Şimdi Ara

Fizik Atışlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
2
Favori
18.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Fizik Atışlar konusunda bir çok formül var.Zorlanıyorum hepsini toplarken falan,hepsini tek sayfada açıklamalarıyla birlikte yazabilecek babayiğit var mıdır?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Fizik Atışlarında 5 15 25 Kuralı

Fizik atışları, bir cismin belli bir açıyla ve hızla fırlatılmasıyla gerçekleşen hareketlerdir. 5 15 25 kuralı veya h 3h 5h kuralı olarak bilinen bir kural, fizik atışlarının yatay ve düşey bileşenlerini hesaplamada kullanılır.

5 15 25 kuralı, serbest düşmenin özel bir durumudur. Bir cisim yatay olarak fırlatıldığında, düşey bileşeni serbest düşme ile aynı şekilde hareket eder. Bu durumda, cisim:

• İlk 5 saniyede h kadar düşer.
    • Sonraki 5 saniyede 3h kadar daha düşer.
    • Sonraki 5 saniyede 5h kadar daha düşer.

Genel olarak, bir cismin serbest düşme süresinin n olduğunu varsayarsak, cismin düştüğü mesafe:

• n^2 * g / 2

formülüyle hesaplanır. Burada g yerçekimi ivmesidir (9,8 m/s²).

5 15 25 kuralı, fizik atışlarında yatay ve düşey bileşenleri hesaplayarak cismin izlediği yörüngeyi belirlemeye yardımcı olur. Bu kural, top atma, okçuluk ve mermi atışı gibi uygulamalarda kullanılır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • tek bişey biliyom 1 sn 5 2. sn 15 3.sn 25 diye gidiyo ve yatayda hız değişmez gerçekten bu kadar biliyom ve tek tük soru kaçırıyom o konudan . bir sürü formülü vardı 2gh zamansız hız falan h=5tkare falan böle seyler vardı yanılmıyosam. mantığını anla
  • quote:

Orijinalden alıntı: seksat59

tek bişey biliyom 1 sn 5 2. sn 15 3.sn 25 diye gidiyo ve yatayda hız değişmez gerçekten bu kadar biliyom ve tek tük soru kaçırıyom o konudan . bir sürü formülü vardı 2gh zamansız hız falan h=5tkare falan böle seyler vardı yanılmıyosam. mantığını anla

ben bu yıl 11. sınıfa geçtim ve 10. sınıf fizikte sıfırım.. acaba nasıl çalıştın? kitap önerebilir misin? ya da herhangi bir taktiği var mı?
  • quote:

tek bişey biliyom 1 sn 5 2. sn 15 3.sn 25 diye gidiyo ve yatayda hız değişmez gerçekten bu kadar biliyom ve tek tük soru kaçırıyom o konudan . bir sürü formülü vardı 2gh zamansız hız falan h=5tkare falan böle seyler vardı yanılmıyosam. mantığını anla

+1903

• takip
  • Atışlar fizikte en sevdiğim konulardan biriydi. 5-15-25 ve hızlar 10ar artar/azalır genelde serbest düşme yaparken 5t^2 kullanırsın.Bütün formülleri bilmene gerek yok ana formülleri ezberle üstüne bol soru çöz hepsini yaparsın.Sen yapamadığın soruları koy buraya yardımcı olmaya çalışalım.
  • Formülü hatırlayamadığın yerlerde enerjiyi koru, soruların %95'ini yaparsın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    345 AYT Fizik vs 3D AYT Fizik
    2 yıl önce açıldı
    tyt fizik
    geçen yıl açıldı
    fizik formülleri
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Esen in mekanik özet kitapçığı vardı kitabın yanında veriyorlardı ordan hepsine ulaşabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: regortaz

Formülü hatırlayamadığın yerlerde enerjiyi koru, soruların %95'ini yaparsın.

nasıl yani?
  • quote:

Orijinalden alıntı: buluthakk

quote:

Orijinalden alıntı: regortaz

Formülü hatırlayamadığın yerlerde enerjiyi koru, soruların %95'ini yaparsın.

nasıl yani?

Enerjinin korunumu kanunu, 1.durumdaki kinetik+potansiyel enerji son durumdaki kinetik+potansiyel enerjiye eşittir. O karıştırdığın formüller zaten enerji korunumundan çıkan formüllerdir ama dediğin gibi hepsini ezberlemeye kalksan karışabiliyor, zamansız hız formülünü ezberle geri kalanları enerji korunumundan yapabilirsin. Formülle yapmaya göre daha uzun sürer ama en azından garantili yöntemdir.
  • Formüllere hiç ihtiyacın yok aslında konuda, sadece bazen zamandan kazanmak için formüllerin bazılarını kullansan yeter. Basit bir anlatımı var aslında, mantığını anladığın zaman çok kolay gelecek sana konu.

Serbest bıraktığın bir cisme etkileyen kuvvet F=mg, bir de senin bildiğin F=ma var, bunları eşitlersen a=g çıkar, yani serbest düşen cismin sürtünmesiz ortamda ivmesi g, o da sorularda 10'a eşittir.

O Burada hız V=0
    |
    |
    | h=5m
    |
    |
    O Burada hız V=10, ivme 10 olduğundan. Ortalama hız da (Vilk+Vson)/2 = 5, yani buraya kadar geçen saniyede 5 metre yol alıyor cisim.
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    | 3h=15m
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    O Burada ise V=20, 1. saniye ile 2. saniye arasında alınan yol da (10+20)/2'den 15. Alınan mesafeler saniye ile h,3h,5h diye orantılı olarak gidiyor, t=1sn ise alınan yol h, t=2sn ise arada alınan yol 3h, toplam yol ise 4h kadar oluyor. Formüllerle bu işi götürebileceğini zannetmiyorum, bugün öğrensen bu formülleri gelecek aya unutursun.

Bundan sonra 1 saniye düşen cismin 5 metre veya h kadar yol aldığını, 2 saniye düşen cismin h,3h toplam 4h yol aldığını mantığınla devam ettirebilirsin. Örneğin h1/h2, t1/t2 gibi oran sorulan sorularda da h'ı 5 metre, t'yi 1 saniye alıp sonuca gidebilirsin. Olayı bu şekilde kavrarsan sorun yaşayacağını zannetmiyorum, o dediğin formülleri bilmememe rağmen yayın farketmeksizin bütün soruları çözebiliyordum. Sana da kolay gelsin

• quote:

Orijinalden alıntı: ForeverMetal

Formüllere hiç ihtiyacın yok aslında konuda, sadece bazen zamandan kazanmak için formüllerin bazılarını kullansan yeter. Basit bir anlatımı var aslında, mantığını anladığın zaman çok kolay gelecek sana konu.

Serbest bıraktığın bir cisme etkileyen kuvvet F=mg, bir de senin bildiğin F=ma var, bunları eşitlersen a=g çıkar, yani serbest düşen cismin sürtünmesiz ortamda ivmesi g, o da sorularda 10'a eşittir.

O Burada hız V=0
    |
    |
    | h=5m
    |
    |
    O Burada hız V=10, ivme 10 olduğundan. Ortalama hız da (Vilk+Vson)/2 = 5, yani buraya kadar geçen saniyede 5 metre yol alıyor cisim.
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    | 3h=15m
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    |
    O Burada ise V=20, 1. saniye ile 2. saniye arasında alınan yol da (10+20)/2'den 15. Alınan mesafeler saniye ile h,3h,5h diye orantılı olarak gidiyor, t=1sn ise alınan yol h, t=2sn ise arada alınan yol 3h, toplam yol ise 4h kadar oluyor. Formüllerle bu işi götürebileceğini zannetmiyorum, bugün öğrensen bu formülleri gelecek aya unutursun.

Bundan sonra 1 saniye düşen cismin 5 metre veya h kadar yol aldığını, 2 saniye düşen cismin h,3h toplam 4h yol aldığını mantığınla devam ettirebilirsin. Örneğin h1/h2, t1/t2 gibi oran sorulan sorularda da h'ı 5 metre, t'yi 1 saniye alıp sonuca gidebilirsin. Olayı bu şekilde kavrarsan sorun yaşayacağını zannetmiyorum, o dediğin formülleri bilmememe rağmen yayın farketmeksizin bütün soruları çözebiliyordum. Sana da kolay gelsin

Emeğine eline koluna sağlık teşekkürler...

• quote:

++++123123
  • quote:

Orijinalden alıntı: pckopat0

Arkadaşlar Fizik Atışlar konusunda bir çok formül var.Zorlanıyorum hepsini toplarken falan,hepsini tek sayfada açıklamalarıyla birlikte yazabilecek babayiğit var mıdır?

5 15 25i öğren kurtul

• Grafik çizmeyi öğren,
    Hareket=grafik demektir,
    Grafiği çizen her türlü hareket sorusunu yapar,
    Atışlarda hiç formül bilmiyorum diyemeyeceğim,
    Formülleri de biliyorum, kalmış aklımda bir şekilde,
    Ama hiç kullanmadığımı söyleyebilirim.
    Grafik çizerken de bilmen gereken tek nokta,
    V/t oranını yani a'yı g olarak (genelde 10 olur o da, zaten formülün doğrusu da 5t^2 değil 1/2gt^2'dir) alacak olman.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.