Şimdi Ara

Kampana Fren ve ABS

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
0
Favori
6.536
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar geçen gün bi arkadşım arka frenleri kampana olan ABS li araçlarda ABS sistemi yalnız ön frenlerde çalışır. Arka fren yine kızaklar dedi. Bu ne kadar doğrudur? Bana biraz garip geldi. Kampana fren de elektronik olarak kızaklamadan çalışamaz mı?

• Yok mu bi bilgisi olan?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ecar limon

Yok mu bi bilgisi olan?
    Arka tekerler disk olunca abs arkada da çalışır gerekirse.

Ama kampana olursa nolur bilmiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cemsultan

Alıntıları Göster
    Hocam ne alaka ya benim bu arabamdada bundan önceki arabamda da arkalar kamapanaydı. arabaların ikisinde de abs var hiç bir zaman arka tekerleğin kitlenmesi durmu olmadı. Sanmıyorum başka araçlarda da olucağını

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi herby -- 29 Eylül 2006; 16:10:10 >

• quote:

Alıntıları Göster
    Mantıken arka frenler disk de olsa, kampana da olsa ABS tarafından kontrol edilebilmesi gerekir.

Kilitlenmiş bir arka tekerlek, en az bir ön tekerlek kadar sürüş güvenliğini tehlikeye atabilir...
  • quote:

Orijinalden alıntı: herby

Hocam ne alaka ya benim bu arabamdada bundan önceki arabamda da arkalar kamapanaydı. arabaların ikisinde de abs var hiç bir zaman arka tekerleğin kitlenmesi durmu olmadı. Sanmıyorum başka araçlarda da olucağını

Alıntıları Göster
    ABS zaten ön tekerlekler içindir. Çünkü araca ön tekr. yön verir. Bu yüzden önlerin kızaklamaması çok önemlidir. ABS'de burada devreye girer.

• quote:

Alıntıları Göster
    Kampana olunca sanırım saniyede bilmem kaç bin kere fren sıkılıp açılamıyor, arkadaşın
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kampana Fren Disk Fren Muhabbeti
    11 yıl önce açıldı
    Fren Disk ve Balata
    5 yıl önce açıldı
    Fren
    3 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: tonk

ABS zaten ön tekerlekler içindir. Çünkü araca ön tekr. yön verir. Bu yüzden önlerin kızaklamaması çok önemlidir. ABS'de burada devreye girer.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: tonk

Peki, düz yolda fren yaparken el frenini çekince arabaya yön verebiliyor muyuz?

Hayır, çünkü araba arkadan kayıyor (over-steering)...

Dolayısıyla arka tekerlekler kilitlendikten sonra siz önü kurtarmışsınız bir şey değişmez...
    Yani, 4 tekerleği birden kilitlenmeden korumadan ABS'nin bir anlamı olmaz...

• Ani Frende, arka tekerlekleri kilitlemeyi başarabilen varmıdır bilmiyorum.

ABS li olmayan diğer otomobillerde de arka tekerlekleri kilitlemeyi başaramadım ben...

Kaldı ki ABS ile EBD birlikte gelen arabalarda ABS nin ön tekerlekleri kontrol ettiğinden bahsedilemez.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lervolerto

Ani Frende, arka tekerlekleri kilitlemeyi başarabilen varmıdır bilmiyorum.

ABS li olmayan diğer otomobillerde de arka tekerlekleri kilitlemeyi başaramadım ben...

Kaldı ki ABS ile EBD birlikte gelen arabalarda ABS nin ön tekerlekleri kontrol ettiğinden bahsedilemez.
    Kesinlikle. Ani frende sadece arka frenleri kilitlemeyi ben de başaramadım. (Bir kaç Peugeot J9 minibüs görmüştüm ama onları tutarlı örnekler olarak kabul etmiyorum )

Ama benim bahsettiğim olay sadece ilk başta sorulan soruya yanıttı. Yani kampanalı olsa da ABS arka tekerlekleri kontrol eder mi sorusuna...
    Uç nokta örneği yani...

Çoğu araçta arka frenler ABS tarafından beraber kontrol edilir zaten... (yani sağ-sol ayrımı yapmadan, tek solenoid valf ile...)

• quote:

Orijinalden alıntı: Kerem Arıkantürk

Kesinlikle. Ani frende sadece arka frenleri kilitlemeyi ben de başaramadım. (Bir kaç Peugeot J9 minibüs görmüştüm ama onları tutarlı örnekler olarak kabul etmiyorum )

Ama benim bahsettiğim olay sadece ilk başta sorulan soruya yanıttı. Yani kampanalı olsa da ABS arka tekerlekleri kontrol eder mi sorusuna...
    Uç nokta örneği yani...

Çoğu araçta arka frenler ABS tarafından beraber kontrol edilir zaten... (yani sağ-sol ayrımı yapmadan, tek solenoid valf ile...)

Alıntıları Göster
    arka frenlerin kampana olması abs olmaması demek değildir.. arkalar diskte olsa kampanada olsa abs olabilir..

şekilde önler disk arkalar kampana fren olan absli bir araç şeması vardır. gördüğünüz gibi abs selanoid valfi ile tüm tekerlere iletilmektedir.(sarı kablolar)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alysentr -- 29 Eylül 2006; 16:59:20 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kerem Arıkantürk

Uç nokta örneği yani...

Alıntıları Göster
    evet bende arakdaşlara katılıyorum absli arabada arkalar kızaklanmıyor..

ve abs siz arabadada arka tekerlekler kızaklanmıyor.. sadece on taraf kızaklanıyo eger arkada kızaklansaydı araba stabıl bi şekilde duramazdı kayardı bi yöne doğru...

• quote:

Orijinalden alıntı: Tacarsoy

evet bende arakdaşlara katılıyorum absli arabada arkalar kızaklanmıyor..

ve abs siz arabadada arka tekerlekler kızaklanmıyor.. sadece on taraf kızaklanıyo eger arkada kızaklansaydı araba stabıl bi şekilde duramazdı kayardı bi yöne doğru...

Alıntıları Göster
    Ülkemizde görmedim pek ama özellikle Amerika'da eski pikaplarda ve vanlarda sadece arka tekerleklerde ABS mevcut. Ve bunlar kampana kullanıyorlar genelde. Zira bu araçlar özellikle boşken, güçlü arka frenler tekerlekleri kitliyorlar, bunu engellemek için, ve maliyeti düşürmek için zamanında sadece arka tekerleğe etki eden RWABS (rear wheel ABS) sistemi uygulanmış. Sonra zamanla 4 tekerleğe çıkmış bu.

Ön mü arka mı kitlensin derseniz, önün kitlenmesi daha güvenlidir zira ön kitlendiğinde direksiyon genelde nötraldir, ama arka kitlenirse aracın arkası direksiyonu çevirdiğinizde savrulur.

Ayrıca bazı arazi koşullarında sert frende ön tekerleklerin kitlenmesi tercih edilen bir şey, bu yüzden RWABS bazı arazi araçlarında da mevcut.

real wheel abs diye araştırırsanız bir şeyler bulabilirsiniz.

Ama özet olarak kampana olup da aynı zamanda ABS özelliğine sahip fren kesinlikle mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Eveready -- 29 Eylül 2006; 17:54:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Eveready

Ülkemizde görmedim pek ama özellikle Amerika'da eski pikaplarda ve vanlarda sadece arka tekerleklerde ABS mevcut. Ve bunlar kampana kullanıyorlar genelde. Zira bu araçlar özellikle boşken, güçlü arka frenler tekerlekleri kitliyorlar, bunu engellemek için, ve maliyeti düşürmek için zamanında sadece arka tekerleğe etki eden RWABS (rear wheel ABS) sistemi uygulanmış. Sonra zamanla 4 tekerleğe çıkmış bu.

Ön mü arka mı kitlensin derseniz, önün kitlenmesi daha güvenlidir zira ön kitlendiğinde direksiyon genelde nötraldir, ama arka kitlenirse aracın arkası direksiyonu çevirdiğinizde savrulur.

Ayrıca bazı arazi koşullarında sert frende ön tekerleklerin kitlenmesi tercih edilen bir şey, bu yüzden RWABS bazı arazi araçlarında da mevcut.

real wheel abs diye araştırırsanız bir şeyler bulabilirsiniz.

Ama özet olarak kampana olup da aynı zamanda ABS özelliğine sahip fren kesinlikle mevcut.

Alıntıları Göster
    O zaman arkadaşım kolpalamış. Önler disk arkalar kampana olan araçta ABS olsa bile ABS sadece ön frenleri kontrol eder dedei. Zaten ben de karşı çıktım ama ısrar edince DH Foruma bi soralım dedik.

• quote:

Orijinalden alıntı: ecar limon

O zaman arkadaşım kolpalamış. Önler disk arkalar kampana olan araçta ABS olsa bile ABS sadece ön frenleri kontrol eder dedei. Zaten ben de karşı çıktım ama ısrar edince DH Foruma bi soralım dedik.

Alıntıları Göster
    Piyasadaki abs li araçları yüzde 90 nı önden çekişli dolayısı ile arka tekerler kilitlense bile çok sıkıntı yaratm.az
  • quote:

Orijinalden alıntı: 19can84

Piyasadaki abs li araçları yüzde 90 nı önden çekişli dolayısı ile arka tekerler kilitlense bile çok sıkıntı yaratm.az

Alıntıları Göster
    neden benim aracımın ilk önce arka tekerler tutmaya başlıyor aracım conenct, sonra abs ön tekerde devreye giriyor. ama 4 teker disk fren
  • quote:

Orijinalden alıntı: E.A.K.K

neden benim aracımın ilk önce arka tekerler tutmaya başlıyor aracım conenct, sonra abs ön tekerde devreye giriyor. ama 4 teker disk fren

Alıntıları Göster
    arikanturk,
    Biraz araştırdım. 4 tekerlek ve iki arka tekerlek ABS diye iki çeşidi var. Burada disk veya kampana olması farketmiyor. Arka-tekerlek ABS, daha çok kamyonet, minibüs ve spor taşıtlarda görülmekte ve sadece arka tekerleklerin tekerlek kilitlenmesini önlemek için kullanılmaktaymış.
    El freni çekme olayına gelince. Bence el frenini hareket halindeyken çekince tekerlekler ABS olsa da kilitlenir diye düşünüyorum. Heralde böyle bir durumda ABS devreye girmiyordur. Merak ettim şimdi. Deneyen oldu mu aceba?

• quote:

arikanturk,
    Biraz araştırdım. 4 tekerlek ve iki arka tekerlek ABS diye iki çeşidi var. Burada disk veya kampana olması farketmiyor. Arka-tekerlek ABS, daha çok kamyonet, minibüs ve spor taşıtlarda görülmekte ve sadece arka tekerleklerin tekerlek kilitlenmesini önlemek için kullanılmaktaymış.
    El freni çekme olayına gelince. Bence el frenini hareket halindeyken çekince tekerlekler ABS olsa da kilitlenir diye düşünüyorum. Heralde böyle bir durumda ABS devreye girmiyordur. Merak ettim şimdi. Deneyen oldu mu aceba?

Alıntıları Göster
    opel tigra da arkalar kampanadır ben servise sordugumda sadece ön frenlerin abs oldugunu arkaların normal çalıştıgını söylediler çünkü arkada abs fren sisteminin sayacı ve sistemi yoktur dediler.

• quote:

arikanturk,

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: tonk

arikanturk,

el freni çektiğinde abs devreye girmez. el freni mekanik bir frendir zaten direk arka tekerleri kitlersin. ama eğer düz bir çizgide deilsen arabanın arkasını savurursun. yanlama yaparken lazım oluyor veya keskin dönüşleri hızını çok düşürmeden dönüş çapını azaltmak için

• quote:

Orijinalden alıntı: cemy32tr

opel tigra da arkalar kampanadır ben servise sordugumda sadece ön frenlerin abs oldugunu arkaların normal çalıştıgını söylediler çünkü arkada abs fren sisteminin sayacı ve sistemi yoktur dediler.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: cemy32tr

Ne biçim servismiş o Açıp baksınlar çanaktaki sensörlere..

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.