Şimdi Ara

Fiesta Benzinli Mi Dizel Mi tercih edilmeli - cevap içeride

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
4.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Fiestayı benzinli mi yoksa dizel mi almanın daha karlı olduğunu kendimin oluşturduğu kriterlere dayanarak excel üzerinde ufak bir çalışma yaptım ve bu çalışmayı fikir vermek amaçlı sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle belirtmek isterim ki kullandığım benzin/araç vs. fiyatlar 17.12.2014 tarihinin liste fiyatlarıdır. Karşılaştırmada Trend-X 1.25 Benzinli ve 1.5 Trend-X dizel modellerini ele aldım. Araç yakıt tüketimlerini sitedeki değerler olarak kabul ettim ( Ki şu ana kadar kullandığım bütün araçları site şehir içi değerinin altında kullanmışımdır)

Çok fazla km yapan biri olmadığımı söylemek isterim. Genellikle istanbul içinde aylık 1000 KM yaparım. ancak boş saatlerde seyahat etmeyi tercih ederim (Haftasonu erken saatlerde yola çıkar geç saatlerde dönerim dolayısıyla çoğunlukla trafiğe fazla takılmam).

Aşağıda link'ini vereceğim Excel'i ayrıntılı incelemenizi tavsiye ederim. Aklıma gelen bütün ayrıntıları ayrı ayrı hesapladım.

Karşılaştırmayı yaparken aylık 1.000 KM yapılacak olacağını baz aldım işte sonuçlar,

1,25 benzinli ve 1.5 dizel arasında bugünkü( 17.12.2014 ) tarih itibarı ile 11.395 TL Fark var. Ayrıca araçlar farklı vergi dilimlerinde olduğundan senede 322 lira vergiden tasaruf ediyorsunuz.

Ve şu anda boş yere açıklamak istemediğim bir sürü diğer hesaplamaya da dayanarak Dizel alarak tasarruf etmeni için aracı tam olarak 9,21 YIL kullanmanız gerekiyor (Unutmayın! Ayda 1.000 KM yaparsanız). KM hesabına vurursak 110.000 KM yapmanız lazım ki aradaki verdiğiniz 11.395 + Vergi farkını kapatın.

Daha ayrıntılı bir sürü bilgiye ulaşmak için aşağıda verdiğin online excel linkine bakabilirsiniz. Umarım yardımcı olmuşumdur. Benim bu durumdaki tercihim muhtemelen 1.25 Trend-X fiesta olacak.

işte link: http://1drv.ms/16tk0CC

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FaithLy -- 17 Aralık 2014; 18:43:25 >

• Satarken benzinliden daha yüksek bir rakama satılacağı için aradaki farkı 110000km yol yapmanız gerekir diye düşünmemek lazim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel bir nokta bunu atlamışım ancak araç 7-8 yaşında geldiğinde benzinli ve dizel arasındaki fark neredeyse ortadan kalkıyor.

Aracı 2-3 sene sonra satmayı düşünürseniz dediğiniz doğru
  • dizel ve benzinli motor arasındaki bakım masrafları eksik exell de.
  • Bildiğim kadarı ile periyodik bakımlarda çok fazla fiyat farkı yok. Ancak dizelde enjektör/turbo problemlerinde masraf çok çıkıyor. Bunu oranlayamadığımdan karşılaştırmaya koymadım.

Ama şu bir gerçek ki dizel bir araba problem çıkardığında benzinliden daha çok cep yakıyor
  • Davulun sesi excell başında hoş gelirmiş. Gir bakalim yogun trafiğe , 19 km orralama hizla yap 1000 km istanbulda gorelim.
    Ben bunu yapiyorum ve iddia ediyorum hic bir benzinli arac 10 litreden aşağı yakmaz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ymetu kullanıcısına yanıt
    En başta söyledim zaten trafik saatinde yola çıkmamaya özen gösteriyorum. Bu hesaplamaları yukarıda yazdığım koşullar için yazdım. Istanbul trafiğinde ilk arabam değil. Hem benzini hemde dizel araç kullanıyorum/kullandım.

Ayrıca 10 litredem aşağı yakmaz diye birşey yok. Tamamen kişinin araba kullanma stiliyle alakalı bir durum. 2 önceki arabam clio 1.6 benzinliydi karma kullanımda(istanbul için trafik ve trafiksiz) 7.4 lt / 100km gibi fena sayılmayacak bir değer yakalamıştım 30 bin kmde. Trafikte sinirlenip ani kalkışlar/frenler yapar 2 adım sonra duracağını bildiğin halde 3000-4000 devirde vites değiştirirsen tabiki 10 litreden aşağı yakmaz. Akrabamda 1.4 otomatik polo var her gün trafik saatinde işe gidip geliyor 12 bin km ortalaması 8.6, ortalama hızı 23 km.

Yeni benzinli araçlar eski nesil atmosferik motorlara göre çok daha cimri yakıt konusunda. 10 Litreden aşağı yok diye kesin konuşmalara gerek yok.

• 2012 model 1,25 fiesta ile 22 km ortalama hızla kışın 8 lt yakıyorum .Ayda 1000 km yapan için değil dizel.
  • Merhaba güzel bir excel çalışması olmuş. Yalnız dikkati mi çeken bir yer var. Eğer formüllerini etkiliyorsa değiştirmende fayda var. Dizel aracın motoru, benzinli aracın motoru ters olmuş. Belki vergi hesaplamasına etki eder.
    Beğenilmeyen yorum görünüyor fakat mantıklı, çünkü dizel benzinliden daha VERIMLI. Şehir içi trafik de dahil... Hem de ilk kullanıcısı açısından. Her üç tip araç da var... Az kullanan , titiz birisi benzinli de binebilir.
  • Aracı 01 ocak 2015 de benzinli olarak aldım. şu an araba 1.500 KM'de. Ortalama hız 28 KM, Ortalama yakıt 6.7. Arabayı 3 - 3.2 bin devir aralığında kullanmama rağmen gayet güzel bir yakıt ortalamasına ulaştığımı düşünüyorum. İstanbulda trafiğe girmemek elbette mümkün değil. Zaman zaman çok yoğun trafikte, zaman zaman açık yolda kullandım.

Eğer değerler bu şekilde devam ederse (Ki ben bu değeri 5bin km den sonra 6.5 e sabitleyeceğimden eminim), dizel ile benzinli arasındaki 12 milyar fark kapanmadan ben arabayı muhtemelen satıp üstüne birazdaha koyup yenisini gene benzinli olarak alabilirim. O aradaki fiyatta cebime kar kalır
    edit

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axuran -- 14 Ekim 2015; 6:24:02 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: axuran

1.25 fiesta / eskişehir şehir içi ve 2014 model henüz 900 km de kış ayı hafif devirli kullanma falan filan 9.2 lt yi geçemedim hocam . ortalama hız 16 km . eskişehiri bilen bilir 2 km lik yola 12 tane lamba koymuşlar dur kalk yapmaktan ciğerimiz soldu.

Teşekkürler faydalı bir bilgi olmuş. Bir de istanbul kullanıcıları bunun üstüne dik yokuşlarda dur kalk trafiğin etkisini de hesap etsinler.
    Benzinli tercihini anlıyorum ,dizelle arada uçurum oldu son yıllarda , ben 2012 yılında aldığımda benzinli -dizel titanyum-x paket arasında reel fark 3 bin liraydı, liste fiyatlarını hatırlamıyorum. Şimdi olsa ben de iki kere düşünürüm.
    edit

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axuran -- 14 Ekim 2015; 6:24:16 >
  • ben olsam benzinli alır aradaki farkı bankaya koyar bi denerdim.. :)
    her benzin alışta 20-30 ilave eder her serviste 200 ünü geri koyardım.. hatta fark ucurumsa lpg taktırır her yakıt alısta bankaya 50 tl eklerdim :) excel i bi de böyle hesaplayın

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hesap mantıksız.
    1.5 TDCi, niçin 1.25 benzinli ile karşılaştırılıyor anlamış değilim. Bunlar birbirinin muadili değil, olamaz da. Arada dağlar kadar fark var.
    Bence 1.6 benzinli ile karşılaştırılmalıdır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.