|
Bildirim
|
Aracınızda kamera yoksa bunu kanıtlamanız zor. Araç sahibi çarpma sonucu lambaların hasar gördüğünü öne sürebilir.
Ancak muayenede ağır kusur olan bir sorunun kazada kusuru da alması gerek diye düşünüyorum. |
D Du Hast demiş ki; Mesajı Yerinde Gör
|
|
Yalnız şöyle bir sorun var, başıma geldiğinden biliyorum; stop lambaları çalışmayan bir araç fren yaptığı zaman aranızdaki mesafenin kapandığını hemen idrak edemiyorsunuz. Araçlar arasındaki hız farkı artıp öndeki araca kayda değer bir şekilde yaklaşmaya başladığınızda ya da öndeki araç herhangi bir sebeple fren dozajını artırdığında anlayabiliyorsunuz. Bu da olan takip mesafenizi kaybetmenize ya da tehlikeli şekilde yaklaşmanıza sebep oluyor.
Şimdi "Dikkatin öndeki araçta, trafikte olacak v.b" diyebilirsiniz. Aslında haklısınız ancak insan beyni konsatrasyon ve dikkati sürdürme konusunda oldukça başarısızdır. Kısa sürede çoğu fonksiyonu reflekslere devretme eğilimi içerisindedir. Yani bir süre sonra kadrana bakmadan hızınızı 100'de sabitleyebilirsiniz, duruma göre farkında dahi olmadan gaz pedalı ayarı ile hızınızı koruyabilirsiniz ya da ne bileyim mesela önünüzdeki bir viraja girerken direksiyonu çevirme girişiminde bulunmazsınız, refleks olarak direksiyonu gerektiği kadar çevirir vücudunuz. Fren lambası da aslında ortadaki 3. fren lambası tamamen uyarıcı bir lambadır. Normal fren lambaları kuvvetli bir şekilde gözünüzü alarak yansa da, genelde park lambaları ile aynı biçimde olduğu için beyin tarafından tek başına idrak edilemeyebiliyor, ancak 3. bir fren lambası hem ortada olmasından dolayı (Gözünüzün aşina olduğu lamba şeklinin dışına çıkıyor) hem de alakasız bir yerde yeni yanmaya başladığından dolayı bütün dikkatinizi öndeki araca toplamanızı sağlıyor. Bu yüzden arka fren lambalarının çalışmaması durumunda takip mesafesini koruyan bir sürücü, fren intikaline geç kalıp kazaya karışabilir. Ayrıca Volvo kazasında çekim yapan araç takip mesafesinden ziyade trafiği iyi okuması sayesinde kurtarıyor diyebiliriz. Çünkü daha kaza gerçekleşmeden frene basıyor, bu sayede de fren intibak süresinden müthiş bir kazanımı var. |
Suçun hepsini yine size verirler tahminim. Ama ispat durumunda diğer araca trafik cezasi (cezalari) keserler. Eksik donanım, kazaya neden olma vb
|
Takip mesafesi her durumda geçerlidir ve hızın yarısı kadar ya da 2 saniye kuralı ile tespit edilir. Yeşil yandığında da öndeki ile arana takip mesafesi bırakmak zorundasın: 5 km hız için 2,5m, 10 km hız için 5m, 20 kb hız için 10m vs. vs.
O nedenle trafik ışıkları bir mazeret olamaz. Başından ne geçti bilmiyorum ama böyle bir durumda arkadan çarpıp haklı bulunduysan öndekinin kesin dava açması gerekir çünkü aşağıdaki trafik maddesine göre haklı çıkman olanaksız: Trafik Cezası Madde 52/1-d 52/1-d Grupta öndeki aracı takip mesafesi Kol ve grup halinde araç kullanırken, araçlar arasında diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklık bırakmamak, 2018 Ceza Miktarı (Ceza Tutarı Ne kadar?) 108,00 TL ( Peşin 81,00 TL) Ceza Puanı (Sürücüler için) 15 ceza puanı Ceza Kime Uygulanır Sürücülere Diğer Hususlar – Açıklamalar Bu ceza için kullanılan ifadeler trafik düzeni araç takip mesafesi cezası karayolları trafik kanunu 52.madde trafik ceza maddeleri 52 1d Ek Bilgiler Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre Araçlar Arasındaki Mesafe Madde 107- Sürücüler, önlerinde giden araçları güvenli ve gerekli bir mesafeden takip etmek zorundadırlar. Bu mesafe, kendi araçlarının kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metredir. Takip mesafesi, takip eden aracın 2 saniyede katedeceği yol uzunluğu kadar da olabilir. Kol veya grup halinde (konvoy şeklinde) araç kullananlarda araçları arasında, kendilerini sollayıp geçmek isteyen araçların gerektiğinde güvenle girebilecekleri kadar açıklıklar bulundurmak zorundadırlar. Bu açıklıklar, kol veya gruba dahil araçların azami hızlarına göre takip mesafesinden az olmayacaktır. Tehlikeli madde taşıyan araç sürücüleri, yerleşim birimleri dışındaki karayollarında diğer araçları, en az 50 metre mesafeden takip etmek zorundadırlar. |
Arkadaslar bosa yazi kasiyorsunuz.
Ben yorumu elbette turkiye sartlarina gore yaptim. Bunun gibi onlarca kazanin hasar dosyasini actim ve kusurlu ciktilar. Turkiye de yasiyoruz, unutmayalim. Ona bakarsani yayaya carptiginizda neredeyse hep tam kusurlu cikiyorsunuz. Inegi, arabayi bosverin, duzeltilecek onemli seyler var ve haberleri izliyorum hic bir hukumet adayi boyle seylerden bahsetmiyor. Yazik. |
C Carl_Sagan demiş ki; Mesajı Yerinde Gör
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Realwest58 -- 15 Haziran 2018; 1:21:3 > |
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali222 -- 15 Haziran 2018; 1:47:49 > |
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 15 Haziran 2018; 10:11:48 > |
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isok -- 15 Haziran 2018; 19:54:16 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 15 Haziran 2018; 20:58:2 > |
|