G vector, GDSL veya 30a profilli DSLAM'lar mevcuttu zamanında. Ancak hiç bir zaman kullanılmadı. Yani sizin saha dolabındaki DSLAM klasik 17a P'de çalışan, dandirik bir DSLAM. Çoğunun ömrü bitik. DSL'de crosstalk olur ama ping sorunu bununla alakalı değil. DSL'de zaten +5ms doğal gecikme var. Tabi BGP nasıl ayarlandı bilemeyiz tabi ancak ömrü bitik DSLAM'lardan hayır beklememek lazım. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Fiber altyapı ihalesi duyuruldu: Turkcell ihaleye katılacak (10. sayfa)

-
-
İyi özelliklerin hepsini etkinleştir. Muhtemelen bağlantı kurmaz modem.
Bir daha birer seviye kapata kapata deneme yanılma ile bulmaya çalış. Santrale sorsan muhtemelen onlar için bir açıklama yapamaz, destekliyor desteklemiyor diyemezler. Müşteri hizmetleri tarafında anlayan ekipler de oluyor ama onların da her şeyi söyleyebileceğini sanmıyorum.
14 yıl önce evde bağlantım kopuyordu sürekli. İlçedeki TT çalışanları çözemedi. Bir ay sonra ring ekibi gelip çözdü. Kabloda bozukluk varmış, sağlam bir demete aktarıp gittiler. Sonra ilçe TT'deki artık o süreçte kaynaştığımız bir abi, senin İnternet çalıştı gel benimkini de yapalım dedi.
Adamın evindeki sorun modemi ADSL 2+ moduna alınca bağlantı çalışıyordu sorunsuz. Ama ADSL ya da G.DMT modunda çalışmıyordu. Santrale söyledim, bizde öyle bir ayar yok deyip geçtiler. Dedim yeni modem alacaksın, bağlanacak. Vatandaşın İnternet sorunlarını gidermesi gereken kişi daha kendi evindeki bağlantı sorununu çözemeyebiliyordu. Telefon devrinden kalma çalışanlar İnternet olaylarına çok adapte olamamış herhalde o zaman.
-
Ömrü bitmez onların.
Bir bölgeye fiber çekildiğinde oradaki DSLAM'ı küçük yerlere falan götürüp orada kullanıyorlar. Hani TT de onlara çok yatırım yapmak istemiyor. Bu şekilde 8 Mbps aldığımız yerde iyi kötü 50 Mbps görebiliyoruz. Fiber beklesek küçük yerleşim yerlerinde daha kim kaç sene göremeyiz.
-
Çoğunun ömrü 15 yıl. ZTE DSLAM'lar bir tık iyi götürüyor, yani sorunsuz Onun dışında Alcatel/Nokia DSLAM'lar berbat mesela. O küçük bölgelere ZTE götürüyorlardır büyük ihtimal.
İleri de fiber yaygınlaştıkça saha dolaplarının içindeki DSLAM, MSAN'ları söküp muhtemelen OFSD'ye çevirip tamamen pasif hale getirip veya saha dolaplarının içine Nokia SR7s veya SR12 gibi Core Router koyarak mini PoP'a çevirirler. DSLAM'ları da el altından satarlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WDMDC -- 12 Şubat 2025; 13:37:22 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ukrayna'da sınırsız internetli tarifeyi 300 liraya satarken, aynı firma Türkiye'de 5 GB'lık tarifeyi 310 liraya satıyor. Aha da kanıtı!
Sınırsız internetli tarifeler için destek olmak isteyenler için link.
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159421124
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Direklere fiber cekme işi bahsettigin senaryoda mantikli. Wi-fi olsun LTE olsun kablosuzun her cesidinden nefret ediyorum, en azından radyo dalgalari kullananlarindan, surekli sıkıntı, zaten her evde en az iki farklı wi-fi APsi ve 20 client oldugu icin agzima bazen havadaki gurultunun tadi geliyormus gibi geliyor.
quote:
Diğer evim ise apartman. Çatıda 60 GHz LHG 60G anten var. Vericiye 1.9 Gbit ile bağlı bu anten. 100 Mbit'e kadar paketler satıyorlar. Vodafone fiber de en fazla 200 Mbps veriyordu sanırım burada. Buradan da SXTsq 5 antenlerle çevredeki binalara 5 GHz ile dağıtılıp etrafta dolaştırılarak mesh kuruluyor. Çatıda TP Link ya da Mikrotik desktop switchler var. Buradan Cat6 kablo çekip evdeki AP'ye bağlanarak çalışıyorlar.
Burada jitter durumu nasil? Paket kaybi var mi? Catidaki antenden sonra her seyin kablolu olduğu bir ortamda denemen mümkün mu? Merak ettigim konular var bahsettigin cinsten uygulamalar hususunda da bulmusken sorayim dedim.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Routerdaki (modem degil o aletler, cevirmeli baglanti veya faks yollamak icin kullanilan aletler modemdi, "modulator-demodulator" hatta acik hali) ayarlarla oynayarak elde edebilecegin herhangi bir fayda oldugunu zannetmiyorum maalesef.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Yani simdi bu havai fiber ciddi ciddi direk uzerine fiber cekmek demek ha? O zaman fiber fiberdir yani. Iyiymis.
Bu kadar senedir her yere fiber cekmelilerdi direklere asmak mantikliysa. Ama 35 mbit istiyormusuz herhalde ondan ugrasmamislar.
Yani, FOY ve FOH kablo önemsizdir. Yeraltında olması, havai olması birşeyi değiştirmez, teorik olarak tbps destekliyor hepsi zaten. Önemli olan ucuna takılan sinyal basıcı cihaz (OLT) İsterse gökyüzünden aşağı sallandırsınlar, OLT'ye SFP ekleyip ışıklandırarak fiber verilir. DWDM ile şehirler arasında da Mavi havai kablo ile de çekiyorlar.
Bunca zaman fiberin yaygınlaşama sebebi Telekom üzerinden gidersek DSL üzerinde çok durmaları idi.
Daha işin Santral tarafındaki transmisyon cihazları yani Core Routerlar, Edge Router'lar, Acsses Switch'ler, OLT'leri de temin etmek var. Mobil tarafta ki Backhaul SW'ler gibi. (Tabi Mobil tarafı biraz karışık orda birçok olay var.)
Havai fiber ne be. Havai fişek mi o? Ahahaha cidden elektrik kablosu çeker gibi direğe kablo mu çekiyorlarmış? Tam bir unter ülke manzarası oluşur
-
Kocaeli kartepe sarımeşe mah. Oturuyorum. Sokağımızda 2 apartman 2 müstakil ev var bir sokak altımızdan fiber geçiyor ben yıllardır türk telekoma sokağımıza fiberi bırakın normal telefon hattı çektiremedim. Şikayet etmediğim yer kalmadı. Her sene dilekçe verdim nafile 9 sene oldu. Telekomu özelleştirenleri Allaha havale ediyorum.
-
Hava sartlarina, kuslara, ruzgara ve uc kurus paraya calisan elektrikcilere dayanıklı yapabiliyorsa insanlarin hayatlarini degistirirler, destekliyorum.
Telekominikasyon alaninda üc büyük firmaya birakirsan tabiiki rekabet olmaz. Piyasaya rakipler birakilsa hem hizmet kalitesi yükselir hem fiyatlar düşer. Hatta bizim fiber internetede ihtiyacımız kalmaz. Elon musk ın starlink internet i ilede çok hızlı ve heryerde İnternet ulaşımı olur.
-
Apartmandaki bağlantım fibere bağlantı da çok yakında olduğundan kusursuzdu diyebilirim. Fibere geçince paket yenilemedim bir daha. Ama bireysel Vodafone fiber kesintileri onda olmuyordu mesela.
Diğer evdeki ise çok iyi değil. İyi halde ping 10 - 12 civarı oluyor İstanbul'a. SOL'den çıkıyor o. 150 metrede outdoor anten var. O da 550 metrede aktarıcıya bağlı. Orası da bir 500 metre ötedeki çıkış kulesine. Yoğun ya da kötü anlarda ping 50'leri de geçebiliyor. Bazen kendi kendine kopuyor da.
-
Ze cables in ze sky? NEIN.. Zhis makes a totally disgustink sight, even ze electric cables in ze sky are symbols of ze unterland now fiber internet cables? nein nein nein.. in unser Heimatt, i vant to see no cables at al.. ve must be kablo frei..
-
SOL yurtdisina cikip geri giriyordu en son baska altyapilardan gelen TR baglantilari icin. Seneler once kullandigimda 10-12 ms gibi bir ekstra "mesafe" tespit etmistim, aynı apartimandaki telekom ipsine 16ms ile falan baglaniyordu sanirim.
Bu arada rastgele bir soru olacak ama bulamqdigim icin bu islerden anlayan herkese soruyorum, elinde GPON ONT SFP+ modulu varsa birkaç tane satin almak isterim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AREryilmaz -- 12 Şubat 2025; 16:8:42 >
Bu ping isleriyle hiç ilgilenmiyorum. Online oyun mu oynuyorsun?
-
-
Burada yerel firma SOL'den alıyor direk bağlantıyı. O tarafta pek kötü bir şeyini gördüm diyemem. Engel falan da yok kurumsal olduğu için.
Vodafone ile çalıştıramadığım bir tane SFP modülü vardı, bir gün bir şey olurda çalıştırırsam ya da müzelik diye tutuyorum elimde. 😁
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 12 Şubat 2025; 16:32:56 >
Apartmana komple fiber çekildi eski cat kablolar ve kutu emekli oldu sistem değişiyor dediler iyi dedik ama sonuç olarak oyuna giriyorum ping gene aynı...
modemin yanına bir nokia GPON cihazı taktılar ekstra bir ücret ödemedik.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X