Şimdi Ara

Findeks Kredi Notu Ve Kanuni Takip Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
436
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2021 yılı kasım ayında kanuni takibe düşmüş ve aynı gün borcu kapatılmış, varlık şirketi yada icraya vs düşmemiş kredili ürünün;

-findeks raporunda kanuni takip beyanı ne zaman kalkar ?

10 yıl muhabbeti dönüyor, 10 yıl muhabbeti mart 2024 sonrası varlık şirketine düşenler için mi ? yoksa mart 2024 öncesi kanuni takip kapalı konuma geçsede herkesimi kapsıyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barkinyilmazzz -- 11 Eylül 2024; 2:3:15 >

• Chatgpt ye sordum böyle diyor

Findeks Raporundaki Kanuni Takip Kayıtları
    Kanuni takip beyanı genellikle, borcun ödenmesinden sonra dahi Findeks raporlarında 5 yıl süreyle görünmeye devam eder. Bu süre, borcun tamamen kapatıldığı tarihten itibaren başlar.
    Sicil affı veya özel bir düzenleme olmaması durumunda, borç kapansa bile bu kayıt belirtilen 5 yıllık süre boyunca kredi raporunda yer alabilir.
    10 Yıl Muhabbeti ve Mart 2024 Sonrası
    10 yıl süresi ise, varlık yönetim şirketlerine devredilen borçlar için geçerli bir süre zarfıdır. Borç, varlık yönetim şirketine devredildikten sonra 10 yıl boyunca yasal takip başlatılabilir ve borç tahsili istenebilir.
    Ancak Mart 2024'ten sonra uygulanacak 10 yıl muhabbeti, varlık yönetim şirketlerine devredilen borçlarla ilgilidir. Eğer borcunuz varlık şirketine devredilmediyse, bu düzenleme sizin durumunuzu etkilemez.
    Özetle, sizin borcunuz icra veya varlık şirketine devredilmemiş olduğu için, Findeks raporunuzda kanuni takip beyanı 5 yıl boyunca görünecektir. Mart 2024 sonrası 10 yıl muhabbeti, yalnızca varlık şirketlerine devredilen borçlar için geçerlidir.

• Raporda varlık yönetim şirketlerine devredilen borçlar kısmında gözüküyorsa 10 yıl saklanacak demektir. Varlık yönetim kaydı düşülmeden takibe geçmişlerse 5 yıl sonra silinir. Söylendiği gibi mart 2024'ten sonra kapanan her hesap olumlu/olumsuz farketmeksizin 10 yıl saklanacak.

• Cirrus- kullanıcısına yanıt

Doğru bilgi 10 sene beklemek zorundasınız kaldırılması için. Fakat bu çokta sizi yormasın çünki ödemeleriniz düzenli ise kanuni takip gözükse bile bankalar ihtiyacınızı karşılar. Ödemelerin kanuni takipten sonra düzenli olması çok önemli.

• quote:

Orijinalden alıntı: -PoseidoN-

Doğru bilgi 10 sene beklemek zorundasınız kaldırılması için. Fakat bu çokta sizi yormasın çünki ödemeleriniz düzenli ise kanuni takip gözükse bile bankalar ihtiyacınızı karşılar. Ödemelerin kanuni takipten sonra düzenli olması çok önemli.

Evet şu an için takip kaydı olanla olmayan arasında pratikte fark yok. Mevcutta ödemeler düzenliyse puanı yükselir kredisini kolaylıkla kullanır.

Bu yıl bakmadım ama takip oranları genelde %3-4 dolaylarında olur. İleride oranlar bankalar için risk teşkil edecek kadar artarsa, sermaye yapılarının bozulmaması için mecburen müşteri seçmeye başlayacaktır. Bu durumda temiz sicil önem kazanmaya başlar.

• Gidişata bakılırsa bu alınan karar yavaş yavaş insan elemeye çalışmak için yapılıyor gibi duruyor. 10 sene kalması demek aslında tehlikeli. Çünkü bu sürenin en az 5 senesi kredibilite'nin kolay kolay düzeltilemeyeceği anlamına geliyor.

• varlık şirketi ile alakalı hiçbir durum yok ancak kanun takip ifadesi var findeksi aradım 5 yılmı ? 10 yılmı ? dedim soruyu daha anlamadılar siz ne düşünüyorsunuz bu ibare 19 aralık 2026 damı kalkar yoksa 19 aralık 2031 demi ? @Cirrus- @-PoseidoN-

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi barkinyilmazzz -- 14 Eylül 2024; 2:16:2 >
  • barkinyilmazzz B kullanıcısına yanıt

Şahsi fikrim 2031’de kalkacağı yönündedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: barkinyilmazzz

varlık şirketi ile alakalı hiçbir durum yok ancak kanun takip ifadesi var findeksi aradım 5 yılmı ? 10 yılmı ? dedim soruyu daha anlamadılar siz ne düşünüyorsunuz bu ibare 19 aralık 2026 damı kalkar yoksa 19 aralık 2031 demi ? @Cirrus- @-PoseidoN-

Sizin borcunuzda varlığa devretme/zarara atma durumu yok. Açık takip borcunuzu 2024 marttan önce kapattıysanız 20.12.2026 tarihinde takip kaydınız kaldırılacak.

• ben 2 gün önce findeks ile konuştum çok saçma bir durum var şu an. bütün kredili ürün kayıtları en az sistemde 10 yıl kalacak artık kapama tarihi itibariyle, önceden varlık yönetim şirketine devredilen krediler rapordan hiçbir şekilde silinmiyordu, şimdi varlık yönetim şirketine devredilen ve ödenen borçlar da raporda kalacakmış fakat zarara atılan krediler rapordan hiçbir zaman silinmeyecekmiş. ben bu durumdan açıkçası çok bir şey anlamadım, zaten bankanın krediyi varlık yönetim şirketine ucuza devretmesi zarara atması demek değil midir?

hocam benim takip günü kapandı yani 19/12/2021 tarihinde kanuni takibe düştü ve aynı gün kapandı zarara atılma yada varlığa devrolma yada icra dosyası açılma gibi hiçbir durum yaşanmadı ancak kanuni takip etiketi yedi. mart 2024 den önce kapandı. inşallah dediniz gibi 2026 geçerlidir bizim için. Şuan kredi notum 1602 ve kredili ürün kullanabiliyorum yartırım amaçlı konut kredisi düşünüyorum sorun yaşatsın istemiyorum. İnşallah dediğiniz gibi 2026 da kurtuluruz bu damgadan

• barkinyilmazzz B kullanıcısına yanıt

Borcu varlık yönetime devredilenlerin kaydı 10 yıl mı yoksa süresiz mi tutulacak bunun tartışması yapılabilir ancak sizin durumunuzda şaibe yok standart 5 yıl. Aralık 2026'da kayıt düşecek.

Ben hiç takibe düşmedim ama kanuni takip kaydı olan arkadaşlarım var. Tıpkı benim gibi sorunsuz kredi kullanabiliyor arada hiç bir fark yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cirrus- -- 15 Eylül 2024; 2:51:24 >

çok teşekkürler

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.