Uzun süredir kafamda muhasebesini yaptığım bir konu var. Gazetecilik 2.sınıf öğrencisiyim, iyi derecede İngilizce biliyorum. İletişim okuyan arkadaşlar bilirler malesef ülkemizde genel bir sıkıntı olan işsizlik, bizim meslek alanımızda da oldukça ciddi bir sorun. Ben mezun olduğumda klasik gazete haber muhabirliği yapmayı pek düşünmüyorum. Yurtdışında çalışabileceğim televizyon muhabirliği, yapımcılığı gibi bir alan düşünüyorum. Muhakkak ki bunun için pek çok konuda meslektaşlarımın önüne geçmek durumundayım. Bunlardan biride dil konusu. Bu konuda sizlerin fikirlerini öğrenmek istiyorum. Özellikle bölümden mezun arkadaşlar cevaplarsa oldukça işime yarar.
Ben Rusça ve Arapça üzerinde duruyorum. Özellikle Arapça oldukça önemli. Malum Ortadoğu meseleleri günümüzde uluslararası haber havuzunun yarısından fazlasını oluşturuyor.
Özellikle bu meslekte hangi dil işime daha çok yarayacaktır? Bu dilleri öğrenmenin en iyi yolları nelerdir? En azından başlangıç noktasında, İstanbul'da ciddi anlamda bu dillerin eğitimini veren kurslar hangileridir?
Bir kere bence, Arapça çok köklü bir dil ve gerçekten çok öneme sahip. Arapça öğrenmen şu zamanlar için haber yapmak ve çalıştığın yer için haber çevirmeye çok yarar. Yani şu zamanlarda çalışıyor olsaydın, muhteşem iş yapabilirdin Arapça ile. Fakat ilerisi için birşey diyemeyiz. Bu yabancı diller üzerinde çok durdum. Ben ingilizce çevirmenlik okumaktayım ve ileride tercümanlık yapmak istediğim için sadece tek bir dil ile kalmak istemiyorum. 2 belki de 3 dil öğrenmek istiyorum Türkçe haricinde. Açıkcası bu dil öğrenme işinde en önemli şey kişinin kendisidir. Misal ben fransızcayı çok beğeniyorum, aksine çince ve japonca dillerine zerre kadar ilgim yoktur. Bu nedenle okul bitince Fransızca veya İtalyanca okumak istiyorum. Bu diller bana fazlasıyla cazip geliyor. Dediğim gibi bu sana bağlı. İşin gerçeği her dil önemlidir. Her dilin geçerli olduğu yerler mutlaka vardır ama bu işte en önemli şey senin o dili sevmen. Yine bir örnek vereyim açıklayıcı olsun. Okul bittikten sonra mesela Japonca öğrenmek istedin, çok önemli olduğunu düşündün. Fakat sevmiyorsun bu dili. O kursa 500 defa da gitsen adam gibi hiçbirşey öğrenemezsin, çünkü ilgini hiç çekmez. Anlayamazsın. Onun haricinde; Arapça, çok güzel ve köklü bir dil. Hemen hemen kuzey Afrika ülkelerinin tamamı Arapça ve Fransızca konuşuyor. Bu olaylar olmasaydı mezun olunca Arapça veya Fransızca öğrenmek için direkt Libya'ya gidecektim çalışmaya, ama zaman ne gösterir bilinmez. Dediğim gibi hangi dili seversen ve öğrenmek istersen ona başla. Gereksiz bile olsa ki dillerin hiçbiri gereksiz değildir, elbet işine yarayacaktır. Başarılar.
Hocam fikirlerin,önerilerin için teşekkür ederim.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme