Şimdi Ara

Fren Hidroliği ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
1
Favori
8.214
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar geçen gün ustam fren hidrolik yağına baktı ve ölçüm yaptı.derecesi sınırlar arasında fakat düşük dedi.ayrıca dot 4 olması gerekiyomuş benimkisi dot 3,zamanla abs arızalanır dedi.benim bu konu hakkında hiç bilgim yok.hangi sıklıkla değişir bu yağ ve dot nedir.aracım 98 audi a3.yardımlarınızı bekliyorum.

• Fren hidrolik sıvıları, kaynama derecelerine göre sınıflandırılırlar. DOT 3, DOT 4 veya DOT 5.1 gibi endekslere piyasada rastlayabilirsiniz. Bu üç tip fren hidroliğinin kaynama noktaları, zamanla nem emdikleri için kullanımları süresince bir kaç yıl içerisinde oldukça düşecek ve bu da özellikle yüksek hızda ve/veya peşpeşe yapılan frenlemelerde fren performansının azalmasına yol açacaktır. Eğer araç üreticisi DOT 4 tavsiye ediyorsa DOT 4 kullanmanız yerinde olur. İki yılda bir periyodik olarak yenilemenizi de tavsiye ederim.
    Bu üç tipin dışında bir de DOT 5 tipi fren hidrolikleri vardır. Silikon bazlıdırlar ve zamanla nem emmezler ancak fren sisteminin bu tip fren hidroliğine uygun olması ve değişiklik yapılmadan önce tesisat içerisindeki eski sıvının tamamıyla boşaltılması gerekir... DOT 3, DOT 4 ve DOT 5.1 kullanan bir fren sisteminde kullanmanız tavsiye edilmez...
  • eğer katalogta DOT4 gerektiği yazılıyor ise bunu kullanmalısınız.Bu işlem için DOT4 ile DOT 3 karışmaması için asla tamamlama yapmadan eskisini son damlasına (lafın gelişi)kadar sistemden boşalttırınız.Sonra komple DOT4 koydurtum tüm sistemdeki havaları freni pompalayarak çıkartırınız.Fren hidroliği değişimi basit ama dikkatli yapılması gereken bir işlemdir ve fren hortumlarında hava kalmaması için her teker için ciddiyetle bıkıp usanmadan yapılması gereklidir.İşlem sonunda eksilen miktar sistemden atılan ile değil yeni DOT 4 ile tamamlanmalıdır.

kerem usta bahsetmiş, bu kaynama noktaları arasındaki fark ne demektir biraz daha detay vereyim.
    ekte 2 adet teknik veri bulunmaktadır birisi dot 3 birisi dot 4

http://amtulld002.bp.com/bpglis/lubtds.nsf/0/D6B75FBCEB9F8E5880256F2C003EE137?OpenDocument

http://amtulld002.bp.com/bpglis/lubtds.nsf/0/79D0E3D722067D2380256F2C003C05CA?OpenDocument

araslarındaki farkı anlamak için verilere göz atınız.

• castrol için verilen değerler içinde gözünüze çarpacak bariz nokta kaynama noktalarıdır

ıslak kaynama noktaları

DOT3 , 140 derece

DOT 4, 165 derece

dikkat ederseniz araa 25 celcius derecelik bir fark vardır.İşte sizin aracınızdaki bu sıvılar sıfır olunca bu değerler yakalanır, beklemiş ve kullanılmış hidroliklerde bu değerler düşecektir.Bunun anlamı rampa aşağı uzun uzun frenleme yaptığınızda DOT3 varsa daha erken kaynayacak ve fren tutumaması veya şimesi tabir edilen arızalar ile uzun vadede contalar yanarak hidrolik eksiltme ve fren basıncı düşmesi gibi şeylere neden olabilmektedirler.

bu nedenle eğer aracızda DOT4 kullnılması söylenmiş ise mutlaka DOt 4 ile DOT 3 yağını değiştirmeti ihmal etmeyiniz.
  • DOT 4 geneLde avrupa araçLara konuyor yada modeli yüksek , ABS li gibi özeLLikLi araçLarda kuLLanıLıyor....
  • arkadaslar ıyı gunler bır hafta once fren balatalarını degıstırdım hava alınırken bosalan hıdrolıgı tamamlarken usta dot 3 kullandı arac 98 laguna 2000 cc 115 bg kullanım klavuzunda ise elf frelub 650 onerılmıs bu yag dot4 galıba sımdı ben butun yagı sıfırdan bosaltıp dot 4 mu koymalıyım ıcındekı yagın ne oldugunu bılmıyorum boyle kalsınmı yoksa sıfırdan bosaltıp dot4 mu kullanalım ne dersınız tesekkurler.....
  • bence dot 4 diyolarsa değiştirin...

ateee öneriyorlar şiddetle sanayide...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    fren balata
    3 yıl önce açıldı
    Broadway fren hidrolik yağı
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • vezır hocam ozur.... yazılarını tam okumadan soru sordum dedıgıne gore kesın degısecek saygılar..
  • whısper911 ilgıne tesekkurler yarın halledecem bu işi
  • n dmk
  • arkadaşlar çok teşekkürler yardımlarınız için demekki dot 4 koydurmam gerekiyo aracıma en kısa zamanda :)
  • Peki fren hidroliğinin değişme periyotları nedir. Ben geçen sene değiştirdim. Bir alet bağladılar hidrolik bastılar basınçla. SEviyesi ile normal değerlerde azalma falan yok şu an için. Dışardan bi gözle kontrol yeter mi yoksa her sene kapsamlı bir kontrol lazım mı?

Araç 99 model corolla. ABS yok arka kampana önler disk. 4 lastik balatalarındanda yağ akttılar hava kalmasın diye. Baya ciddi yaptılar işlerini. Bosch car service.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Yazılımcı Online

Peki fren hidroliğinin değişme periyotları nedir. Ben geçen sene değiştirdim. Bir alet bağladılar hidrolik bastılar basınçla. SEviyesi ile normal değerlerde azalma falan yok şu an için. Dışardan bi gözle kontrol yeter mi yoksa her sene kapsamlı bir kontrol lazım mı?

Araç 99 model corolla. ABS yok arka kampana önler disk. 4 lastik balatalarındanda yağ akttılar hava kalmasın diye. Baya ciddi yaptılar işlerini. Bosch car service.

Değişim periodu işli biraz yoruma göre değişiyor, aslında sık değiştirilmesinin (yılda bir ) bir zararını görmezsiniz ama her değişimde şu hava alma olayı biraz zahmetli ve dikkat gerektirdiği için bunu her sene riske atmaya değmez.Benim lik verdiğim firma her sene değişsin demiş ama bu biraz da satış politikası olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim.Benim kişisel tavsiyem 2-3 yılda bir normal olan maksimum 5 yılda da zorunlu olarak değişmesini öneririm.Burada 5 sene bekleyeceksiniz yorumunu yapmamanızın altını çizmek isterim.Bazrn ikici el araç alan arkadaşlarımız şüpheye düşüyorlar ,değişmiş mi değişmemiş mi diye işte burada araç bei yıldan eski ise kafadan değiştirmek sizin için yazılı bir milat olur.

Özetle 2-3 yılda bir değişmesini öneririm.Burada tek dikkat etmeniz gereken freni hangi sıklıkta ve hangi kuvvetle kullandığınız önem arzetmektedir.Bazı forum üyelerimiz sakin fren basımı tercih edebilirler bazıları da kırmızı ışığı dibine gelene kadar frene basmayıp son saniyede abanıp durma stilini seçmiş olabilirler.;kisinin fren ısıları aynı olmayacaktır.Abananın aracı DOT3 kullnıyor ve araç ağır ise hidrolik kendini son sınırına kadar zorlayacaktır.Aracınıza ve freni kullanım sıklığı ve frene basma kuvveti yani basıncınıza göre kendiniz ne sıklıkta değişmesi gerektiğine karar verin. Eğer şu hava alma işini kendiniz yapmıyorsanız ve güvenebileceğiniz servis veya ustanız varsa her sene hidroliğin değiştirilmesi bir güvenlik ve majör faktör olarak uygulanması gereken bir prosedürdür.Çünkü gerçekten bir kutu hidrolik bedava sayılabilecek bir paradır.Küçük de olsa riske girmeye hiç değmez.

• reklam olmazsa bir link veriyim fiyatlara bakın bu kadar ucuz araçta bir sıvı var mı bilemiyorum artık

www.otoreyon.com
    HugeDomains.com - OTOREYON.COM is for sale (OTOREYON)
    http://www.otoreyon.com/?main=kategori&kid=21&ssub=21&pagetitle=Hidrolik%20Yağları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 2 Haziran 2008; 10:24:41 >

• eyvallah vezir :)
  • Yeni bir konu açmak istemedim. Buradan devam etsin. Benim aracımın kullanım kılavuzunda fren hidroliği olarak 4+ veya uygun olan demiş 4+diye bir fren hidroliği bulamadım. Bunun yerine 4 veya 5.1 kullanmam uygun olurmu?

Fren Hidroliği ???

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güncel

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • "Dot 4 ve üzeri" anlamında kullanılmıştır sanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 12 Ocak 2020; 0:44:18 >
  • son_samuray kullanıcısına yanıt
    www.parcagonder.com
    DOT4 +Plus Fren Hidrolik Yağı Orjinal 1610725580.12 **37,42 TL**
    https://www.parcagonder.com/Fren-Hidrolik-Yagi-DOT-4-Plus-Orjinal-161072558012,PR-1790983.html

Bir üstteki mesajı yazdıktan sonra şu bilgilere ulaştım;
    Dot4+ aslında Dot4 gereksinimlerini karşılayan kısmen güçlendirilmiş bir sıvı, yani dot4+ bulamazsanız dot4 kullanabilirsiniz ancak dot5 silikon bazlı bir yapıya sahip olduğundan kesinlikle karıştırmamalı veya kullanmamalısınız.

Türkiye piyasasında Dot 4 plus adıyla bulunabiliyor.

• mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Yardımınız için Teşekkür ederim.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.