techolay sosyal Rehber: FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir? https://techolay.net/sosyal/konu/ftth-altyapida-sfp-gpon-ile-internete-nasil-erisilir.66094/#post-704209Arkadaşlar sosyal medyada gezerken böyle bir şeye rastladım. Çok hoşuma gitti proje ve @XpressMusic34 hocam ile bu durumu paylaştım. Forum olarak; biz kendimiz böyle bir proje yapabilir miyiz? Bu projeyi yapmak isteyen veya ben yapabilirim diyen varsa konu altına yazabilirlerse sevinirim. Konuyu benim için üstat olan @XpressMusic34 yürütecek. Ondan sonra arkasından takip etmeye çalışacağım. |
FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?(Alıntı)
-
-
Huawei ya da Nokia SFP OpenWRT yüklü olarak zaten satılıyor. Konudaki en büyük detay SFP'nin nasıl OPENWRT kurulması olarak anlatıldığı yer.
Bu arada 2.5G medya converterların bazılarında direkt bu modülleri flashlayabileceğiniz yapı da mevcut.
TTNET altyapıda iki sene öncede denendiğinde SFP ' lerin rahatça çalıştığını gördük. Genel olarak sadece Seri No ile Auth olundu. Hatta 2.5G Vsol ont alıp deneyende başardı.
Gel gelelim Superonline bir türlü olmuyor.
Neyse bunları da denerim artık. :)
-
Maksat forumca bir şeyler yapmak hocam:) Hazır almaktan ziyade.
-
-
Hayırlı olsun.
Türk Telekoım tüm sabit altyapısında adres - port bazlı bir sistem kullanıyor. Yani bir PPPoE oturumunun açılması için PPPoE'nin tanımlı olduğu porttan bağlantı kurulması şart yani esasen Türk Telekom altyapısında fiberi farklı bir cihazdfa solandırmak için bir engel teorik olarak yok zira kontrol için PPP oturumu kullanılıyor. FTTH PON altyapıda önceden vendor uyumululuğu gerekiyordu yani Nokia OLT ile Huawei, ZTE gibi farklı birüreticiye ait ONT çalışmıyordu ancaj bu durum ortadan kalktı artık farklı vendorlara ait ONT'ler de bağlanabiliyor. Ancak bu bağlantı için OLT'ye tanımlı bir seri numarası gerekiyor olabilir bunun için de klon işlemi yapılabilir.
-
Zamanında denemeyi düşünüp gereksiz para vermiş olursam diye yapmadığım şey.
@KYTECHNGAMING ile kurcalamıştık zaten böyle şeyleri. Çin'den OpenWRT yüklenen ya da hatta yüklü gelen bir SFP alıp birçok şey yapabiliyorsun. Direk SFP üstünde çalışan bir işletim sistemi var ve tüm modem fonksiyonlarını yerine getirebiliyor. Tüm konfigürasyonu girip PPPoE oturumunu da açabiliyor, taktığın cihaz da direk bağlanabiliyor vs. Tabi Vodafone sistemi ile ne olur bilmediğimden risk alıp masraf etmedim. Vodafone'un GPON routerındaki GPON'a direk erişebilsem benim için yeterli idi ama köprü modunda olduğu halde tüm portlar, yine köprülemiyor bağlantıyı, Vodafone iyi ayarlamış. :) Bir de direk oturumu kendi açar da yine Gpon router gibi bağlanırsam yine double nat ile uğraşırmıyım emin olamamıştım. Bu arkadaş onunla uğraşmadan sadece gpon gibi kullanabilmiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 12 Kasım 2024; 2:41:33 >
-
Herkesin epeydir merak ettigi bir konuydu. Guzel bir makale olmus yapan arkadasin eline saglik :)
-
Eline sağlık diyelim:) Birkaç yazı gönderdim karşı tarafa umarım ulaşır.
-
Oluyor hocam :) Bu konuyu görmeden kon açmıştım. Buyrun başlık burada. SOL üzerinde de çalışıyor. Başka bir başlık açmıştım aşağıya ekliyorum.
https://forum.donanimhaber.com/ftth-baglantida-gpon-degistirme-resimli-anlatim--160081955
Uzun zamandır aklımda idi ,bizim gpon cihazlarının gigabit ethernet portu bizi ne kadar kısıtlıyor diye. Eğer daha hızlı bir ethernet çıkışı olan GPON cihazı kullansaydık ne olur diye. Ama aliexpress'den tedarik ettiğim ürünlerin gelmesini beklediğim için , başka bir forumdan bir kullanıcı kendi ekipmanları ile bir rehber hazırlamış. İlgili bağlantının adresini bırakıyorum.
Bu kılavuzda ise ben kendi ekipmanlarım ile yaptığım çözümü açıklayacağım. İlk olarak ihtiyacımız olanlar :
1) 2.5G Destekli SFP Modül (Huawei MA5671A ya da Noki-Alcatel G-010S-P)
2) 2.5G SFP Media Converter.
3 ) 2.5G Wan girişi olan bir router. Benim kullandığım cihaz Zyxel Armor G5 (Openwrt Modlu)
4) 2.5G Ethernet kartı
Ardından bize verilmiş olan GPON cihazının arayüzüne erişip gerekli bilgileri alıyoruz. Bunlar yazılım sürümü donanım sürümü, seri numaranız ve GPON cihazınızın MAC adresi.
İlk olarak media converter üzerine taktığımız SFP modülüne erişerek gerekli ayarlamaları yapmalıyız. Bu sırada fiber kablonuz da modüle bağlı olmalı. :alışan konfigürasyonumun ekran görüntülerini iletiyorum. İnternet bağlantısı olduğu için tarayıcı otomatik olarak İngilizceye çevirdi ama neresi olduğu zaten yerlerinden anlaşılıyor.
1) Elimdeki HG8010'nun MAC adresini "HOST Interface (Wan) MAC address" kısmına XX:XX:XX:XX:XX:XX şeklinde girdim. "SAVE & APPLY" tuşu ile kaydettim.
2) Ardından seri numarası yapılandırma kısmına geldim. Seri numarayı girdim "Save & Apply" dedim. VLAN kısmında dokunmadım.
Daha sonra diğer yazılım ve donanım sürümlerini eklediğim kısmı ayarladım. "Save & Apply" dedim.
Ardından modülü arayüzden yeniden başlattım. Bu şekilde yapıp router cihazıma bağladım. Router üzerinde PPPoE bağlantısını tanımladım, kullanıcı adı ve şifrem ile. Ayrıca routerın MAC adresini de bana verilen orjinal modemin MAC adresi ile değiştridim.
O5 durumuna geçmiş olması fiber bağlantımın uygun şekilde gerçekleştirildiğini gösteriyor. 02 -03 -04 durumları bir şeylerin yanlış olduğunu söylüyor.
Sonuç olarak elde ettiğim hız ise şu şekilde:
techolay sosyalRehber: FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?https://techolay.net/sosyal/konu/ftth-altyapida-sfp-gpon-ile-internete-nasil-erisilir.66094/
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 25 Kasım 2024; 0:4:30 >
-
Güzel. Bu modeller sol de çalıştı demek.
Carlitox, odi ne yaptıysam çalışmadı desem. Ben 2 seneden beri deniyorum. Bir iki kere ip alıp 1 dk sonra offline a geçmiştim.
Bu sfp lerde geldi benim. Fırsat bulup deneyemedim. -
Hatta tekte çalıştı diyebilirim, çalışmasa ben de Carlitox yüklemeyi düşünüyordum ama ayarlamaları yapıp bağlandım hemen. Harici medya converterdan olsa gerek SFP modül sıcaklıklarım 50-52 derece arasında takılıyor. Rehberde gördüğüm ekran görüntüsünde 78 derece falan görünüyordu.
Bir de alakalı ya da alakasız superonline için başka bir forumda router NTP ayarını orjinal modemdeki ayarlara göre güncelleyin yazmıştı bir kullanıcı. Ben de openwrt yüklu Armor G5 üzerinde ntp server olarak superonline adreslerini girdim. Ama bir etkisi vardır yoktur bir şey diyemem.
Aldığım sfp modülü modlanmış olarak sipariş etmiştim zaten. Yanlış görmedi ise rigth.com.cn 2023.10.20 sürümünü yüklemişler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 25 Kasım 2024; 10:13:50 > -
bu sfp'lere bakınca dikkatimi çekti. marka ve kod hariç, sanki birbirinin kopyası gibiler. değişen şey nedir? birisi kopya çekmiş diyebilir miyiz?
-
benimde yukarıda paylaştığım görselde aynı sfp ler ve medya konverter var. Yazılım atmaya yaeatan switchli medya konverterdan.
Carlitoxx FW'de bir şey yok bu arada.
Carlitoxx 2 seneden beridir rafımda duruyor. :)
Çalışıyorsa elleme birşeyi.
-
Bu iki modele Huawei ve Nokia en gelir geçer modeller. En sağlılıkları görünen o ki. İçerisinde OPENWRT'li yönetim kurmayı başardılar yaklaşık 1-1.5 sene önce.
Yine Odi ve Carlitoxx gibi aynı çipsetleri kullanan zebille SFP GPON modulü de mevcut. Mikrotik forumlarında Ubiquiti ve Carlitox ile T&W konuşuyordu. Sonra RU temsilcisi Keenetic forumuna kadar uzandı bu furya. ODI ile ilgili kullanım için Keenetic forumunda da eşsiz paylaşımlar var.
Anime4000 bu işin öncülerinden biri oldu. Hatta ISP hız limitini aşabildiğini ilk keşfeden de o idi. Tabi ban filan yedi. :)
githubGitHub - Anime4000/RTL960x: Hacking RTL960x based xPON ONU Stick to suite your Universal OLThttps://github.com/Anime4000/RTL960xAkabininde oluşan uluslararası geliştirici ve test eden kişilerinde katkıları ile hackgpon ortaya çıktı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KYTECHNGAMING -- 25 Kasım 2024; 11:21:32 >
-
güzel bilgilendirme. ben görünen elektronik aksama bakınca fark ettim. bir kaç farklı nokta var gibi ama gerek nokia gerekse huawei'nin sfp'lerinin bu kadar birbirine benziyor olması bana normal gelmedi. yaptıkları iş aynı olabilir ama dizaynın bu kadar benziyor olması, şikayet konusu olamaz mı?
-
Çoğunluk Realtek SOC
Bunlar Lantiq SOC
Yani açıkcası ne olabilir. Bir SFP modul kabı, içine aynı chipset. Nvme'lerde çok benzer misal :) Aynı chipsetleri, bellekleri kullanıyorlar mesela.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KYTECHNGAMING -- 25 Kasım 2024; 11:33:11 > -
ben vsol cihaz alıp denedim ama custom fw ile O5 olsa bile pppoe bağlanmayı beceremedim.
-
Konuya güncel bir bilgi paylaşayım. Benim ve bir kaç kişinin daha Aliexpress'deki bir satıcıdan aldığımız SFP modüllerin belli bir hat zayıflamasından sonra sorun yaşadığını bulduk. Kabaca -23dbm veya daha fazla bir zayıflama varsa modül O2-O3 durumları arasında takılı kalıyor.
Aynı modül benim hattımda sorunsuz çalışırken (-18dbm , -19dbm zayıflama), hat değeri -23 olan ve -25 olan iki kişide çalışmadı . O2 -O3 arasında kaldılar. Ben de bu arkadaşlardan birine yardım ederken kendi kurulumum üzerinde orjinal gpona dön dene tekrar SFP ye geç derken benim bağlantım da O2-O3 arasında kaldı. Hatta O2-O5 arasında da takıldı. Bu davranışları araştırınca her iki hatanın sebebi de aslında fiber bağlantısı ve hat zayıflaması, CRC hatası ile alakalı görünüyor. Benim sistemin bu andaki zayıflama değerlerine baktığında -23 küsür dbm olduğunu gördüm.
Kabloyu söküp, şöyle Hem SPF modülü hem de kablo ucunu üfleyip yerine sağlam şekilde oturtur oturtmaz, zayıflama değerlerim 19 civarına düştü ve O5 durumuna geçip PPPoE oturumu açtım sorunsuz bağlandım.
Sorun yaşayan arkadaş satıcı ile yazıştığında modülün -21 civarına kadar sorunsuz çalışacağını -25 lerde ise bağlantı kurmasının çok zor olacağını yazmış ve yeni bir firmware göndermiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muuzoo -- 27 Kasım 2024; 15:43:51 >
-
O civarlarda olay zaten kopmaya başlamaya kadar gidecektir.
Çalışma aralığı 7/8 - 27/28 arası idi hatırladığım.
23 ten sonra sıkıntı başlıyordu genel kullanımda. Her split düşürüyor değeri. Bir arkadaşım evine 9 geliyor. Felaket iyi. Benim yeni bir fiber altyağımda iş güzarlıkla bir split daha yedikten sonra 19-21 aralığında sınırlara yaklatığını söylemişti fiber saha uzmanı. 23-25 ten sonra bağlantı kopması filan başlıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KYTECHNGAMING -- 27 Kasım 2024; 16:22:24 > -
Hocam speedtest üzerinden tam 1000 mbps alıyor musunuz? Ben huawei 2.5G Dahili ONT'li cihazda çok rahat 1.1 leri görüyordum.
Detaylı bir test alabilir miyim.
Maliyetine değecek mi bakalım.
Benzer içerikler
- fiber modem vdsl destekler mi
- tp-link vx231 wi-fi 6 ax1800 premium vdsl modem
- huawei hg255s
- tenda a9 kurulum
- authorization failed for above host ne demek
- wlan nedir
- modemde wps ışığı nedir
- jitter nedir
- wifi sinyal güçlendirici
- en iyi modem
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X