|
Genize Bir Şey Kaçması: Nedenleri, Belirtileri ve Çözümleri
Genize bir şey kaçması, boğazdan buruna uzanan geniz boşluğuna yabancı bir cismin girmesi durumudur. Bu durum, özellikle küçük çocuklar ve yemek yerken konuşan yetişkinlerde yaygındır.
Genize kaçan cisimler arasında yiyecekler, oyuncak parçaları ve hatta böcekler bulunabilir.
Belirtileri:
- Boğazda veya genizde yabancı cisim hissi
- Öksürük, hapşırma veya boğulma
- Nefes darlığı
- Burun akıntısı veya tıkanıklığı
- Kulak ağrısı
- Ses kısıklığı
Nedenleri:
- Yemek yerken konuşmak veya gülmek
- Hızlı yemek yemek
- Küçük nesneleri yutmak
- Geniz eti büyümesi
Sürekli Genzime Bir Şeyler Kaçması:
Sürekli genzime bir şeyler kaçması, altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Bu durumlar arasında geniz eti büyümesi, sinüzit veya burun polipleri yer alabilir.
Genize Kaçan Şeyi Çıkarmak:
Genize kaçan bir cismi çıkarmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
- Heimlich manevrası: Bu manevra, boğazına kaçan bir cismi çıkarmak için kullanılır. Ancak, genize kaçan bir cisim için uygun değildir.
- Öksürme: Öksürmek, genize kaçan küçük cisimleri çıkarmak için etkili bir yöntem olabilir.
- Başını öne eğ: Başını öne eğerek ve burnunu kapatarak güçlü bir şekilde üfle. Bu, genize kaçan cismi burundan çıkarmaya yardımcı olabilir.
- Tıbbi yardım al: Genize kaçan cismi kendin çıkaramıyorsan veya nefes darlığı veya boğulma gibi ciddi belirtiler yaşıyorsan hemen tıbbi yardım almalısın.
Genize Pirinç Kaçması:
Genize pirinç kaçması, pirinç tanelerinin küçük boyutları ve düzensiz şekilleri nedeniyle özellikle tehlikelidir. Pirinç taneleri geniz boşluğunda şişerek nefes darlığına ve diğer ciddi sorunlara neden olabilir. Genize pirinç kaçması durumunda, derhal tıbbi yardım almalısın.
Genizden Buruna Yemek Kaçması:
Genize kaçan yiyecek parçaları genellikle burundan da çıkarılabilir. Bunun için başını öne eğerek ve burnunu kapatarak güçlü bir şekilde üflemelisin.