Şimdi Ara

<< FİBERİ UNUTUN 'TERABİT DSL' GELİYOR >> (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
2
Favori
4.253
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Ö1f1

200 tane 8*1 fiber kabloya ihtiyacınız var o kadar hızı taşıyabilmek için. Tabi bu da nereden baksak bu kabloların toplam kalınlığı 150-200 metreyi bulur. Fiber sınırsız aktarım gücüne sahip değildir. Binalarım8za giren fiberler genelde 10Gbps civarı veri taşıyabilirler.

şehir arası hatlardaki fiber kabloların uçlarındaki ekipmanlar yeni teknolojiler çıktıkça yenileniyor mu? bilginiz var mı?
    yetersiz gelen hatlara tekrardan kilometrelerce fiber çekme bay maliyetli olur çünkü.

ekleme: şöyle bir haber buldumhttp://www.sabah.com.tr/teknoloji/2016/04/04/turkcellden-fiber-hizda-turkiye-rekoru

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi e_capkan -- 13 Mayıs 2017; 22:12:54 >

• Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    Hayır fiberin de bir limiti var. Öyle olmasa altyapı maliyeti epey düşerdi dolaştırırdık bir damar fiberi yeterdi. Öyle değil. Hatta size uygulamadan bir örnek vereyim. Türk Telekom FTTC kabinlerinde kapasitesi yetersiz gelen kabine ikinci fiber hattı çeker. Neden kabin 25Gbps kasiteye sahipse de kabine gelen fiber 6FO ise 12Gbps kapasitelidir ve bu kapasite yetmezse bir tane daha 6FO çekersiniz ve toplam 24Gbps kapasiteye ulaşırsınız. Öte yandan fiberin de türleri var. İçinden cam tüp geçeni dahi var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • e_capkan kullanıcısına yanıt
    Alcatel Lucent 100G

Değiştiriliyor tabi ama sürekli değiştirmek gerekmiyor zira cihazların kapasitesi yüksek oluyor.

Ama fiberin kapasitesinin yetersiz olma durumu oluyor o zaman mecbur yeni fiber çekiyorlar bunun baska bir yolu yok.

Burada bir rekordan bahsedilmiş ama bunlar laboratuvar ortamında yapılan kısa mesafeli tek lif üzerinden yapıoan testler bunalrı prtaikte şuan uygulamak mümkün değil. Mesela 2013'te Türk Telekom Alcatel'in 100G teknolojisi ile laboratuvarda tek lif üzerinden 8Tbps aktarmayı başarmıştı ama bu laboratuvar testi. Yoksa şehir içinde kullanıpamayan omurgada kullanılan 5*1 hatlar ancak 2Tbps kapasite taşıyabiliyorlar.

• quote:

200 tane 8*1 fiber kabloya ihtiyacınız var o kadar hızı taşıyabilmek için. Tabi bu da nereden baksak bu kabloların toplam kalınlığı 150-200 metreyi bulur. Fiber sınırsız aktarım gücüne sahip değildir. Binalarım8za giren fiberler genelde 10Gbps civarı veri taşıyabilirler.

https://www.extremetech.com/extreme/192929-255tbps-worlds-fastest-network-could-carry-all-the-internet-traffic-single-fiber

Bu sadece single fiber teknoloji ile ulaşabilen hız multi fiber teknoloji ile daha uçuk hızlara erişebilirsin. 10 gbps hız fibere hakaret olur. Ek olarak fiber'in sınırı dudak ucuratan seviye de. Onların başında aletlerin limiti engel oluyor şuan fiber. Hiçbir teknoloji ışığı geçemez. Bundan sonra ışıktan maksimum yararlanmaktır. Single fiber'de 255 tbps'ye kadar yararlanabiliyoruz.

• bahran B kullanıcısına yanıt
    Bunların hepsi teorik. Kapasite sadece uçlardaki cihazla sınırlı değil. O hızları siz 100Km'lik bir hatta alamazsınız. 6FO (24Core) fiber kablo optik fiber sinyali ile 100Km'ye ancak 12Gbps taşıyabiliyorsunuz. Multimode ise bina içi kablolamadan baska bir yerde kullanmak imkans8z gibi bir şey her 100Metreye bir fiber toplama kabini mi koyacakalar ?

Tabi 10Gbps hakaret olur dediniz ama bu 6FO en düşük kapasiteli fiber kablo hatlarda kullanılan. Hatlarda kullanılan en yüksek kapasiteli fiber 5*1 2Tbps veri taşıyabiliyor. Eğer fiber limitsiz olsaydı şuan Turkcell lokal hatlarında band genişliği sorunu riski yaşmazdı, omurgada ise hiç kapasite sorun yaşamazdık. Siz uçlardako aletlere taktıysanız onu da cevabını vereyim. Santrallerde ve veri merkezlerinde MSAN adlı bir cihaz bulunur omurgaya bağlanır. Genelde 2Tbps kapasiteli oluyorlar ama MSAN'a bağlı omurga 500Gbps oluyor genelde. Hani fiber kapasite olarak sınırsızdı ? Burada uçtaki cihaz kapasite sorunu mu yaratmış oldu şimdi ? (Uçlardaki cihaz tabi ki kapasite sorunu yaşatır ama bunun için fiberin kapasitesinden daha az kapasiteye sahip bir cihaz olması gerekir genelde binalarımizdaki fiber kabinler binaya gelen fiberden daha düşük kapasiteye sahip olduğu için band genişliği cihazın kapasitesi kadar olur.)

• AKN Aşımı 10 TL Fln Olur Artık
  • Evde 10 yıldır internet var daha bu sene 10 mbit hız almaya başladık

• Fiber kabloları kıtalar arası çekiyorlar. 100 km değil neredeyse 1000 km'ye yakın oluyor. Bu durumda Tbps hız almak pek mümkün olmasa gerek. Okyanusun ortasına santralde koyamazlar!!??
  • Benim torunlar görür inş. Bu günleri

• cagdas70 kullanıcısına yanıt
    Repeaterlar var

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTf69uCUuoNk9kyJN25f9RRbDifvToszaukj7RL3Dkfp8LdnXjueK-yMDb7

• quote:

Bunların hepsi teorik. Kapasite sadece uçlardaki cihazla sınırlı değil. O hızları siz 100Km'lik bir hatta alamazsınız. 6FO (24Core) fiber kablo optik fiber sinyali ile 100Km'ye ancak 12Gbps taşıyabiliyorsunuz. Multimode ise bina içi kablolamadan baska bir yerde kullanmak imkans8z gibi bir şey her 100Metreye bir fiber toplama kabini mi koyacakalar ?

Tabi 10Gbps hakaret olur dediniz ama bu 6FO en düşük kapasiteli fiber kablo hatlarda kullanılan. Hatlarda kullanılan en yüksek kapasiteli fiber 5*1 2Tbps veri taşıyabiliyor. Eğer fiber limitsiz olsaydı şuan Turkcell lokal hatlarında band genişliği sorunu riski yaşmazdı, omurgada ise hiç kapasite sorun yaşamazdık. Siz uçlardako aletlere taktıysanız onu da cevabını vereyim. Santrallerde ve veri merkezlerinde MSAN adlı bir cihaz bulunur omurgaya bağlanır. Genelde 2Tbps kapasiteli oluyorlar ama MSAN'a bağlı omurga 500Gbps oluyor genelde. Hani fiber kapasite olarak sınırsızdı ? Burada uçtaki cihaz kapasite sorunu mu yaratmış oldu şimdi ? (Uçlardaki cihaz tabi ki kapasite sorunu yaşatır ama bunun için fiberin kapasitesinden daha az kapasiteye sahip bir cihaz olması gerekir genelde binalarımizdaki fiber kabinler binaya gelen fiberden daha düşük kapasiteye sahip olduğu için band genişliği cihazın kapasitesi kadar olur.)

Teorik hızlar ulaşılamayacak hızlar değil. Türkiye'nin altyapısının kötü olması fiberin kötü olduğu anlamına gelmez. 100 km fiber optik kablo ile tabii ki alamazsın bu yüzden belli bir metreden sonra ışığın gücünü artıran cihaz konulur uzun mesafelere bu şekilde kayıp çok daha aza iner. Fiber'in mantığı budur. Türkiye ne kadar uygulanır orası beni bağlamaz. Ben Türkiye üstünden konuşmuyorum.

Turkcell bant genişliği sorunu yaşamıyor kendi hatlarında. İsterse kendi hatlarında AKN'yi kaldırsa hiçbir sıkıntı çekmeyecek fiberi. Turkcell sadece kendi çıkarlarını düşünen bir firma. 4G konusunda Turkcell frekansını değiştirse çok yüksek hızlar verebilecek durumda. Ancak düşük frekansdan yayın yapmayı tercih eden bir firma.

Omurga 500 gbps desteklemiyor, çok daha yüksek hızı destekliyor. Ancak şu durum var eğer 2 tbps'li cihaz sürekli çalışırsa kendini güvene almak için bir süre kapatma yada yeniden başlatma durumuna girer. Buda olmaması gereken durum. O yüzden omurga belli bir şekilde ayarlanıyor. Cihaz kapisitesinin hepsini kullanılmayacak en fazla ℅50'i boşta kalacak şekilde kullanılıyor. (Upload serveri, steam serveri genel bandwitdh kullanımını maksimum ℅50'i hedefler, mekanik problemler olmasın diye.)

Labaratuvar ortamında yapılan teorik hız 225 tbps ise pratikte en düşse düşse 100 tbps'ye ya düşer ya düşmez, ℅50'lik düşüş çok fazla bile. Senin aldığın dandirik bir modem bile teorik hızına yakın değer verebiliyor. Modem AC destekli değilse büyük ihtimalle 50 mbps civarında bir hız verebilir, 75 mbps hızın olsa 47,48 verebiliyor, teorik olarak 52 yada 54 mbps hıza yakın bir değer. Aynı şekilde cat 4 destekli bir telefonla 130-140 mbps gibi değerler görebilirsin. Türkiye'de. Yani teorik hızlar ulaşılamayacak hızlar değil. Yakınlarına ulaşabilir.

• Son kullanıcı için ihtiyaç olan hız 16, 25 mbps arasıdır,

Bu durumu geleceği düşünürsek 40 mbps demek gerekecektir.

Hız ihtiyacının 40 mbps bandına çıkmasına sebepte 4k teknolojisi. Aslında 4k olmasa 16 mbps tüm kullanıcılar için yeterli bir hız olacaktır.

Hatta sadece online izleme yapan birine günümüzde 8 mbps çok rahat yetebilir.

Aşırı indirme yapanlar için ise 25 mbps yetecektir.

100mbps falan son kullanıcı cidden ihtiyaç mı bence tartışılır.

16 mbps ile saatte 7,5 gb download yapılabilir.

25 mbps ile saatte 11 gb civarı bir kapasite sağlanır.

Bu tip teknolojilerin gelişmesi genelde aldığımızı hizmetin ucuZlamasını sağlaması açısından güzeldir, çünkü bu denli kapasite artışı sağlamak darboğazları engelleyecektir. Şu halde son kullanıcıya 1 gbps hız verdin diyelim ne amacı varki?

Diyeceğim şudur 40 mbps hız günümüz itibariyle son kullanıcının ihtiyaç duyacağı maksimum hızdır.

• Bize göre değil bu işler Adam gibi 100mbit fiber internet versinler bana başkasına 10 sene ihtiyacım olmaz
  • bahran B kullanıcısına yanıt
    Öyle bir uygulama yapmak çok masraflı olacaktır. Her 100 metrede bir aktif cihaz koyacaklarsa ohooo

Lokal hatlarda tabi ki riski Turkcell'in şuan yaşadığını belirtmedim ancak bu risk var. Gerçi her yazdığımda nedense şiddetle karşı çıkıyorlar bu durumu ama kimsenin abone yoğunluğuna baktığı yok.

Omurgadan ne kastediyoruz tabi ki 500Gbps'den fazla siz İstanbul - Ankara omurgasını direkt MSAN'a bağlayamzsınz zaten ancak şehire gelen omurga'dan ilgili santrale giden omurgaya bağlı hat 500Gbps'dir. Ancak MSAN'ı azğına kadar kapasiteyle kullanmıyorlar ki yani MSAN'a 2Tbps b,r hat bağlasak da o santralde 2Tbps kullanım yok o sebeple abi am kapasite yüklü çalışmıyor ama burada anlatmak istedğim şeyy fiberoptik kabloların da belli bir kapsitesi olduğu hiçbiri sınırsız değil.

Ancak hesağ etmediğiniz nokta laboratuvarda tel lif üzerinden deneme yapıyorlar ve o lif uzun değil. Aynısını 10Km'lik bir kablo ile dnesinler ulaşabiliyorlar mı o değerlerin yakınına bakalım.

Lafı fazlca uzatmak yersiz eğer fiber kablolarda kapasite sınırı olmasaydı tek damar fiberle her türlü altyapıyı kurabilirdik omurga dahi kurabilirdik ancak kazın ayağı öyle değil. Eğer sınrsız olsaydı kapasiteleri paraya kalpten vurgun İSS'ler omurgalarında 4*1, 3*1 kullananmazdı zaten atarladı tek demer fiber.

Hs bu arada şunu da belirteyim fiberi nerde kötüledim onu anlamadım siz buradan bu sonucu çaıkartmanız oldukça garip.

• Btk denen kurum zamanında bir düzenleme getirip bireysel kullanıcılara eve kadar fiber yani FTTB-FTTH alt yapısi getirilmez, vdsl alt yapısı olan yerde de minimum 24 mbps hız verilir diye bir madde koysaydı

Bu zamana kadar 4-5 milyon haneye getirilen fiber alt yapı yatırımı ile ucu bucağı olmayan köylere bile vdsl alt yapısı getirilirdi. He ama Btk rekabet artıracağına rekabetin önünü kapadı. Fiber muafiyeti adında sacma sapan şeyler cikartarak iyice tekellesmeyi sagladi.

Ayrıca turkcell bu zamana kadar 2,5 milyon haneye getirdiği fiber alt yapı yatırımi ile belki 8-9 milyon haneye vdsl getirebilirdi. Belki de daha fazla.

Turkcell ben 8-9 milyon haneye ulaşırsam rekabet artacak fiyatlar düşecek ne gerek var burjuva kesime lüks fiber İnterneti veririm 80-90 lira fiyat çekerim dedi. Sonuçta bir ürünü ufak bir kesime ulaştirdiginizda otomatik olarak ürünü pazarlayacaginiz kişiye "size çok az kesimin ulaşabildiği bir hizmeti sunuyorum" diyebilirsiniz. Ufak bir kesimin ulaşabildiği bir hizmette de fiyatı yukarılara rahatça çekebilirsiniz. Hele ki bu hizmeti üst gelir düzeyi olan kişilere sunuyorsaniz.

Btk nin bu ön görüsüzluğü, bu yanlış politikaları yuzunden Avrupa da bir çok ülkeden fiber abone oranımız kat ve kat yüksek. Ama internet ortalamalarında Afrika ülkeleriyle yarışıyoruz. Almanya da eve kadar fiber abone orani %0.5 bile değil. Biz de yüzde %20 ye yakın.

• Mr.Data M kullanıcısına yanıt
    Bunlar enerjiyi nereden alıyor çok merak ediyorum hocam? Denizdeki dalgadan mı alıyor gücünü acaba?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sabah moonwalk keyfi

Bunlar enerjiyi nereden alıyor çok merak ediyorum hocam? Denizdeki dalgadan mı alıyor gücünü acaba?

Kablodan sağlıyorlardır elektriğin hızı saniye de 230-240 bin Km'ye yakın yani ışık hızına yakın bütün dünyayı kablo ile çevirsen en uçtan en uca elektriğin ulaşması 1 saniyeden kısa sürüyor.

Yani karadan elektriği gönderdiğin de okyanusun ortasına anında varacaktır. En azından benim düşüncem bu belki farklı bir yöntemi vardır.
  • sabah moonwalk keyfi kullanıcısına yanıt
    http://www.nec.com/en/global/techrep/journal/g10/n01/pdf/100107.pdf

• gecem1903 G kullanıcısına yanıt
    Katılmıyorum.Günümüzde zaman çok önemli ve normal bir internet kullanıcısının en az 100 mbit interneti olması gerektiğini düşünüyorum tıkladığında şak diye açacak millet bunca sene süründü zaten herkese en az 100 mbit sağlamayan adam değildir
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tuna152

Katılmıyorum.Günümüzde zaman çok önemli ve normal bir internet kullanıcısının en az 100 mbit interneti olması gerektiğini düşünüyorum tıkladığında şak diye açacak millet bunca sene süründü zaten herkese en az 100 mbit sağlamayan adam değildir

forum hayatımda gördüğüm en boş en atmasyon cevap,

konuya yada kişiye muhalefet olma adına yada mesajım bulunsun mantığıyla

kapasitesi yetemediği için dayanıksız mantıksız şeyler yazmayın lütfen,

bazıları interneti sadece okey amaçlı kullanıyor bikaç gate başlığına balıyor ve gün içinde bidaha açmıyor,

bazıları var online oyun için internet alıyor arada oyun oynamadığı zaman yüzksek dowload hızı gerektirmeyen şeyler yapıyor misal ben,

şuan bana desinlerki senin pingin en yüksek 5,10ms olacak ama download kapasiten 4mbit, kesinlikle kabul ederim,

benim ve inanıyorum online oyun oynayan herkes için sownload hızı değil düşük ping değeri öncelikli....

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.