Verdigim ornegi anlamamissin. Kablosuz internet evindeki routerin uzerinde bir wi-fi AP de bulunmasiyla elde ettigin bir sey. WAN kablosunu dogrudan bilgisayarin arkasina takip windowsla PPPoE baglantisi da kurabiliyorsun mesela, hatta bak bir kablosuz donglein varsa bilgisayarin kablosuz AP de olur, baska ethernet cikislarin varsa switch olarak da kullanirsin (tabii o zaman mesela OPNSense falan kullaniyorsun isletim sistemi olarak windows degil). Senin bu ne oldugunu anlamadigin ve saticisinin da ne oldugunu anlatmaya pek ugrasmadigi air fiber dedigin sey evindeki wi-fidan zannettigin kadar farkli bir sey degil. Ben de diyorum ki eger bu sekilde kullanmak cok super bir sey olsaydi sokaklara wi-fi APler yerlestirir kullanicilara wi-fi sifreleri satarlardi hic ugrasmazlardi madeni veya silikon kablolarla veri iletmeye. PPPoE ne demek bir bakarsan bu arada dedigim kablosuz olayinda kullanilabilecegini fakat bunun pratikte cok sacma bir sey oldugunu anlarsin.

• Portföylerine şöyle bir bakalım:
    Yüksek fiyatlar.
    Yasaklı olmayan siteleri bile kafasına göre engelliyor.
    Mobilde hala 1-10gb paket satıyorlar yıl 2025. Limitsiz mobil yok yada ulaşılamaz fiyatlarda. Bu tarifelerde öyle. Bu paketler youtubede 2 saatte biter. ÇAĞ DIŞI HİZMET.
    NetGSM'e yapılan fiyat konusunda baskıyı göz ardı edemeyiz.
    AKK Kalkmaması için uğraşlarınıda unutmuyoruz.
    Pppoe kullanıcı adı şifresini bile vermeyen bir firma. Harici router bile taktırmayacak elinden gelse.
    IPv6 adına en ufak bir çabasını göremedik. Statik ip satmak adına güzelim teknolojiyi yaygınlaştırmak istemediği belli.
    DSL bitti ancak hala asimetrik down/up uyguluyor. Millet bulutu bitirdi AI çağına geçti biz hâla komik upload hızlarını konuşuyoruz.

Turk telekoma kızsakta, bunlar kadar değiller. Mümkünse bu ikisinin ihaleye girmesine engel olmalı. Gidip telkoder benzeri yapıya verin bu sorumluluğu.

Veya vizyon sahibi bir firmaya yaptırın. Bunların tek derdi vatandaşı yolmak.
    3 firma kendilerince pazarı bölüşmüşler btk raporlarında müşteri sayıları hep eskiyle yakın, ne hikmetse.

Gerçek rekabet istiyoruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 12 Şubat 2025; 06:22:19 >

Eğer server cok uzaktaysa gecikmeden dolayi oynayamazsin. Yakindaysa ve jitter yoksa paket kaybi da olmaz zaten, diyecegim de butun bunlardan once sormam gereken bir soru var:
    Bilgisayarin kabloyla mi wi-fi ile mi bagli?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 5g için tüm vericilere fiber alt yapı çekilmesi lazım
    karasalda da durum mahalle sokak dolaplarına kadar fiberi ulaştırma bakanlıgının şirketi yapmalı sokaktan eve apartmana son 2 km lik kablolama işi abonelik satıcısı şirketlerin olmalı 2 yıl tahüd vereyim benim eve fiber cekilsin isterim yada 1k +abodelikle fiber cekilsin gibi ceşitli secenekler olabilir fiber de upload da down load en az %15 olmalı gibi gibi şeyler var bakalım sonumuz ne olacak rekabet olması lazım fiber de

İlla yer altından değil, havai şekilde de çekiliyor. SOL'de BASK'tan BASK'a (tren vagonları gibi düşün) havai şekilde çekiyor. Yani bir binaya backbone görevi gören BASK kuruyorlar, 12 core'lik core çekiyorlar buradan havai şekilde rotadaki evlere'de BASK kurup sonlandırma yapıyorlar.

Telekom tarafında da Bölgeye MUFA veya dış mekan OFDK kuruyorlar havai şekilde çekiyorlar. Eğer çoklama yapıldıysa bir daha OFSD'de çoklama yapılmaz ama MUFA veya OFDK'da çoklama yapmadılarsa OFSD'de (1:6 çekmeceli ODF)'te çoklarlar. Havai (FOH) ile FOY (Yeraltı) Core'u ayıran tek şey Havai Core'ların gevşek tüp olması.

Mesela Ankara gibi yerlerde çok fazla Havai çekim görmezdin önceden. Ancak son zamanlarda maliyet açısından daha avantajlı olduğu için çoğu yerde havai şekilde çekmeye başladılar.

Üstadım masaüstü bilgisayar + Ethernet kablo olarak kullanıyorum

ama benim tahminim dslam daki aktif / devre dışı olan teknolojileri bilmediğim için ve modemde bunları aktif ve devre dışı olarak doğru şekilde seçemediğim için de online oyunlarda sorunlar yaşıyorum

bşr de buna artı olarak binamıza gelen bakır kablonun çok eski olmasından kaynaklı veri transferinin anlık olarak parazit ve çevresel faktörlerlerden etkilenmesi nedeniyle olabilir

acaba bizim saha dolabı

upbo

bitswap

sra

g inp

g vector

bu teknolojilerden hangilerini destekliyor bunu bilsem doğru hareket edeceğim ama bilemiyorum 😅

Hocam, ben LTE ya da 4.5G ile ilgili en ufak bir şey demedim. Benim bahsettiğim direklere bakır tel değil de fiber çekilerek fiber hizmeti verilmesi. Benim bulunduğum ilçede bu şekilde yeni apartmanlara fiber getirdi Turk Telekom. Mahalle bakır kullanıyor mesela ama yeni apartmana direkten fiber çekiyor telekom. Diğer evimde de fiber binanın bir kısmında yerden çıkıyor diğer kısmına kadar eski usul bakır kablo gergileri ile duvarlara sabitlenip gidiyor. Hani her yerde kazı izni alıp yolu bozup döküp kazıp sonra her bağlantı işinde de tekrar tekrar yerleri kazmaktansa bu şekilde varolan direklerden küçük nüfuslu yerlerde fiber verilebilir ve maliyeti de fazla olmaz. Kazmaya kalksa yüz sene İnternet bağlanmayacak abonenin kapısına kadar kazmaları etmeleri gerekir. Bulgaristan'da da bu şekilde kasetleri direklere kurup öyle dağıtıyorlar çevrede binalara. Eskiden ise LAN operatörleri direk binadan binaya Ethernet kablosu çekerek şehri birbirine bağlardı. Hani tam olarak şehri birbirlerine bağlarlardı. Başka kullanıcıların paylaşılan klasörlerine falan girebiliyordun direk. :D

13 yıldır evimde WISP kullanıyorum, kimse de fiber sattığını falan söylemedi burada. Zaten WiFi ağıyla kurulan bir mesh sistemi oluyor en iyi hali ile bu. Yapacak operatör iyi olduktan sonra DSL alternatifi olarak kullanılabiliyor. Ama fibere alternatif olamaz. Benim evimde mesela anten falan yok bunun için, direk bir AP var. AP 200 metredeki outdoor omni antenden sinyali alıp evde yayıyor. Antenli sistem daha stabil ama antenlere para vermeye gerek görmediğimden ondan kurdurmadım.

Kuzenim VDSL'de 20 Mbit bağlantıda bile sorun yaşayınca iptal ettirip o da bundan bağlattırdı. Ama o WiFi anteninden ziyade direk ana kulelerden birine bağlanıyor. 5 GHz P2P yuvarlak antenler birbirleri arasında haberleşerek hizmet veriyor. 500 metre civarı mesafe ve birkaç ağaç var aralarında. Bu işte DSL alternatifi olarak kullanılabiliyor. Ama koca mahalleye hizmet vermeye kalkarsan çok iyi planlaman lazım, yapamazsan cortlarsın.

Eskiden burada bağlantıyı pppoe olarak kurmazdık. AP'ye bağlanan her cihazda tarayıcıdan kullanıcı adı ve şifre ile oturum açılırdı. Güzelliği şehir içinde gezerken mobil veriye ihtiyacın yoktu. WiFi açıp telefondan oturumunu açıyordun, bir daha bağlanıyordun. Ama 2 Mbps paket alıp her cihazda 2 Mbps kullanınca ve tarayıcısız cihazlar da ağa bağlanmak durumunda olunca çok sürmeden pppoe oturumuna geçtiler. Fiber altyapı ihalesi duyuruldu: Turkcell ihaleye katılacak Diğer evden boşta kalan Keenetic Ultra'yı oraya kurayım da 12 senelik el kadar AP'yi emekli edeyim dedim, onda PPPOE oturumunu açtıramadım. Sadece ethernet portları üstünden bağlantılara açıyor. AP'ye direk bağlayınca oturum açıyor, kendi bağlı olduğu WiFi ağında açamadı. Tekrar denemem lazım, belki artık güncellemelerle çalışır hale getirmişlerdir.

Diğer evim ise apartman. Çatıda 60 GHz LHG 60G anten var. Vericiye 1.9 Gbit ile bağlı bu anten. 100 Mbit'e kadar paketler satıyorlar. Vodafone fiber de en fazla 200 Mbps veriyordu sanırım burada. Buradan da SXTsq 5 antenlerle çevredeki binalara 5 GHz ile dağıtılıp etrafta dolaştırılarak mesh kuruluyor. Çatıda TP Link ya da Mikrotik desktop switchler var. Buradan Cat6 kablo çekip evdeki AP'ye bağlanarak çalışıyorlar.

Bunlar airfiber falan değil kesinlikle. Havai WISP sistemler. Fiber olma iddiaları da yok ama apartmana kuranlar fiber gibi hızlar veriyoruz diyorlardı. Tabi bağlantıları fiberden 3 - 4 ms daha fazla pingliydi. Fiber kurulumuna gelenler de bizim fiberin 10 Mbit'i onların 20 Mbit'inden daha hızlı falan diyordu. :D Bunlar zaten altyapı yokluğundan dolayı kuruluyor. İyi çalışan altyapı varken kolay kolay kimse bunlara geçmez, çünkü ucuz hizmet de vermiyorlar. Anca eskinin LAN operatörlerinin güncel halleri diyebiliriz ki LAN operatörleri kadar performans bile veremezler her yerde.

Burada fabrikalara kurdukları sistem var. Onlara airfiber derlerse desinler. Onda böyle bir mesh yapısı yok. Vericilerin olduğu yerde 60 GHz antenler var, fabrikaya da bir anten kurup bu şekilde gigabit hızlar verdikleri yerler var. Ancak bu şekilde her apartmana bağlantı verip hizmet vermeye kalksalar o iş de çöker. Her mahalleye dağıtma kulesi, oraya kadar fiber, oradan sonra antenler falan karmaşık bir hal alır o da. O yüzden mesh sistemi tercih ediyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 12 Şubat 2025; 13:13:58 >

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.