Şimdi Ara

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TANITIM GÜNCEL 2016 (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
238
Cevap
9
Favori
21.853
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TANITIM GÜNCEL 2016

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Naples

Bilgi muh düşünüyorum. Gtu de okunur mu? Yurtlar nasıl yurt çıkmazsa ne yapacağım? Ve aylık ne kadar harcanır gtu de ?

Bilgisayar mühendisliğini ve acıyı sevenler gtü'de okursa ikisinden de bolca tadacaktır.Bölüm bilgisayarcı arkadaşların dediklerine göre çok zor ve bu yüzden de öğretici.4 senede bitiren az kişi var.Yani ister istemez bölüm uzuyor.Ama mezun olduktan sonra da kaliteli işler bulabiliyorlar.Bilgisayarcı arkadaşlar daha ayrıntılı cevap verebilir sana.
    Yurt çıkabilir mi, büyük olasılıkla çıkıyor çünkü okul mevcuduna göre yurt oda sayısı oranı iyi bir oran gtü'de.Ama tabi çıkmayadabilir tabi.O zaman özel yurtlar ve kiralık evler sizi bekliyor demektir.Devlet yurdu fiyatlarını kyk sitesinden öğrenebilirsin ama özel yurt ve ev kiralama durumlarında(arkadaşlarınızla) 750-800 lira sizi gayet yeter.

• quote:

Orijinalden alıntı: UGzeg

Arkadaşlar ben seneye sınava gireceğim ve gyte'yi sırf zorladıkları ve enstitü olduğu için düşünüyordum. Fakat teknik üniversiteye çevrildiğini öğrendim acaba eski eğitimi devam ediyor mu yoksa kötüleşti mi?

aynen devam ediyor tabi değişen sadece ismi ve okul yönetiminin öğrenci lehine olan çalışmaları.
    Aynı öğretim üyesi kadrosu devam ediyor.
  • Arkadaslar benim siralamam bilgisayar muh tutuyor okulada geldim asistan hocalarla konustum her teknik okulda oldugu gibi zor old soyleniyor ogrenci arkadaslar universite hakkinda bilgi verebilir mi?Birde okulda sosyal imkanlarin cok kisitli oldugu soyleniyor sizce 1 sene daha mi denemeliyim yoksa gebze iyi bir tercih midir? Simdiden tesekkurler

• Elektronik mühendisliği 74.100 ile almış bu sene 76bin ile girebilir miyim ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selam. Bu sene Gebzeyi yazmayı düşünüyorum. Bilgisayar mühendisliği için tam sınırdayım gelmeme ihtimal var.
    ikinci tercihe de ee mühendisliği yazacağım. Acaba eeden bilgisayara yatay geçiş için kaç ortalama gerekli ? Hiç geçen arkadaşların var mı?

diyelim ki bilgisayarı yi 1 puanla kaçırdım yatay geçişte bana bir kolaylık sağlarlar mı?
  • Arkadaşlar bu üniversiteyi düşünen ve benim gibi sınırda - biraz geride olanlar için kötü bir haberim var. Dün İstanbulda üniversite tanıtım fuarı vardı, Gebze Teknik Üniversitesinin de standını gördüm ve bazı sorular sordum. Adının üniversite olması nedeniyle puanının azalmayı geçin artması bekleniyormuş. Yani gelmezse üzülmeyin, hazırlıklı olun.
  • Okulun işletme bölümü hakkında bilgilendirirseniz sevinirim. Geçen yıl 189 bin ile kapamış ancak bu yıl "teknik üni" adı altında puanlarda artış olur mu olmaz mı merak ediyorum. Olursa en fazla kaç bine kadar çeker sizce?
  • GTÜ'den mezun bir abimiz yazmış, biraz uzun ama okunası bir yazı. Paylaşmak istedim. kaynak

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ (ve) BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ S.S.S.

Merhaba,

Tercih döneminde Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü tercih etmeyi düşünen(ve genel olarak bilgisayar müh.) arkadaşlara yol göstermesini umduğum Sıkça Sorulan Sorular sayfasına hoşgeldiniz. Sorulara geçmeden önce birkaç şeyi belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum.(En altta kim olduğuma dair bişiler karaladım...)

• Çooooooooook uzun bir yazı olacaktır ama geleceğiniz için okumaya değecektir 😉 Konudan konuya geçeceğim sıkılmazsınız umarım…
    • Burada yazdıklarım okuldan mezun olmuş arkadaşlardan duyduklarımı, gördüklerimi, tecrübelerimi vs. içerir.
    • Yazarken “GTÜ’yü tercih etsinler” diye bir kaygım olmadı sadece sizlere yol gösterme amacındayım. Unutmayın sizin GTÜ’yü(ya da Bil Müh) tercih etmeniz bana birşey kazandırmayacak;)

Hadi başlayalım….

Bilgisayar Mühendisliği nedir ya da ne değildir? Ben yapabilir miyim? Hiçbir altyapım olmadan zorlanır mıyım? Kaç para kazanıyorsunuz? Ve daha fazlası..

Ben Yalova Anadolu lisesi mezunuyum. Orada bilgisayar müh. ile alakalı hiçbirşey görmemiştim. Küçük yaşımdan bu yana bilgisayar kullanmama rağmen hiç bir zaman bu programlar nasıl yapılıyor diye merak edipte bakmışlığım yoktur :) Sorumuza gelecek olursak ne iş yapar bu adamlar? Bilgisayar mühendislerinin etki alanları o kadar çok fazla ki şu anda dokunduğun hemen hemen her alette parmakları var. Çamaşır makinasından tutta bilgisayarlara kadar uzanan çooooook geniş bir alanda birşeyler yapıyor bu adamlar. Peki ne yapıyorlar? Programlama dilleri dediğimiz komutlarla(İngilizce yazı bildiğin.) o alete ben senin şu tuşuna basarsam şunu yap, bunu yaparsam bunu yap gibi şeyler söylüyorlar. Bu da onlara o aletleri yönetme imkanı veriyor. Ben okula gelirken bunu böyle değilde oyun oynayacaz falan öyle sanmıştım 😀 O yüzden ilk senelerde biraz afalladım. Çok fazla zorlansam da 4 sene de 3.02 ile bitirebildim. (Hazırlık okumadım İngilizce sınavını geçtim.) Hazırlık demişken okulu kazanan gürühta şöyle birşey olacak. “Sizce hazırlık okumalı mıyım?” Çok sinir oluyorum ben bu soruya. Be arkadaşım sen ingilizce biliyorsan zaten o sınavı geçersin bilmiyorsan kalırsın. Ortada bir bilgin var 1-2 hafta çalışarak geçebilecek bir konumdaysan çalış ve geç. 1 sene de oluşacak kaybın aşağı yukarı şöyle olur. 1 sene askere geç gidersin, geç evlenirsin, 1 sene maaş almazsın harcarsın, en son alacağın maaş üstünden hesap etsen 100.000 lira zarar en az. Hee şunu diyenler var saygı duyuyorum onlara. 1 sene sosyal takıl abi gez toz sonra vaktin olmayacak. Tercih meselesi.

Yaptığınız şeylerin kullanıldığını görmek sizi o kadar mutlu ediyor ki bu anlamda mesleğin tatmini çok fazla. Bir öğretmenin öğrencileri bir yeri kazanınca mutlu olması, doktorun hastası ayağa kalkınca mutlu olması gibi birşey yazdığınız programların işe yaraması. Doktorlar falan demişken 2 kuzeni ve teyzesi doktor olan birisi olarak ben hiç yapamazdım herhalde. 5.500 para alıp ilk 4 sene ayda 10 nöbet tutuyorlar falan. Uzman olsan 1-2 ye düşüyor gerçi. Parayla yapılacak iş değil özetle, sevmek lazım. Şöyle ufak bir hesapta yaparım ben hep ne kadar doğru bilemem ama.. Bil müh 4 yılda mezun olur doktor 6. Bil müh maaş almaya baslasdıgında doktor 2 sene para harcar. Doktor mezun oldugunda 5 falan alırken bil müh duruma göre 4.-4.5 alır. İleri ki senelerde de bu farkı kapatır çünkü doktorlara çok komik rakamlarda zam yapıyorlar 150 tl falan gibi 😀 Eee doktor bir muayene etse 250 lira alır kendi hastanesi falan filan. Senin kendi şirketini kurman veya uygulamanı yapman o adamın o işe girmesinden daha kolay inan. Hem onların sabahı gecesi belli değil ama saygınlık dedin mi orada duracaksın. Bayramlarda falan kuzenler gözde biz anca facebook patlat fotolarımı nasıl gizlerim falan….

İşe başlama ücreti başladığınız şirkete göre çok değişiyor. Ayrıca sektöre göre tabiki… Büyük şirketlerde belirli bir standart vardır o standardın dışına çok çıkamazlar çünkü içerideki diğer elemanlar rahatsız olurlar duyarlarsa maaşınızı.(ki herkes herkesi duyar genelde.) Küçük şirketlerde kurumsallık olmadığından sizden daha tecrübeli adama göre daha yüksek maaş alabilirsiniz. Başlangıç olarak 1800 ile başlayan da duydum 3.250 ile başlayan da. 3250 ile başlayan arkadaş okuduğu dönemde 3-4 sınıfta part-time çalışmıştı o sebeple avantajllıydı. Genel olarak 2500-3.000 arası değişiyor. Avea 2750 ile başlatıyordu. Turkcell vs de benzerdir. Tubitak 3.000 ile başlatıyor ve bizim okuldan oraya geçmek çok kolay olsa gerek çünkü ortaklık anlaşması imzaladılar.Özetle iyi para kazanacaksınız zam oranlarınız %15-20-25 olacak. Şunu da unutmayın bir şirket size enflasyon oranı kadar zam yapıyorsa aslında maaşınızı koruyor zam yapmıyor demektir. Alış gücünüz sabit kalıryordur 😉 Devlette ilk maaşınız fazla olur ama özelde oranınız daha fazla olur. Devlette soltaire oynarsın belkim biraz daha rahatsındır ama özelde kovulursam diye düşünürsün ara ara…

“Liseli bebeler de bilgisayar mühendisliği işini yapıyor. Aç kalırsın oğlum. Git puanını ziyan etme.” dedi Yaşar Amca. Sevgiler Yaşar Amca. Bu sözleri tercih döneminde çok duyarsınız bu söylemler klasik cahilin alim gibi konuşması olsa gerek. Ne iş yaparlar, sektörde durum nasıl bilgisi olmayan adamların fikri var memleketimizde. Şöyle ki.. Okulun ilk senesi Sultanbeyilide teyzemde kalıyorum. Kadıköye gitmiştim. Kitap alıp 132Cye binip eve gidicem. Amcanın birisi durakta muhabbet açtı. Öğrenci misin oğlum diye. Dedim Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü(eskiden.) Bil Müh. te başladım amcacım.. Amcanın tepkisi benim oğlan da ….. (açık öğretim miydi böyle hayrına okumuş gibi bişi.) okuyor olsun seninkisi de güzelmiş. Oku oku dedi. 15.000 lere girmişsin adam yerin dibine soktuydu Hayırlısı tabi. Heee bu arada okul 2007-08 senesinde falan 15.000-18.000 ile alırken şu anda dağlara taşlara selam çakıyor. Kontenjanları çok arttırdıklarından şanslısınız yani. Neyse konuya dönecek olursak. 2 Yıllıklar senin yaptığın şeyleri iyi biliyorlar, kendini iyi geliştirmişse… Ama unutma sen mühendis olacaksın. Sen ortada bir problem görürsün ve bu problemi şöyle çözebilirim dersin. Programcı ise ona şu problemi şöyle çöz derler o da on numara kodlar. Ne fark var abi de diyenleriniz vardır. Ortadaki problem değişirse mühendis kendisine öğretilen yöntemleri kullanıp çözüm üretir belkim de ötekisi zorlanır çok. Okula başladığımızda çok değerli bir Hocamız bize şey demişti. Burada sizlere 4 sene sadece neyi nasıl öğrenmeniz gerektiğini öğreteceğiz. Sağolsun çooook zorlamıştı ama haklıydı.

Yavaştan toparlayacak olursak.. Bilgisayar mühendisleri işe genelde serbest kıyafet gider. Bazı firmalarda takım vs giymek zorunlu olabiliyor. Sabah 9 ya da 8 de baslayıp 17-18 de bitiyor.Ama üzerinde çalıştıgınız işe göre fazla çalışabiliyorsunuz. (esnek çalışma saatleri) Bazı firmalar bu fazla mesai için size para verirken (normalde kazandıgınızın 2 katı) bazıları sadece gazlıyor sizi.(aslansın sen yaparsın sen.) Ancak genelde %90 diyebilirim haftasonunuz tatil. Ya zaten olacak demeyin iş kanununda cumartesi de yarım gün çalışmanız lazım esasen. Ben pazartesi 9 da başlayıp cuma 18 de bitiriyorum mesaimi ve haftasonu tatil işte. Kazandığım paraları harcıyorum :) Bilgisayar müh ile ilgili son sözleri söyleyecek olursam. İyi para kazanırsınız, saygın bir mesleğiniz olur, çalışma ortamınız rahat olur.Çalışma ortamı rahat demişken kendi adıma GTU Bilgisayar yazdığım sene Boğaziçi Bilgisayar mezunu amcaoğlu zorla ilk tercihime yazdırmıştı. Yoksa İTÜ gemi bilmem ne ye gidiyordum. Neyin kafasına yazıyormuşum bilemedim. Şantiyede baretle dolanacam. Para kazanacam diye bi denize çıkacam 2 ay yokum. Hiç bana göre değil. Bana göre değil dedim ya oturun düşünün bunu bunu ben yapabilir miyim diye.? Babam LYS’ye ( o zaman farklı adı) hazırlandığım sene tıp yazarsın diyordu. Yürek yedim ve ona dedim ki “Çok istiyorsan çalış gir kendin yaz.” He bunu derken onu olmak istemediğimi biliyordum ama ne olmak istediğimi bilmiyordum. Siz ne olmak istediğinizi nasıl anlarsınız.? Kendi özellikleriniz neler onlara bakın. Ve meslekleri tanıyın kendinizi ifade edebileceğiniz bir meslek seçin mutlaka. Babam bunu ol dedi amcam bunu ol dedi diyip onlar dedi diye yapmayın. Başkalarının istediği hayatı değil kendi istediğiniz hayatı onların dediklerini dikkate alarak gerçekleştirin ki hatanızda ya da başarınızda ben ettim diyebilesiniz. Nolursa olsun her zaman alacağınız kararı değiştirebileceksiniz o anlamda rahat olun. Şöyle ki bilgisayar müh te olsanız başka birşey de bir süre sonra sevmiyorsanız kendinizi başka iş yapmaya çalışıyor göreceksinizdir. Sonucta anneninzden babanızdan eşinizden daha fazla iş arkadaşlarınızı göreceksiniz, sevmediğiniz iş ve kişilerle nereye kadar.

Genetik falan düşünenler var bide alın buradan yakın kendinizi…

Gebze Teknik Üniversitesi nasıl bir yer? Bilgisayar Müh Bölümü nasıl? Eğitimi ve Okul Hakkında genel bişiler…

Burası okulu terih etmeyi düşünen ve kazanabilecek puanı almış arkadaşlar için olacak ve ben girerken ne sorular sordum, şimdi bize neler soruluyor onları soru cevap tarzında cevaplamaya çalıştığım yer olacak. Benzer soruların kısa ve resmi cevaplandığı linke de okulun sitesindeki şuradan ulaşabilirsiniz.

Gebze Teknik Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi nasıl?

Öncelikle şuradan başlamak daha doğru olacak sanırım. Okul eskiden Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla vaktinde devletin ABD’denin en iyi okullarının başındaki MIT in benzerini yapmak amacıyla ülkemizde kurulan 2 enstitüden birisi. (Diğer İYTE adıyla İzmirde kurulmuş.) Okul 1992 de kurulmasına rağmen 2001’e kadar bilgisayar müh için lisans öğrencisi almamış ve yüksek/doktora gibi üst düzey ihtisasa önem vermiş. (Gerçi buna da okullar değilde, kontenjanlarda olduğu gibi, YÖK denen kurum karar veriyor ya neyse. ) 2001 de 30 kişi alarak başlamış bölüm lisans hayatına. Eğitimi nasıl sorusuna cevap verebilmek için eğitimi veren adamlar nasıl adamlar ona bakmak lazım.

GTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Kadrosu
    Öğretim Üyesi Lisans Doktora
    Dr. Alp Arslan BAYRAKÇİ ODTÜ / TR Koç / TR
    Dr. Didem Gözüpek Sabancı / TR Boğaziçi / TR
    Dr. Erdoğan Sevilgen Boğaziçi / TR Syracuse / ABD (#74. sırada)
    Dr. Erkan Zergeroğlu Hacettepe / TR Clemson / ABD (#71.sırada)
    Dr. Hacı Ali Mantar İTÜ / TR Syracuse / ABD
    Dr. Hasari Çelebi YTÜ / TR South Florida / ABD (#99. sırada)
    Dr. İbrahim Soğukpınar İTÜ / TR İTÜ / TR
    Dr. Mehmet Göktürk Boğaziçi / TR George Washington / ABD (#99. sırada)
    Dr. Murat Şeker YTÜ / TR GYTE / TR
    Dr. Yakup Genç İTÜ / TR Illinois UC / ABD (#6.sırada)
    Dr. Yusuf Sinan Akgül ODTÜ / TR Delaware / ABD (#54. sırada)

Çokta anlatmaya gerek olmasa gerek… Adamlar okumuş hacı. Kendi işlerini en iyi yapmaya çalışanlar. Yaşları da öyle yaşlı falan değil ha sizle facebookta yazışır muhabbet ederler yani. (Seviyeyi korumak lazım ama 😉 ) Bazen sadece kendi derslerini aldığınızı düşünüp çok ödev veriyorlar onun dışında süper 😀

Ek olarak 2013-14 te başlayan güzel bir uygulama var. Bilgisayar Mühendisliği dediğimiz olay farklı disiplinleri içinde barındırıyor. Network, Software, System vs. gibi ana dallarda size uzmanlaşma olanağı veriliyor. Ve seçiminize göre bu alanda uzman olduğunuza dair size mezun olduğunuzda ek bir belge veriliyor.

Hocaları tanıdık..Eeee peki eğitim özeline girersen nasıl zor mu okumak?

Hocaların kaliteli olması ve genelinin ABD’de eğitim görmüş olması ABD yöntemiyle ders işlemelerine sebep olmuş bence. Nedir o peki. Öğrencinin öğrenmesini ödev vererek sağlamak. Peki bunu iyi yapıyorlar mı hemde nasıl… Şöyle diyeyim o kadar fazla ödev veriyorlar ki kafanızı kaldırmaya vaktiniz olmuyor. Verilen ödevler ne peki.? Başka üniversitelerde dönem ödevi diye gördüğüm ödevler vardı benim. Çok kastırıyorlar özetle ama emin olun değiyor. Şöyle diyeyim bayramda 1 hafta boşluk var diyelim. Hocalar hemen “aa sizin bayramda 1 hafta boşluğunuz var durun size ödev vereyim seversiniz siz.” dedikleri var. Ama bide şöyle düşün adam sana ödev veriyor sen ödev yapıyon da ona ne faydası var? Yok bi faydası sen öğreniyorsun daha kaliteli mühendis oluyorsun zamanla… Ammma şöyle zorluğu da var tabiki.. Eşinle dostunla gezmen kısıtlanır. Çok sosyal olamayabilirsin dersler yüzünden. Bir süre sonra lanet gelsin ödevlere diyebilirsin şu an birçok okuyan öğrencinin dediği gibi.. Gereksiz kastırıyorlar bizi diyebilirsin. Dersin de dersin. Ama en nihayetinde İTÜ-ODTÜ-Boğaziçi ayarında eğitim alırsın. (Bu okullardan iş arkadaşlarımız oldu yaptıklarımızı kıyasladığımızda ortaya çıkan tabloya göre konuşuyorum.) He bide bu aralar Hocaların başlattığı çok güzel birşey var o da. Okurken 4. senenizde bitirme tezlerinizde (2 tane olur GTÜ’de, diğerlerinde 1 tanedir.) yayın yaptırıyorlar. Konferansa falan gidiyorsunuz daha öğrenciyken. (Başarılı olanlar tabiki.) Bir de Bölüm Başkanının yol göstermesiyle başlamış Türkiyede ilk olarak Girişimcilik dersi koymuşlardı ve bu dersi veren Hoca bildiğiniz 5 tana şirkete ortak olan birisiydi. Sizden bu ders kapsamında Kendi şirketinizi kurmanız isteniyor bakanlığın hibelerine başvuruyorsunuz falan. Ben son mülakatta elenmiştim. 100.000 TL kaçırmıştım.

Madem okul çok iyi 58.000 lerde sıralamamı olur Allah aşkına!?

Bu soru hep sorulan ama cevabı okulun adında gizli olan bi soru bence. Şöyle ki üstlerde dedim ya bana akraba yazdırmıştı burayı diye. Yazdığım zaman sağdan soldan araştırıyorum nasıl bir yer diye. Aman Allahım neler göreyim neler. Gebzede cinayet gebze de kız kaçırma bilmem ne.. bi tırstım bi tırstım anlatamam. Ama okula bi geldim baktım ki okulun sadece adına Gebze var (Gebze yi kötülüyor değilim ama gazete haberleri vs ortada.) Öğrencilik hayatım boyunca sadece 2 kere oraya gittim onlarda öğrenim kredisinin yattıgı Ziraat Bankası kartımı Gebze şubesinden almak ve bişi daha içindi. Okulun öğrencileri hep şunu der durur. “Bu okulun adı Gebze Teknik değilde Marmara Teknik olsa puanları o zaman gör.” Sahiden öyle bence. Psikolojik olarak etkiliyor insanı. Okulun bulunduğu yeri gidip görmeden tercih yapacaklara şöyle diyeyim okulda bir kampüs var sizin köy gibi. Kocaman. İçinden hızlı tren falan geçiyor. He bide yakında banliyölerde geçemeye başlayacak o zaman gör ulaşım nasıl kolay olacak. Bu konuda okuldan birisiyle konuşmanız yararınıza olacaktır. Bide ben okula girdiğimde bölüm 30 kişi alırken YÖK sağolsun 70 e mi ne çıkarmış kontenjanı. Eeee dolayısıyla sıralamalarda öteleme olması normal. Okulun sorgulaması gereken ise Kocaeli Üniversitesi Bil Müh ten kıyaslanmayacak kadar iyi eğitim vermesine rağmen puanı neden buralarda…

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TANITIM GÜNCEL 2016

TÜBİTAK ve GTÜ İş Birliği içinde...

Bu sıralamanın gittikçe aşağıya düşeceğine inanıyorum. Şöyle ki eskiden GYTE olan okul GTÜ olduktan sonra TÜBİTAK ile iş birliği protokolü imzaladı. Ne demek bu. buradan görebileceğiniz üzere TÜBİTAK ile GTÜ artık partner. Birbirini besleyen iki unsur. Bunu da birçok alanda yapma kararı almışlar. Yav abi iyi hoş diyorsun da anlayacağım tarzda söyler misin…Örnek vereyim. Staj mı yapacaksın? TÜBİTAK’ta yapma olasılığın çok yüksek artık. İş başvurusu mu yapacaksın yine öyle. (Eskiden bu yana TÜBİTAK’ta GTÜ’lü çoktur zaten de şimdi daha da fazla olacaktır….) Heee TÜBİTAK’la ne kadar yakın olduğumuzu göstermesi açısından geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK BİLGEM Başkanlığına getirilen Prof. Dr. Arif Ergin de GTÜ’lü…

Bölümde okumaya başladım peki sonra?

Geçmiş olsun öncelikle. İlk dönem biraz rahatsın ikinci dönem az daha zorlanacaksın ancak ikinci seneden sonra sigara içmiyorsan sigaraya başlayabilirsin.(tavsiye etmem içeni de sevmem.) Zor olacak 14 hafta eğitim görülüyor okulda ve 14 ödevin olduğu dersler var. Anca yetiştirdim diyorsun biri bitmeden birisi geliyor. Bu arada üniversitede dersler öyle lisedeki gibi belli değil hani sabah şu saatte girdin akşam kaçta falan… 9 da başlarsın bazen 1 de biter bazen 4 te. He bölüm Hocaları diğer okullardan farklı olarak öğrencisine derse vaktinde gir çık diyor genelde. İstediğin dk giremezsin çıkamazsın gibi. Okul zorluğundan az mezun veriyor. Hocalar yav ortalık öğrenci kaynıyor dur mezun edelim de yer açılsın kafasında değiller. Bir dersi geçecek seviyede olduğuna inanmıyorlarsa o dersi geçemezsin.(aksi olup kağıdı havaya atıp masanın üstündekilere geçirdiğine inandıklarımız da var tabi 😀 )

Hep ders konuştuk bana sosyallikten bahset…?

Vaktiyle bölümde Hocalık yapmış sonra ayrılan bir Hocamız şey demişti.”Bilgisayar mühendisi adamın sosyalliği facebooktur.” Bu bi şaka tabi ki korkmayın hemen. Okulda Dans Kulubü, Spor kulüpleri falan var. Benim en sevdiğim ise IEEE dediğimiz teknoloji kulubü. Her sene etkinlikler düzenlerler çokta önemli insanlar gelir okula falan…Üyesi olup aktif görev almak sosyal etkinliklerine katılmak sizlere çok şey katacaktır. Okulda spor salonu var en fazla 20 kişi alır. Acil büyümesi lazım. Spor sahaları falan var okulun kendisi yemyeşil arazi üstünde olduğundan her yere otur muhabbbet et modunda demek isterdim ama bakımsız yesillikler. Gerçi yeni rektörle beraber değişmeye başladı vaziyet. Diğer okullardaki sosyallikle kıyasladığımızda GTÜ çoook ama çok geride. Şöyle ki o okullarda bunu yapan birimler insanlar varken GTÜ de sen elini taşın altına koymalısın ve çoğu zamanda memurlarla tartışıp, anlaşıp birşeyleri başarabilmesin. Bildiğin survivor yani. Kendi adıma dans kursuna gitmiş 2-3 hafta salsa öğrenmiştim. GYM’e de belirli süre gittim sonra bırakmak zorunda kaldım dersler ağır bastı. He diyeceksiniz derslerden sosyal olamıyoz demek. Öyle değil herkesin kapasitesi farklı benim kafam o kadar basıyordu sosyallikten kısmak durumunda kalıyordum. Ne cevherler var ki herşeyi bir arada götürebiliyorlar.

Yurt dışı olanakları neler? Erasmus diye birşey varmış..?

Geldik en sevdiğim konuya.. Erasmus.. 3.sınıfın 2.döneminde gitmiş ve hayatımın en güzel dönemlerini yaşadığım zamanları o zamanki GYTE’ye borçluyum. 2.03/4 ortalama ile Erasmusa başvurmuştum. (Min. 2 ile başvurabiliyordun zaten :D) Erasmus sayesinde 13 ülke gezip Barcelona da Katolonya derbisini Guardiolanın arkasından izleyip. Doğum günümü Eiffel de kutlayabildim. Çok farklı insan ve kültür tanıdım. Dünyanın da aslında o kadar büyük olmadığını gördüm :)

Bölümün anlaşmalı olduğu okullar ve kontenjanları aşağıdaki gibi… Diyelim bunların dışında da kendiniz biryerlere mail attınız ayarladınız okulu Erasmus ofisiyle görüşüp ayarlayabiliyorsunuz. (Kontenjan dışında tutulmuyor 😉 ) 30 kişi olduğumuz dönemde 8 kişilik kontenjan vardı. Orana vurduğunuzda inanılmaz bir oran yapıyor. Düşünün işte 2.03 ortalamaya sahip iyi bir öğrenci olmamama rağmen Erasmusa gidebilmiştim. Bu anlamda GTÜ Türkiyede en iyisi. (Bunu öğrenen arkadaşlar Erasmusa yüklenipte zorlaştırdılar mı evet ama hala kolay gitmesi diğer üniversitelere göre.) Birde okul sizin gidiş dönüş uçak biletinizin 500TL’sini karşılıyordu eskiden hala öyledir muhtemelen. Erasmus ve Work and Travel (bunun okulla alakası yok.) mutlaka yapın. Dilinizi geliştirin yeni kültürler tanııyın.

Okulun Erasmus sayfası için buradan.

Kurumlararası Anlaşmalar 
    BÖLÜM ÜLKE ÜNİVERSİTE KONTENJAN
    Lisans Yüksek Lisans Doktora
    Fransa Ecole Pour I’Informatiqueet les Techniques Avancées (EPITA)(1, İngilizce veya Fransızca, alınan derse göre) 5
    Fransa Universite Catholique de Lille (2)Bilgi Formu 3
    İspanya Universitat Politecnica deCatalunya (FIB) (1, İspanyolca veya İngilizce) 2
    İspanya Universitat Politecnica deCatalunya (EET)(Elektronik. Müh. Bölümüile ortak kont.) (2) 2 0 0
    Almanya University of AppliedSciences Schmalkalden (2) 4 0
    Belçika Universiteit Antwerpen 2
    Almanya RheinMain University ofApplied Sciences (2) 4 0

Hocamız Polonya'ya geldiğinde onu karşılamaya gitmiştik...Hocamız Polonya’ya geldiğinde onu karşılamaya gitmiştik… (Solda tipsiz olan ben.)

Erasmustaki duraklarımızdan sadece birisiydi...Erasmustaki duraklarımızdan sadece birisiydi…

Meşhur Berlin duvarı...Meşhur Berlin duvarı…

Barçada maç izlerken ki fotoyu bulursam ekleyecem….

Peki okul ve bölüm hakkındaki eleştrilerin neler?

Bölüm Hocalarından Mehmeth Göktürk’ün ,bölüm facebook sayfasında sorduğu ve öğrencilerin cevapladığı sorunlardır. Küçümsenecek yanları yok tabiki…buradan. Zamanla bu aksaklıkları da aşacaklarına inanıyorum. Eleştiriler hep olumsuz olacak diye birşey yok. Okulda siyaset olmamasını ben çok seviyordum mesela. İşini en iyi yapanların ülkesini en çok sevenler olduğuna inanıp hareket etmeye çalışan birisi olarak siyaset vb. şeylerle karşılaşmamam hoştu.

Bölümden mezun olmuş arkadaşlar nerede çalışıyorlar? Var mı büyük işler yapan he?

Olmaz mı..Mesela Mekanist in kurucusu Ali Servet Eyüboğlu. (Bilmeyenler için mekanist en çok indirilen yerli mobil mekan uygulaması. 1m-5m arasında indirilmiş. )Ayrıca, IEEE’i duymuşsunuzdur. He işte onun okuldaki topluluğunun kurucusu da Ali Servet Eyüboğlu. Bide kendisi bu iş fikrini bitirme teziyle birlikte hayata geçirmeye başlamış…

Bir GTÜ’lü olarak Ali Servet Eyüboğlu..

Amerikada(Microsoft), Almanyada(eBay), İsveçte (NASDAQ), Estonyada,Finlandiyada çalışan onlarca arkadaşımız var. Onlarca diyebiliyorum çünkü okul az mezun veriyordu 😀 Birde oralara gitmek tercih meselesi. Sandığınız kadar zorda değil aslında… Türkiyede Avea,Turkcell,Huawei,Netaş,Cybersoft, Siemens gibi yerlerde çalışıyorlar. Yani aklınıza yaa GTÜ’de okursam tanıyorlar mı ki gibi bir soru gelirse. Şunu bilin biliniyor hemde “çok zormuş o okul ya” diye 😉 Toplu elaman alımları falan olabiliyor GTÜ’den. Ben mesela öyle işe başlayanlardanım. şu an çalıştığım Cybersoft firması GTÜ’den toplu alım yapmak istiyoruz diye geldi ve 10 kişiyi aldı. Daha mezun olup diplomamı almadan iş teklifi almıştık. Çalıştığım şirketin reklamını yapmadan da geçemeyeceğim. 430 çalışanını Kıbrıs’a Kaya Artemis Hotel’e(hani şu Survivor’ın finalinin yapıldığı)20.yıl kutlamasını götürdü ya çok teşekkürler :) 30. yılda inş. Thailand hedef.

Işın KaracaIşın Karaca 20. Yıl Kutlamasında Sahnede…

Hadi gelelim kısa soru cevap kısmına…

– Okulu kazandım nerede kalacam?

KYK yurdu var orada (150 lira mı ne veriyon onlar bunun karşılığında sana 175 lira yemek fişi veriyor.) Şifa Mahallesinde Kiptaş Konutları güvenlikli falan..2+1 600 liraya kalınabilir. (Sitenin önünden otobüsler falan geçiyor bi yere gitmek istediğinde tek vasıta ile gidersin.) Cemaat yurtlarında kalanlar var. (Bu konuda bi bilgim yok.) Ve kendisi yine Bostancı, Kartal gibi daha içerilerde ev tutanlar var..

– Okulda yemek var mı ne kadar?

Tabiki var. Yemekhanesi ufaktı en son şimdi büyüttüler mi bilmiyom. 2.5 – 3 TL ye yiyebiliyorsun.

– Staj konusunda okul yardımcı oluyor mu?

Hocaların sanayi ile ilişkileri oldukça fazla bu sebeple öğrencilere staj konusunda yardımcı olabiliyorlar. Ancak şunu unutmamak lazım 200 kişilik bir şirket 2-3 tane stajyer alıyor. Oran düşük yani 😉 Birde mezunlar olarak bizler kariyer grubumuz var orada ilanları paylaşıyoruz GTÜ’lü olanlar öncelikli diye…(Bu gruba çeşitli şirketler de üyeler ve eleman ihtiyaçlarında bizlerle paylaşıyorlar.)

– Okulu bitirdim iş bulabilecem mi?

Mühendislik öyle birşey ki kendini geliştirmene çok bağlı.. Birde şans, kısmet işte.. (Ankaradaki dayı da çok etkili hala…) Kesin iş bulursun diyemem ama birçok okuldaki öğrenciden daha iyi eğitim almış, donanımlı bir mühendis olursun diyebilirim. Bundan sonrası kendini pazarlamanda.. İnsanları seni neden almalarına ikna etmende bitiyor. Mezunlar olarak bizler yine GTÜ’lü arkadaşlarımıza ilanları iletiyoruz.

– ÇAP/Yandal yapabiliyoz mu?

İkisini de yapabilirsin tabiki. Bilgisayar okuyup çap/yandal yapan görmedim de Elektronik okuyup Bilgisayardan ÇAP yapanı gördüm. Çok zor bir iş ama bölümde her sene 2-3 kişi bunu yapıyor.

– … sıralamaya sahibim sence kazanır mıyım?

Kesin kazanırsın. Şaka şaka. Sistem o kadar çok değişti bişiler oldu ki en son durum ne bizle bile bilmiyoruz. Şu bir gerçek ki GTÜ sıralamasını eski günlerine hızla çekmeye başladı. 30.000’lerdeyim ya orayı mı yazacam demeyin. Şu anda konuştuğum ve geçtiğimiz senelerde bu dereceleri almış ilk tercihine yazan çok kişi var. Tercihinizi yaparken sıralamam bu he o zaman önce bunu yazayım yapmayın. En çok neyi istiyorsanız onu öne yazın 😉 Bu sorunun cevabını en iyi sizler bilirsiniz yani.

– Okuduğunda keşke yazmasaydım dediğin oldu mu?

Çooook. Ödevlerin çok arttığı dönemde genelde söylerdim. Akrabama ne küfrederdim ha. Hatta Yıldız Teknik Üniversitesine geçişi araştırmıştım bile..Yapamıyom burada ben diyip. Ama sonuç olarak kaldım ve daha kaliteli eğitim aldığımı düşünüyorum. (Tıp bırakıp gelen vardı ha.)

– Okurken en sevmediğin 3 şey neydi?

Bölüm binasının okulun girişine uzak olması, bazen okulun lise gibi gelmesi, derslerin çok zor olup kendime çokta vakit ayıramamam.

– Sence bi kız için bu meslek uygun mu?

Masabaşı iş. Sadece kafa istiyor, bedensel olarak çok yorulmuyorsun.. Biraz belin ağrıyor. İşteyken Trendyol, Markafoni gezebiliyon mesela 😀 (bazı şirketlerde kapatıyorlar.) Annem öğretmendi ondan mıdır bilinmez ben kadınlara öğretmenliği daha bir yakıştırıyorum. Seviyoum.Gerçi onda da atanma derdi KPSS derdi.. Yani bence uygun hem başka ne iş yapacan ki?

– Okulda ortam nasıl? Kopuyor muyuz paso?

Bilgisayar bölümündekiler genelde okulun diğer bölümündekilerinin “kopma” sını izler iç geçirir. Yaz şenlikleri falan olur onlar işte. Okula genel bakacak olursak sosyal faaliyet zayıf. Öğrenciler genelde ders bitsin ben kendim okul dışında arkadaşlarımla sosyal aktivitemi yaparım kafasında. (ki bende öyleydim.)

– Bölümde kaç kız kaç erkek oluyor?

Neden sordun delikanlı!? Yarı yarıya diyelim…

– Okuldaki Hocalar nasıl?

Çok sağlam öğretirler. Eğer okuldalarsa kapıları hep açıktır, randevu almadan gidebilirsin. Her derdini dinlerler, yardımcı olabilecekleri birşey varsa yardımcı olmaya çalışırlar. Arkadaş gibi davranırlar ama sınırını da bilesin diye arada sert yüzlerini gösterirler.

– Bilgisayar Müh olmuyor da Elektronik yazayım mı ne dersin?

Elektronikçiler bize göre çoook daha rahat eğitim alıyorlar. Mezun olduğumuzda da benzer fimalarda çalışıyoruz. Ancak genellikle kendileri Bilgisayar alanından programlama dilleri üzerine bişiler öğrenmek zorunda kalıyor. Kazanamıyorsanız düşünebilirsiniz. Hem ÇAP falan da yapabilirsiniz..

– Mimarlık var bide sizin okulda?

Biz 3.sınıftayken açmışlardı, nasıl sevinmiştik anlatamam 😛 Şaka bi yana var ve Hocaları İTÜ, Yıldız dan geliyor diyorlardı.. Sürekli çizim falan yapıp duruyorlardı. Tercih edilir mi derseniz. İnsanlık olduğu sürece barınma ihtiyacı olacak ve Mimarlarda aç kalmaz herhalde.(bkz. düz mantık.)

– İngilizce eğitimi nasıl?

Hazırlık okuyup ingilizce öğrenemiyordun. Şimdi Rektör değişti. Geçen bir ortamda beraberken kendisi yeni kaliteli okutmanlar alıp hazırlığı daha kaliteli yapma amacındayız demişti. Hazırlık eğitimi başarısızdı…

– Bölüm ingilizce değil dezavataj sağlar mı?

Bilgisayar Mühendisliğinde göreceğin materyaller hep ingilizce. Ve iyi bilmen anlaman lazım. %100 ingilizce olan bir yerin buradan farkı Hocalar dersi ingilizce veriyor. GTÜ de Hocalar ingilizce konuşunca öğrenciler “Hocam türkçe anlatın lütfeeeeen!!” diyorlar. (Erasmus öğrecileri geldiğinde Hocalar sınıfta 1 kişi bile yabancıysa İngilizce anlatmaya başlıyor.) İngilizce çok önemli aman diyim öğrenin…

– Okulda mescit, cami var mı?

Binanın dibinde var.

– Bahar şenlikleri nasıl?

Şimdiye kadar bahar şenlikleri diğer üniversitelere göre çoook gerideydi bakalım bundan sonra nasıl olacak. Bi tane ünlü sanatçı gelir, sonra başka müzik grupları falan.. Spor şeyleri olur işte paintball, futbol, bilmem ne gibi.. Turnuvalar şeklinde geçer. Okulun içinde çadırla kalmana izin verirler…Gitar vs…

– Okulun adı GTÜ değilde başka bişi olsa ya?

Bunu düşünen sadece sen değilsin. Okuyan hemen hemen herkes adı Gebze değilde Marmara olsa çoook farklı yerde olurdu diye iç çekiyor ancak büyükler öyle karar vermişler işte.

Ben Kimim peki…

2008 yılında akraba zoruyla ilk tercihime GYTE’yi yazıp girmiştim…Lisede yata yata okuduğumdan (600 saatlik dersanenin 300ünden kaçıp Playstation oynamış birisi.) Üniversitede biraz daha çalışırım ama o kadar da olmaz dediydim. Taki…. Yusuf Sinan Hoca’nın C dersini alana kadar. Hoca şöyle girdi lafa. “Sigara içeniniz var mı?” Olanlar el kaldırdı falan.. “İçmeyenleriniz de bu dersi aldıktan sonra başlayabilirler…” diye devam etti. Abartıyor demiştim ama dönüp baktığımda çok zordu sahiden… Ama şimdi bakıyorum da ne kadar çok zorlayan Hoca varsa onlardan Allah razı olsun. Yoksa nerden Microsoft’la iş görüşmesi fırsatı yakalayacaktım.. (Mezun olduktan 5-6 ay sonra gerçekleşmiş…) Hava mı yapıyon sen ya diyenleriniz olabilir. Tam olarak öyle değil göstermeye çalıştığım. Şunu göstermeye çalışıyorum. Demek ki bana okulda öğretilenler, yaptığımız projeler dünyada kabul görüyor ki adamlar görüşmek istediler… Sen daha iyisini yapabilirsin 😉

Microsofttan gelen cevap...Microsofttan gelen cevap…

(He noldu da gitmedin diyenleriniz olabilir. Sorular zordu 5 sorunun 3ünü doğru cevaplayıp 2sinde fikrim bile yoktu.. ve seneye yaz stajına gel dediklerinde yok ya deme hatası yapınca olmadı tabi..)

Yav arkadaş sende acı çekmekten zevk mi alıyorsun diyenleriniz olabilir. Yooo hiçte.. Üniversitede öğreneceklerim hayatımın geri kalanını şekillendirecek diye düşünüyordum. Şans, kısmet, nasip faktörlerini saymazsak öğrendikleriniz, yaptıklarınız size yol çiziyor…

Neyse yine uzatıyorum töbeler olsun. Madde madde yazam bari de az sıkıcı olsun çok olmasın.

– 1000’e yakın iş başvurusu yapmış. Microsoft, AOL gibi dünyaca ünlü şirketlerin mülakatlarına girme şansı yakaladım. (Bu kadarda başarısızım yani.. 1000 ne ya 1000…)

– Kötü başlayan öğrenciliğimi Erasmus sayesinde 3.02 ile bitirdim.

– 26 tane ülke gezdim daha da gezeceğim inşallah.

– Memur çocuğuyum. (Kendimi bildim bileli borç ödedik ondan herhalde yazıda her yerde para para demişim 😀 )

– GTÜ Bilgisayar Müh bölümündeki bazı öğrenci gruplarının kurucusuyum.

– Şu anda Cloud Engineer ve DevOps olarak Cybersoftta çalışıyorum. (Ne demek o? Bulut Bankacılık yapıyoruz. Sen ATM’den para çekiyorsun ya işte orda tuşa basınca parayı nasıl alıyon falan biz yapıyoruz işte. Bunu bide daha büyük boyutlusunu düşün o zaman bulut oluyo :) (Bulut bilişim nedir? )

– Kendimi geliştirmek, ülkeme yararlı bir birey olmak istiyorum ve herkesten birşey leröğrenebileceğimi biliyorum.

GTÜ’de iyi ki okumuşum diyorum. Gözlerimin altı uyskuzluktan hala mor ama çok şey öğrendim. İyi ki de GTÜ’nden mezun olmuşum. (bu iğrenç espriyi yapacaklar hep alışın istedim.)

Hepinize başarılar dilerim…

e-mail: fatihdestegul@gmail.com

Yazdıklarım yetmediyse ve bölüm hakkında sizleri aramamızı ve Whatsapp grubumumuza eklememizi isterseniz şu formu doldurun sizi arayalım :)

Not: Bozuk Türkçem ve yazım hataları için özür dilerim.

Yararlı Linkler 1- GTÜ’de diğer okullardaki gibi 1 bitirme değil 2 bitirme alırsınız ve bu sene bahar döneminde yapılanları buradan izleyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -observer- -- 7 Temmuz 2015; 2:37:23 >

• Sıralamam 46.5k gelir mi?
  • Arkadaşlar merhaba ben işletme istiyorum.TM1 puanım 310 sıralamam 125 bin geçen sene 282 ve 189 bin sıralama ile kapatmış.Sizce girme olasılığım nedir birde puanlar artacak deniyor ama ne kadar artabilir?Şimdiden teşekkürler

• quote:

Orijinalden alıntı: andylife270

Arkadaşlar merhaba ben işletme istiyorum.TM1 puanım 310 sıralamam 125 bin geçen sene 282 ve 189 bin sıralama ile kapatmış.Sizce girme olasılığım nedir birde puanlar artacak deniyor ama ne kadar artabilir?Şimdiden teşekkürler
    189 k ile kapatmışsa o kadar yükselmez diye dusunyorum, 125 k ile yerleşirsin.

quote:

Orijinalden alıntı: akdas51

Sıralamam 46.5k gelir mi?

GTÜ nün puanları yükselecegi öngörülüyor fakat 46k ya kadar gerilemeyebilir , yerleşirsin bence.

Edit: Bilgisayar mühendisliği?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -observer- -- 10 Temmuz 2015; 2:16:21 >
  • GTÜ Tanıtım videosu 2015

https://www.youtube.com/watch?v=r73TldO1Zrw&feature=youtu.be

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -observer- -- 10 Temmuz 2015; 2:23:21 >

• Hocam inşallah gelir. Evet Bilgisayar Mühendisliği. Cevap için çok teşekkürler.
  • @akdas51 buyur hocam gel bekleriz, zor bir egitim donemi seni bekliyor olacak :) soru varsa sorabilrisin bu başlık altından
  • Hocam zaten eğitiminin zor olması cezbediyor insanı. Bol bol çalışmak, bir şeyler öğrenmek için yazdım. İlk tercihim İnşallah gelir. :) Hocam bide hazırlık eğitimi nasıl okulun. Hazırlığı okumak sence zaman kaybı mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ysfak -- 11 Temmuz 2015; 0:33:50 >
  • Bende yazdım 42k'dan, yds ile hazırlık geçiliyor mu?
  • Bence zaman kaybı 1 sene yatiyorsun, ben dinlenicem bi sene istanbulu gezicem diyosan olabilir ama bana kalirsa gecebiliyorsan geç, keşke gecseydim diyorum ben.bölümde ögreniyorsun zaten ödev çevire çevire gramarde zamanla olur

• karahan1992 kullanıcısına yanıt
    Hazırlık eğitimi kaliteli mi? Bide hocam sizce sıralamama göre gelme ihtimali ne kadar sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ysfak -- 11 Temmuz 2015; 1:14:18 >
  • Bence gelir 46.5k rahat ol gelmezsede sağlık olsun hayatin sonu değil, hazirlik normal, kalite olarak bilgisayar bölümü gibi değil ama dershane ingilizcesi kadarda kotude değil orta seviye . gecebiliyorsan çalış sinavi geç 1 sene cok önemli ilerde..

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.