Şimdi Ara

Fransa'da Yaşam Tecrübeleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
4
Favori
1.295
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Bu konuyu daha önce Fransa'da yaklaşık 1 yıl kadar yaşamış ve kısa süre içerisinde temelli gidecek birisi olarak, Fransa'da yaşamayı düşünen arkadaşlar varsa bilgilendirme amaçlı açıyorum. Konuya fotoğraf da eklemeye çalışacağım ancak eski laptopun hdd'sini bilgisayara bağlayıp fotoğrafları almam gerekiyor. Ne zaman yapabilirim bilmiyorum.

Öncelikle şunu söyleyeyim, Fransa'ya ilk geldiğimde 19 yaşındaydım. Yazın kız arkadaşımla Avrupa turu yaparken gelmiştik. BeNeLuX'tan sonra rota Fransa'ydı ve Fransa'da ilk geldiğim şehir Paris'ti. Paris hakkında şunu söyleyeyim, dünyanın en iyi PR'a sahip şehri olabilir. Buna müteasip kesinlikle yaşanacak türden bir şehir değil. Fazla pahalı ve yaşayan nüfusun en az yüzde 70'i göçmen. Afrikalı göçmenler genelde banliyölerde yaşıyor ancak Paris'in daha zengin muhitlerinde de genelde Arap zengin göçmenler yaşıyor. Türkler Paris'te fazla yok. Bir tane mahalleleri var. İlginç şekilde bu mahallede kendini soyutlamış durumda yaşıyor bir çoğu. Fransızca bilmeyenleri var. Uzun süredir Fransa'da yaşayıp, Fransızca tek kelime edemeyen Türkler tanıdım. Sadece Türkler değil bu arada özellikle Cezayirlilerin ve Tunusluların bazıları da Suri Türkçesi gibi Fransızca konuşuyor. Paris'in göbeğinde çok fazla Türk yok dedim ama banliyölere doğru iş değişiyor. Zaten Türk mahalleleri ve diğer göçmenlerin mahalleleri genelde birbirine çok yakın. Türklerin yoğun yaşadığı yeri sorarsanız kesinlikle Strazburg derim ki zaten Strazburg da Almanya'nın kenti gibi bir yer. Tam Fransa bile sayılmayacak bir bölge. Güzel şehirdir ancak gerçek Fransa bu değil.

İlk gittiğimde 1 hafta kalmıştım. Ama gidip gördükten sonra kafaya koymuştum bu ülkeye geri geleceğim diye. Sebep olarak şunu söyleyeyim, Fransa dünyadaki en gelişmiş teknolojiye sahip ülkelerden birisi. Almanya, İngiltere falan vız gelir tırs gider yanında. Almanya mühendisliği ile ne kadar öne çıksa da Fransa yazılımın ağababası. Fransız yazılımlar olmadan Alman mühendis ne üretim yapabiliyor, ne de teknoloji üretebiliyor. Zaten Airbus'ın doğum yeri Fransa. Teknoloji alanında Avrupa'nın öncü devleti olduğunu düşünüyorum Fransa'nın ki bana kalırsa öyle. Bu benim fikrim. Almanya'yı da gördüm. Kesinlikle küçümsemiyorum ancak Fransız teknolojisi bambaşka seviyede. Bundan dolayı üniversite 2. sınıfta erasmus için başvurup 21 yaşında 3. sınıfta erasmusu Fransa'da, Lyon'da Lumiere Üniversitesi'nde yaptım. Yaklaşık 9 ay kaldım. Daha sonra 3 ay da Schengen vizem olduğundan tatil amaçlı kaldım. Bu süre zarfı içinde Nice, Fransız Rivierası, bilindik adıyla cote d'Azur, Marsilya, Nantes, Caen, Nancy, Strazburg, Bordeaux, Cannes, Montpellier gibi şehirleri gezdim. En beğendiğim şehir Nice idi. Sonra da Bordeaux gelir. Nancy, Nantes, Caen gibi şehirler oldukça sıkıcıydı. Cannes, Nice, Marsilya gibi deniz kenarı şehirler müthiş yoğun, her türden insanın olduğu, eğlencenin, gezmenin, tozmanın, keşfin hiç bitmediği şehirler. Cannes fazla pahalı ve sosyetik. Zaman zaman ayak uydurmakta sıkıntı çektim. Erasmus konusuna girmiyorum, ayrı bir konu. Vakıf üniversitesinde okuyordum, 3.20 civarı ortalamam vardı. Fransa'da herhangi bir okul için başvurmuştum ve çıkan okula gitmiştim. Okula pek devam etmedim ama dersleri kolayca geçtim. Okulu merak eden arkadaşlar için okul Lumiere University Lyon 2 olarak geçer. 1'i yok. Direk 2. Nedenini hiçbir zaman da anlamadım. Söylediklerine göre Lyon'da başka bir okul varmış bir zamanlar da sonra biri 1 diğeri 2 olmuş falan filan ama bilmiyorum tam olarak.

Gelelim 9 ayımı geçirdiğim Lyon'a. Her şeyden önce Lyon görece ufak ancak gelişmiş bir şehir. Şehrin tam ortasından geçen kocaman Rhone nehri ile bence Fransa'nın en güzel şehirlerinden biri. Bu arada Lyon, Fransa'da okuryazarlık oranının en yüksek olduğu şehirlerden biriydi. Okuryazarlık derken üniversite diplomasından bahsediyorum. Halkın büyük bölümü tahsilli. Göçmen nüfus az. Irkçılık ortalama düzeyde. Irkçılığa bir parantez açayım, ben gitmedim ancak Grenoble'ün diğer yerlere göre daha ırkçı olduğunu söylüyordu okuldakiler. Fransa'daki aşırı sağcıların genelde dernekleri, lokalleri hep Grenoble civarındaymış. Gittiğim şehirler arasında sadece Montpellier'de Türk olduğumu duyunca birisi konuşmayı bırakıp yoluna devam etmişti. Olayı da anlatayım, Fransa'da carnet adı verilen toplu biletler satılıyor. Bu biletlerle toplu taşımaya binebiliyorsunuz. Ya da navigo alacaksınız. Navigo da bizdeki aylık akbil işte. Navigo sadece Paris'te vardı sanırım ama. Tekli bilet de alınabiliyor gişelerden. Carnet daha avantajlı. Montpellier'de adamın birine carnet nerden alabilirim diye sormuştum İngilizce. Bana Fransızca nerelisin diye sormuştu. Ben de yarım yamalak Fransızca Türk'üm demiştim. Adam basıp gitmişti. Bunun dışında pek ırkçılıkla karşılaşmadım. Komik gelebilir ancak Fransızlardan ziyade Araplar daha ırkçı. Fransızları sevmiyorlar. Bu arada Fransa'da taksicilerin İngilizce konuşmadığı doğru. Ama bu olay Paris'in merkezinde yaygın. Daha küçük şehirlerde bu olay daha az. Türkler de var taksicilik yapan. Zaten Türkler genelde ıvır zıvır işlerde çalışıyor. Tekrar Lyon'a dönecek olursak, kira fiyatları yüksekti ben kalırken. Fransa zaten pahalı bir ülke. Bizim paramız değersiz olduğu için demiyorum. Gerçekten pahalı bir ülke. Almanya'da kilosu 15 euro olan pirzolayı Fransa'da en az 20 euro'dan alabiliyorsun mesela. Almanya'da Aldi'de 90 centlik bira Fransa'da en az 1.5-2 euro'dan satılıyor. Tabi burda halkın büyük bölümünün geliri fazla bu yüzden rahatça alışveriş yapıyorlar. Fransa'da dikkatimi en fazla çeken şeylerden birisi, markete giren insanların çoğu arabalarını tamamen doldurup bitiriyorlar alışverişlerini. Türkiye'deki gibi 2-3 parça yemelik bir şey alıp çıkmıyor insanlar. Gelip direk haftalık alışverişini yapıp, arabayı tamamen doldurup gidiyorlardı. Lyon kışın soğuk bir şehir. Güneş açar ama o güneş daha da soğutur havayı. Yazın fazla nemli bir havası var. Fransa'daki en güzel çikolatalar burda. Günlük en ucuz (bunu hesaplamıştım) 5-6 euroya güzel bir öğün yiyebiliyorsunuz doyurucu şekilde. Bizdeki gibi martı eti döner + ayran değil.

Hemen kısaca Fransızca'dan da bahsedeyim. Öğrenmesi zor ama zevkli bir dil. Ben erasmusa gider gitmez ilk iş okuldaki erasmus society'e katıldım. Ordan zaten insanlarla tanıştıkça gerisi geliyor. İyi güzel ilişkiler kurdum. Kısa süre içerisinde Fransız bir kızla yakınlaşmam da oldu, sağolsun kendisi sayesinde bir çok şey öğrendim Fransa hakkında. Fransızca'yı da temel olarak onun sayesinde öğrendim. Bu arada okulda bir kaç tane Türk vardı ancak hiç iletişim kurmadım. Zaten genelde kendi aralarında takılıyorlardı. Bu arada benim tipim Türk'lere benzemediği için Türkiye'den geldiğimi söyleyince insanlar baya şaşırıyorlardı. Gözlerindeki Türk imajının fazla iyi olduğunu söyleyemem ki Paris'teki Türk mahallesindeki tipleri gördükten sonra neden böyle düşündüklerini anlamak zor değil.

Fransa'nın kötü yanları da var. Bankacılık sistemi milattan önceden kalma. Türkiye'deki gibi mobil, hızlı bankacılığı unutun. Bu arada halkın büyük bölümü kredi kartı kullanmıyor. Fransa'da bir dükkana ya da restorana girip kredi kartıyla ödeyeceğim derseniz ??? tepkisiyle karşılaşabilirsiniz. Debit kart ya da nakit kullanımı daha yaygın. Bürokratik işlemler fazla zaman alıyor. Çok fazla prosedür var. Okuldan transkript almak bile en az 3 saat sürüyordu. Fakülteye dilekçe yazıyorsun, dilekçe dekanlığa gidiyor, dekanlıktan onay geliyor, onayı fakülte alıyor, sekreterliğe gönderiyor, sekreterlik alıyor oraya gönderiyor, o buraya, bu şuraya falan derken inanılmaz uzun sürüyor işler. Fransız polisine hiç işim düşmedi ama Türkiye'de son zamanlarda gördüğüm bekçiler gibi devriye gezen kolluk kuvvetler var. Ben dönerken sayıları artmıştı. Hastane konforu ise Türkiye ile arada kelimelerle anlatılamayacak kadar gelişmiş durumda. Türkiye'de en son hangi devlet hastanesinde, ne zaman muayene olabildiğimi hatırlamıyorum ancak Fransa'da en uzun muayene bekleme sürem 10 dakika falandı. Grip bile olsan doktor bırakmıyor bir gece yatırıyorlar hastanede. İlgi, hizmet, alaka fazla üst düzey. Özel hastane değil bu arada devlet hastanesi. Devlet hastanesinden sağlık sigortanız yoksa erasmus öğrencisiyseniz adını unuttuğum bir belge vardı onunla ücretsiz yararlanabiliyorsunuz. Özel hastane kültürü zaten Türkiye'deki gibi yaygın değil. Fazla yok. Toplu taşıma, metro gibi konulara gelirsek modernlik açısından Türkiye'dekilere göre modern sayılmaz. Çok daha eski sonuçta ancak metrolar şehrin her yerinden geçer. Türkiye'deki gibi E5 kenarında, dağ başında metro durakları yok. Çok fazla hat, çok fazla bağlantı var ve duraklar arası 10 saniye yürüyerek a noktasından b noktasına metro değiştirerek rahatça varabiliyorsunuz. Türkiye'deki gibi metro merdivenleri sonsuzluğa inmiyor. Fazla basit. İki merdiven iniyorsun hop aşağıdasın. Amerika'daki metrolara benziyor biraz. Otobüse fazla binmiyordum ben çünkü metro daha hızlı ve daha rahattı. Bu arada metroda kaybolmak imkansız. İnternet çekiyor. Rahatça yolculuğu takip edebilirsiniz.

Yakında eski hdd'den fotoğrafları almayı başarabilirsem konuya eklemeye çalışacağım. Bu arada okul bittikten sonra yüksek lisansı Almanya'da yapıp, daha sonra temelli Fransa'ya yerleşmeyi düşünüyorum. Yüksek Lisans Fransa'da biraz fazla zor olduğu için Almanya'da yapmayı düşünüyorum onu da belirteyim. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Soracağınız sorulara cevap verebilirim...

• Neden afrikanın yarısı fransızça konuşuyor ?

Ben sömürücü bir ülkenin dilini para verseler öğrenmek istemem birde bunun için galatasaray üni giden salaklar var.
  • Fransanin yasanilacak kenti Nice'dir ama pahalidir kaymak tabakadir.
    Paris guzel evet karisik gettolar kotu yazilanlara katiliyorum.Fransada montpellier,nice,paris,marsilya,aux en provence'agittim.Mont cok sakin marsilya karisik turizm olarak guzel ama fakir bir bolge marsilyalilar zaten aux en provence'de yasiyor genlede orasi daha iyi.Nice dedigim gibi zengin kismi monoca'yada yakin.

Lyon'a ve Le Mans'a gitmek istiyorum.Su le mans 24H ye bu senede gidemedim icimde kalarak olucem galiba seneye aksilik olmazsa gidicem artik.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sessizlerin_umudu kullanıcısına yanıt
    Kanka samiler persler ve asyalılar tarafından sömürülen roma topraklarında onların karma dilini konuşuyorsun ve genetik olarak bu dili konuşanların azımsanamayacak çoğunluğu romalı farkındasın değil mi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-2BA6261ED -- 10 Haziran 2019; 22:37:0 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Pompa işlerinde Türk olmak dezavantaj yaratıyor mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yüksek lisansı parayı basıp mı yapacaksın ??

Ve ortalama giderin ne olur okul parası varsa o hariç

NOT: Fransızlar genel olarak ırkçıdır. En ırkçı Avrupa ülkesi olabilir. Ama gel gör ki bir tane Fransız erkek grubuna dahil olmuş bir Türk arkadaş vardı. Bildiğin kankilerdi o Fransızlarla onlar bu çocuğu aralarına almıştı. Çocuk sarışın kilolu sakallı bir çocuktu. Kuzey avrupa erkeklerinin sarışın olan ama kısa tıknaz ve biraz da kilolu olanlarını düşünün. Sanırım sarı olduğu için ve muhabbeti iyi olduğu için aralarına almışlardı. Ama eminim muhabbeti iyi olsa başka özelliği olmasa aralarına almazlardı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sessizlerin_umudu

Neden afrikanın yarısı fransızça konuşuyor ?

Ben sömürücü bir ülkenin dilini para verseler öğrenmek istemem birde bunun için galatasaray üni giden salaklar var.
    O salak dediğin insanların sahip oldukları şirkette 4000-5000 liraya günde 8 saat çalışıyorsun veya o salak dediğin insanların şirketlerinde üretilen ürünleri kullanıyorsun, işin trajikomik tarafı o salak dediğin insanlar ülkenin ekonomik yükünü çekiyor sahibi oldukları şirketler ve yaptıkları yatırımlarla.
    Bonus olarak söyleyeyim, ileride çoluk çocuğa karışırsan, ister üzül, ister kederlen ama çocuğunun hayalini kuracağı ilk üniversite belki de Galatasaray Üniversitesi olacak.
    Ha ben Galatasaray'da okumadım.
    Bu arada konuştuğun Türkçe diline Fransızca'dan kaç kelime geçmiş bak istersen ahbap.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheYips

Yüksek lisansı parayı basıp mı yapacaksın ??

Ve ortalama giderin ne olur okul parası varsa o hariç

NOT: Fransızlar genel olarak ırkçıdır. En ırkçı Avrupa ülkesi olabilir. Ama gel gör ki bir tane Fransız erkek grubuna dahil olmuş bir Türk arkadaş vardı. Bildiğin kankilerdi o Fransızlarla onlar bu çocuğu aralarına almıştı. Çocuk sarışın kilolu sakallı bir çocuktu. Kuzey avrupa erkeklerinin sarışın olan ama kısa tıknaz ve biraz da kilolu olanlarını düşünün. Sanırım sarı olduğu için ve muhabbeti iyi olduğu için aralarına almışlardı. Ama eminim muhabbeti iyi olsa başka özelliği olmasa aralarına almazlardı.
    Hayır hazırlık okuyup Almanca yapmayı düşünüyorum fakat not ortalamam yeterli İngilizce de yapabilirim kabul alırsam. Şu an okuduğum okulda da tam bursluyum zaten öyle parayı basmalık bir durum yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-A401672FA

Hayır hazırlık okuyup Almanca yapmayı düşünüyorum fakat not ortalamam yeterli İngilizce de yapabilirim kabul alırsam. Şu an okuduğum okulda da tam bursluyum zaten öyle parayı basmalık bir durum yok.

Alıntıları Göster
    Burs almak için gerekli tek şart CGPA mı ??
  • Hedeflerine ulaşmak için çalışmışsın çok iyi kardeşim sevindim senin adına
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheYips

Burs almak için gerekli tek şart CGPA mı ??

Alıntıları Göster
    İngilizce için en az 3.50 ortalama lazım. Asya'dan gelen Hintlilerin, Singapurluların falan ortalamaları çok yüksek. İngilizce bölümleri direk onlar dolduruyor. İngilizce şart tabii ki. Almanca okumak için 2.50 ortalama yetiyor. Almanca şart çünkü dersler Almanca. Hazırlık sınıfı var dil için. Bunlar dışında şart yok. Sicil kaydı falan temiz olacak tabi onlardan bahsetmeye gerek duymadım.

• Ya hocam 50 satir yazi yazmisin ama hic kizlardan ve parali askerlerden bahsetmemisin
    Simdi ben yarin fransaya gitsem sex yapmak icin ne yapmaliyim ve bunun bana maliyeti nedir?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bolum ne hocam? muhendislik icin 3.50 fazla degil mi bir de girmesi amerikadan kolay diyorlardi
  • Resimleri bekliyoruz hocam merak ettim gerçekten. Fransa güzel bir ülke ama teknoloji konusunda bu kadar söz sahibi olduklarını bilmiyordum şahsen ben.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hynx

bolum ne hocam? muhendislik icin 3.50 fazla degil mi bir de girmesi amerikadan kolay diyorlardi
    Eğitimi ingilizce olan okullara talep fazla. Dediğim gibi Asyalı öğrencilerin ortalamaları şişik. Kontenjanları onlar dolduruyorlar. Gideceğiniz ülkenin yerel dilinde yüksek lisans yapmak daha kolay. Daha az ortalama istiyorlar. Ama dil bilmek lazım.

@TheRedDevil
    Hdd'yi aktarabilirsem atacağım umarım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.